Tema koja nije obrađena na forumu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
winetou

#1 Tema koja nije obrađena na forumu

Post by winetou »

"Shortly before the second war there were 540.000 ethnic germans living on the teritory of former Yugoslavia. (1931) Majority were concentrated in regions Backa (130.700), Banat (183.000) and Srem (77.000). These regions are the part of wider region known as Vojvodina (Duke-land) in the north of Serbia"

In 1944 200.000 left homes with the retreating german army and 200.000 waited at their homes. With the AVNOJ (Anti-faschist council of yu-national liberation) their property was confiscated (21.10.1944), given no citizen rights and to be driven out from Yugoslavia. To the end of 1944 some 7000 died in the pressure of revenge. 2.12.1944 first camp was established for them in Backi Jarak near Novi Sad. Some 40.000 were deported to Soviet Union as well. The other camps were: Gakovo, Krusevlje, Molin, Sremska Mitrovica and Rudolfsgnad (Today - Knicanin - some 20.000 perished there from 35.000 that were in that camp). Alltogether some 60.000 perished in these camps mostly from typhus, starvation and bad treatment (mostly children, wives and old people).

In the 50-ties some 50.000 were still living in Vojvodina, but without any rights. Even the language was forbidden on public places. Therefore the only solution for them were migrations to the west and a lot of them asimilated in major cases to Hungarians too.

After the year 1946 serbian colonists in most cases from poorest regions of Kosovo and Eastern Hercegovina (Bosnia) were settled to their homes, what totaly changed the ethnic structure of the region and made the Serbs from minority to majority in klix time.

Today 3.873 ethnic Germans are living in Vojvodina. The german sources estimate some 10 - 12.000.

The conscripts from them served Prinz Eugen (7. Freiwillige SS Division) formed in 1942. Due to the fact that only german citizen could serve the Wehrmacht and they were not, the solution with SS unit was made.

http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... tion+camps

http://www.politika.co.yu/ilustro/2234/6.htm

-------------
ne sjećam se da je bila tema.
St.Germain

Post by St.Germain »

svijet se mijenja, sto silom sto milom....i sta sad :roll:
winetou

Post by winetou »

St.Germain wrote:svijet se mijenja, sto silom sto milom....i sta sad :roll:
Da se zna :oops:
St.Germain

Post by St.Germain »

A wrote:Ta tema ne samo da nije obradjena na forumu, nego je namjerno zaboravljena i u zvanicnoj istoriji.
S jedne strane - tacno je da su masovno ucestovovali na strani njemacke vojske tokom rata. No stoji da su poslije rata ti logori bili puni djece i zena, da su umirali svakodnevno, da su uslovi bili kao u pravom koncentracionom logoru.
bojim se da si fulila temu (iz ugla postavljaca)
winetou

Post by winetou »

Iz ugla postavljača.
:lol:
A iz ugla jugonostalgičara recite mi kakvu je ulogu imao u svemu tome hmmm.......Tito.
Nije znao? :D
sanjanin

Post by sanjanin »

Germa, svijet se mijenja samo silom. Tako i Vojvodina. Prije 100 godina gotovo bez Srba a danas sa oko 85% Srba.
St.Germain

Post by St.Germain »

nikad ja titovu diktaturu nisam ovdje nazvao zdravim drustvenim sistemom, pa ne znam otkud ti da sam jugonostalgicar
napisah vec u prvom komentaru da temu smatram suvisnom
sanjanin

Post by sanjanin »

Trebali su sinoc neki od vas gledati sklopku na BK (Bogoljub Karic Televizn :-D ) pa da vidite koliko su Srbi iz Srbije multi-kulti :roll: i u kakvom su polozaju nesrpski narodi koji tamo zive. :roll:
I koliko je u stvari (ne)tacna teza da oni sve nas smatraju samo glupim Bosancima i Hrcegovcima. :roll:
sanjanin

Post by sanjanin »

St.Germain wrote:nikad ja titovu diktaturu nisam ovdje nazvao zdravim drustvenim sistemom, pa ne znam otkud ti da sam jugonostalgicar
Mislim da bi ti kao moderator svoje misljenje o suvisnosti ove teme trebao zadrzati za sebe.
winetou

Post by winetou »

St.Germain wrote:nikad ja titovu diktaturu nisam ovdje nazvao zdravim drustvenim sistemom, pa ne znam otkud ti da sam jugonostalgicar
A ja stekao takav dojam :(
Ipak ima njih mali milion ovdje
St.Germain

Post by St.Germain »

sanjanin wrote:
Germa, svijet se mijenja samo silom. Tako i Vojvodina. Prije 100 godina gotovo bez Srba a danas sa oko 85% Srba.
milom sam mislio na dobrovoljne migracije kojih je bilo i bit ce...pa zasto se moram bas uvijek objasnjavat :?

pa sta cemo sad s tim, sto je tamo 85% Srba? Trebal ih sad iscerat?

