TENIS

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
translater

#1451 Re: TENIS

Post by translater »

eeee...vidish....

uvijek me zanimalo ali ne toliko da istrazim i sam nadjem odgovor...pa eto..vidim ovdje ima dosta strucnih poznavaoca bijelog sporta...

zasto postoje 4 GS...ko ih je odredio...jeli moguce da josh neki turnir "postane" GS i koje bi uslove morao da ispuni??

hvala
Arma-Sarma

#1452 Re: TENIS

Post by Arma-Sarma »

exSarajlija wrote: jednostavna je cinjenica, sto se monike tice, da je 11 od 12 najvecih trofeja osvojila pod jugo zastavom (tada samo srbija i cg). i ako si pazljivo citao sta sam napisao shvatio bi i zasto je promijenila drzavljanstvo. nije se sigurno osjecala vise amerikankom. niti je promijenila kada je rat poceo nego u drugoj polovini '95. tada su i sankcije srbiji bile ukinute i rata sa bih i hr nije bilo. a na kosovu je pocelo tek '99. ona 2 godine nije igrala tenis uopste. radi opisanog incidenta sa nozem. i naravno da da nije bilo toga da bi nastavila igrati za jugu. sve je bilo u tome da su joj uzimanjem usa drzavljanstva vraceni poeni (radi jaceg usa lobija u teniskim organizacijama itf-wta) i vratila se nakon 2 godine kao br1 a ne bez poena i bez rejtinga (pa zavrsila je tu '95 godinu kao br1 iako je odigrala samo par mjeseci, da je igrala pod srpskom zastavom ne bi bila ni u top20, a bez rejtinga bi najjace mogla sretati vec u prvim kolimaa ne tek u polufinalu ili finalu kao br1). jedino je to razlog. a ti misli sta hoces. i misli da se ona vise osjecala amerikankom nego jugoslovenkom. ako je kako ti kazes madjarica i tako se osjecala, pa sto nije uzela madjarsko drzavljanstvo???
Ako ćemo realno, ona se najviše Mađaricom osjećala. Sigurno su imena njenih roditelja, Károly i Ester srpska imena. 93´ se odrekla jugoslevnskog državljanstva i ostala na mađarskom i američkom. Nikad u životu poslije 93´ (i izjave da se smatra i Jugoslovenkom i Amerikankom i Mađaricom) nije spomenula ni Srbiju, ni Srbe, ni Jugoslaviju. Al´ je znala izjaviti da joj je dan prelaska pod američku zastavu jedan od najdražih u životu, kao i nastup na Olimpijadi u Atlanti kao domaće igračice. Nisi upravu ni za sve GS, jer se u momentu dijela osvojenih ni BiH nije odcijepila od Yuge. Na kraju krajeva na internetu ima snimak kad Monika Seleš ne zna pričati na srpskom.
burek_in_space

#1453 Re: TENIS

Post by burek_in_space »

Ma dobro, to je malo preseravanje sa njene strane shto sad ne pricha na srpsko-hrvatskom, da se tako izrazim, jer nije bash tako mlada bila da ga zaboravi, nego je to vjerovatno svjesno "zaboravila", kako bi je shto prije prihvatili.
Medjutim, nemalo sam bio iznenadjen kada sam negdje naletio na podatak da je ona zapravo djevojka/vjerenica Paula Allena, suvlasnika Microsofta. Mala Mo se pravo snashla u Chemerici. :oops:
Arma-Sarma

#1454 Re: TENIS

Post by Arma-Sarma »

Mislim da je on napustio Microsoft i stariji je od nje 20 godina.
burek_in_space

#1455 Re: TENIS

Post by burek_in_space »

Arma-Sarma wrote:Mislim da je on napustio Microsoft i stariji je od nje 20 godina.
MA dobro, nije sad bitno da li je suvlasnik ili nije, tezhak je oko 20 milijardi dolara, to kazhem. :D
exSarajlija

