Telemach - WiFi

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Dado34

#1 Telemach - WiFi

Post by Dado34 »

Prilično dugo već listam i tražim navodno nemoguće, bar tako u telemach-u kažu. Fizička brzina se mjeri samo putem kabla, to je ok razumijem. Trenutni paket 80/4 Mbit/s( prije toga 50/3, ista stvar - brzina do 40 upload uvijek ok). PC, mobitel, tablet, raketa, avion - odnosno ni jedan uređaj nije u mogućnosti primiti više od 44 Mbit/s bez obzira koliko daleko se nalazio od modema. Primjera radi WiFi receiver na PC-u ima Bandwidth od 150 Mbit/s i uspio sam dobiti kroz male popravke u konfiguraciji modema brzinu kao preko kabla - nekih 78 Mbit/s (daljina od modema oko 3 metra) međutim poslije par sati samo se spusti na 38-45. Smeta zid, smeta frižider, smeta tv, smetaju odkucaji srca, smeta disanje, e jebi ga. Ima li ko kvalitetan odgovor??? Ja sam fakat sve moguće opcije ispuc'o. Zaboravih reći radi se o Cisco EPC3925 modelu.
soul_eclipse

#2 Re: Telemach - WiFi

Post by soul_eclipse »

Moguce je probaj ovo ja sam uspio na 3 laptopa i 2 telefona

Naravno ako ti je Ubee modem/router

C/P moj post sa teme Telemach ALL About

Sve sto sam uradio je postavio na 40GHZ uradio disabled pa enabled i ucatilo mi je current : 40 GHZ

Image

Uradite ovako kako sam i ja uradio,ako mislite da je slika lazna evo vam citav screenshot da se vidi i koliko je sati :D

Image

Ovo nije mozda do Telemacha sto imamo probleme sa brzinama ovo moze biti Ubee modem,moze biti kutija ..itd

Kod mene sve uredno radi,eh sada cekam telemach da mi dodje kuci da potpisem akcijski ugovor :D

Telemach zaposlite mene da radim ja sam vam expert za sve :D

Da napomen i ovo vidim kod nekih i ne radi probaj te ovo iskljucite 2.4G mrezu(stavite mrezni kabal) na 802.11 stavite G/N-mix pa Control Chanel stavite 1 i sacekaj te da se ucita 40 MHZ kad se ucita ona enabled i zavrsen posao :D

Image
Last edited by soul_eclipse on 29/10/2016 17:52, edited 2 times in total.
soul_eclipse

#3 Re: Telemach - WiFi

Post by soul_eclipse »

Obrisite post slucajno refresh,3 puta sam postao :D
Last edited by soul_eclipse on 29/10/2016 17:52, edited 2 times in total.
soul_eclipse

#4 Re: Telemach - WiFi

Post by soul_eclipse »

Brisite treci post slucajno 3 puta do refresha je :D
Benq

#5 Re: Telemach - WiFi

Post by Benq »

Bezveze se otvaraju ovakve teme kad ima oficijelna tema Telemacha.

@soul_eclipse , on je napisao da ima Cisco modem.
Rugafet

#6 Re: Telemach - WiFi

Post by Rugafet »

Telemach, zaposlite ga, steta je da jedan ovakav expert nije u vasim redovima
Dado34

#7 Re: Telemach - WiFi

Post by Dado34 »

Tema je ok, nemam ja vremena listati 48642 stranica dje se spominje bilo sta vezano za ovo sto sam napisao. Dakle kad i ako dobijem adekvatan odgovor brisite.
Benq

#8 Re: Telemach - WiFi

Post by Benq »

Dado34 wrote:Tema je ok, nemam ja vremena listati 48642 stranica dje se spominje bilo sta vezano za ovo sto sam napisao. Dakle kad i ako dobijem adekvatan odgovor brisite.
Nijedan operater ti ne garantuje brzinu preko wifi-a. Imam i ja wifi stick kojem je bandwidth 150Mb i ne moze vise od 65Mb preko wifi-a na 2,4GHz.

