TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
necko_hz

#22726 Re: TENIS

Post by necko_hz »

red evil wrote:Ne možemo svaki meč navoditi kao demonsteacija sile ako završi 3-1 u setovima a ovaj meč je daleko od toga. Dva seta koja su bila izjednačena ali potpuno izjednačena ne možemo nazvati demonstacijom sile. Federer pravi break i na break loptu Novaka promašuje volley koji je za Federerore standarde ne pretjerano težak, uprkos fantastičnom passingu Novaka.

Treći a pogotovo četvrti set jesu bili rutiniranje ali nakon Federerovog poklon breaka, onaj na mreži udarac Mirza završava rutinski a kamo li Federer. a, Novak jeste bio bolji, odličan meč za obojicu ali ne demoliranje Federera.

Očigledno da imamo potpuno različite poglede na pojam demonstracije sile.
Federer kod tog voleja nije imao šanse, jer ga je Novakov bekend pasing uhvatio na onom dijelu terena gdje uopšte nije mogao 'sweet spotom' zahvatiti lopticu i prebaciti je preko mreže. I to se desilo nakon brutalnog Rogerovog Inside out napada forhendom.

Meni je to demonstracija sile, kada protivnika koji igra jedan od svojih najboljih Wimbledona u karijeri, a koji je najveće uspjehe ostvario upravo na tom turniru, ostaviš na jednom setu i tek na jednom napravljenom brejku, pa još ga završiš onako dominantno kao što prikazuje gore postavljeni klip. Simbolično je, baš. :mrgreen:

Da se razumijemo, demonstracija sile je, naprimjer i meč Wawrinke protiv Đokovića na RG-u 2015-e, bez obzira što je Novak imao 3:0 u četvrtom setu i naizgled kontrolu u istom.
red evil

#22727 Re: TENIS

Post by red evil »

Pogađao je Federer je takve volleye dosta puta u karijeri, za sve druge igrače je to prosto nemoguće da pogode ali ne i za Federera. To je čak i jedna od prekretnica 1. seta pa i meča možda. U tie breaku ga jeste razbio ali ja tie break ne vidim ništa više do kao penali u fudbalu, kako ode na jednu stranu može tako i na drugu, pokazatelj drugi set.

Treći set je odlučivao pobjednika, što u 90% taj treći set odluči pobjednika pri tom ne mislim na rezultate 3-0 ili kad vodi protivnik 2-0 već kad je 1-1 u setovima i ko tad povede 2-1 ima ogromnu psihološku prednost. A Federer je tu prodao break, realno kad Federer maši onakav fh na mreži, nikad. U takvoj situaciji to znali kraj seta pa i meča.

Ne bih ja nijedan meč nazvao demonstracija sile jer ni Nole ni Stan nisu jači od Federera (Novak) ili od Novaka (Stan), fantastični mečevi za obojicu ali nijedan tu nije ponizio svog suparnika.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22728 Re: TENIS

Post by konektovan »

Za druga Necka, pravog srećka. :mrgreen:

https://youtu.be/DXB4MApF4Lo

Ovakav poen je osvojio 2 ili 3 puta protiv Novaka. :wink:
Znaci, ovo je meni u tenisu, ponizavanje protivnika. :mrgreen:
Reisova

#22729 Re: TENIS

Post by Reisova »

perfect_guy wrote:mirzu bi jedino spasilo da neko u zadnji momenat otkaže
Iz tvojih usta u Bozije usi... evo opet igra.izgleda da je neko otpao :)
E drzim mu fige :)
necko_hz

#22730 Re: TENIS

Post by necko_hz »

@Red Evil

Pogoditi onakve voleje više je izuzetak nego pravilo. Onakav volej možeš pogoditi jednom u 10 puta i to pod uslovom da na vrijeme pogodiš stranu i očekuješ da protivnik vrati lopticu. Federer, nakon onakvog brutalnog napada forhendom, nije očekivao niti jedno niti drugo, samim tim nije imao šanse da na vrijeme uhvati taj udarac. Dakle, tu je krivica Novakova, ne njegova.

