TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
necko_hz

#23801 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Logika, jel. :mrgreen:

Bio star u Miamiju 2004. u Dubaiju 2006. Wimbledonu 2008, AO-u 2009, Miamiju 2011. AO-u 2012, ali se podmladio na AO-u 2017 i narednim turnirima. :mrgreen:
lethalthreat

#23802 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

Možda u Švici vrijeme ide unazad :D Evo jednog zanimljivog članka za ljubitelje statistike i brojki: https://www.sportskeeda.com/tennis/sorr ... nt-to-rest
Blek Stena

#23803 Re: TENIS

Post by Blek Stena »

Nole je goat bez premca, to i svako dete zna :D
Ako uzme naredni RG, izbrisacu smajli u gornjoj recenici :kiss:
Leopold_IV

#23804 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Uzmi za primjer Stana koji je Noletu otkinuo 3 GSa i na još 2 ga baš doveo do ruba.
E sad taj isti Stan ima katastrofalan score protiv Feda.
Zašto ne misliš onda da isto tako Noletu ne bi bilo i da je generacija sa Roddickom ili Safinom i da igra u njihovom primeu. Isto da su se oni sklanjali i poklanjali mečeve Federeru.
Bezveze je omalovažavanje tenisa i tenisera do 2011 godine a što je poseban fetiš Noletovih navijača. Za njih većinu je tenis kao sport počeo nekad u januaru 2011.
Zašto misliš da je sad konkurencija jača nego 2004-2010?
Onda je Fed imao Nadala koji pršti od snage a zadnjih 5 godina "Noletov" Rafa je podjednako zdrav koliko i povrijeđen (predao 14/16 turnira na betonu).
Fed i u poznim godinama školuje ostatak toura koji je noletu najveća konkurencija unazad par godina.
A Federerova konkurencija s kraja dvijehiljaditih je šamarala mladog i neiskusnog Noleta.
Samo malo objektivnosti momci. Jedino čega se hvatate je h2h ali to je jako varljiva kategorija pogotovo između igrača koji su razlike 6 godina, nije to malo.
Kyrgios još par puta klepi Noleta i kreće priča kako je bolji igrač?
Leopold_IV

#23805 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

lethalthreat wrote:Možda u Švici vrijeme ide unazad :D Evo jednog zanimljivog članka za ljubitelje statistike i brojki: https://www.sportskeeda.com/tennis/sorr ... nt-to-rest
Stručnjak Khalid, hahaha
90% priznatih teniskih eksperata misli da je Fed GOAT, 7-8% vuče na Nadala, a Khalid, Necko i još par njih ipak smatra da je to Nole....

Šalim se, možda i bude, ali u vremenu pisanja nije!
Subjektivni dojam pojedinaca, pogotovo Nećka čije poznavanje tenisa i argumentaciju uvažavam, je sasvim ok ali opet spada na jako subjektivno viđenje.

Uživajmo dok traju.
Neću više na ovu temu tako mi posrnulog Dimitrova.
lethalthreat

#23806 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

Blek Stena wrote: Ako uzme naredni RG, izbrisacu smajli u gornjoj recenici :kiss:
Abd neće :D nadam se da će Rafa ipak odbraniti teritoriju i ponos te smanjiti GS zaostatak na -2 što bi bilo najbliže ikada (neka me neko ispravi). Ako ništa onda radi foto finiša te utrke. Noletu su dosta ova tri u nizu, neka predahne malo :mrgreen:

@Leo, nije da čvrsto podržavam Khalida niti njegove stavove ali mislim da ima finu argumentaciju. Otprilike jedan fin sažetak diskusije na prethodnih par stranica teme. Kao što kažeš sve je subjektivno
necko_hz

#23807 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ono, kontam kad napiše neko sranje u zajebanciji, pa ga ni ne shvatam ozbiljno, al kad pokuša napisati ozbiljan post, a ovo izbrifla... :mrgreen:

Ali eto, hajmo redom.
Leopold_IV wrote:E sad taj isti Stan ima katastrofalan score protiv Feda.
Protiv Novaka mu inače nije katastrofalan, dobio je 5, a izgubio samo 19 puta, Jebiga. :mrgreen:

Pa onda ovo.
Leopold_IV wrote:Zašto ne misliš onda da isto tako Noletu ne bi bilo i da je generacija sa Roddickom ili Safinom i da igra u njihovom primeu. Isto da su se oni sklanjali i poklanjali mečeve Federeru.
Kakav su, vizionaru s Breke, H2H imali Nalbandian, Hewitt, Agassi sa Federerom prije nego je Federer ušao u Prime? Znaš li ili ti trebam navoditi? :mrgreen:

Čuj zašto mislim :mrgreen: Pa lik ulaskom u 2011. prekucavao Rafu i Rogera i znatno negativan H2H sa obojicom pretvorio u pozitivan, ali eto, ne bi mogao protiv moćnih Roddicka i Safina. Jebo majku do kakvog nivoa padaš i kakvim nebulozama pokušavaš spasiti to malo obraza što ti je ostalo :mrgreen: :kiss:
Leopold_IV wrote:Bezveze je omalovažavanje tenisa i tenisera do 2011 godine a što je poseban fetiš Noletovih navijača. Za njih većinu je tenis kao sport počeo nekad u januaru 2011.
Evo još jedne u nizu konstrukcije koja nema veze s vezom.

Mislim da samo prosječan RF fanboyevac može nazvati omalovažavanjem napise da su Federer/Đoković/Nadal u finalu teža konkurencija nego Baghdatis, Philipousis i Gonzalez, ta moćna ekipa iz najjače ere ikad. :mrgreen: Jebiga, vrijeđamo Baghdatisa, Philipousisa, Roddicka, Hewitta što govorimo da su Federer, Rafa i Novak teži protivnici i bolji igrači. :mrgreen:
Leopold_IV wrote:Zašto misliš da je sad konkurencija jača nego 2004-2010?
Jesi ozbiljan?

Priča je zašto su i kako Đoković i Nadal imali jaču i težu konkurenciju od Federera, a ne da li je sad konkurencija jača nego 2010. Dakle, evo ti opet.

Federer je 6 od svojih 20 Slamova osvojio a da je morao pobijediti jednog od dvojca Đoković/Nadal, što će reći da je čak 14 Slamova osvojio a da njih nije imao na putu.

Nadal je, pak, od 17 osvojenih titula 12 puta morao pobijeđivati Federera i Novaka, dok je Novak od 15 titula čak 11 puta morao ići preko jednog od njih dvojice.

Znači, kombinovano su obojica osvojili 9 Slamova s lakšom konkurencijom i čak i kad im spojiš te titule dobiješ manji broj od Federerovih Slamova osvojenih na isti način (9<14).

Istovremeno, osvojeni Slamovi preko jednog iz Velike trojke - Đoković 11, Nadal 12, Federer 6.

Eh sad, ko je imao teži put?

Ili su po tebi, umjetniče, Roddick, Philipoussis, Baghdatis, Gonzalez, Agassi i ostala klapa teži protivnici od Đokovića, Nadala, Federera? :mrgreen:

Doduše, šta si sve pisao ne bi me čudilo da i to dodaš svom besprijekornom nizu antologijskih izjava. :mrgreen:
Leopold_IV wrote:Fed i u poznim godinama školuje ostatak toura koji je noletu najveća konkurencija unazad par godina.
I još jedan biser.

Sigurno su Raonić, Nishikori, Dimitrov bili veća konkurencija Novaku nego Federer ili Nadal. :mrgreen:

Za jedno si u pravu, a to je da ih Federer jeste odškolavao kao što su i Rafa i Novak, no razlika je što je pored njih Novak odškolavao i Federera. :wink:
Leopold_IV wrote:Samo malo objektivnosti momci
:lol:
Leopold_IV wrote:Jedino čega se hvatate je h2h ali to je jako varljiva kategorija pogotovo između igrača koji su razlike 6 godina, nije to malo.

