Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Benq

#72376 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

ivannn wrote:Na eon resiveru bit ce sk kanali u 4k rezoluciji ekskluzivno, za one koji imaju tv koji podrzava taj format...
Izvor :D ?
fusion_ba

#72377 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by fusion_ba »

ivannn wrote:Na eon resiveru bit ce sk kanali u 4k rezoluciji ekskluzivno, za one koji imaju tv koji podrzava taj format...
Ako ide preko risivera moci ce se gledati na svim televizorima, samo sto nece prikazati 4K rezoluciju
MTV

#72378 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by MTV »

Trebao bi resiver imati mogucnost odabira izlazne rezolucije i onda moze od HD redy TV-a do 4K TVa.
crnivrag

#72379 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

MTV wrote:Trebao bi resiver imati mogucnost odabira izlazne rezolucije i onda moze od HD redy TV-a do 4K TVa.
Hoćeš mi onda doći na slatku i ponijeti onu svoju spravicu da uradimo screenshot 4K kanala :D
NediM17

#72380 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by NediM17 »

Taj SK 4K ce sigurno ici kao IPTV preko optickog linka na EON risiver. :thumbup: :thumbup: :thumbup:
amar1994

#72381 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by amar1994 »

:(

mrzim resivere :twisted:
ivannn

#72382 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ivannn »

Od ljudi montera koji su danas mijenjali modem.

Bili na edukaciji za instalaciju eona. Bit ce kanali preko iptv protokola po njima. I ima play store ako su dobro mi to objasnili.
crnivrag

#72383 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

ivannn wrote:Od ljudi montera koji su danas mijenjali modem.

Bili na edukaciji za instalaciju eona. Bit ce kanali preko iptv protokola po njima. I ima play store ako su dobro mi to objasnili.
Hvala na informaciji, Ivane lane moje :D
MTV

#72384 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by MTV »

crnivrag wrote:
MTV wrote:Trebao bi resiver imati mogucnost odabira izlazne rezolucije i onda moze od HD redy TV-a do 4K TVa.
Hoćeš mi onda doći na slatku i ponijeti onu svoju spravicu da uradimo screenshot 4K kanala :D
Ja cu doci na cokolodu i grickanje uHa :lol: :lol: :lol:
Inace sprava radi samo do 1080p. Nemre 2160p.
MTV

#72385 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by MTV »

amar1994 wrote::(

Ima pravo dobrih resivera. Problem je sto je vecina tesko sranje. :lol: :lol:

Da me nenapadnu odmah da sam protiv TM, mislim opcenito. Ko i televizora. Znas i sam :wink:
crnivrag

#72386 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

MTV wrote:
Ja cu doci na cokolodu i grickanje uHa :lol: :lol: :lol:
Inace sprava radi samo do 1080p. Nemre 2160p.
Može i čokolada i grickanje uvceta, a spravu ćemo morati neko upgradovati na 4K :D
hhaarree

#72387 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hhaarree »

Telemach All About (After Dark, 18+)
MTV

#72388 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by MTV »

Nekontas internu salu :wink:
amar1994

#72389 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by amar1994 »

MTV wrote:
amar1994 wrote::(

Ima pravo dobrih resivera. Problem je sto je vecina tesko sranje. :lol: :lol:

Da me nenapadnu odmah da sam protiv TM, mislim opcenito. Ko i televizora. Znas i sam :wink:
:thumbup:

Poucen iskustvima raznoraznim bjezim od tih govana pod svaku cijenu :run: ,jos mi struka TK :D
puz_u_salati

#72390 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

ivannn wrote:Od ljudi montera koji su danas mijenjali modem.

Pogrešno.

Znam sigurno da nije. Saznao sam taj info samo nisam htio da pišem još, bar dok ne uvedu oficijelno.

Ti receiveri će i dalje biti DVB-C i radiće identično kao i PDS2. Dakle Coax u RF ulaz za kanale a iz LAN 4 u modemima će ići UTP kabal koji se na drugom kraju spaja sa EON receiverom za napredne servise. Dakle, TV unazad će biti jedan vid IPTV-a kao i videoteke i napredni servisi. Software će biti totalno ograničen na Telemach mrežu tako da zaboravite korištenje tih receivera "bilo gdje i bilo kuda" već isključivo na Tmach mreži.

Klasični IPTV nije sigurno jer u tom slučaju receiver ne bi bio potreban za android TV već samo aplikacija a svakako znamo da neće biti tako.

Sve u svemu ovo je provjerena informacija.

