Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Radar71

#60951 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Radar71 »

megaribi1 wrote:
kokikol wrote:kakav poklon analogija ja koliko se sjećam od analogije je i krenulo a usput telemach još uvijek koristi umjesto optike koaxialni kabal
Naravno, i ja lično ne bih ukidao analognu televiziju, ne samo zbog onih korisnika sa starim televizorima kojima su dovoljni lokalni kanali ali ne žele okretati antenu nego iz još četiri razloga:

Analogni televizori su pouzdaniji. Pa i moderni televizori kada se prebaci na analogne kanale. Današnji televizori su prikriveni kompjuteri i događa se da krahiraju. Da mi je neko 1984. pričao da ću u 2018. morati povremeno isključivati TV iz struje i uključivati kada se zaglavi pri prebacivanju kanala, baš kao što sam to tada radio sa ZX Spectrumom rekao bih mu da za ocjenu budućnosti gleda Zvjezdane staze a ne Pobješnjelog Maksa.

Mnoge porodice ne bacaju stare ispravne televizore kada ih zamijene novim, nego oni prelaze u spavaće sobe i vikendice. Zašto ih još ne koristiti, npr. gledajući film za uspavljivanje?

Digitalni kanali imaju samo tri nivoa kvaliteta: kristalni, raspadnute kockice i nikakav program. Analogni imaju nivoe: manje kristalni, mutni, snijeg ali još u boji, crnobijela slika, obrisi i nikakav program. U slučaju smetnji koje mogu nastati zbog vremenskih uslova, dužine kabla, drugih uređaja itd. analogni se bolje drži (npr. kanale FACE TV i Sport Klub 1 ja ovih dana ne mogu gledati na digitalnoj televiziji ali mogu na analognoj).

Ima i faktor kašnjenja. Ako operater rekompresuje digitalni signal ili digitalizira analogni, digitalna televizija kasni. To ne smeta kad je film. Ali je nezgodno na direktnom prijenosu svjetskog prvenstva u fudbalu kada čuješ radovanje u komšiluku a na tvom ekranu je lopta tek u sredini terena.

Ovo naravno ne znači da je analogna bolja od digitalne. Sama činjenica da je potencijalni broj broadcast kanala 10 puta veći na digitalnoj televiziji, višezičnost, programski vodič i bolja slika u uslovima dobrog prijema daju prednost digitalnoj televiziji. Ali mislim da bi analognu televiziju trebalo zadržati što je duže moguće kao dopunu digitalnoj na bar 30 kanala.
I da vratimo crno bijele televizore :-)
megaribi1

#60952 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by megaribi1 »

Kupio sam jedan, ne tako davno, 2008. u Velpro po bagatelnoj cijeni. Radi na baterije. :)
Maharadza

#60953 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

Image

@TM znači očekujem da ovo uskoro bude "okruglo" 10MB/s, molit' ću lijepo! :oops:
odmor

#60954 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by odmor »

TheWatcher wrote:
kakaljin wrote:
TheWatcher wrote:ovaj Pink paket treba da ide u prosireni paket :thumbup: samo tada ce taj prosireni paket imati smisla jer sada stvarno nema potrebe uzimati taj paket i placati ga :oops:
Tu se slazem jer je trenutno prosireni paket osakacen
ja ga imam od pocetka ali sada razmisljam da ga odjavim jer vise ne vidim njegovu svrhu :skoljka:
Taj paket je naucna fantastika za HD paket, a HD paket je skuplji marku!

Ako sta ne poduzmu, pustit cu ih jos ovaj februar, valjda ne kontaju da ce neko za 5kanala placat 8maraka? Od tih 5 kanala jedini vrijedan pomena je H2.. ali brate zasitio sam se vanzemaljaca... htjede reci ako ne poduzmu do kraja februara, definitivno ga gasim.
MTV

#60955 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by MTV »

MTV Live HD kao nije vrijedan, ha?! :skoljka: :mrgreen:
dembele

#60956 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dembele »

HD paket će svakako biti ukinut. Pitanje je samo vremena. Da su ga htjeli ostavljati u životu, ne bi pravili ove manevre sa hd kanalima.
probook

#60957 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by probook »

sencobih wrote:
crnivrag wrote:
sencobih wrote: To si sam smislio ili ti neko pomaže?
Nisi mi fakat jasan, nije ti teško dati 22 KM za Moja TV Basic paket, ali ti je teško dati 21 KM za Start paket i neuporedivo bolju digitalnu ponudu TV kanala.