Hvatamo se konkurencije gigante, a onda i H2H-a kao dokaza kako je ko prolazio u tim 'trojkama'.

I činjenice govore da su Đoković i Nadal osvojili više titula u težim okolnostima sa jačom konkurencijom, a da je Federer u istim takvim okolnostima i sudarima sa Velikom trojkom često bio donji. Jebiga, moje saučešće. :mrgreen: Case closed. Game over. Au revoir. Arrivederci. :mrgreen:

Khalid je sve dobro objasnio, ali posebno bih istakao ovo.

Federer's fan-base always puts forward the Grand Slams argument when anointing him as the GOAT, but if we take a look at some real GOATs from other individual sports around the world, none of them would have losing records in major tournaments against their biggest rival(s). Case in point, Michael Phelps, Usain Bolt, even going as far back as Jahangir Khan (Look up his career stats from when dominated world squash events). None of these unquestionable GOATs in their respective sports have losing records against their closest rivals in major tournaments. Whenever Michael Phelps stepped into the pool at the Olympics, or whenever Usain "Lightning Bolted" his way on to the track at the Worlds or the Olympics, they ended up displaying their dominance against all their rivals.

To je razlika između GOAT-a i lažnih GOATA. :mrgreen:

:kakoste:
jarobot

#23808 Re: TENIS

Post by jarobot »

necko_hz wrote:Ono, kontam kad napiše neko sranje u zajebanciji, pa ga ni ne shvatam ozbiljno, al kad pokuša napisati ozbiljan post, a ovo izbrifla... :mrgreen:

Ali eto, hajmo redom.
Leopold_IV wrote:E sad taj isti Stan ima katastrofalan score protiv Feda.
Protiv Novaka mu inače nije katastrofalan, dobio je 5, a izgubio samo 19 puta, Jebiga. :mrgreen:

Pa onda ovo.
Leopold_IV wrote:Zašto ne misliš onda da isto tako Noletu ne bi bilo i da je generacija sa Roddickom ili Safinom i da igra u njihovom primeu. Isto da su se oni sklanjali i poklanjali mečeve Federeru.
Kakav su, vizionaru s Breke, H2H imali Nalbandian, Hewitt, Agassi sa Federerom prije nego je Federer ušao u Prime? Znaš li ili ti trebam navoditi? :mrgreen:

Čuj zašto mislim :mrgreen: Pa lik ulaskom u 2011. prekucavao Rafu i Rogera i znatno negativan H2H sa obojicom pretvorio u pozitivan, ali eto, ne bi mogao protiv moćnih Roddicka i Safina. Jebo majku do kakvog nivoa padaš i kakvim nebulozama pokušavaš spasiti to malo obraza što ti je ostalo :mrgreen: :kiss:
Leopold_IV wrote:Bezveze je omalovažavanje tenisa i tenisera do 2011 godine a što je poseban fetiš Noletovih navijača. Za njih većinu je tenis kao sport počeo nekad u januaru 2011.
Evo još jedne u nizu konstrukcije koja nema veze s vezom.

Mislim da samo prosječan RF fanboyevac može nazvati omalovažavanjem napise da su Federer/Đoković/Nadal u finalu teža konkurencija nego Baghdatis, Philipousis i Gonzalez, ta moćna ekipa iz najjače ere ikad. :mrgreen: Jebiga, vrijeđamo Baghdatisa, Philipousisa, Roddicka, Hewitta što govorimo da su Federer, Rafa i Novak teži protivnici i bolji igrači. :mrgreen:
Leopold_IV wrote:Zašto misliš da je sad konkurencija jača nego 2004-2010?
Jesi ozbiljan?

Priča je zašto su i kako Đoković i Nadal imali jaču i težu konkurenciju od Federera, a ne da li je sad konkurencija jača nego 2010. Dakle, evo ti opet.

Federer je 6 od svojih 20 Slamova osvojio a da je morao pobijediti jednog od dvojca Đoković/Nadal, što će reći da je čak 14 Slamova osvojio a da njih nije imao na putu.

