Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ExNihilo

#126 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by ExNihilo »

Ovo se jednostavno mora staviti :D

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC60999/
Results
No significant correlation was found either between BP and each distinct meteorological parameter or between BP and any specific weather.
Toliko o paralizi.

P.S. Znači ljudi su proveli petogodišnje istraživanje između "iskrivljenih usta" i svih mogućih vrsta meteoroloških uvjeta i nisu našli apsolutno nikakvu vezu. Sad jedva čekam da dođe genijalnci bosanski forumaš i kaže kako to nije tačno jer je njemu/njoj prijateljica pričala da ona ima tetku u bolnici kojoj su se usta iskrivila jer je spavala kraj otvorenog prozora.
MirtolaDas

#127 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by MirtolaDas »

Pogleaj Zakljucke ove studije koju si linkovao pa ces vidjeti da tu jos uvijek ima mjesta za raspravu i naucno istrazivanje.
ExNihilo

#128 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by ExNihilo »

MirtolaDas wrote:Pogleaj Zakljucke ove studije koju si linkovao pa ces vidjeti da tu jos uvijek ima mjesta za raspravu i naucno istrazivanje.
Mjesta za dodatna naučna istraživanja uvijek ima, a sve dok se ona ne dogode i njima se nešto ne dokaže tvrdnje poput ovih o propuhu ostaju u domenu bapskih priča. S obzirom da mi imamo tako mnogo forumaša koji prkose kompletnoj naučnoj građi po ovom pitanju, ja ne sumnjam da će staviti svoj obimni intelekt u primjenu i polučiti neke nove rezultate koje ćemo, potom, na ovoj temi čitati s divljenjem.

Tek kada se to dogodi bit će mjesta za raspravu, kako kažeš. Sve dok rezultati nedvosmisleno upućuju u jednom smjeru, rasprava se svodi samo na ignoranciju strane nesposobne da prizna kako su svi naučnici svijeta, koji su se bavili problematikom, dokazali da njena/njegova baka nije bila u pravu.

P.S. Evo summary studije s Oxforda gdje se, također, negira bilo kakva veza s temperaturom.

http://rheumatology.oxfordjournals.org/ ... /100.short
Evidence is offered against cold or vascular insufficiency playing any important role in the pathogenesis of the disase.
Studija na životinjama: http://oto.sagepub.com/content/113/6/760.short
In the chronic studies, animals were exposed to cold air and monitored daily for facial paralysis after recovery from anesthesia. None of the animals demonstrated any detectable behavioral facial paralysis.
kakavdanakneiskustvu

#129 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by kakavdanakneiskustvu »

filozofija wrote:Meni je jasno da ne treba mijenjati toplo-hladno k'o lud i ići iz prostorije gdje je 15 stepeni u prostoriju gdje je 40 stepeni. Ali ljudi dragi, u kancelariji mi cirka 30+ stepeni, nas više tu sjedi, a vani nije manje od 20. Rekoh ba da otvorim prozor i vrata da se malo zrak prolufta. Nema šanse, tačnije ima, al' se moramo prvo pomarisat. :cry:

Kaže mi lik: Gdje ćeš ba otvarat' prozor, ja se počeo znojit'? :skoljka:

:lol: :lol:
kakavdanakneiskustvu

#130 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Cherry-Cherry wrote:najjače mi je da ne treba hodati bos po kući :mrgreen:

zar i to,ja stalno bos,vruće
kakavdanakneiskustvu

#131 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

ja sam zajebao propuh,ne može mi ništa,ćelav sam
shmizlica

#132 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by shmizlica »

nakon što sam prognozirala da je tema za bacit'....šokirata sam da je tema doživjela 6 stranica :mrgreen:

k, vrapcu!!!
ho oponopono

#133 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by ho oponopono »

...znači propuh je u pitanju...vala zna zažigati itekako kad fura sa svih strana! :pusi:
filozofija

#134 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by filozofija »