Ova tema bi trebala pod kljuc , dzaba se dupliraju kad se isti upit mogao postaviti na oficijelnoj temi.
Last edited by Benq on 29/10/2016 18:20, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#9 Re: Telemach - WiFi

Post by Bobi »

soul_eclipse wrote:Brisite treci post slucajno 3 puta do refresha je :D
:lol: ako vide ovi iz Telemacha kako klikaš...ne`š dobiti posao :D
semirsar

#10 Re: Telemach - WiFi

Post by semirsar »

Jesi l' to i ti aplicirao? :mrgreen:
avaks

#11 Re: Telemach - WiFi

Post by avaks »

Dado34 wrote:Prilično dugo već listam i tražim navodno nemoguće, bar tako u telemach-u kažu. Fizička brzina se mjeri samo putem kabla, to je ok razumijem. Trenutni paket 80/4 Mbit/s( prije toga 50/3, ista stvar - brzina do 40 upload uvijek ok). PC, mobitel, tablet, raketa, avion - odnosno ni jedan uređaj nije u mogućnosti primiti više od 44 Mbit/s bez obzira koliko daleko se nalazio od modema. Primjera radi WiFi receiver na PC-u ima Bandwidth od 150 Mbit/s i uspio sam dobiti kroz male popravke u konfiguraciji modema brzinu kao preko kabla - nekih 78 Mbit/s (daljina od modema oko 3 metra) međutim poslije par sati samo se spusti na 38-45. Smeta zid, smeta frižider, smeta tv, smetaju odkucaji srca, smeta disanje, e jebi ga. Ima li ko kvalitetan odgovor??? Ja sam fakat sve moguće opcije ispuc'o. Zaboravih reći radi se o Cisco EPC3925 modelu.
Kupi sebi bolji ruter i radiće ti :mrgreen:
Hint:
http://www.olx.ba/artikal/14387088/rute ... it-router/
dowydyenya

#12 Re: Telemach - WiFi

Post by dowydyenya »

Dado34 wrote:Prilično dugo već listam i tražim navodno nemoguće, bar tako u telemach-u kažu. Fizička brzina se mjeri samo putem kabla, to je ok razumijem. Trenutni paket 80/4 Mbit/s( prije toga 50/3, ista stvar - brzina do 40 upload uvijek ok). PC, mobitel, tablet, raketa, avion - odnosno ni jedan uređaj nije u mogućnosti primiti više od 44 Mbit/s bez obzira koliko daleko se nalazio od modema. Primjera radi WiFi receiver na PC-u ima Bandwidth od 150 Mbit/s i uspio sam dobiti kroz male popravke u konfiguraciji modema brzinu kao preko kabla - nekih 78 Mbit/s (daljina od modema oko 3 metra) međutim poslije par sati samo se spusti na 38-45. Smeta zid, smeta frižider, smeta tv, smetaju odkucaji srca, smeta disanje, e jebi ga. Ima li ko kvalitetan odgovor??? Ja sam fakat sve moguće opcije ispuc'o. Zaboravih reći radi se o Cisco EPC3925 modelu.

Na Cisco EPC3925 modelu sam imao paket 80/4 i nikada nisam mogao dobiti vecu brzinu preko wifija od 50 mbps dok je preko mreznog bila ok.Trazi ubee router da ti daju ako ne daju , jbg predji na neki drugi paket pod uslovom da dobijes ubee modem.
Dado34

#13 Re: Telemach - WiFi

Post by Dado34 »

dowydyenya wrote:

Na Cisco EPC3925 modelu sam imao paket 80/4 i nikada nisam mogao dobiti vecu brzinu preko wifija od 50 mbps dok je preko mreznog bila ok.Trazi ubee router da ti daju ako ne daju , jbg predji na neki drugi paket pod uslovom da dobijes ubee modem.
Znaci nisu armature u zidovima, malta ili slucajno dim od cigarete ipak je modem. OK!
Dado34