Nadal je, pak, od 17 osvojenih titula 12 puta morao pobijeđivati Federera i Novaka, dok je Novak od 15 titula čak 11 puta morao ići preko jednog od njih dvojice.

Znači, kombinovano su obojica osvojili 9 Slamova s lakšom konkurencijom i čak i kad im spojiš te titule dobiješ manji broj od Federerovih Slamova osvojenih na isti način (9<14).

Istovremeno, osvojeni Slamovi preko jednog iz Velike trojke - Đoković 11, Nadal 12, Federer 6.

Eh sad, ko je imao teži put?

Ili su po tebi, umjetniče, Roddick, Philipoussis, Baghdatis, Gonzalez, Agassi i ostala klapa teži protivnici od Đokovića, Nadala, Federera? :mrgreen:

Doduše, šta si sve pisao ne bi me čudilo da i to dodaš svom besprijekornom nizu antologijskih izjava. :mrgreen:
Leopold_IV wrote:Fed i u poznim godinama školuje ostatak toura koji je noletu najveća konkurencija unazad par godina.
I još jedan biser.

Sigurno su Raonić, Nishikori, Dimitrov bili veća konkurencija Novaku nego Federer ili Nadal. :mrgreen:

Za jedno si u pravu, a to je da ih Federer jeste odškolavao kao što su i Rafa i Novak, no razlika je što je pored njih Novak odškolavao i Federera. :wink:
Leopold_IV wrote:Samo malo objektivnosti momci
Leopold_IV wrote:Jedino čega se hvatate je h2h ali to je jako varljiva kategorija pogotovo između igrača koji su razlike 6 godina, nije to malo.

Hvatamo se konkurencije gigante, a onda i H2H-a kao dokaza kako je ko prolazio u tim 'trojkama'.

I činjenice govore da su Đoković i Nadal osvojili više titula u težim okolnostima sa jačom konkurencijom, a da je Federer u istim takvim okolnostima i sudarima sa Velikom trojkom često bio donji. Jebiga, moje saučešće. :mrgreen: Case closed. Game over. Au revoir. Arrivederci. :mrgreen:

Khalid je sve dobro objasnio, ali posebno bih istakao ovo.

Federer's fan-base always puts forward the Grand Slams argument when anointing him as the GOAT, but if we take a look at some real GOATs from other individual sports around the world, none of them would have losing records in major tournaments against their biggest rival(s). Case in point, Michael Phelps, Usain Bolt, even going as far back as Jahangir Khan (Look up his career stats from when dominated world squash events). None of these unquestionable GOATs in their respective sports have losing records against their closest rivals in major tournaments. Whenever Michael Phelps stepped into the pool at the Olympics, or whenever Usain "Lightning Bolted" his way on to the track at the Worlds or the Olympics, they ended up displaying their dominance against all their rivals.

To je razlika između GOAT-a i lažnih GOATA. :mrgreen:

:kakoste:
Nemojte boga vam.
Najveći teniser svih vremena je Borg.
Sa 26 osvoji 11 slemova ( 5 puta Wimbldon i 6 puta Garos ) s tim što nikad nije išao u Australiju na turnir koji je bio druga kategorija u njegovo vrijeme ( Na turniru do 80_tih igrali pobjeđivali uglavnom igrači iz Australije ) i rađe su igrani mastersi koji su bili bolje plaćeni. Osvajao sve svoje masterse kad su igrani u tri seta kao i GS. Osvojio 68 velikh titula sa 26 godina .
Da vidimo sad koji od velke četvorke sa 26 ima 11 slemova bez Australije.
lethalthreat

#23809 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

lethalthreat wrote:Ma niko ništa ne spori, samo je činjenica da je u konkurenciji njih trojice on ipak bronzani :D što govori i H2H i broj osvojenih GS titula od kako se sva trojica međusobno mlave. U vrijeme dok su se Rafa i Nole tek počinjali brijati i izbjegavali kuću u vrijeme roditeljskih sastanaka, Rođo je pendrečio ovu gore ekipu koju je Nećko iskopao.
Nije samo H2H u pitanju, evo da quotam sam sebe, naveo sam ranije i broj osvojenih titula u tom nekom Golden Age periodu: Novak 14, Rafa 11, Roger 4 :-) Ovo seže unazad desetak godina kada je i on fizički bio itekako konkurentan, stoga nema izgovora tipa "jbg stariji je, godine čine svoje isl" :D
necko_hz