Da vam odmah kažem, danas je petak, dakle sam sam u kancelariji. Otvorio prozore i vrata i uživam u laganom povjetarcu, tačnije propuhu, ili što neko ranije napisa "onom što reže k'o laser". :lol: Cilj ove teme nije bio da se prepucavamo, nego da se malo popriča o tom, a Boga mi o o drugim južnoslavenskim fenomenima, ali ovima koji su naučno NE istraženi. Neko je već ubacivao elemente lokalnog folklora, tipa kada nana kaže "čarape te stežu", ili ubila te sandžija. Moje je lično mišljenje da nema potrebe za strah od propuha. Možda neko i jeste "osjetljiv", ali vjerujem da je to iz razloga jer se cijeli život "čuva" od propuha. U tom slučaju sasvim je razumljivo da će tijelo drugačije reagovati na drugačije vremenske uslove.
Katcha_Vendy

#135 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Katcha_Vendy »

Cuj on meni da kaze "nema opasnosti od propuha"...

Sta je propuh, tacna definicija, brzna strujanja kolika ? Kada u autu otvoris oba prozora, je li to propuh ?
Kada u stanu otvoris 2 prozora na suprotnim krajevima, pa tornado piči ti po glavi, pa poslije boli glava, oci suhe, moze iskociti onaj neki ku*ac, ne znam kako se zove ali sam vidjao kod ljudi koji su bili izlozeni propuhu...

Propuh nije mit, propuh je izlaganje struji hladnog vazduha po odredjenom ugrijanom mjestu... Naravno da on ne moze uraditi nista u nekih 5,10 minuta, ali svakako duze izlaganje moze donijeti ne bas zeljene posljedice...

Isto je i ako ne nosis potkošulju... :lol:
miki.ba

#136 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by miki.ba »

Od kako znam za sebe nisam obukao potkošulju, a sinoc sam spavao na propuhu.
Odma se osjete posljedice nešto me libo rinaka. :D
WildRedRose

#137 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by WildRedRose »

filozofija wrote:Da vam odmah kažem, danas je petak, dakle sam sam u kancelariji. Otvorio prozore i vrata i uživam u laganom povjetarcu, tačnije propuhu, ili što neko ranije napisa "onom što reže k'o laser". :lol: .
joj sto ce da te 'uhvati' ... :roll: :mrgreen:
Katcha_Vendy

#138 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Katcha_Vendy »

miki.ba wrote:Od kako znam za sebe nisam obukao potkošulju, a sinoc sam spavao na propuhu.
Odma se osjete posljedice nešto me libo rinaka. :D
Sjetit ces se ti jednom teme i foruma... :mrgreen: Sve do jednom...
S4mpion

#139 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by S4mpion »

ExNihilo wrote:
S4mpion wrote:
Čitanje i učenje* :zoka:
Čitanje si samo izvukao iz konteksta :zoka:
Intelektualni napor je nazvan tvojim folklorom, ali si opet izvukao samo čitanje, valjda samo čitanje ubrajaš u intelektualni napor :zoka:
Možda je do mene, ali mislim da učenje uključuje i čitanje :lol: :-)

Nego, prestani tražiti "dlaku u jajetu", već odgovori na izazov upućen tebi :wink:
Ma preblago je to da bi se nazvalo izazovom.
Ipak je do tebe, učenje ne uključuje nužno čitanje, još jedan dio tvog folklora.
JohnnyS

#140 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by JohnnyS »

alkalna_baterija wrote:Uzalud je ćoravom namigivati, gluhom dovikivati... nastavak neću napisati da se ko ne pronađe uvrijeđen.
A neukom pojašnjavat... Pa nek se neuki uvrijede
JohnnyS