#1456 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

sam kazes da se osjecala i jugoslovenkom i madjaricom i amerikankom sto je i tacno da je rekla. otac joj je bio veliki jugosloven. cinjenica je da je igrala za jugu a ne za madjarsku i da je pod tom zastavom osvojila preko 90% najvecih trofeja. ti trofeji pripadaju srbiji. to su cinjenice kako god ko to tumacio. pod tom su zastavom osvojeni (tada je samo zrbija priznavala te zastave pod kojima je igrala kao i cg koja je ionako duboko podijeljena drzava). bih je vec bila politicki ocjepljenja '91, sfrj tada nije postojala osim na papiru. zbog bosne ili makedonije i cg nije sigurno igrala. za ameriku je zaigrala '95 i to samo zbog veceg i znacajnijeg lobija a izjave su naravno prikladne trenutku. da nije bilo napada ne bi bilo ni potrebe za tom promjenom drzavljanstva. a sa smrti oca je vise nije puno toga vezivalo za domovinu. pa koliko ima srba ili hrvata u inostranstvu da jako slabo govore jezik i da se otudje iako se i dalje smatraju srbima i hrvatima?!

mene interesuje kako to da neki iz federacije koji se eto kao zalazu za nekakav multikulturizam nipodastavaju trofeje osvojene za jednu odredjenu zemlju ako osoba nije etnicki pripadnik vecinskog naroda u toj zemlji?? zasto onda ocekivati da hrvati, poput cilica i ljube igraju za tu i takvu zemlju?? ili srbi?? petkovic igra za njemacku i niko ne ubraja njene uspjehe pod srpske isto kao sto niko ne ubraja karolinine uspjehe u poljske nego u danske. tako je i sa francuzima kojima igraju crnci u svim sportovima, poljaci za svabe, nasih ima gdje hoses itd...
mani je puno gluplje sto su se mnogi lozili na delica dok je igrao za ameriku ili sada za milosa u cg a on igra za kanadu. pa zikijev doskorasnji partner je mozda i najbolji dubl igrac svih vremena pa se svima zivim s pravom fucka za to jer je sve to ostvario pod zastavom kanade. da se razumijemo... moze se navijati za bilo koga. i meni je draze kada "nasi" dobiju pa makar igrali i za druge zemlje. ali daleko od toga da nesto jako navijam i da im pratim meceve. jednostavno je tako da pod cijom zastavom je nesto osvojeno toj drzavi i pripada. to je najjednostavnije i najpravednije i jedino ispravno. a sve ostalo, prebrojavanje krvnih zrnaca i slicno su gluposti. da li se hrvati trebaju odreci medalja jovanovicke, onog rumuna- dizaca tegova, golova edvarda???? cura rodjena u zemlji, igrala za nju do napada nozem i to u najgorim vremenima kada se najgore pricalo za balkance i kada je drzava bila u ratu i pod sankcijama. poslije je zbog karijere promijenila drzavljanstvo i to joj niko ne zamjera. ali ono sto je osvojeno pod nasom zastavom je i nase. i tako ce uvjek i biti. i tako se vodi. a i treba da je tako. a to vazi i za dokicku, ovog slovenackog skijasa sto je skijao za hrvatsku pa ce sada za slo, one srpske veslacice sto su osvojile silne medalje za madjarsku itd... isto tako ivanisevic je iz hr a hr je bila pod zastavom za koju je on igrao i njegovi trofeji su i hr trofeji a lao sto ranije rekoh ako delic nekada nesto osvoji pod bih zastavom to ce biti nasljedje bih tenisa.
Arma-Sarma

#1457 Re: TENIS

Post by Arma-Sarma »

exSarajlija wrote: petkovic igra za njemacku i niko ne ubraja njene uspjehe pod srpske isto
Zar je ona iz Srbije?
exSarajlija

#1458 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

americko drzavljanstvo je uzela '94 a madjarsko 2007. nikada se nije odricala jugoslovenskog. uostalom ima milion biografija o njoj na netu. i svugdje se spominje srbija i sta je osvojila za srbiju ili jugoslaviju. kako se pise na srpskom, i o tome da su joj nakon uzimanja usa drzavljanstva vraceni poeni. to je bio ako ne jedini a ono najveci razlog za to.

