Nass wrote:SDA potpuno manipulira ovom pricom o budzetu, jer je drzavni budzet administrativan, dok su entitetski uz to i socijalni i razvojni. Postoje neke brojke koje pokazuju da drzavni budzet zapravo raste, samo sto SDA za prethodne godine dodaje na neto iznos i otplacivanje duga, odnosno iskazuje budzet u bruto iznosima, a za ovu godinu ga navodi bez otplate dugova, dakle u neto iznosu, i onda tvrde kako se "budzet smanjuje". Evo nek' znalci na forumu iznesu brojeve, jer ja nemam vremena da se sada sa time detaljno bavim, ali cu rado procitati neciji sazeti prikaz. Budzet nam je u svakom slucaju bio hitno potreban zato sto bez njega apsolutno sve staje i dolazi u jos vecu blokadu, sto nikome ne ide u korist, a kasnije se mogu praviti i rebalansi ako bude potrebno.
SDA je uzasna stranka koju bih voljela vidjeti u pepelu. SDP nije pogrijesio sto se ljuti na SDA, ali su trebali ici drugacijim sredstvima pritiska protiv njih, ovo je nazalost bio totalni promasaj, za sada.
sve to sto si rekao ima smisla (vezano za budzet, ovo za stranku me ne zanima) ali konkretan problem u ovom fiskalnom okviru je taj da se budzet zamrznuo (bar ovaj dio koji se odnosi na administrativne troskove), to znaci da dok je tog fiskalnog okvira, ne postoji nikakva sanse za osnivanje novih dzrzavnih institucija, novih ministarstava (i eventualno istih ukidanje entitetskih), ne postoji mogucnost dodatnog zaposljavanja u drzavne agencije kao sto su DGS sipa UIO, sto automatski znaci slabljenje tih ustanova (jer realno, vec sada nemamo dovoljan broj uposlenika, pogotovo u UIO, a sta ce biti u narednim godinama ako pretpostavimo razvoj privrede, tranzita itd.) a sto ce dovesti do toga da ce se potegnuti price kako drzavne ustanove ne mogu da obavljaju svoj zadatak (sto realno i nece moci, zbog prethodno navedenog problema) i predlagat ce se osnivanje entitetskih ustanova. i sve to dovodi do jacanja entiteta i slabljenja drzave
zalosno je sto nas narod nema svoje svijesti nego razmisljaju onako kako im to serviraju stranke koje oni simpatiziraju, niti se trude a niti zele da pokusaju realno razmisljati. a sve dok je tako, mi cemo biti obicne ovce, kakve smo i do sada bili.
pa evo i ti si isti, nisi mogao da ne spomenes stranke. tebe sam citirao jer je tvoj prvi odgovor, a vjerujem da ih jos ima, na ovom forumu, a da ne pricamo o narod ove drzave, kada znamo da je ogroman broj nepismenih u drzavi, a time i nesposobnih da imaju vlastito misljenje o nekih velikim problemima.