TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#20976 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

Pa bilo je Roger Rafa, pa Roger Rafa Novak, pa Roger Novak, pa tek onda Andy Novak....ali mi se cini da ce era ovog zadnjeg rivalstva biti najkraca.
Nisam vjerovao da ce biti lagan zalogaj u finalu, a ispalo je tako. Samo jos jedna potvrda da od osvajanja RG stvari vise nisu iste.
Zao mi je sto je tako. Zao mi je i sto Rafa vise ne moze. I sto Roger gubi bitku sa vremenom, godine su nesto na sto se ne moze uticati.
Zao mi zbog tenisa, jer se meni ova nadolazeca ekipa ne gleda.
Dr Baltazar

#20977 Re: TENIS

Post by Dr Baltazar »

Rafa bi se mogao vratit ove godine. Na RG je pokazao da je i dalje dovoljno dobar za ostale.
ultima_palabra

#20978 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Tomahawk11 wrote:Pa bilo je Roger Rafa, pa Roger Rafa Novak, pa Roger Novak, pa tek onda Andy Novak....ali mi se cini da ce era ovog zadnjeg rivalstva biti najkraca.
Nisam vjerovao da ce biti lagan zalogaj u finalu, a ispalo je tako. Samo jos jedna potvrda da od osvajanja RG stvari vise nisu iste.
Zao mi je sto je tako. Zao mi je i sto Rafa vise ne moze. I sto Roger gubi bitku sa vremenom, godine su nesto na sto se ne moze uticati.
Bilo je i Rafa-Novak, mislim da su igrali 4 GS finala zaredom, to nije niko drugi.

To je ipak najzanimljivije rivalstvo, sa najvise preokreta... ostala su ipak pomalo jednostrana.
Leopold_IV

#20979 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Slijedi ZG, nema opuštanja od tenisa :mrgreen:
Leopold_IV

#20980 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Tomahawk11 wrote:Pa bilo je Roger Rafa, pa Roger Rafa Novak, pa Roger Novak, pa tek onda Andy Novak....ali mi se cini da ce era ovog zadnjeg rivalstva biti najkraca.
Ona 2 alfa lisca još nisu dali svoj konačni doprinos tenisu i postignućima tako da vec na AO slijedi veliki strah u osmini finala od tog dvojca. Niko ih ne želi u zrijebu siguran sam.
Ni ja u 2017 godini ne vidim nekog ko bi u kontinuitetu bio na nivou Andy/Novak. Bljeskove očekujem od prethodno spomenutog dvojca, Stana svakako, Raonic je sve bolji i bude li zdravlja, na brzoj podlozi je itekako opasan.
Dimitrov, Čilić, Kyrgios, Zverev će itekako imati svoje momente u djelovima sezone. Poullie je isto nepoznanica i moze biti neugodan.
Zdravi Delpo je top 10 igrač sigurno.
Borna, Fritz, Khachanov, Kozlov, Shapovalov su mlade, nadolazeće nade koje će tražiti mjesto pod teniskim suncem isto.
Dzumhuru, Šetkiću a naročito Bašiću puno uspjeha i zdravlja u 2017.
A ovom topicu manje nervoze i ružnih riječi.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20981 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

Nadam se, Leo, da ce tako biti, iako sam po ovom pitanju veliki skeptik.
Navedeni scenario, bar jos jednu sezonu, pa nek poslije bude i smak svijeta :D
Dr Baltazar

#20982 Re: TENIS

Post by Dr Baltazar »

Tomahawk11 wrote:Nadam se, Leo, da ce tako biti, iako sam po ovom pitanju veliki skeptik.
Navedeni scenario, bar jos jednu sezonu, pa nek poslije bude i smak svijeta :D
Ja imam osjećaj da će Rafa imati strašnu sezonu. Nije se džaba šišao (ako je ona slika tačna) :D :lol:

Federer je dosta odmorio od tenisa i mislim da on može odigrati 2 sezone na top nivou. Pričamo o njegovim godinama, ali zaboravljamo da tenis koji je on igrao tokom karijere i nije bio toliko fizički zahtjevan. On kad je i imao neke padove u sezonama, to je bilo najčešće zbog životnih obaveza.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20983 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