#23810 Re: TENIS

Post by necko_hz »

jarobot wrote:Nemojte boga vam.
Najveći teniser svih vremena je Borg.
Sa 26 osvoji 11 slemova ( 5 puta Wimbldon i 6 puta Garos ) s tim što nikad nije išao u Australiju na turnir koji je bio druga kategorija u njegovo vrijeme ( Na turniru do 80_tih igrali pobjeđivali uglavnom igrači iz Australije ) i rađe su igrani mastersi koji su bili bolje plaćeni. Osvajao sve svoje masterse kad su igrani u tri seta kao i GS. Osvojio 68 velikh titula sa 26 godina .
Da vidimo sad koji od velke četvorke sa 26 ima 11 slemova bez Australije.
Prvo, Mastersi tada nisu ni postojali, naročito ne u formi u kakvoj danas postoje, niti su ikada vrijedili više od Slamova. Možda je jedino Miami imao status sličan Slamu, ali i to nekoliko godina nakon Borgovog povlačenja.

Pod dva, vrijednost su više imale pojedine egzibicije koje su nudile daleko više novca, jer je organizacija ATP toura bila u rasulu i niti približno slična današnjoj. Zato su se svi najbolji igrači tog vremena više forsirali igrajući na egzibicijama nego recimo na jednom Australian Openu.

Pod tri, Borg mi je najdraži ATG igrač, vjerovatno najpopularniji teniser ikada, lik koji je promijenio tenis, preteča modernih tenisera i jedan od najvećih šampiona svih vremena. Morbidno je i zamisliti da je do 26. godine mogao imati 14-15 Slamova da je još igrao Australian Open.

No, lik je puko ko kokica i u 26. se ostavio reketa, te otišao pecati, dok ovi likovi cjelokupno gledajući mnogo više traju, te ih se razlogom smatra najboljim trojcem u Open eri. I s obzirom da igraju u istom vremenskom periodu lakše i vjerodostojnije ih je porediti nego sa igračem koji je svoj zadnji profesionalni meč odigrao prije gotovo 30 godina.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23811 Re: TENIS

Post by konektovan »

Federer je vječni broj 1..
zikamu

#23812 Re: TENIS

Post by zikamu »

Federer - 20 Grand Slams
Nadal & Djokovic - 32 Grand Slams

Zakljucak: Nadal & Djokovic zajedno su bolji od Federera...
Na znam sta nije jasno :lol: .
necko_hz

#23813 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Čuj vječni, a nije ni trenutni. :skoljka: :mrgreen:
Leopold_IV

#23814 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Daj necko prestani secirati svaku rečenicu odgovora i naročito ih etiketirati kao da nemaju veze s mozgom, da su nebulozne, biseri i sl samo zato što ti mislis drugačije. Smor je i isključiv si. Mlađi si i možda nisi mogao u potpunosti doživiti tenis na prelasku milenija i početkom 2000tih a pa si tek od 2011 u punj mjeri počeo doživljavati tenis. Vjerovatno neko stariji od mene smatra da je rivalitet Samprasa i Agassija nenadjebiv tenis i da je sve poslije toga loša konkurencija.
Slično je i sa muzikom, današnja mladež se ne može povezati s muzikom od prije 20 godina i legitimno je da misli da je Justin Biber vrh muzike, parafrazirano naravno (nemoraš isjecati ovu rečenicu).
Napisi sta mislis na temu ali mojne mi svaku napisanu rečenicu izdvajati i na neki svoj način objašnjavati kako to nije tako i kako nisam normalan kako sam se usudio to napisati, ubijaš bilo kakvu volju za diskusijom.
Reci svoju misao, argumentiraj je ali nema potrebe za ovakvom komunikacijom, prikladnija je za pivu i živi kontakt.
Blek Stena