evo ti sa vikipedije:

Monica Seles (Hungarian: Szeles Mónika, Serbian: Моника Селеш, Monika Seleš, pronounced [sɛlɛʃ], born December 2, 1973) is a former World No. 1 professional tennis player and a member of the International Tennis Hall of Fame. She was born in Novi Sad, Serbia, former Yugoslavia to Hungarian parents. She became a naturalized United States citizen in 1994 and also received Hungarian citizenship in June 2007.[1][2] She won nine Grand Slam singles titles, winning eight of them while a citizen of Yugoslavia and one while a citizen of the United States.

evo njene izjave iz jedne fejsbuk biografije (http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 391&v=info): Jednom prilikom je izjavila da se oseća i kao Jugoslovenka i Mađarica i Amerikanka i da nikada ne bi mogla da se odrekne svog porekla jer bi se na taj način odrekla same sebe.

(mislim da je imala i humanitarne akcije u vrijeme sankcija i rata.)

evo sa njene INTERNET biografije (http://www.monicaselessite.com/biography.html): After a fairly long absence from tennis and after becoming a U.S. citizen in 1994, Monica returned to the game in 1995. The tennis world was just so excited to have her back. Everyone was, except maybe her tennis opponents. She was co-ranked #1 with Graf.

I TU JE NAJBOLJE OPISANO ZASTO JE UZELA drzavljanstvo. znaci kao jugoslovenka gubi sve poene i rejting (odlucila teniska asocijacija da joj suksesivno ispadaju poeni). '94 uzima usa drzavljanstvo a '95 se vraca tenisu i daju joj se poeni koliko ima i stefi (na odluku iste te teniske organizacije).
exSarajlija

#1459 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

http://en.wikipedia.org/wiki/Andrea_Petkovic

iz tuzle ali srpkinja. a izjavljivala je da bi igrala za srbiju ali su je njemci prvi pozvali u reprezentaciju dok se TSS (nesposobni teniski savez srbije) nikada nije javio da je bilo sta upita. i da joj je zao sto je nisu pozvali jer bi imali velike sanse za osvajanje fed kupa. ali kada je prihvartila da igra za njemacku nije razmisljala o takvim mogucnostima.
exSarajlija

#1460 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

uostalom sve i sami znate. i glupo je uopste i raspravljati na tu temu. samo treba koristiti logiku. da je seles poput ivanisevica nakon zajednicke zastave '91 zaigrala za hrvatsku niko ne bi postavljao pitanje za sve trofeje. ili da je '92 zaigrala za bosnu svi bi se trofeji naravno pripisali bosni. ovako je svima jasno kome se pripisiju samo sto se neki prave neinteligentni. a za rad glupog prepucavanja.
Arma-Sarma

#1461 Re: TENIS

Post by Arma-Sarma »

E vidiš nisam to znao za Andreu jer su iz našeg saveza spominjali mogućnost vraćanja nje i Delića pod našu zastavu. Ako je istina da žali što ne igra za Srbiju, onda ja još više žalim što sam navijao na nekim mečevima za nju.
exSarajlija

#1462 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

pa citaj malo intervjuje. citaj o njoj. imas puno na netu. a imas i snimaka na jutjubu.
exSarajlija

#1463 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

ima jedno dobro zezanje nje i noleta na jutjubu pred ozi sada. petkoraci ili tako nesto neki materijal za njen sajt.
exSarajlija

#1464 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

bilo je ovakvih clanaka po srpskoj stampi nakon ozija:

ako oni lazu lazem i ja.

Najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg Australijen opena, Srpkinja s nemačkim pasošem Andrea Petković nakon turnira u Melburnu najverovatnije će se preseliti u Novi Sad, gde će ubuduće živeti i trenirati. Ovu informaciju australijski novinari saznali su od njenog oca, nekadašnjeg Dejvis kup reprezentativca Jugoslavije, tokom Andreinog meča s Marijom Šarapovom, koji je Petkovićeva rešila u svoju korist rezultatom 2:0, po setovima 6:2, 6:3.