#141 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by JohnnyS »

alkalna_baterija wrote:
ExNihilo wrote:
alkalna_baterija wrote:Istraživanja objavljena na internetu, proguglaj; uglavnom su imenom i prezimenom navedeni profesori i naučnici koji su radili na istraživanju.
Pokaži mi samo jedan takav izvor i ja ću reći da je sve ovo što sam napisao sranje. Evo, ja ne mogu naći. Molim te, pomozi mi?
http://magazin.net.hr/zdravlje/zasto-je ... o-zdravlje

http://zdravzivot.com.hr/clanak/42/prop ... triju-lica

http://www.biljeizdravlje.rs/code/navig ... icleId=647

hebem ga, nemoguće da niko od ovih ljudi ne zna o čemu pišu

Ima li ijedan članak iz znanstvenog medicinskog časopisa, tipa Lancet, BMJ, ma može i Glasnik ljekara Unsko-sanskog kantona da ne bismo ove najbolje na svijetu? Dakle, pravi časopis u kojem se objavljuju radovi u dvostrukim slijepim studijama a ne tekst s internet portala. Ovako bi neki zagovornik smrtonosnosti propuha na forumu krstarice mogao citirati ovu našu temu kao dokaz da propuh ubija. Da, i da sihiri stvarno postoje :D
S4mpion

#142 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by S4mpion »

"Indirektan utjecaj propuha

Ipak, možemo reći da se tijelo može prehladiti od strujanja zraka, bilo da se radi o vjetru ili klima uređaju, odnosno bilo da govorimo o prirodnom ili umjetnom (klima) strujanju zraka. Sve navedeno ima utjecaj na temperaturu neposredno oko nas, zbog čega se svako malo mora povećati temperaturu našeg tijela na periferiji. Na koncu može doći do disregulacije koja može pogodovati nastanku prehlade.

Veća količina strujanja hladnijeg zraka u kombinaciji sa znojem može dovesti do osjećaja zakočenosti kako u slabinskom tako i vratnom segmentu kralježnice, s time da tada zapravo dolazi do reakcije naših mišića. "

Dr. med. Spomenka Sremec Bohaček,
specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

"Oči su vrlo osjetljiv i izložen organ. Već i blagi propuh može izazvati neugodnosti. Što učiniti kad se pojavi neugodno crvenilo?
Vjerojatno nije prvi puta da vam se takvo što događa pa onda znate i uzrok: zadimljen i zagušljiv zrak, nedovoljno sna, dodir s nadražujućim tvarima, neko strano tijelo koje vam je dospjelo u oko. Ako je u pitanju koja od posljednje dvije spomenute stvari, obratite se oftalmologu. U svakom slučaju temeljito ispirite oči vodom sve dok potpuno ne uklonite tvar koja ih nadražuje...."

Ordinacija.hr

Dovoljno.
lavorpunvode

#143 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by lavorpunvode »

S4mpion wrote:"Indirektan utjecaj propuha

Ipak, možemo reći da se tijelo može prehladiti od strujanja zraka, bilo da se radi o vjetru ili klima uređaju, odnosno bilo da govorimo o prirodnom ili umjetnom (klima) strujanju zraka. Sve navedeno ima utjecaj na temperaturu neposredno oko nas, zbog čega se svako malo mora povećati temperaturu našeg tijela na periferiji. Na koncu može doći do disregulacije koja može pogodovati nastanku prehlade.

Veća količina strujanja hladnijeg zraka u kombinaciji sa znojem može dovesti do osjećaja zakočenosti kako u slabinskom tako i vratnom segmentu kralježnice, s time da tada zapravo dolazi do reakcije naših mišića. "

Dr. med. Spomenka Sremec Bohaček,
specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

"Oči su vrlo osjetljiv i izložen organ. Već i blagi propuh može izazvati neugodnosti. Što učiniti kad se pojavi neugodno crvenilo?
Vjerojatno nije prvi puta da vam se takvo što događa pa onda znate i uzrok: zadimljen i zagušljiv zrak, nedovoljno sna, dodir s nadražujućim tvarima, neko strano tijelo koje vam je dospjelo u oko. Ako je u pitanju koja od posljednje dvije spomenute stvari, obratite se oftalmologu. U svakom slučaju temeljito ispirite oči vodom sve dok potpuno ne uklonite tvar koja ih nadražuje...."