Ja vise polazem u to da ce biti ravnopravniji odnos snaga na terenu.
Rafa i Roger na svom top nivou (na kojem su nekad bili)...tesko.
Da budu konkurentni, to je vec nesto drugo.
Dr Baltazar

#20984 Re: TENIS

Post by Dr Baltazar »

Ma i mislio sam da budu konkurentni (a za to im ne treba top nivo - što dovoljno govori o kakvim se igračima radi). Njihov top nivo smo gledali i bilo je nezanimljivo za gledati, monotonija :izet: :izet: :mrgreen:

Razumijemo se :thumbup:
cevapcinica

#20985 Re: TENIS

Post by cevapcinica »

Dr Baltazar wrote:@tabija

:thumbup:

Zbog toga Nadal i jeste trenutno veći igrač od Novaka i sigurno najveći potencijal svih vremena. Mogao je još mnogo da nije povreda bilo. Ali sad kako je tako je, Federer je broj 1. On je svoje šanse koristio.

Novak uopće nije tip tenisera koji ima ključ za Nadala. Prajm Nadala vjerujem da niko ne može dobiti.
Cudno da niko ne spominje promjenu podloga da bi se tenis usporio sto je u praksi znacilo da bi se prekinula dominacija jednog tenisera. Slicna situacija je bila sa Ingemarom Stenmarkom kada su ljubomorni idioti iz Svicarske i Austrije promijenili nacin bodovanja u svejstkom kupu jer im je smetalo sto njihove "zvijezde i pulene" unistava neki tamo lovac na jelene iz Svedske. Kad se vec igrate spekulacijama, vjerujete li da bi Nadal imao toliko uspjeha protiv Federera da su podloge ostale brze? Jos da dodamo mononukleozu..
Nadal je, uz duzno postovanje, uveo u igru podlost u smislu pauza za ljekarsku pomoc cim rezultat pocne da mu ide iz ruku. Gledao sam uzivo takva dva meca i ljudi oko mene su se zgrazavali s tim sta je radio. Covjek jedva hoda i gubi, na rubu je poraza i onda se pauzira da se prekine i unisti protivnikov ritam i onda kao da je bio kod gospe u Medugorju pocne skakati kao navijen. Bljak. Nastavak toga je majmunsko pimplanje loptice kod servisa.
ultima_palabra

#20986 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Usporavanje podloge se desilo ranije, raja nije htjela da gleda servis-botove tipa Philippoussis, Rusedski, Krajicek, Goran... i ono je pogodovalo Federeru jer se na sporijim podlogama izdvojio od svoje generacije savršenim kretanjem i all-court igrom. Roddick pogotovo bi imao puno više uspjeha protiv Rogera.
kakotakonikako

#20987 Re: TENIS

Post by kakotakonikako »

Ode i on na crnu listu ovdje:

Srbijanski teniser Novak Đoković izgubio je prije dva dana u finalu Završnog mastersa od Britanca Andyja Murrayja sa 2:0 u setovima. To je očito baš obradovalo Šveđanina Matsa Wilandera koji je poznat po tome što stalno tipuje protiv Novaka, posebno kada igra protiv Murrayja. Posljednja u nizu njegovih uvreda na račun Đokovića, ali i Srbijanaca sadržana je u izjavi za Sky Sport. "Đoković je ovaj turnir osvajao pet puta. Zaista niko više ne želi da on pobjedi, osim nekoliko stotina Srbijanaca", rekao je Wilander. Podsjetimo da je Wilander zaposlen kao stručni komentator Eurosporta.
Leopold_IV

#20988 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

kakotakonikako wrote:Ode i on na crnu listu ovdje:

Srbijanski teniser Novak Đoković izgubio je prije dva dana u finalu Završnog mastersa od Britanca Andyja Murrayja sa 2:0 u setovima. To je očito baš obradovalo Šveđanina Matsa Wilandera koji je poznat po tome što stalno tipuje protiv Novaka, posebno kada igra protiv Murrayja. Posljednja u nizu njegovih uvreda na račun Đokovića, ali i Srbijanaca sadržana je u izjavi za Sky Sport. "Đoković je ovaj turnir osvajao pet puta. Zaista niko više ne želi da on pobjedi, osim nekoliko stotina Srbijanaca", rekao je Wilander. Podsjetimo da je Wilander zaposlen kao stručni komentator Eurosporta.
A čovjek 100% u pravu. Igra se u sred Londona, Murray domaći igrač i šta je drugo očekivati nego da samo šaka srba navija za Djokovica dok bi svi ostali volili da dobije Murray.
Sasvim realna i normalna izjava koja može upaliti samo RG grupu, ekipu na B92, Kurir i sl.
shake69

#20989 Re: TENIS

Post by shake69 »

ultima_palabra wrote:Usporavanje podloge se desilo ranije, raja nije htjela da gleda servis-botove tipa Philippoussis, Rusedski, Krajicek, Goran... i ono je pogodovalo Federeru jer se na sporijim podlogama izdvojio od svoje generacije savršenim kretanjem i all-court igrom. Roddick pogotovo bi imao puno više uspjeha protiv Rogera.
Ne bih rekao da je Rogeru bas toliko pogodovalo. Mrsko mi traziti statistiku koliko je Wimbledon drasticno usporio podlogu upravo kada je Federeru Rafa zaprijetio na petogodisnjoj dominaciji. I uspio je, iako je Roger kasnije jos dva pehara pokupio a Rafa bi se dobro morao oznojiti da uzme i jednu titulu (ima dvije) na svetoj travi da je ostala ista brzina trave kao i pocetkom ovog stoljeca u prvih 6-7 godina.
Dr Baltazar

#20990 Re: TENIS

Post by Dr Baltazar »

cevapcinica wrote:

Zbog toga Nadal i jeste trenutno veći igrač od Novaka i sigurno najveći potencijal svih vremena. Mogao je još mnogo da nije povreda bilo. Ali sad kako je tako je, Federer je broj 1. On je svoje šanse koristio.

Novak uopće nije tip tenisera koji ima ključ za Nadala. Prajm Nadala vjerujem da niko ne može dobiti.
Cudno da niko ne spominje promjenu podloga da bi se tenis usporio sto je u praksi znacilo da bi se prekinula dominacija jednog tenisera. Slicna situacija je bila sa Ingemarom Stenmarkom kada su ljubomorni idioti iz Svicarske i Austrije promijenili nacin bodovanja u svejstkom kupu jer im je smetalo sto njihove "zvijezde i pulene" unistava neki tamo lovac na jelene iz Svedske. Kad se vec igrate spekulacijama, vjerujete li da bi Nadal imao toliko uspjeha protiv Federera da su podloge ostale brze? Jos da dodamo mononukleozu..
Nadal je, uz duzno postovanje, uveo u igru podlost u smislu pauza za ljekarsku pomoc cim rezultat pocne da mu ide iz ruku. Gledao sam uzivo takva dva meca i ljudi oko mene su se zgrazavali s tim sta je radio. Covjek jedva hoda i gubi, na rubu je poraza i onda se pauzira da se prekine i unisti protivnikov ritam i onda kao da je bio kod gospe u Medugorju pocne skakati kao navijen. Bljak. Nastavak toga je majmunsko pimplanje loptice kod servisa.
Nadal je njega dobijao i na Wimbledonu i u Australiji. Jednostavno u direktnom okršaju Federer nema šta tražiti sa Nadalom, kao ni nijedan igrač iz zadnjih rekao bih 15 godina (nek bude da je Novak najbliži, ali on je h2h povećao nad raspalim Nadalom). Previše je prilagođavanja potrebno za tu igru, a niko nije u stanju da sve isprati - pa ni najveći ove igre Federer. Mononukleoza svakako jeste bilo nešto što je Federera udaljilo od još koje titule, ali Nadal je njega dobijao lahko i u najboljim godinama.

