Tene za čučnjeve

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
rexandroid

#1 Tene za čučnjeve

Post by rexandroid »

Poz raja,
idem u teretanu več, sad če ubrzo jedna godina aBd.
Tražio sam tene za čučnjeve ali nema ih nigdje uzet, gledo u skenderiji,fisu i drugim prodavnicama...
Znal iko gdje se mogu naći te tene, kako se kreču cijene itd?
Za one koje ne znaju tene imaju veči đon u predjelu stopala od 2.5cm od čvrstog materijala (ne gume).

Ako ne imal neka alternativa? Stavljo sam male 1.5kg tegiće pod stopala ali me sad koljena bole....
Mustang1

#2 Re: Tene za čučnjeve

Post by Mustang1 »

Profesionalac ? Koliko stavljas na cucnju ?
rexandroid

#3 Re: Tene za čučnjeve

Post by rexandroid »

Mustang1 wrote:Profesionalac ? Koliko stavljas na cucnju ?
lol nisam postavio temu da se hvalim/sramim nego mi trebaju tene, kako ti radis cucnjeve?
Kao sto sam reko stavljam 1.5kg tegove pod stopala, jer se po opisu vjezbe tezina treba dizat sa stopala, sto manje sa prednjeg dijela noge (kao npr. kad ti teg krene naprijed) jer je losa po koljena, te tene daju potporu za stopala i koljena.
btw radim samo sa 130kg.
Mustang1

#4 Re: Tene za čučnjeve

Post by Mustang1 »

Pitam zato sto nikad nikoga nisam vidio sa time .. Eventualno stave tegove nazad ali i to slabo ko
cls

#5 Re: Tene za čučnjeve

Post by cls »

Nema u Bosni da se kupe...:)
caffeinefreak

#6 Re: Tene za čučnjeve

Post by caffeinefreak »

Nema potrebe za tim tenama,ne znam koji ce ti vrag. vidjao sam da ih samo kod nekih dizaca tegova (ljudi koji se time bave profesionalno),ali iskreno nisam vidio nigdje da se kupe,bar u sarajevu.
Isto tako nema potrebe za stavljanjem bilo cega ispod peta,prstiju i slicno, osim ako imas izrazito problema sa tetivama i ne mozes ici skroz u cucanj. Do sada iskljucivo koristim patike za futsal,tvrde, ravne, milina... :-D
tarikBA

#7 Re: Tene za čučnjeve

Post by tarikBA »

rasiri noge malo sire od sirine ramena i "izbaci" prste u stranu.
rexandroid

#8 Re: Tene za čučnjeve

Post by rexandroid »

tarikBA wrote:rasiri noge malo sire od sirine ramena i "izbaci" prste u stranu.
nisam pro, ali vidao sam kod jednog lika (samo ja i on radimo cucnjeve) i mrtvo dizanje wtf?
Pa zar ne znaju ljudi da su cucnjevi i mrtvo dizanje bolje vjezbe nego samo bench i biceps?
on stavlja ispod tegove, pa sam pitao zasto to. Objasnio mi je da je pravilno da se iz stopala dize tezina, kao npr mrtvo dizanje, ides vise na stopalo itd. Kao, u smislu ako ides vise na prednji dio-prste i tabane da to nije dobro za koljena medutim ja sam radio s tim tegicima i opet me koljeno boljelo jedno 2,3 mjeseca sad polahko popusta.
Probacu bez tegova, ako bude bolje radicu tako, ako ne bude s tegovima cu...
Samo sam onako pitao za tene, nisu nesto narocito ni skupe, 100KM mozda, ima ih za 60-80$.

Hvala poz
irfo_sa

#9 Re: Tene za čučnjeve

Post by irfo_sa »

Cucanj i mrtvo dizanje su iskljucivo vjezbe za snagu,a kod nas u teretanama raja se najvise bori sa definicijom,posebno stomakom,dok ove 2 vjezbe posebno cucanj su smrt za ravan stomak zato ih izbjegavaju i osim ako neces na neko takmicenje nema ni potrebe za njima...
cls

#10 Re: Tene za čučnjeve

Post by cls »

irfo_sa wrote:Cucanj i mrtvo dizanje su iskljucivo vjezbe za snagu,a kod nas u teretanama raja se najvise bori sa definicijom,posebno stomakom,dok ove 2 vjezbe posebno cucanj su smrt za ravan stomak zato ih izbjegavaju i osim ako neces na neko takmicenje nema ni potrebe za njima...
Nadam se da nisi ozbiljan :)
Mustang1