Inače, poznato je da 32. teniserka sveta u poslednje vreme često odlazi u Novi Sad, gde je njena porodica kupila kuću. Takođe, njen trener Petar Popović živi u gradu na Dunavu, pa će Andrei biti mnogo lakše da uvežbava tenis u svojoj zemlji. Međutim, na veliku žalost navijača u Srbiji, Petkovićeva će i dalje nastupati pod zastavom Nemačke.

- Odluku da igram za Nemačku nisam donela svesno. Prevagnulo je to što me je Nemačka prva pozvala u Fed kup tim. S obzirom na to da imam dva pasoša, nisam uopšte razmišljala o tome da bih morala da čekam tri godine ako bih htela da igram za Srbiju. Malo mi je žao, zato što sam sigurna da Srbija može da osvoji Fed kup sa ekipom koju ima - rekla je nedavno Andrea za nemačke medije.

Ova simpatična 23-godišnjakinja rođena je u Tuzli, ali su se njeni roditelji ubrzo preselili u Nemačku, pa trenutno živi u Frankfurtu. Tenisom je počela da se bavi sa šest godina, a prvi trener joj je bio otac Zoran Petković, bivši Dejvis kup igrač Jugoslavije.
zimzelen

#1465 Re: TENIS

Post by zimzelen »

exSarajlija wrote:sam kazes da se osjecala i jugoslovenkom i madjaricom i amerikankom sto je i tacno da je rekla. otac joj je bio veliki jugosloven. cinjenica je da je igrala za jugu a ne za madjarsku i da je pod tom zastavom osvojila preko 90% najvecih trofeja. ti trofeji pripadaju srbiji. to su cinjenice kako god ko to tumacio. pod tom su zastavom osvojeni (tada je samo zrbija priznavala te zastave pod kojima je igrala kao i cg koja je ionako duboko podijeljena drzava). bih je vec bila politicki ocjepljenja '91, sfrj tada nije postojala osim na papiru. zbog bosne ili makedonije i cg nije sigurno igrala. za ameriku je zaigrala '95 i to samo zbog veceg i znacajnijeg lobija a izjave su naravno prikladne trenutku. da nije bilo napada ne bi bilo ni potrebe za tom promjenom drzavljanstva. a sa smrti oca je vise nije puno toga vezivalo za domovinu. pa koliko ima srba ili hrvata u inostranstvu da jako slabo govore jezik i da se otudje iako se i dalje smatraju srbima i hrvatima?!

mene interesuje kako to da neki iz federacije koji se eto kao zalazu za nekakav multikulturizam nipodastavaju trofeje osvojene za jednu odredjenu zemlju ako osoba nije etnicki pripadnik vecinskog naroda u toj zemlji?? zasto onda ocekivati da hrvati, poput cilica i ljube igraju za tu i takvu zemlju?? ili srbi?? petkovic igra za njemacku i niko ne ubraja njene uspjehe pod srpske isto kao sto niko ne ubraja karolinine uspjehe u poljske nego u danske. tako je i sa francuzima kojima igraju crnci u svim sportovima, poljaci za svabe, nasih ima gdje hoses itd...
mani je puno gluplje sto su se mnogi lozili na delica dok je igrao za ameriku ili sada za milosa u cg a on igra za kanadu. pa zikijev doskorasnji partner je mozda i najbolji dubl igrac svih vremena pa se svima zivim s pravom fucka za to jer je sve to ostvario pod zastavom kanade. da se razumijemo... moze se navijati za bilo koga. i meni je draze kada "nasi" dobiju pa makar igrali i za druge zemlje. ali daleko od toga da nesto jako navijam i da im pratim meceve. jednostavno je tako da pod cijom zastavom je nesto osvojeno toj drzavi i pripada. to je najjednostavnije i najpravednije i jedino ispravno. a sve ostalo, prebrojavanje krvnih zrnaca i slicno su gluposti. da li se hrvati trebaju odreci medalja jovanovicke, onog rumuna- dizaca tegova, golova edvarda???? cura rodjena u zemlji, igrala za nju do napada nozem i to u najgorim vremenima kada se najgore pricalo za balkance i kada je drzava bila u ratu i pod sankcijama. poslije je zbog karijere promijenila drzavljanstvo i to joj niko ne zamjera. ali ono sto je osvojeno pod nasom zastavom je i nase. i tako ce uvjek i biti. i tako se vodi. a i treba da je tako. a to vazi i za dokicku, ovog slovenackog skijasa sto je skijao za hrvatsku pa ce sada za slo, one srpske veslacice sto su osvojile silne medalje za madjarsku itd... isto tako ivanisevic je iz hr a hr je bila pod zastavom za koju je on igrao i njegovi trofeji su i hr trofeji a lao sto ranije rekoh ako delic nekada nesto osvoji pod bih zastavom to ce biti nasljedje bih tenisa.
E, aferim ti, druze. Ma, mi smo, po tebi haman svi Srbi cim se rodimo!
Ovo s Andrejom je tako bijedno. Djevojka se svugdje , na twitteru- takodjer, predstavlja Tuzlankom, na nasem jeziku, kad se obrati Ameru Delicu, recimo (Tuzlanka Tuzlaku', kako je napisala) a vama samo Srbija pa Srbija.
Otisla jedna Tijana, dosla druga!
exSarajlija