Nadal to uveo ? Očito ne pratiš tenis nego samo naglabaš. Imaš li meč protiv Federera kada je to radio ? On je jedan od rijetkih na Touru koji će medicinski time out zatražiti kad baš ne može. Sjeti se finala u Australiji protiv Stana kako je odigrao do kraja uprkos povredi. Prije će biti da si mislio na Novaka jer je on poznat kao neko ko dobija žuljeve, astmu, proširenje vena, gastritis itd. kada stvari ne idu u željenom pravcu. Rafa je veliki borac i jedan od najkorektnijih na Touru. Zamjeraju mu tu pauzu prilikom servisa i onda je taj potez glavni krivac za poraze protivnika - priznat ćeš smiješno :mrgreen: I da dodam, Nadal je jedini teniser iz trenutne postave velikih, a da ga nisam vidio kako lomi reket tj. divlja po terenu.

Ja nemam dileme da je, po trenutnom stanju, Roger najveći ikada, ali si ti očito pomješao neke stvari. Mišljenje bih promijenio jedino u slučaju da Rafa uzme 4, odnosno Novak 6 GS titula (a Roger nijednu). Uz ovakav broj titula bi se podrazumijevala i dominacija u tenisu što znači i još Masters titula, #1 na ATP. S obzirom na godine, ovo je teško za očekivati iako bih ja volio vidjeti ovo od Rafe (i ova rečenica zadnja je jedina navijačka u postu).
ultima_palabra

#20991 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

I ovo je fula sa pimplanjem... Nadal uzima najviše vremena na servisu, ali Đoković je taj koji najviše pimpla.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20992 Re: TENIS

Post by Tomahawk11 »

Rafa je u prednosti sto se tice zemlje i sporih podloga.
Na brzim bas i nije tako.
Interesantno da se nikad nisu sastali na USO.
cevapcinica

#20993 Re: TENIS

Post by cevapcinica »

KENJAC wrote:
sjedi 1 wrote:Nego,najveća misterija ovog dijela sezone je radosni ?
Brod je počeo da tone(da li će potonuti skroz vvidjećemo) a kapetan prvi s broda ode... :D
cccc
Je li vrijeme za izbor novog ili da čekamo da se vrati stari kapetan ??? :P
Nikakva misterija. Rekao je na omiljenoj temi milf da nema namjeru da se spusta na niske nivoe Nekih likova. On je ovo primio licno , kao veliki posteni navijac. Naravno kao takvom nije mu ovo najpogodnije mjesto. Ovdje mozes doci ili iz zajebancije ili istresanja frustracija nagomilanih u nezdravom kucnom okruzenju. Za normalnog navijaca ovdje nema mjesta.
Nista , nama ostaje da bodrimo naseg i rezultati ce doci. Njima ostaje ... sta njima ostaje. Nista ! Ovako se mogu s vremena na vrijeme izvuc iz rupica i ko ovaj nestetnik gore deset puta ponovit o cestitanju ( ostalo mu iz kuce , pa smatra normalnim) a pri tom i ne citajuci da je svaki od nas uljudno cestitao zaista boljem.
Dobro si rekao , par njiha ! Ogromna vecina Balkana su istinski navijaci Novaka. Kao i Blanke Vlasic , Cilica .....
Znaci ti nisi normalni navijac? Dobro da znamo.. :-)
Leopold_IV

#20994 Re: TENIS

Post by Leopold_IV »

Dr Baltazar wrote:
Mononukleoza svakako jeste bilo nešto što je Federera udaljilo od još koje titule, ali Nadal je njega dobijao lahko i u najboljim godinama.
Malo mi je zagrebalo uho ovo da ga je Nadal lako dobijao.
Lako je dobio RG 2008 (Rogerov mono) i možda još 2-3 puta ali samo i isključivo na zemlji.
Na svim ostalim podlogama nikad nije bilo lagano i najčešće je presuđivalo malo i faktor glave i kompleksa.
Nastranu što je bilo mnooogo slučajeva kada je Nadal bio ispod svog nivoa (2012, 2014 i 2015) i nije dobacivao daleko na turnirima i time izbjegavao vrlo vjerovatne poraze na bržim podlogama.
Ipak je zadnja recka je na Rogerovom reketu (finale Basel 2015), sa punih 34 godine i to u periodu kad je Nadal igrao dobro, ipak je bilo finale.
Nadal je čudo od igrača i antiteza Rogeru. Samo on mu je mogao parirati u periodu 2004-2008, ali i tad je bio bolji igrač samo i isključivo na zemlji.
cevapcinica