Tiebreakovi se ne mogu zvati lutrijom, jer pobjednika odlučuju stvari koje zavise isključivo od tenisera. To nema veze sa srećom ili natprirodnim silama, već sa igrom dva tenisera. U prevodu, Federer je dobio drugi set jer je zaslužio, jer je hrabrom igrom spasio tri vezane set lopte, a kasnije još nekoliko njih, prije nego je iskoristio svoju. Nije mu ga niko poklonio, već ga je sam zaslužio. Ako nešto zaslužiš, to nije lutrija.

Za mene demonstracija sile ne podrazumijeva ponižavanje protivnika, inače bih rekao da je Đoković ponizio Federera na Wimbledonu. Ponižavanje je ono što je Rafa uradio Rogeru 2008. na Roland Garrosu ili ono što je Novak uradio Rafi na Roland Garrosu 2015-e. Možeš tu ubrojati i Rafino prošlogodišnje iživljavanje nad Novakom u Madridu. To se zove ponižavanje ili poigravanje sa protivnikom.

No, demonstracija sile za mene ima drugačiju konotaciju i postoji razlog zašto Novakovu pobjedu na Wimbledonu 2015-e u četiri seta smatram demonstracijom sile, dok onu ostvarenu na US Openu iste godine, također u četiri seta, ne smatram.
necko_hz

#22731 Re: TENIS

Post by necko_hz »

konektovan wrote:Za druga Necka, pravog srećka. :mrgreen:

I poenta je? :mrgreen: Jel ja igdje sporim da je ovo majstorluk ili nekome spočitavam da se ne treba diviti ovome? :mrgreen:
red evil

#22732 Re: TENIS

Post by red evil »

necko_hz wrote:@Red Evil

Pogoditi onakve voleje više je izuzetak nego pravilo. Onakav volej možeš pogoditi jednom u 10 puta i to pod uslovom da na vrijeme pogodiš stranu i očekuješ da protivnik vrati lopticu. Federer, nakon onakvog brutalnog napada forhendom, nije očekivao niti jedno niti drugo, samim tim nije imao šanse da na vrijeme uhvati taj udarac. Dakle, tu je krivica Novakova, ne njegova.

Tiebreakovi se ne mogu zvati lutrijom, jer pobjednika odlučuju stvari koje zavise isključivo od tenisera. To nema veze sa srećom ili natprirodnim silama, već sa igrom dva tenisera. U prevodu, Federer je dobio drugi set jer je zaslužio, jer je hrabrom igrom spasio tri vezane set lopte, a kasnije još nekoliko njih, prije nego je iskoristio svoju. Nije mu ga niko poklonio, već ga je sam zaslužio. Ako nešto zaslužiš, to nije lutrija.

Za mene demonstracija sile ne podrazumijeva ponižavanje protivnika, inače bih rekao da je Đoković ponizio Federera na Wimbledonu. Ponižavanje je ono što je Rafa uradio Rogeru 2008. na Roland Garrosu ili ono što je Novak uradio Rafi na Roland Garrosu 2015-e. Možeš tu ubrojati i Rafino prošlogodišnje iživljavanje nad Novakom u Madridu. To se zove ponižavanje ili poigravanje sa protivnikom.

No, demonstracija sile za mene ima drugačiju konotaciju i postoji razlog zašto Novakovu pobjedu na Wimbledonu 2015-e u četiri seta smatram demonstracijom sile, dok onu ostvarenu na US Openu iste godine, također u četiri seta, ne smatram.
Naravno da ih je teško pogoditi, ali zna ih Federer pogađati. Taj udarac nije ni bitan toliko. Bitniji je onaj u trećem setu, veliki promašaj.

Nisu kao u fudbalu toliko izraženi ali ipak je lutrija, jedna greška i kraj seta, nemaš prilika za popravni. U svom gameu imaš 0-40 i opet si u gameu a u tb izgubiš tri svoja servisa i to je već 6-0 ili kraj seta. :D Tu i slabiji teniseri imaju šanse da protiv boljih osvoje set.