#1466 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

niste svi... ne dao bog. ali mala petkovicka jeste. ako se sama tako izjasnjava (kao srpkinja). ima i srpski i njemacki pasos. posjecuje novi sad i tamo su kupili kucu. ali njeni trofeji pripadaju njoj i njemackoj. a nisam znao da je tuzlanka/tuzlak nacionalnost mislio sam da je to vise geografsko odrediste rodnog mjesta. kakve veze ima ako je tuzlanka da ne moze biti srpkinja??? pa ljuba je banjalucanin a hrvat. malo si polupao loncice oko toga (reci ja sam sarajlija, banjalucanin ili tuzlak nije isto kao i reci ja sam srbin, hrvat, musliman (mada je to samo u sfrj od '74 bila nacionalna pripadnost dok je to naravno u stvari vjerska pripadnost) iliti ovi novi nazivi bosnjak, kosovar i sl). i kakav je to vas jezik koji se eto razlikuje od naseg??? pa petkovicka govori jednim a ne drugim??

sto se tice karolja, bio je jugosloven i volio je tu drzavu. a monika je mogla da bira i da igra i za madjarsku i za hr i bih poslije ocjepljenja pa je igrala za srbiju i cg koje su se tada zvale jugoslavija (ne sfrj). i naravno da njeni trofeji pripadaju toj drzavi a to je sada (u najvecoj mjeri SA REZERVOM SA MALOM I PODJELJENOM CG) srbija. opet kazem. jako je glupo i bespremjetno raspravljati o stvarima koje su svima normalnim ljudima jasne. ako nije cilj cisto provociranje radi besmislenog prepucavanja.
translater

#1467 Re: TENIS

Post by translater »

hjooj.... dobro je...ispuhao...evo sad..edit...

"izvini moderacija" :D :D :D :D
zimzelen

#1468 Re: TENIS

Post by zimzelen »

exSarajlija wrote:niste svi... ne dao bog. ali mala petkovicka jeste. ako se sama tako izjasnjava (kao srpkinja). ima i srpski i njemacki pasos. posjecuje novi sad i tamo su kupili kucu. ali njeni trofeji pripadaju njoj i njemackoj. a nisam znao da je tuzlanka/tuzlak nacionalnost mislio sam da je to vise geografsko odrediste rodnog mjesta. kakve veze ima ako je tuzlanka da ne moze biti srpkinja??? pa ljuba je banjalucanin a hrvat. malo si polupao loncice oko toga (reci ja sam sarajlija, banjalucanin ili tuzlak nije isto kao i reci ja sam srbin, hrvat, musliman (mada je to samo u sfrj od '74 bila nacionalna pripadnost dok je to naravno u stvari vjerska pripadnost) iliti ovi novi nazivi bosnjak, kosovar i sl). i kakav je to vas jezik koji se eto razlikuje od naseg??? pa petkovicka govori jednim a ne drugim??