#14 Re: Telemach - WiFi

Post by Dado34 »

avaks wrote:
Hint:
Dje si vasiona sta ima? :D
Dado34

#15 Re: Telemach - WiFi

Post by Dado34 »

soul_eclipse wrote:Moguce je probaj ovo ja sam uspio na 3 laptopa i 2 telefona

Naravno ako ti je Ubee modem/router

C/P moj post sa teme Telemach ALL About

Sve sto sam uradio je postavio na 40GHZ uradio disabled pa enabled i ucatilo mi je current : 40 GHZ

Image

Uradite ovako kako sam i ja uradio,ako mislite da je slika lazna evo vam citav screenshot da se vidi i koliko je sati :D

Image

Ovo nije mozda do Telemacha sto imamo probleme sa brzinama ovo moze biti Ubee modem,moze biti kutija ..itd

Kod mene sve uredno radi,eh sada cekam telemach da mi dodje kuci da potpisem akcijski ugovor :D

Telemach zaposlite mene da radim ja sam vam expert za sve :D

Da napomen i ovo vidim kod nekih i ne radi probaj te ovo iskljucite 2.4G mrezu(stavite mrezni kabal) na 802.11 stavite G/N-mix pa Control Chanel stavite 1 i sacekaj te da se ucita 40 MHZ kad se ucita ona enabled i zavrsen posao :D

Image
Hvala buraz, ovo cu ostaviti moze bit bidne da izmuzem novi modem,
avaks

#16 Re: Telemach - WiFi

Post by avaks »

Dado34 wrote:
avaks wrote:
Hint:
Dje si vasiona sta ima? :D
Da je guzovače ha?!
Ja ti dadoh kvalitetan odgovor pa ti vidi ako ti je malo 40ak megabita preko wifi...
Isti modem imam i ista situacija s tim da preko laptopa ide više (čak i deklarisana ako samo zid od rutera)!
U postavkama pod Wireless --> Radio settings --> Channel Width stavi AUTO (20-40MHz) i za wireless nađi najmanje korišten kanal (preko aplikacije na telefonu, prožvakano je već hiljadu puta na temi o Telemachu). Znači tih par stvari kao i sama pozicija rutera ti najviše utiču na kvalitet signala.
E sada ako ti je to malo, a operater ti ni to nije dužan obezbijediti (pročitaj ugovor koji si potpisao). Kupi bolju opremu i imaćeš to što želiš.
Sve najbolje i molim bez tih sarkastičnih odgovora jer nije bila namjera da provociram.
Benq

#17 Re: Telemach - WiFi

Post by Benq »

avaks wrote: Da je guzovače ha?!
Ja ti dadoh kvalitetan odgovor pa ti vidi ako ti je malo 40ak megabita preko wifi...
Isti modem imam i ista situacija s tim da preko laptopa ide više (čak i deklarisana ako samo zid od rutera)!
U postavkama pod Wireless --> Radio settings --> Channel Width stavi AUTO (20-40MHz) i za wireless nađi najmanje korišten kanal (preko aplikacije na telefonu, prožvakano je već hiljadu puta na temi o Telemachu). Znači tih par stvari kao i sama pozicija rutera ti najviše utiču na kvalitet signala.
E sada ako ti je to malo, a operater ti ni to nije dužan obezbijediti (pročitaj ugovor koji si potpisao). Kupi bolju opremu i imaćeš to što želiš.
Sve najbolje i molim bez tih sarkastičnih odgovora jer nije bila namjera da provociram.
Evo kako se SBB pametno ogradio od brzine preko wifi-a :
Internet:

Brzina do 100/5 Mb/s koja se postiže mrežnom konekcijom
Brzina interneta putem Wi-Fi konekcije zavisi od spoljašnjih faktora (konfiguracije stana, fizičkih prepreka i konkretnog softvera i hardvera između Home gateway uređaja i krajnjeg uređaja - mobilnog telefona, računara, tableta ili laptopa)
Jednostavno niko ne garantuje brzinu preko wifi-a jer je wifi gratis usluga. Cak i da nekako dobije Ubee modem , opet mu nista ne znaci ako je slaba wifi kartica koju koristi. Ni u ugovoru ne pise da ce korisnik imati zagarantovanu brzinu preko wifi-a.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#18 Re: Telemach - WiFi

Post by hrasno38 »

Rjesenje je vrlo jednostavno da bude WiFi veoma priblizan LAN-u.....a sastoji se u tome da se korisiti 5Ghz mreza i da se kupi wireless adapter koji podrzava i tu mrezu. On preko e-baya kosta u vidu USB stika kosta oko 10$ (u SA je preko 50 KM)

http://www.ebay.com/itm/141825232894?_t ... EBIDX%3AIT

ili ako imate laptop da u njemu zamjenite karticu za wifi koja je jos jeftinija i kosta oko 7$ (i ova je u SA preko 50 KM)

http://www.ebay.com/itm/311696297220?_t ... EBIDX%3AIT

Prebacite iskljucivo da vam ganja po kuci 5 Ghz mrezu i uzivate u maksimalnim brzinama preko WiFi mreze.
zutipatak

#19 Re: Telemach - WiFi

Post by zutipatak »

Al fakat sto cjepidlacite? Kakva je razlika izmedju 30, 50 i 80 Mbit/s? Nikakva jer 99,99% ljudi na Zemlji ne osjeti ama bas nikakvih razlika u surfanju, skidanju i sl.
avaks

#20 Re: Telemach - WiFi

Post by avaks »

Na telefonu gdje surfam i gledam video te ne skidam neke veće fajlove i ne igra neku ulogu (upload mi je bitniji a on je ok i deklarisan).
Što se downa tiče vala 40-50 koliko mi baca je sasvim ok.
E sada na PC gdje ferceraju torrenti i ostale điđe ima razlike između 30-50-80 megabita, itekako :mrgreen:
Kod surfanja ne, ali brate kod skidanja je razlika da li ti skida 3 ili 10 megabajta po sekudi :lol: Da ne govorim kod uploada kada se više ljudi nakači pa ti zatuši konekciju :mrgreen:
Benq

#21 Re: Telemach - WiFi

Post by Benq »

zutipatak wrote:Al fakat sto cjepidlacite? Kakva je razlika izmedju 30, 50 i 80 Mbit/s? Nikakva jer 99,99% ljudi na Zemlji ne osjeti ama bas nikakvih razlika u surfanju, skidanju i sl.
:run:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#22 Re: Telemach - WiFi

Post by hrasno38 »

Trio Grande Family Paket 80/4 preko Wifi 5 Ghz prije koji minut..

Image
dowydyenya

#23 Re: Telemach - WiFi

Post by dowydyenya »

Duo net grande family ......wifi kroz 2 zida modem ubee

Image
Dado34

#24 Re: Telemach - WiFi

Post by Dado34 »

[/quote]
Da je guzovače ha?!
Sve najbolje i molim bez tih sarkastičnih odgovora jer nije bila namjera da provociram.[/quote]

Ovako nesto sam trazio, uspio sam navuci na oko 50 mbit/s i ako je modem metar i po od racunara ne moze vise. HVALA DRUG!
Benq

#25 Re: Telemach - WiFi

Post by Benq »

Dado34 wrote: Ovako nesto sam trazio, uspio sam navuci na oko 50 mbit/s i ako je modem metar i po od racunara ne moze vise. HVALA DRUG!
To je otprilike to , medjutim ne igra toliku ulogu udaljenost modema od racunara koliko sama wifi kartica , udji u Network Connections , desni klik na wifi konekciju i klikni na status , pokazat ce ti kolika je max brzina za tu karticu.
Post Reply