Za mene demonstracija sile znači kad protivnika razbiješ, pokažeš mu koje gazda, ne daš mu šansi skoro pa nikako. A Federer u tom meču je imao dosta šansi, 4-2 u 1. setu, osvajanje 2. seta... a ni ti nazvao poniženje Rafe 2015 ili Novaka 2017, nisu bili fizički spremni jedan za drugog, čisto iskorištavanje situacije da bi rezultat bio takav. :D

Šteta što vjerovatno više nećemo uživati u takvim mečevima. Teško je očekivati da će Nole ikad više biti na tom nivou, na približno istom može biti ali na tom sumnjam kao ni Federer što je bio prije 3 godine a kamo li prije 10-ak. Godine i(li) povrede čine svoje. Sve manje i manje ćemo uživati u tim klasicima.
konektovan

#22733 Re: TENIS

Post by konektovan »

necko_hz wrote:
konektovan wrote:Za druga Necka, pravog srećka. :mrgreen:

I poenta je? :mrgreen: Jel ja igdje sporim da je ovo majstorluk ili nekome spočitavam da se ne treba diviti ovome? :mrgreen:
Je li neko od nas piše da Novak ne zna igrati?! :wink: :mrgreen:
necko_hz

#22734 Re: TENIS

Post by necko_hz »

red evil wrote:Naravno da ih je teško pogoditi, ali zna ih Federer pogađati. Taj udarac nije ni bitan toliko. Bitniji je onaj u trećem setu, veliki promašaj.

Nisu kao u fudbalu toliko izraženi ali ipak je lutrija, jedna greška i kraj seta, nemaš prilika za popravni. U svom gameu imaš 0-40 i opet si u gameu a u tb izgubiš tri svoja servisa i to je već 6-0 ili kraj seta. :D Tu i slabiji teniseri imaju šanse da protiv boljih osvoje set.

Za mene demonstracija sile znači kad protivnika razbiješ, pokažeš mu koje gazda, ne daš mu šansi skoro pa nikako. A Federer u tom meču je imao dosta šansi, 4-2 u 1. setu, osvajanje 2. seta... a ni ti nazvao poniženje Rafe 2015 ili Novaka 2017, nisu bili fizički spremni jedan za drugog, čisto iskorištavanje situacije da bi rezultat bio takav. :D

Šteta što vjerovatno više nećemo uživati u takvim mečevima. Teško je očekivati da će Nole ikad više biti na tom nivou, na približno istom može biti ali na tom sumnjam kao ni Federer što je bio prije 3 godine a kamo li prije 10-ak. Godine i(li) povrede čine svoje. Sve manje i manje ćemo uživati u tim klasicima.
Zna pogađati lakše voleje na koje se na vrijeme namjesti. Ondje nije bio namješten, samim tim nije bilo fizičke šanse da ga pogodi. Jedino da zamrzne vrijeme i lopticu, namjesti se na nju kako treba, a onda ga poklopi. Novak ga je uhvatio nespremnog i to nije Rogerova krivica.

Tiebreakovi nemaju veze sa srećom, jer odlučuje kvalitetnija igra jednog od dva tenisera. Ako izgubiš svoj servis, imaš još dosta prilika da vratiš minibrejk zaostatka. Kada te neko razbije 7:1 ili kada ne iskoristiš 4 ili 5 set lopti u tiebreaku, izvlakuše na sreću ne piju vode. Odigraj bolje i pobijedi.

Imamo potpuno drugačiju formulaciju riječi 'demonstracija sile'. Meni je demonstracija sile jedno, ponižavanje drugo. Teško će jedan od njih poniziti drugoga, ako su obojica u najboljem izdanju. Jebiga, neko nekad mora biti lošiji, a do ovog drugog je da iskoristi lošiju igru svog protivnika. Sva trojica su to radili jedan drugome.
konektovan wrote:Je li neko od nas piše da Novak ne zna igrati?!
Ne piše, al se pecate ko pastrmke na sve što nema veze sa Federerom. Znači, sada @Leopold dođe, zalijepi neki Federerov poen i pohvali to, a ja mu trebam doći i reći kako je to čista sreća, ništa posebno, čuditi mu se što se divi tome i zalijepiti mu nekoliko Novakovih ili Rafinih da se divi njihovim, jer je*o Federera. Eto, to vas opisuje ukratko.