sto se tice karolja, bio je jugosloven i volio je tu drzavu. a monika je mogla da bira i da igra i za madjarsku i za hr i bih poslije ocjepljenja pa je igrala za srbiju i cg koje su se tada zvale jugoslavija (ne sfrj). i naravno da njeni trofeji pripadaju toj drzavi a to je sada (u najvecoj mjeri SA REZERVOM SA MALOM I PODJELJENOM CG) srbija. opet kazem. jako je glupo i bespremjetno raspravljati o stvarima koje su svima normalnim ljudima jasne. ako nije cilj cisto provociranje radi besmislenog prepucavanja.
Znam dobro sto sam napisao, ali neka ti bude. Posve sumnjam u vjerodostojnost price Andreje Petkovic da je tolika Srpkinja a mama joj Amira, no dobro. Vi ovdje vec dobro otkrivate 'polozaje' iza kojih pisete, ruganjem nacionalne odrednice Bosnjak, ismijavanje jednog jezika, a i ne cudi , jer sam nick nesto 'kaze'.
Ovakva rasprava je bespredmetna, s nekom ko nastupa tako. Nadam se da i nas 'burek' tako misli!
Sutra u Marrakechu : Amer Delic, Aldin Setkic, Damir Dzumhur i Ismar Gorcic pocinju, nadati se, pobjednickim danom nad Marokom, a onda juli i Skenderija protiv Litvanije i Berankisa. :bih:
translater

#1469 Re: TENIS

Post by translater »

zimzelen wrote:
exSarajlija wrote:niste svi... ne dao bog. ali mala petkovicka jeste. ako se sama tako izjasnjava (kao srpkinja). ima i srpski i njemacki pasos. posjecuje novi sad i tamo su kupili kucu. ali njeni trofeji pripadaju njoj i njemackoj. a nisam znao da je tuzlanka/tuzlak nacionalnost mislio sam da je to vise geografsko odrediste rodnog mjesta. kakve veze ima ako je tuzlanka da ne moze biti srpkinja??? pa ljuba je banjalucanin a hrvat. malo si polupao loncice oko toga (reci ja sam sarajlija, banjalucanin ili tuzlak nije isto kao i reci ja sam srbin, hrvat, musliman (mada je to samo u sfrj od '74 bila nacionalna pripadnost dok je to naravno u stvari vjerska pripadnost) iliti ovi novi nazivi bosnjak, kosovar i sl). i kakav je to vas jezik koji se eto razlikuje od naseg??? pa petkovicka govori jednim a ne drugim??

Znam dobro sto sam napisao, ali neka ti bude. Posve sumnjam u vjerodostojnost price Andreje Petkovic da je tolika Srpkinja a mama joj Amira, no dobro. Vi ovdje vec dobro otkrivate 'polozaje' iza kojih pisete, ruganjem nacionalne odrednice Bosnjak, ismijavanje jednog jezika, a i ne cudi , jer sam nick nesto 'kaze'.
Ovakva rasprava je bespredmetna, s nekom ko nastupa tako. Nadam se da i nas 'burek' tako misli!
Sutra u Marrakechu : Amer Delic, Aldin Setkic, Damir Dzumhur i Ismar Gorcic pocinju, nadati se, pobjednickim danom nad Marokom, a onda juli i Skenderija protiv Litvanije i Berankisa. :bih:
upravo tako!!! :thumbup:

:bih: :bih:
ultima_palabra

#1470 Re: TENIS

Post by ultima_palabra »

Hoće li ko ukinuti više ove političare? Dobro, razumjeli smo da je u Srbiji tenis najpopularniji sport od pamtiveka... možemo li sad dalje? :roll:
exSarajlija