Dakle dođe te jeftinije, a dobiješ puno više kvalitetnih kanala + 17 HD kanala.
Problem je sto osakaćena analogna izađe kao cijeli račun od struje za jedno penzionersko domaćinstvo. A da bi imali ponovo ono što su ti uzeli moras da doplatiš još tri marke (nakon 12 mjeseci) . I sad će neki ovdje reći, ne moraš imati kablovsku uzmi riblju kost. Sjajno.
Poserem se na analogiju (da izvinete na izrazu), ali ste vise qrcu dosadili sa pricom o analogiji!!! Da su je ugasili ima bar 4 godine extra bi bilo, a ne 2018. god mi imamo analogiju i 4G nam trpi zbog posrane analogije!!!

Pa dokle vise!!!
odmor

#60958 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by odmor »

megaribi1 wrote:
kokikol wrote:kakav poklon analogija ja koliko se sjećam od analogije je i krenulo a usput telemach još uvijek koristi umjesto optike koaxialni kabal
Naravno, i ja lično ne bih ukidao analognu televiziju, ne samo zbog onih korisnika sa starim televizorima kojima su dovoljni lokalni kanali ali ne žele okretati antenu nego iz još četiri razloga:

Analogni televizori su pouzdaniji. Pa i moderni televizori kada se prebaci na analogne kanale. Današnji televizori su prikriveni kompjuteri i događa se da krahiraju. Da mi je neko 1984. pričao da ću u 2018. morati povremeno isključivati TV iz struje i uključivati kada se zaglavi pri prebacivanju kanala, baš kao što sam to tada radio sa ZX Spectrumom rekao bih mu da za ocjenu budućnosti gleda Zvjezdane staze a ne Pobješnjelog Maksa.

Mnoge porodice ne bacaju stare ispravne televizore kada ih zamijene novim, nego oni prelaze u spavaće sobe i vikendice. Zašto ih još ne koristiti, npr. gledajući film za uspavljivanje?

Digitalni kanali imaju samo tri nivoa kvaliteta: kristalni, raspadnute kockice i nikakav program. Analogni imaju nivoe: manje kristalni, mutni, snijeg ali još u boji, crnobijela slika, obrisi i nikakav program. U slučaju smetnji koje mogu nastati zbog vremenskih uslova, dužine kabla, drugih uređaja itd. analogni se bolje drži (npr. kanale FACE TV i Sport Klub 1 ja ovih dana ne mogu gledati na digitalnoj televiziji ali mogu na analognoj).

Ima i faktor kašnjenja. Ako operater rekompresuje digitalni signal ili digitalizira analogni, digitalna televizija kasni. To ne smeta kad je film. Ali je nezgodno na direktnom prijenosu svjetskog prvenstva u fudbalu kada čuješ radovanje u komšiluku a na tvom ekranu je lopta tek u sredini terena.

Ovo naravno ne znači da je analogna bolja od digitalne. Sama činjenica da je potencijalni broj broadcast kanala 10 puta veći na digitalnoj televiziji, višezičnost, programski vodič i bolja slika u uslovima dobrog prijema daju prednost digitalnoj televiziji. Ali mislim da bi analognu televiziju trebalo zadržati što je duže moguće kao dopunu digitalnoj na bar 30 kanala.
Nesto si mi povuko nostalgiju.. dakle i tebi je poznata elita, rick dangeoruos, zybex.. imam ga i danas onako za muzeja :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#60959 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hrasno38 »

megaribi1 wrote:
Kupio sam jedan, ne tako davno, 2008. u Velpro po bagatelnoj cijeni. Radi na baterije. :)
znaci nije lampas :D
plagijator1975

#60960 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by plagijator1975 »

Je li ove Pimkove u 12 puštaju i treba li šta resetovati, vraže?