Okrenite se buducnosti ljudi, zaostaje se vracanjem u proslost, imate primjer bliskih istocnih komsija....
winetou

Post by winetou »

U vrijeme kad Slovenci postavljaju golemi natpis Naš Tito tema ne može biti suvišna :oops:
sanjanin

Post by sanjanin »

St.Germain wrote:
sanjanin wrote:
milom sam mislio na dobrovoljne migracije kojih je bilo i bit ce...pa zasto se moram bas uvijek objasnjavat :?

Okrenite se buducnosti ljudi, zaostaje se vracanjem u proslost, imate primjer bliskih istocnih komsija....
Ne moze se u buducnost zaboravljanjem proslosti. Spucat se nas u celo proslost opet. :shock: :D
Kad nam opet dodju i krenu do Slunja, Biograda i Dubrovnika. :shock:
pitt

Post by pitt »

Sve prije Srba se ne pika :D:D:D
sanjanin

Post by sanjanin »

A wrote:
sanjanin wrote:
Mislim da bi ti kao moderator svoje misljenje o suvisnosti ove teme trebao zadrzati za sebe.
Klasika...
Ako je moderator bezimeni clan, onda smeta, jer raja hoce da znaju ko je i sta je, sta misli.
Ako je moderator sa imenom, onda nema pravo da se izjasnjava slobodno.

Samo je bitno da se raja za sta ima buniti...
Mislim da moderator ne bi trebao davati svoje misljenje o suvisnosti neke teme. Bilo da ima ime ili se krije oza nicka moderator.

Moderator bi trebao dozvoliti razlicita misljenja i stavove. Na ovom forumu je mnogo puta sankcionisano misljenje koje ->pogodi moderatora. A bez opravdanog razloga. Pri tome ne mislim samo na Germu vec na nekoliko moderatora.
sanjanin

Post by sanjanin »

A wrote:
sanjanin wrote:Ne moze se u buducnost zaboravljanjem proslosti. Spucat se nas u celo proslost opet. :shock: :D
Kad nam opet dodju i krenu do Slunja, Biograda i Dubrovnika. :shock:
OK, bili Njemci i Madjari prije, sad su Srbi. A ko je bio tu prije njih? Ako se proslost ne smije zaboraviti, gdje je onda ta vremenska granica?
One koji su bili prije njih sada crna zemlja pokriva. Jedino nam njihovi duhovi mogu nauditi.

A Srbi su sada tu. Utjelovljeni. I oni nece zaboraviti proslost. A nama se namece zaboravljanje proslosti.
St.Germain

Post by St.Germain »

kame ba peglas....
sanjanin

Post by sanjanin »

moderator wrote:kamence, drzi se teme.
---
z66
Eki eki, od Rey Bana Jebachitja do ravnatelja. Kuda ode ovaj svijet, moj pjesnice. :roll: :D
St.Germain

Post by St.Germain »

ponavljam se: ja sam forumas i prije sam pisao sve i svasta a i sada cu. ako se to nekome ne dopada ima mail od vlasnika foruma i bujrum

vratite se na temu inace ce bit sranja :D :D :D
sanjanin

Post by sanjanin »

moderator wrote:
sanjanin wrote:
moderator wrote:kamence, drzi se teme.
---
z66
Eki eki, od Rey Bana Jebachitja do ravnatelja. Kuda ode ovaj svijet, moj pjesnice. :roll: :D
drzi se teme.

hvala. ;)
---
z66
Ok :roll::D
pitt

Post by pitt »

***** ti....jes to ti :D:D:D
Zadig

Post by Zadig »

St.Germain wrote:
sanjanin wrote:

Potpisujem,

Ceska se rijesila jos vise njemaca uz samu granicu (Sudetski njemci), pa su ove dvije drzave zakopale sikiricu i vrlo su bliske na ekonomskom, kulturnom i politickom planu.
End of story, closure je bio.

hajmo dalje.
zlata

Post by zlata »

Ma Tito se je vazda udvar'o Srbima....da bi ostvario taj svoj socijalizam i odrz'o Jugoslaviju. Strategija mu nikad nije bila vojna tajna.

Njemci i (dijelomicno) Madjari, su tu ispali zrtve druge faze "seobe Srba".

Samo...kako im dokazati, Srbima, da im je Tito vec davno darov'o Vojvodinu...u razmjeni...za Kosovo.
Fair Life

Post by Fair Life »

"Osma ofanziva"
lil_bow_wow

Post by lil_bow_wow »

St.Germain wrote:ponavljam se: ja sam forumas i prije sam pisao sve i svasta a i sada cu. ako se to nekome ne dopada ima mail od vlasnika foruma i bujrum

vratite se na temu inace ce bit sranja :D :D :D
dje taj e-mail od vlasnika?Imam da mu predocim neku dokumentaciju,vako jedna podeblja fascikla :D -Fino uredno odstampano,unazad par godina sa svim sovinistickim i klerofasistickim ispadima.. :D
Post Reply