#1471 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

niko ne ismijava jezik niti nesto od toga sto navodis da se ismijava. samo kazem da mi svi govorimo istim jezikom. ako vec trazis neke razlike duboko sam ubjedjen da cura govori slicnije meni a bez tvojih (ili ako ih ti nazivas "vasih") izraza kao aferim, haman i slicno. a mi da ne pricamo istim jezikom ne bi se ovako sporazumijevali. otidji na neki albanski, japanski ili bilo koji drugi sajt i pisi sa nekim na "tvom" jeziku koji pise "svojim" jezikom (a koji nije tvoj jezik uz podrazumjevanje da ne znas taj, japanski, kineski, albanski, njemacki, danski ili vec kojim jezikom taj drugi pise ili govori) pa ces vidjeti da bas i ne ide tako lako.

ja samo iznosim cinjenice. cura igra za njemacku i ima njemacko i srpsko drzavljansvo. izjavila je sta je izjavila povodom ne igranja za fed kup reprezentaciju srbije. kako god njeni uspjesi pripadaju njemackoj. dokickini dosadasnji trofeji srbiji a ako jos sta napravi pripast ce australiji isto kao i delicevi bosni a seleseovi (nejvecim) dijelom srbiji a (dosta manjim) dijelom americi.

ti ako nadjes neke druge vjerodostojne podatke postiraj rado.

vikipedija:
"Andrea Petković (Serbian Cyrillic: Андреа Петковић, born 9 September 1987 in Tuzla) is a German professional tennis player of Serbian origin. She is the German No. 1 and lives in Griesheim near Darmstadt in Germany."

"Andrea Petković was born in Tuzla to Bosnian Serb parents.[1] Andrea Petković first took to the tennis courts when she was six; Her father Zoran Petković, former Yugoslav tennis player and member of the Yugoslavia Davis Cup team,[2] was a coach at a club in Darmstadt at the time. He introduced her to the sport and later became her coach.[3] She was able to finish high school before competing in tennis full-time because Zoran never influenced her into joining the professional circuit."

Read more: http://people.famouswhy.com/andrea_petk ... z1FY55werU:

Name: Andrea Petkovic
Born place: Tuzla, SR Bosnia and Herzegovina, SFR Yugoslavia
Born date: September 9, 1987
klix residence: Griesheim, Germany
Parents: The father Zoran Petkovic and the mother Amira
Brothers/Sisters: A younger sister, Anja

to je sve sto u -nezavisnim- izvorima ima o tome.

na sluzbenoj stranici pominje da je iz tuzle bosna. a u textu kojeg je pisala o sebi pominje da je rodjena u tuzli u bivsoj jugoslaviji i da je interesuje politika a specijalno o ex jugi. (citao sam da hoce i da osnuje politicku partiju).

to je to sto moze da se nadje na netu a da ne koristim srpsku ili bosansku stampu. biografiju sa sluzbene wta strane ne mogu da otvorim ni za nju ni za selesku inace bi postao i te podatke.
exSarajlija

#1472 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

pa dobro pogledaj ko je skrenuo na politiku, brojao prvi krvna zrnca, spominjao ko kojim jezikom prica i ko je navodio to sto neko kaze da je tuzlakinja kao dokaz da eto ne moze onda biti srpkinja.
exSarajlija

#1473 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

nije najpopolarniji ali jeste medju 3 najpopularnija. popularniji su fudbal i kosarka. a hvala bogu pa se imaju svjetski uspjesi u svim tim sportovima kao i u mnogim drugim (odbojka, rukomet, vaterpolo, plivanje...itd..).

a i nije od pamtivijeka. boba je sve zapoceo tamo *80ih, da bi seles harala pocetkom '90ih a dokicka nastavila kontinuitet pocetkom 2000ih. sve do pojave ove velike cetvorke kojima se sada polako pridruzuju viktor i bojana a i janko se stalno mota tu. poslije ko zna... mozda krunic ili jovanovic ... talenta ne nedostaje.
Last edited by exSarajlija on 04/03/2011 01:28, edited 1 time in total.
Arma-Sarma

#1474 Re: TENIS

Post by Arma-Sarma »

Ajde da završimo raspravu, još nam reci zašti ti je nick exSarajlija?
exSarajlija

#1475 Re: TENIS

Post by exSarajlija »

pa zato sto sam zivio u sarajevu do 18.
Post Reply