#23815 Re: TENIS

Post by Blek Stena »

Istina najvise boli 8)
necko_hz

#23816 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Pa komuniciram tako s tobom jer se znamo i jer pretpostavljam da ništa od toga nećeš lično shvatiti jer nije ni lično upućeno, ali pošto si postao osjetljiv, neću više. :mrgreen:

Samo ne znam šta očekuješ kad mrtav ozbiljan napišeš kako bi prolazio prime Đoković protiv Roddicka i Safina? Šta? Frajer je prije 2011 sa Federerom imao 6:13, a sa Rafom 7-16, pa ih je obojicu prekucao u narednim godinama, a postavljaš tezu kao da to ne bi mogao protiv Roddicka i Safina.

To je isto kao da ja kažem da Gasquet ima bolji forhend od Federera, a onda se ibretim ako neko moje mišljenje nazove nebuloznim. Daj ba.

Godine nemaju veze sa tim jer tenis nisam počeo pratiti 2011. godine i za generaciju Nalbandiana, Safina, Roddicka, Federera, Hewitta više sam emocionalno vezan nego za Rafu ili Novaka. Da si u pravu takvu percepciju bih imao i u drugim sportovima, pa bih i LeBrona stavljao ispred Jordana, a Messija ispred Maradone. No, ne stavljam.

Ali ja to tebi ne mogu objasniti jer si upravo ti taj koji ne razdvaja emocionalno od racionalnog i koji će, baš kao i neko ko Samprasa i Agassija stavlja ispred Nadala i Đokovića, izvaliti bilo šta samo da bi odbranio ono u šta želi da vjeruje jer je nostalgično ili emotivno vezan za nešto.
Leopold_IV

#23817 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Ja ti govorim kako je Novak prolazio protiv Roddicka i Safina, činjenice a ne šbb kbb.
sad ćeš ti da je bio mlad...

Ne možeš omalovažavati Federerove uspjehe jer ih je ostvarivao dok se svemogući Nole nije pojavio. Igrao je protiv najboljih koji su bili tad.
Ostvarivao ih je u periodu 2005 - 2010 preko Rafe, gubio mnoštvo finala na zemlji, jedno u wimb ali je ostvarivao.
Isto tako ih je ostvarivao preko Noleta koji nije bio balavac nego treći igrač svijeta.
Novak se uzdigao kvalitativno (respekt), Fed nešto posustao (dijelom i zbog biologije neminovno).

S obzirom da spominješ prime Đokovića, ajde ti meni reci od koje godine do koje godine je po tvom mišljenju prime u tenisu?
Brojčane vrijednosti, raspon, nemoj filozofije puno kako je npr Wawrinki prime došao u 28 i sl...
necko_hz

#23818 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Pusti šuplje majke ti.

Uzimati uopšte za ozbiljno tog Đokovića i Prime Đokovića jednako je kao uzimati za ozbiljno Federera iz 2001 i 2002 kad su ga tukli Hewitt, Agassi i Nalbandian i porediti ga sa sa Federerom iz 2005 kad je on njih tukao. Bježi, glupo mi je da ti uopšte ovo i moram objašnjavati, ali sam navodiš priču na to.

To što ti nazivaš omalovažavanjem nije omalovažavanje nego činjenica. Federer je igrao i osvajao protiv najboljih tog vremena, ali ti najbolji su bili lošiji od 'najboljih' protiv kojih su morali igrati Đoković i Nadal. Imaš imena, imaš i brojeve. Novak i Rafa su imali teže protivnike na putu do svojih titula u odnosu na Federera, što sam ti lijepo objasnio u prethodnim postovima.