Taj monter vjerovatno nije dobro shvatio ili mu se žurilo pa je propustio dosta toga.
Benq

#72391 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

puz_u_salati wrote: Dakle Coax u RF ulaz za kanale a iz LAN 4 u modemima će ići UTP kabal koji se na drugom kraju spaja sa EON receiverom za napredne servise.
Nema mi to logike... sta onda sa drugim, trecim resiverom, kako ce oni dobiti napredne servise ako jedan stb zauzme port4 na modemu... ?
puz_u_salati

#72392 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

Benq wrote:
puz_u_salati wrote: Dakle Coax u RF ulaz za kanale a iz LAN 4 u modemima će ići UTP kabal koji se na drugom kraju spaja sa EON receiverom za napredne servise.
Nema mi to logike... sta onda sa drugim, trecim resiverom, kako ce oni dobiti napredne servise ako jedan stb zauzme port4 na modemu... ?
Ide oslobađanje ostalih portova. Kao BH Telecom što radi.
Dakle ako imaš 3 STB-a, LAN1 je za Internet, ostali su za STB. Ako treba više portova za Internet, onda jedino dodatni router ili switch kupiti.

Po licenci RAK-a i zbog autorskih prava, oni moraju biti kablovski operater tj DVB-C i ATV. Za IPTV operatere idu malo dugačija pravila nabavke TV sadržaja (malo teža i komplikovanija ali svakako drugačija nego kao kod kablovskih operatera).

Dakle isti princip kao i PDS2. U suštini, osim interface-a, ne mjenja se ništa puno. Jesu android boxovi ali neće imati mogućnosti kao klasični boxovi što imaju. Sve u svemu, po meni, nije nešto posebno. Svakako kad tad će uvesti i CI 1.4 ili čak 2.0 pa će to i dalje ostati najbolji izbor.

Telemach već ima IPTV servis a to je NET TV PLUS. To je klasični IPTV a dokle god je Telemach pod tim imenom i djelatnošću, do tada će biti i COAX. Štaviše, SBB najavljuje novu generaciju DOCSIS-a 3.1 tako da od IPTV-a, na sreću, nema ništa.
Last edited by puz_u_salati on 06/10/2018 21:29, edited 1 time in total.
Benq

#72393 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

puz_u_salati wrote: Ide oslobađanje ostalih portova. Kao BH Telecom što radi.
Dakle ako imaš 3 STB-a, LAN1 je za Internet, ostali su za STB. Ako treba više portova za Internet, onda jedino dodatni router ili switch kupiti.

Po licenci RAK-a i zbog autorskih prava, oni moraju biti kablovski operater tj DVB-C i ATV. Za IPTV operatere idu malo dugačija pravila nabavke TV sadržaja (malo teža i komplikovanija ali svakako drugačija nego kao kod kablovskih operatera).
Ne pricam o IPTV-u, vidis da sam quotao samo onaj dio posta koji mi nije logican a vezan je za port4.

Jedino ta rezervacija portova ima logike.
puz_u_salati

#72394 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

Benq wrote:
puz_u_salati wrote: Ide oslobađanje ostalih portova. Kao BH Telecom što radi.

Ne pricam o IPTV-u, vidis da sam quotao samo onaj dio posta koji mi nije logican a vezan je za port4.

Jedino ta rezervacija portova ima logike.
Tako će i biti. Sve u svemu, na sreću nije IPTV jer koliko god je IPTV šminka, DVB-C ima više prednosti.

Jedino što je sad problem je samo jedan slobodan port za internet ako se uzmu tri receivera ali obični routeri bez wifi-a koštaju oko 10 KM tako da se to lahko može riješiti.
kakaljin

#72395 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin »

EON resiveri ce biti bolji od pds3 resivera, jer ce korisnici i bez interneta imati tv unazad, united media, axn now i eon smart tv i eon 1/3, tako da ce se eon tv smart moci u punom kapacitetu moci koristiti na internetu drugog operatera, sto ce biti odlicna stvar. A ovo je EON TV PAKET 1, a 2 i 3 jos vise sadrzaja imaju u paketu. A i rade na androidu tako da ce se moci instalirati aplikacije i za IPTV i cuveni kodi, pa preko interneta to koristiti.

Ako mi ne vjerujete pogledajte cjenovnik i sta sadrze eon paketi bez interneta.

https://telemach.ba/Binary/10642/Izvod- ... 9.2018.pdf
puz_u_salati

#72396 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

kakaljin wrote:EON resiveri ce biti bolji od pds3 resivera, jer ce korisnici i bez interneta imati tv unazad, united media, axn now i eon smart tv i eon 1/3, tako da ce se eon tv smart moci u punom kapacitetu moci koristiti na internetu drugog operatera, sto ce biti odlicna stvar. A ovo je EON TV PAKET 1, a 2 i 3 jos vise sadrzaja imaju u paketu. A i rade na androidu tako da ce se moci instalirati aplikacije i za IPTV i cuveni kodi, pa preko interneta to koristiti.