EDIT: pušteni i ne treba ništa resetovati
crnivrag

#60961 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Novosti:

U ponudu Telemach digitalne sheme su uvršteni digitalni TV i radio kanali:

1. "Pink Action" na poziciji 116 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

2. "Pink Comedy" na poziciji 120 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

3. "Pink Premium" na poziciji 121 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

4. "Pink Movies" na poziciji 122 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

5. "Pink Film" na poziciji 123 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

6. "Pink Thriller" na poziciji 124 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

7. "Pink Crime & Mystery" na poziciji 125 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

8. "Pink Soap" na poziciji 126 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

9. "Pink Horror" na poziciji 128 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

10. "Pink Reality" na poziciji 129 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

11. "Pink Western" na poziciji 127 putem resivera, i na frekvenciji 570000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

12. "Sevdah TV" na poziciji 250 putem resivera, i na frekvenciji 714000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

13. "RTV Sana" na poziciji 046 putem resivera, i na frekvenciji 698000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

14. "Narodni radio" na poziciji 637 putem resivera, i na frekvenciji 698000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 256QAM.

Napomene:

1. Da bi pratili navedene digitalne TV i radio kanale, korisnici resivera trebaju napraviti reset resivera (ručno - gašenjem iz struje ili kroz meni: Meni -> Postavke -> Tehničke postavke -> Sistem -> Restart STB).

Korisnici DVB-C mreže (CI/CAM modula) trebaju skenirati navedene frekvencije (ručno, potpuno ili putem brzog skeniranja).

2. Kanal "RTV USK" više ne predstavlja dio Telemach digitalne ponude.

3. Kanali Televizija 5, TV Jasmin, RTL II DE i ntv DE su promijenili frekvenciju i sada se nalaze na sljedećim frekvencijama:

3.1. "Televizija 5" na poziciji 042 putem resivera, i na frekvenciji 666000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 64QAM.

3.2. "Jasmin TV" na poziciji 048 putem resivera, i na frekvenciji 674000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 64QAM.

3.3. "RTL II DE" na poziciji 272 putem resivera, i na frekvenciji 682000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 64QAM.

3.4. "ntv DE" na poziciji 273 putem resivera, i na frekvenciji 690000 Khz, symbol rate 6956 K/s, modulacija 64QAM.

4. Telemach sada u digitalnoj ponudi nudi 229 TV kanala + 7 duplih HD kanala (236 TV kanala) - (174 u SD rezoluciji i 55 u HD rezoluciji), te 80 radio kanala (38 domaćih i 42 Stingray Music Choice radio kanala).

5. Listu kanala po DVB-C frekvencijama možete vidjeti na sljedećem linku: https://goo.gl/9njUE3
pecpec

#60962 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pecpec »

Nema ga u eonu
c_g

#60963 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by c_g »

Prešalta sad kanale
Na jednom Karate Kid, na drugom The Revenant, nice, nice, neka filmova, treba ovako za kasne sate.

Pitanje, ima li njih u HD ili je to to?
dembele

#60964 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dembele »

Pink kanali neće ni ići u eon.
crnivrag

#60965 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

c_g wrote:Prešalta sad kanale
Na jednom Karate Kid, na drugom The Revenant, nice, nice, neka filmova, treba ovako za kasne sate.

Pitanje, ima li njih u HD ili je to to?
Nijedan Pink kanal se ne emituje u HD rezoluciji.
chakany

#60966 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by chakany »

.
pecpec

#60967 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pecpec »

aha a kazu svim korisnicima d3 a nema ga u eonu a vamo ga zakljucali znaci opet nista bez modula :lol:
kakva prevara pa ako ste dobili dozvolu da ga dzaba emitujete do 31,7 koji ga kurac zakljucavate?
Ammarzinho

#60968 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Ammarzinho »

Jel' Telemach vec u ponudi ima Pink 1,2 i 3 ?
diablobih

#60969 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

pecpec wrote:aha a kazu svim korisnicima d3 a nema ga u eonu a vamo ga zakljucali znaci opet nista bez modula :lol:
kakva prevara pa ako ste dobili dozvolu da ga dzaba emitujete do 31,7 koji ga kurac zakljucavate?
Dzaba ga daju svim korisnicima, osim onih sa analogijom, jer tu ga i nema. Ne treba im dozvola za to, to je od njih.
pecpec