Evo ti, kad si kod Federera, još bolji poen od tog tweenera.

https://www.youtube.com/watch?v=xc1RCqidtTg

Nadam se da si ovlažio. :mrgreen:
konektovan

#22735 Re: TENIS

Post by konektovan »

E ovo je stvarno da ovlazi cojek. :mrgreen:
Hvala nećko, pravi si drug. :thumbup: :mrgreen:
Leopold_IV

#22736 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

E nek si ti mene spomenuo... :D :mrgreen:
Čitam vam prepisku, i koliko god mi štovatelji lika i djela Federera možda bili ostrašćeni, toliko si se i ti primio ideologije o Djokovicevim vrhuncima, nivoima i sl...ko da je Radosni iz primea ušao u tebe.

Nole je pokazao koliko i kako može, kapa do poda, ali i koliko dugo može.
Šta misliš da su se sreli u zadnjih godinu i po, da li bi bila demostracija sile ili ponižavanje?
Unaprijed zahvaljujem, poklonik lika i djela RF.
red evil

#22737 Re: TENIS

Post by red evil »

Đe @Necko dođe odmah cvijetaju teniske teme. :mrgreen:
necko_hz

#22738 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Leopold_IV wrote:Čitam vam prepisku, i koliko god mi štovatelji lika i djela Federera možda bili ostrašćeni, toliko si se i ti primio ideologije o Djokovicevim vrhuncima, nivoima i sl...ko da je Radosni iz primea ušao u tebe.
Ne primam se ja nikakve ideologije, nego obrazlažem svoje mišljenje. Vi se, međutim, primate zato što je moje mišljenje suprostavljeno vašem. Naravno, kad bih napisao da je Federer najveći ikada, umjetnik ili maestro, vi bi pišnuli u gaće od sreće, ali kad se oda neko poštovanje drugom igraču da li pohvalom njegovih odigranih mečeva ili nivoa igre, upalite se ko kutnjaci. @Uno, ne mislim na tebe, ti si moj brat. :mrgreen:

Ovo sa gore spomenutim klipovima je samo primjer kako bi to izgledalo da ti dođeš i pohvališ Federera ili neki njegov poen, a ja ti se naklatim na kosti i počnem to osporavati srećom, pa ti još metnem poene Đokovića ili Nadala da vidiš šta je majstorluk. Ako nisi shvatio da sam te spomenuo samo kao primjer, a ne prozivao, onda ti je mozak baš u defektu. :mrgreen:
Leopold_IV wrote:Šta misliš da su se sreli u zadnjih godinu i po, da li bi bila demostracija sile ili ponižavanje?
Čak i da su se sreli, ti bi mečevi bili kompetentni kao i oni 2013. kada su i Rafa i Novak dijelili pljuske Rogeru jer je bio povrijeđen i van svake forme. Dakle, nikako.
Fajcion

#22739 Re: TENIS

Post by Fajcion »

Nadal GOAT :gunjastajl:
akaunt

#22740 Re: TENIS

Post by akaunt »

necko_hz wrote:
Leopold_IV wrote:Čitam vam prepisku, i koliko god mi štovatelji lika i djela Federera možda bili ostrašćeni, toliko si se i ti primio ideologije o Djokovicevim vrhuncima, nivoima i sl...ko da je Radosni iz primea ušao u tebe.
Ne primam se ja nikakve ideologije, nego obrazlažem svoje mišljenje. Vi se, međutim, primate zato što je moje mišljenje suprostavljeno vašem. Naravno, kad bih napisao da je Federer najveći ikada, umjetnik ili maestro, vi bi pišnuli u gaće od sreće, ali kad se oda neko poštovanje drugom igraču da li pohvalom njegovih odigranih mečeva ili nivoa igre, upalite se ko kutnjaci. @Uno, ne mislim na tebe, ti si moj brat. :mrgreen:

Ovo sa gore spomenutim klipovima je samo primjer kako bi to izgledalo da ti dođeš i pohvališ Federera ili neki njegov poen, a ja ti se naklatim na kosti i počnem to osporavati srećom, pa ti još metnem poene Đokovića ili Nadala da vidiš šta je majstorluk. Ako nisi shvatio da sam te spomenuo samo kao primjer, a ne prozivao, onda ti je mozak baš u defektu. :mrgreen:
Leopold_IV wrote:Šta misliš da su se sreli u zadnjih godinu i po, da li bi bila demostracija sile ili ponižavanje?
Čak i da su se sreli, ti bi mečevi bili kompetentni kao i oni 2013. kada su i Rafa i Novak dijelili pljuske Rogeru jer je bio povrijeđen i van svake forme. Dakle, nikako.
:shock: sta je ovo :shock: Šta ja ovo čitam :pisnuo:
lethalthreat

#22741 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

necko_hz wrote: Evo ti, kad si kod Federera, još bolji poen od tog tweenera.

https://www.youtube.com/watch?v=xc1RCqidtTg

Nadam se da si ovlažio. :mrgreen:
E ovo fakat liči na Nadalovu bananu sa tribina protiv Harrisona. Dobro, da ne bude diskriminatorski, Nadalova banana liči na ovu Fedovu gore :D
Haman ima nešto u zraku u tom New Yorku. Elem kada se već spominju ponižavanja, ajde da se prisjetimo par njih, meni najsvježije u sjećanju je Rafino tamburanje nesretnog Basilashvilija prošle godine

Jedan game u 3 seta, tragikomedija :D :D Misha se jedne prilike pošteno najeo pomfrita protiv Rogera
.
A i Đokica je jedne prilike ubio Berdycha k'o Kuduz Bademu :D
Blek Stena

#22742 Re: TENIS

Post by Blek Stena »

Nole gospodin.... nije dozvolio Berdi da ode sa biciklom
necko_hz

#22743 Re: TENIS

Post by necko_hz »

Ma ovaj lob na smeč Novaka najbolesniji Rogerov udarac koji sam vidio :mrgreen: Twinere svako danas, manje-više, može izvesti, al nisam nikad vidio da neko smečom lobuje protivnika koji je odigrao smeč. :mrgreen:

Rafa je imao najbolesnije poene, tu nema dileme, čak mi je teško i izdvojiti najbolje, jer ih je toliko bilo.

Od tih ponižavanja, Federer-Gaudio mi je najupečatljiviji meč, jer je Gaudio nekoliko godina ranije govorio da Federer sa onakvim jednoručnim bekendom nikad neće bit igrač. :lol:
akaunt

#22744 Re: TENIS

Post by akaunt »

Kako li samo ovu riječ "ponizavanje" koristite sa dozom sadizma ! Cuj ponizavanje! Izgubit od jednog Nadala, Djokovica, Federera...ponizavanje! Znate li vi uopste sta znaci poniziti nekoga ?
boshniak

#22745 Re: TENIS

Post by boshniak »

Sad će mirza kao lucky loser do četvrtfinala, dzumhur ispada odma :D
lethalthreat

#22746 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

Tamnoputa samurajka se fakat ne zajebaje :thumbup:
Image
konektovan

#22747 Re: TENIS

Post by konektovan »

akaunt wrote:Kako li samo ovu riječ "ponizavanje" koristite sa dozom sadizma ! Cuj ponizavanje! Izgubit od jednog Nadala, Djokovica, Federera...ponizavanje! Znate li vi uopste sta znaci poniziti nekoga ?
Zajebancija, ne budi bukvalac. :wink:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22748 Re: TENIS

Post by Velkoski »

lethalthreat wrote:Tamnoputa samurajka se fakat ne zajebaje :thumbup:
Image
Samo da Svitolinu našamara još i ne mora više ništa čitav turnir :D
lethalthreat

#22749 Re: TENIS

Post by lethalthreat »

Odgledah ovo protiv Serene, šta god da to bi. Deložira je iz vlastitih patika, ne gleda gdje udara :shock:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#22750 Re: TENIS

Post by Velkoski »

Trebat će Sereni vremena da se vrati, imala je pretežak porođaj valjda... Raduje igra Azarenke s druge strane, nek' je istamburala ono malo pushersko govno :mrgreen:

PS

Taylore Fritzu, jebo ti mater svOju.
Post Reply