Ako mi ne vjerujete pogledajte cjenovnik i sta sadrze eon paketi bez interneta.

https://telemach.ba/Binary/10642/Izvod- ... 9.2018.pdf
Isto kao i do sada. Dakle 19.90 analogna + 4 KM za digitalizaciju stim da je sada drugačije to što imaš AXN now besplatan kao i EON smart. Tehnički je sve isto. Sve ovo imaš i sada sa PDS2 reciverom osim EON smatra i besplatne AXN videoteke. Zbog toga je cijena bila nešto niža.

To za kodi i gledanje preko drugog operatera, zaboravi. Vidjećeš i sam. Pa nisu toliko glupi majka mu stara :D

Interface je dobar, modificirani android i dosta je lijep. Da li se isplati na manjim paketima prelaziti, ne znam. Ipak većini ljudi cijena je najbitnija jer takva nam je država. Voda treba, struja isto ali ljepši interface hmm. Ne znam baš.
Benq

#72397 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

puz_u_salati wrote: Isto kao i do sada. Dakle 19.90 analogna + 4 KM za digitalizaciju stim da je sada drugačije to što imaš AXN now besplatan kao i EON smart. Tehnički je sve isto. Sve ovo imaš i sada sa PDS2 reciverom osim EON smatra i besplatne AXN videoteke.
Opet nesto tu ne stima, ima dosta korisnika koji imaju samo D3 paket, dakle nemaju neta, imaju PDS3 resiver koji ima svoj modem i preko coaxa prima dodatne servise (vod, vracanje unazad..), sad ti korisnici zele da predju npr na "EON TV Paket 1" u kojem se dobije EON STB, vracanje unazad, vod.. na sta ce takav korisnik prikljucit taj resiver da bi imao dodatne servise ako nema internet ?
diablobih

#72398 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

Jos 20 dana i znat cemo sve. Ne bi trebalo da je ovako kao puz u salati govori, ipak je android box, sto znaci da ga mozemo koristiti kako zelimo, tacnije da mozemo koristiti isti taj box u potpunosti sa kodijem, stremiom itd.
c_g

#72399 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by c_g »

Mene zanima, pošto imam HBO videoteku, ali nažalost nije u HD, a kako vidim i preko EON bar na web-u, također HBO nije u HD, ima li mogućnosti na ovaj novi resiver to instalirati ili od toga nema ništa? Pošto mi TV nije android nažalost.
puz_u_salati

#72400 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by puz_u_salati »

Benq wrote:
puz_u_salati wrote: Isto kao i do sada. Dakle 19.90 analogna + 4 KM za digitalizaciju stim da je sada drugačije to što imaš AXN now besplatan kao i EON smart. Tehnički je sve isto. Sve ovo imaš i sada sa PDS2 reciverom osim EON smatra i besplatne AXN videoteke.
Opet nesto tu ne stima, ima dosta korisnika koji imaju samo D3 paket, dakle nemaju neta, imaju PDS3 resiver koji ima svoj modem i preko coaxa prima dodatne servise (vod, vracanje unazad..), sad ti korisnici zele da predju npr na "EON TV Paket 1" u kojem se dobije EON STB, vracanje unazad, vod.. na sta ce takav korisnik prikljucit taj resiver da bi imao dodatne servise ako nema internet ?
To i mene buni. Ono što znam trenutno je to da ti receiveri mogu jedino raditi u punom kapacitetu preko ethernet izlaza. Kao PDS2.
E sad AXN now i vraćanje unazad tehnički je moguće izvesti i bez modema kao što je moguće u na TV-u uz CI 1.4 modul. Da li je neko takvo rješenje, ne znam. Da li je greška u ovom cjenovniku? Moguće je, ne znam.

Uglavnom ako imaju mogućnost realizovati videoteku i timeshift bez modema, to je super.

PDS3 ima modem u sebi pa zbog toga mi ne treba UTP za napredne servise. Kako god, do sada je modem morao biti u ovom ili onom obliku.

Suština ove priče je da EON definitivno neće biti IPTV kao BH Telecom što je. Sve te sitne detalje zaista ne znam a vjerovatno neću ni znati dok službeno ne puste u opticaj
Locked