#20995 Re: TENIS

Post by cevapcinica »

Dr Baltazar wrote:
cevapcinica wrote:

Nadal je njega dobijao i na Wimbledonu i u Australiji. Jednostavno u direktnom okršaju Federer nema šta tražiti sa Nadalom, kao ni nijedan igrač iz zadnjih rekao bih 15 godina (nek bude da je Novak najbliži, ali on je h2h povećao nad raspalim Nadalom). Previše je prilagođavanja potrebno za tu igru, a niko nije u stanju da sve isprati - pa ni najveći ove igre Federer. Mononukleoza svakako jeste bilo nešto što je Federera udaljilo od još koje titule, ali Nadal je njega dobijao lahko i u najboljim godinama.

Nadal to uveo ? Očito ne pratiš tenis nego samo naglabaš. Imaš li meč protiv Federera kada je to radio ? On je jedan od rijetkih na Touru koji će medicinski time out zatražiti kad baš ne može. Sjeti se finala u Australiji protiv Stana kako je odigrao do kraja uprkos povredi. Prije će biti da si mislio na Novaka jer je on poznat kao neko ko dobija žuljeve, astmu, proširenje vena, gastritis itd. kada stvari ne idu u željenom pravcu. Rafa je veliki borac i jedan od najkorektnijih na Touru. Zamjeraju mu tu pauzu prilikom servisa i onda je taj potez glavni krivac za poraze protivnika - priznat ćeš smiješno :mrgreen: I da dodam, Nadal je jedini teniser iz trenutne postave velikih, a da ga nisam vidio kako lomi reket tj. divlja po terenu.

Ja nemam dileme da je, po trenutnom stanju, Roger najveći ikada, ali si ti očito pomješao neke stvari. Mišljenje bih promijenio jedino u slučaju da Rafa uzme 4, odnosno Novak 6 GS titula (a Roger nijednu). Uz ovakav broj titula bi se podrazumijevala i dominacija u tenisu što znači i još Masters titula, #1 na ATP. S obzirom na godine, ovo je teško za očekivati iako bih ja volio vidjeti ovo od Rafe (i ova rečenica zadnja je jedina navijačka u postu).
Citanje ti ne ide najbolje. Kazem ti da sam gledao takva dva meca uzivo. Imam valjda pravo na moje misljenje, koje se bazira na onome sto sam ja vidio u mecevima koje sam gledao uzivo ili putem TV-prenosa. Bas si me nasmijao s tvojom izjavom da ja "ne pratim tenis". Mozda nesto nasmjesnije sto sam cuo ove godine. Sta ces tako je sa internetom i kada se trci pred rudu.. :-)
cevapcinica

#20996 Re: TENIS

Post by cevapcinica »

shake69 wrote:
ultima_palabra wrote:Usporavanje podloge se desilo ranije, raja nije htjela da gleda servis-botove tipa Philippoussis, Rusedski, Krajicek, Goran... i ono je pogodovalo Federeru jer se na sporijim podlogama izdvojio od svoje generacije savršenim kretanjem i all-court igrom. Roddick pogotovo bi imao puno više uspjeha protiv Rogera.
Ne bih rekao da je Rogeru bas toliko pogodovalo. Mrsko mi traziti statistiku koliko je Wimbledon drasticno usporio podlogu upravo kada je Federeru Rafa zaprijetio na petogodisnjoj dominaciji. I uspio je, iako je Roger kasnije jos dva pehara pokupio a Rafa bi se dobro morao oznojiti da uzme i jednu titulu (ima dvije) na svetoj travi da je ostala ista brzina trave kao i pocetkom ovog stoljeca u prvih 6-7 godina.
Nije samo Wimbledon usporio. Rogeru to usporavanje nije ni najmanje pogodovalo u kontekstu meceva protiv Nadala na sta se moj odgovor i odnosio. Roddick je imao sansu protiv Federera i prije usporavanja pa je nije iskoristio. Njega ako stane prvi servis, kao i sve servere, dzaba mu da servira i na najbrzoj podlozi. :-)
Dr Baltazar