#11 Re: Tene za čučnjeve

Post by Mustang1 »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
KIseljak12

#12 Re: Tene za čučnjeve

Post by KIseljak12 »

@caffeinefreak je skoro sve rekao, ne trebaju ti posebne tene, samo nek je djon tvrd i ravan.

cucnjevi i mrtvo dizanje su jedne od najboljih i sveobuhvatnijih vjezbi, samo ako se RADE ISPRAVNO :thumbup:

ako stavljas ISTA pod stopala dok radis ovo dvoje, mogao bi da postanes redovan korisnik REUMALA, zato pamet u glavu i nemoj puno slusati raju, nego procitaj koju knjigu napisanu od profesionalaca, a imas i forume :D
caffeinefreak

#13 Re: Tene za čučnjeve

Post by caffeinefreak »

Isto tako posvetiti dovoljno vremena istezanju misica, zagrijavanju zglobova i tetiva nogu, jer je bolje poslije takve pripreme odraditi 3 serije cucnja, a ne kao mnogo ljudi milion serija uz nikakvo zagrijavanje i istezanje i onda upala traje po dvije sedmice..
Ima na yt dobrih video caka oko povecanja mobilnosti kukova i ostalih zglobova nogu bas prije teskih vjezbi poput cucnja i mrtvog dozanja.
rexandroid

#14 Re: Tene za čučnjeve

Post by rexandroid »

Probo sam danas bez tegova, kao sto je tarik rekao, potrebno je vise rasirit noge i prste uspravit malo ustranu. Sta da kazem, isto je nekako, nije teze nije lakse. S obzirom na to radicu bez tegova... bolje je za koljena mozda, nznam jbg.

@irfo_sa
ne znam brate, necu na takmicenja lol
definicija me ne zanima bas
od cucnjeva i mrtvog mi se enormno povecao odraz, sa 177cm ufatim se objema za obrjuc kosa iz mjesta, i zakucam iz 2 koraka sunozno sto sam tesko prije uspjevao iz zaleta u "boljim danima"
sad mi je odraz konstantan
8-)
zavisi igras neki sport, ne treba ti takmicenje ni definicija

ako treniras neke borilacke vjestine imas prednost ako si jaci, pogotovo recimo hrvanje i zahvati u mma
bench ti nece tu pomoci kao cucnjevi i mrtvo
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#15 Re: Tene za čučnjeve

Post by mk ultra »

smanji tezinu, ne radi preko svoje tjelesne tezine ... osim ako nemas namjeru da se takmicis ...

radis li duboki cucanj ili ?
rexandroid

#16 Re: Tene za čučnjeve

Post by rexandroid »

mk ultra wrote:smanji tezinu, ne radi preko svoje tjelesne tezine ... osim ako nemas namjeru da se takmicis ...

radis li duboki cucanj ili ?
Ma ja, idem dokle moze :-)
Do 90stepeni idu samo bilderi
Mustang1

#17 Re: Tene za čučnjeve

Post by Mustang1 »

Ides izmedju nemoj ni skroz ni do 90 .. Malo nize .. Ja ako ne idem skroz nakon nekog vremena primjetim da mi samo dupe raste :D Ovo izmedju mi najbolje odgovara :D
rexandroid

#18 Re: Tene za čučnjeve

Post by rexandroid »

Mustang1 wrote:Ides izmedju nemoj ni skroz ni do 90 .. Malo nize .. Ja ako ne idem skroz nakon nekog vremena primjetim da mi samo dupe raste :D Ovo izmedju mi najbolje odgovara :D
hehe toga se i ja bojim... i onako mi je veliko dupe od stepenica (8 sprat)
pokusavam da radim ko ovaj lik http://www.youtube.com/watch?v=VcEsmhVag1c :lol:
brzi covjek sa 285kg na ledima nego ja sa 50 :skoljka:

primjetis li mu formu? definitivno je mastor i usavrsio tehniku brzih cucnjeva. Primjetis li kako se odbija od prepone? nznam meni nekako ko da se amortizuje od prednje prepone,od noge, nekako ko da odbija stomakom od noge,prepone... nznam kako objasnit. :-)
Mustang1

#19 Re: Tene za čučnjeve

Post by Mustang1 »

Pa nije cilj brzo raditi .. Dole ides sporo a gore ides brzo
Post Reply