#60970 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pecpec »

diablobih wrote:
pecpec wrote:aha a kazu svim korisnicima d3 a nema ga u eonu a vamo ga zakljucali znaci opet nista bez modula :lol:
Dzaba ga daju svim korisnicima, osim onih sa analogijom, jer tu ga i nema. Ne treba im dozvola za to, to je od njih.
Stani malo ako ja imam trio paket znaci da vec placam digitalu,zasto da je placam na vise uređaja ako vec imam mogucnost da kanale gledam bez resivera njihovog dodatnog?Zamisli kad bi predplatu na bhtv placo po uređajima koliko ih imas u stanu?
diablobih

#60971 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

pecpec wrote:
diablobih wrote:
Stani malo ako ja imam trio paket znaci da vec placam digitalu,zasto da je placam na vise uređaja ako vec imam mogucnost da kanale gledam bez resivera njihovog dodatnog?Zamisli kad bi predplatu na bhtv placo po uređajima koliko ih imas u stanu?
Pa kad svi mi ostali placamo, onda placaj i ti, ne moze vala dzabe.

Tako ti je svugdje u svijetu, nije samo kod telemacha, jednostavno ti treba modul ili resiver da bi otkljucao kanale, da se ne bi desavalo da ljudi gledaju dzabe kanale.
pecpec

#60972 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pecpec »

diablobih wrote: Pa kad svi mi ostali placamo, onda placaj i ti, ne moze vala dzabe.
Tako ti je svugdje u svijetu, nije samo kod telemacha, jednostavno ti treba modul ili resiver da bi otkljucao kanale, da se ne bi desavalo da ljudi gledaju dzabe kanale.
Dzabe bi bilo da se kacis na nelagalan nacin i gledas.Sta vi placate i zasto placate?Placas li koristenje uređaja dodatnog(resivera-modula)mjesecno ili sta?
Zasto njima nisu zakljucani svi kanali ako se vode tom logikom,zasto su zakljucani samo neki?
diablobih

#60973 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

pecpec wrote:
diablobih wrote: Pa kad svi mi ostali placamo, onda placaj i ti, ne moze vala dzabe.
Dzabe bi bilo da se kacis na nelagalan nacin i gledas.Sta vi placate i zasto placate?Placas li koristenje uređaja dodatnog(resivera-modula)mjesecno ili sta?
Zasto njima nisu zakljucani svi kanali ako se vode tom logikom,zasto su zakljucani samo neki?
Ja licno placam dodatno modul, 3.5 KM sa svim kanalima kao na resiveru. Mogao sam da izaberem da placam 3 KM, ali onda ne bi imao sve kanale, pa nije mi bilo logike zbog pola marke mjesecno vise da cjepidlacim, iako ni ja ne vidim logiku, zasto imaju te 2 opcije, logicno da svako zeli da ima sve kanale kao na resiveru.
pecpec

#60974 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pecpec »

diablobih wrote: Ja licno placam dodatno modul, 3.5 KM sa svim kanalima kao na resiveru. Mogao sam da izaberem da placam 3 KM, ali onda ne bi imao sve kanale, pa nije mi bilo logike zbog pola marke mjesecno vise da cjepidlacim, iako ni ja ne vidim logiku, zasto imaju te 2 opcije, logicno da svako zeli da ima sve kanale kao na resiveru.
A sta je 3 marke,kakva je to opcija za koju se nisi odlucio?
diablobih

#60975 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by diablobih »

pecpec wrote:
diablobih wrote: Ja licno placam dodatno modul, 3.5 KM sa svim kanalima kao na resiveru. Mogao sam da izaberem da placam 3 KM, ali onda ne bi imao sve kanale, pa nije mi bilo logike zbog pola marke mjesecno vise da cjepidlacim, iako ni ja ne vidim logiku, zasto imaju te 2 opcije, logicno da svako zeli da ima sve kanale kao na resiveru.
A sta je 3 marke,kakva je to opcija za koju se nisi odlucio?
Ne mogu da se sjetim, mislim da je 3 marke bilo samo ti otkljuca do start paketa ili tako nesto.
Locked