Dakle, Novak od 15 Slamova 11 puta je morao ići preko nekog iz Velike trojke, Rafa je to morao raditi 12 od ukupno 17 puta, a Federer samo 6 od 20. I pored toga, Đoković i Rafa su daleko više puta pobijeđivali Federera, nego on njih. Dakle, činjenice su neminovne.
Leopold_IV wrote:Novak se uzdigao kvalitativno (respekt), Fed nešto posustao (dijelom i zbog biologije neminovno).
Samo 2013. i 2016. U svim ostalim godinama bio je dovoljno zdrav i na istom ili većem nivou iz Primea.
Leopold_IV wrote:S obzirom da spominješ prime Đokovića, ajde ti meni reci od koje godine do koje godine je po tvom mišljenju prime u tenisu?
Brojčane vrijednosti, raspon, nemoj filozofije puno kako je npr Wawrinki prime došao u 28 i sl...
Čuj, nemoj filozofije da je Wawrinki prime došao u 28. :lol:

I evo, šta da ti odgovorim na ovo. :-)

Nisu iste odrednice za svakog igrača, jer neko ranije neko kasnije ulazi u Prime. Wawrinkin prime jeste bio u 28. godini jer je od tada počeo igrati najbolji tenis, kao što je Rafa u svoj prime počeo ulaziti 2008. godine kad je imao 21. Ferrerov prime je nastao kad je napunio 29 i tako dalje. Novakov kad je napunio 24.

Dakle, različito je kod svakog igrača.
Bosanski_kralj

#23819 Re: TENIS

Post by Bosanski_kralj »

I kad misliš da je Federerov prime (bio)?
Blek Stena

#23820 Re: TENIS

Post by Blek Stena »

Samo i iskljucivo onda kada je osvajao trofeje bio je u prajmu. Kada nije bilo trofeja nije bilo ni prajma. Logicno :-?
konektovan

#23821 Re: TENIS

Post by konektovan »

Blek Stena wrote:Samo i iskljucivo onda kada je osvajao trofeje bio je u prajmu. Kada nije bilo trofeja nije bilo ni prajma. Logicno :-?
E

Logicno
necko_hz

#23822 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Bosanski_kralj wrote:I kad misliš da je Federerov prime (bio)?
Čisto da ustanovimo termine da ne bi došlo do nepotrebne zabune. Postoje prime i peak. Ako prime definišemo po kontinuitetu igranja na manje-više jednako visokom nivou onda možda period od početka 2004. do početka 2013. godine. Dakle, sve ono što sam gledao od Federera na turnirima poput AO-a 2009 i 2010, USO-a 2010 i 2011, RG-a 2011, AO-a 2012, Wimbledona 2012-e, AO-a 2011, USO-a 2008 i 2009, spada među nivoe tenisa koji nisu bili ništa lošiji od njegovih izdanja u periodu 2004-2007. Naprotiv.

Peak je igranje na svom najvećem nivou u datom trenutku. Za Federera nakon 2013. godine ne možemo reći da je bio u primeu zbog niza razloga (povrede, manje odigranih turnira, manji kontinuitet vrhunskih igara, manja konkurentnost na šljaci), ali za njegove mnoge performanse u tom periodu možemo reći da spadaju među najbolje koje je odigrao (peak). Tu mislim na IW 2014, 2015 i 2017, Wimbledon i USO 2015, AO 2017, Šangaj 2014-e i još neke.

Slično je i sa Novakom i sa Rafom, ne znam da li se može reći da njihov 'prime' i dalje traje jer su i njih jebavale povrede i postali su 'ranjiviji', ali svejedno imaju svoja 'peak' izdanja na turnirima koje smatraju bitnim. Rafin nivo sa RG-a 2017 ili 2018 ne vidim kao slabiji od njegovih izdanja iz 2008. 2010 ili 2012, a o Đokovićevom izdanju sa ovogodišnjeg AO-a suvišno je i trošiti riječi.
konektovan

#23823 Re: TENIS

Post by konektovan »

necko_hz, svi ovdje znaju da je Nole najbolji igrac svih vremena, samo tebe malo forumasi prcenzi..... :D
Fajcion

#23824 Re: TENIS

Post by Fajcion »

Te ne tako daleke 2011 ja sam mu primjetio bradicu. 8) Sad nemere ni to baš svako.
necko_hz

#23825 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ne mogu Damir i Cecchinato jedan bez drugog :mrgreen:

Image

Image
Post Reply