#20997 Re: TENIS

Post by Dr Baltazar »

Leopold_IV wrote:
Dr Baltazar wrote:
Mononukleoza svakako jeste bilo nešto što je Federera udaljilo od još koje titule, ali Nadal je njega dobijao lahko i u najboljim godinama.
Malo mi je zagrebalo uho ovo da ga je Nadal lako dobijao.
Lako je dobio RG 2008 (Rogerov mono) i možda još 2-3 puta ali samo i isključivo na zemlji.
Na svim ostalim podlogama nikad nije bilo lagano i najčešće je presuđivalo malo i faktor glave i kompleksa.
Nastranu što je bilo mnooogo slučajeva kada je Nadal bio ispod svog nivoa (2012, 2014 i 2015) i nije dobacivao daleko na turnirima i time izbjegavao vrlo vjerovatne poraze na bržim podlogama.
Ipak je zadnja recka je na Rogerovom reketu (finale Basel 2015), sa punih 34 godine i to u periodu kad je Nadal igrao dobro, ipak je bilo finale.
Nadal je čudo od igrača i antiteza Rogeru. Samo on mu je mogao parirati u periodu 2004-2008, ali i tad je bio bolji igrač samo i isključivo na zemlji.
Upravo ovo. To je najveće rivalstvo u tenisu, ali nakon par pobjeda Nadala ja više nisam ni očekivao drugačije rezultate, nije bilo neizvjesnosti. Zato kažem da su lagane pobjede bile, naročito na zemlji. Australija nije zemlja pa ga je i tamo dobijao, Wimbledon. Dobio bi ga i na USO 2009. Kad ti neko ne odgovara, to je tako. 9-2 je za Nadala na GS turnirima. U Australiji je 3-0, a Fedex uzeo ukupno 3 seta. 2014. su igrali i tad ga je najlakše dobio, tako da to što kažeš da su se sretali - mislim da bi omjer bio još gori.

10-9 je na brzim podlogama za Nadala. On nije ni približno tu dobar kao na zemlji, ali opet dovoljno dobar za najbolje. Ne mijenja to činjenicu ko je najbolji igrač na travi, betonu.

Da nije bilo Nadalovih povreda, drugačija bi se priča danas pričala. Toga su svi svjesni, jer bez povreda on bi sad brojao 20 GS titula sigurno. Ali imamo šta imamo i nije mi žao toliko jer je i Federer veliki gospodin :)
Dr Kova

#20998 Re: TENIS

Post by Dr Kova »

Još jedna stvar. Kada je Federer protiv Nadala, nikad se nije htio vraćati 2-3 metra iza osnovne linije da bi hvatao normalne backhande (kao što je recimo Wawrinka radio), nego je hvatao teške Nadalove spinove na osnovnoj liniji i igrao haman poluvoleje i često griješio... Nadal je to koristio do jaja. To su onda počeli koristiti i drugi igrači, ali nije bio toliki problem ko Nadalovi forehandi sa 3.5K rotacija u minuti.

Nadal mi je uvijek bio ludilo igrač, oni njegovi forehandi iz punog trka, pa rapsodija
Blek Stena

#20999 Re: TENIS

Post by Blek Stena »

Najvece rivalstvo u tenisu u kojem malo Nadal pobjedi pa malo Roger izgubi...I tako ukrug
:pisnuo:
KENJAC

#21000 Re: TENIS

Post by KENJAC »

Blek Stena wrote:Najvece rivalstvo u tenisu u kojem malo Nadal pobjedi pa malo Roger izgubi...I tako ukrug
:pisnuo:
Vece je ono Djokovic Cilic !
Ovi iz Istocnog Bazela totalno kompas izgubili !
Post Reply