Ordinacija.hr

Dovoljno.
bojim se da opet nece biti dovoljno, odustani. nek se ovi sto kontaju da su svu pamet svijeta pobrali fino "propuhuju", bit ce vremena kad ce se hvatati za glavu :lol:
Cherry-Cherry

#144 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Cherry-Cherry »

evo me sjedim na propuhu, taman se istuširala. usta su na svom mjestu, ne boli me grlo. i tako svaki dan i evo živa i zdrava. :mrgreen:

nego, jeste znali da ne valja petkom prati veš, a ne valja ni sjediti na pragu ? :mrgreen: kažu tako stare žene, sigurno je tačno :mrgreen:
Jack Be Nimble

#145 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by Jack Be Nimble »

Prije sam se bojao tog propuha kao bilo koja druga osoba sa Balkana, ali sada nemogu zaspati bez propuha. BIlo vani 25c ili -10c, ja moram da imam dovoljno otvoren prozor u spavacoj i dnevnom da bi zrak mogao da fino cirkulise iznad moje glave.
S4mpion

#146 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by S4mpion »

Cherry-Cherry wrote:evo me sjedim na propuhu, taman se istuširala. usta su na svom mjestu, ne boli me grlo. i tako svaki dan i evo živa i zdrava. :mrgreen:

nego, jeste znali da ne valja petkom prati veš, a ne valja ni sjediti na pragu ? :mrgreen: kažu tako stare žene, sigurno je tačno :mrgreen:
Blago tebi. :D
acamrg

#147 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by acamrg »

ExNihilo wrote:Ovo se jednostavno mora staviti :D

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC60999/
Results
No significant correlation was found either between BP and each distinct meteorological parameter or between BP and any specific weather.
Toliko o paralizi.

P.S. Znači ljudi su proveli petogodišnje istraživanje između "iskrivljenih usta" i svih mogućih vrsta meteoroloških uvjeta i nisu našli apsolutno nikakvu vezu. Sad jedva čekam da dođe genijalnci bosanski forumaš i kaže kako to nije tačno jer je njemu/njoj prijateljica pričala da ona ima tetku u bolnici kojoj su se usta iskrivila jer je spavala kraj otvorenog prozora.

Traže se dobrovoljci da provedu istraživanje na sebi:Oprane kose pri otvorenom prozoru na vanjskoj temperaturi do +2O voziti se pola sata u autu.Tu nikakav imunitet ne spašava od pareze facijalisa. Inače jako nezgodna i blesava bolest. Oporavak kao kod svakog nervnog tkiva mukotrpan i neizvjestan.Dovoljni i mali zaostaci da zagorčaju ostatak života.
ultima_palabra

#148 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by ultima_palabra »

Naravno da postoji propuh... samo zavisi da li si od malena treniran da ga izbjegavaš ili ne :D Isto tako, neko će dobiti facijalis kad izađe napolje oprane kose, a neko ne. Skandinavcu se to neće desiti, a našem čovjeku koji se godinama čuvao toga, hoće.
acamrg

#149 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by acamrg »

ultima_palabra wrote:Naravno da postoji propuh... samo zavisi da li si od malena treniran da ga izbjegavaš ili ne :D Isto tako, neko će dobiti facijalis kad izađe napolje oprane kose, a neko ne. Skandinavcu se to neće desiti, a našem čovjeku koji se godinama čuvao toga, hoće.

Desiti će se neopreznima, te onima koji nisu imali sreće učiti na tuđim primjerima.
ultima_palabra

#150 Re: Tema za bacit' ... iliti "zatvaraj ba prozore" ...

Post by ultima_palabra »

acamrg wrote:
ultima_palabra wrote:Naravno da postoji propuh... samo zavisi da li si od malena treniran da ga izbjegavaš ili ne :D Isto tako, neko će dobiti facijalis kad izađe napolje oprane kose, a neko ne. Skandinavcu se to neće desiti, a našem čovjeku koji se godinama čuvao toga, hoće.

Desiti će se neopreznima, te onima koji nisu imali sreće učiti na tuđim primjerima.
Organizam jednostavno ne voli ono na šta nije navikao... Kinezi obolijevaju nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, neko ko nije nikad zapalio cigaretu osjećaće mučninu, itd.
Post Reply