Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
ElRe

#26501 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

mirza_15 wrote:
ElRe wrote:Telemach ima relativno mali broj korisnika analogne televizije, ali zato ima puno vise korisnika integrisanih usluga od HS-HKBa. Ta cifra je na nivou MojaTV pretplatnika, naravno bez uracunatih HS korisnika.
Tako nekako. Telemach i mojaTV su tu negdje po broju korisnika integrisanih usluga(bez novih akvizicija). Naravno, ovo je procjena jer tacnog broja korisnika Telemacha nema.
Ima, RAK ;)

Razlika je manja od 2% u korist Telemacha.
Ono sto je porazavajuce za BHT je grad Zenica, ali zato TMH tesko da ce sta uraditi u Tuzli.
mirza_15

#26502 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

ElRe wrote:
mirza_15 wrote:
Tako nekako. Telemach i mojaTV su tu negdje po broju korisnika integrisanih usluga(bez novih akvizicija). Naravno, ovo je procjena jer tacnog broja korisnika Telemacha nema.
Ima, RAK ;)

Ono sto je porazavajuce za BHT je grad Zenica, ali zato TMH tesko da ce sta uraditi u Tuzli.
Daj link. Odem ja na RAK-ovu stranicu, ali taj podatak nisam nasao.
semirsar

#26503 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by semirsar »

mirza_15 wrote:
ElRe wrote:
mirza_15 wrote:
Ima, RAK ;)

Jesul se to jopet susrele bivse kolege iz bhcabelneta?
Sto se ba ne dogovorite i nadjete nedje na kaHFici i podjelit te postotke, pa oba ste u rajvosa a ne skrajanakraj svijeta :mrgreen:
immortalwmostar

#26504 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by immortalwmostar »

Evo nakon mjesec dana da vas jednu vecer mogu i pohvaliti sto se tice interneta. Samo se nadam da ce vako i ostati da necu ureci.
Image

EDIT:
Ipak nije dugo trajalo,vec pocinje padati :(
Image
Maharadza

#26505 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

semirsar wrote:
mirza_15 wrote:
ElRe wrote:
Ima, RAK ;)

Jesul se to jopet susrele bivse kolege iz bhcabelneta?
Sto se ba ne dogovorite i nadjete nedje na kaHFici i podjelit te postotke, pa oba ste u rajvosa a ne skrajanakraj svijeta :mrgreen:
Ma stipu ozbiljne ljude ba, nego divi gore miralem-age što navalja svega, za udrobiti! :mrgreen:
shandrprcSA

#26506 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by shandrprcSA »

shandrprcSA wrote:80/4 :lol:
Image
Image
ne mogu od smijeha :lol: svaku noc od 21h :D

Image
Image

treba li sta od podataka @Telemach? :)
Last edited by shandrprcSA on 07/01/2016 22:35, edited 1 time in total.
nekkem

#26507 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by nekkem »

miralemmi4 wrote:
nekkem wrote:
miralemmi4 wrote: Izvini ali ja se sa nekim stvarima ne slazem. Prvo kazes da paketi Telemach-a postati sa vremenom bolji. A sto bi postali bolji?
Zato sto ce se oni s vremenom sigurno mijenjati a paketi HS-a vjerovatno nece. Jednostavno ce ih vrijeme pregaziti sa novim kanalima, brzinama, uslugama...
Sve to sto moze nuditi Telemach moze i svaki operater u BIH. Tu se samo ide kakvu ima ko infrastrukturu da to ponudi. HS ima 3 puta bolju infrastrukturu nego Telemach.
I ti ozbiljno misliš da će Telemach kao suvlasnik HS raditi na tome da HS ostane konkurentan njima a ne na tome da poklope i ostatak? Sve što može TM nuditi ne može svaki operater u BiH jer treba uložiti kapital, imati broj korisnika... što ne može baš svaki operater. Da svaki operater može biti konkurentan uslugom i cijenom nikoga TM ne bi uspio kupiti tek tako. Da ne spominjemo priču sa Sport Klub paketom.
mirza_15

#26508 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

HS ponuda je bila sasvim ok. Mislim prije svega na cijenu i politiku sa modulima.
kakavdanakneiskustvu

#26509 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakavdanakneiskustvu »

semirsar wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: uskoro,na sta mislis?
Na prijenose rukometnog prvenstva zbog kojeg je @kakaljin opet pokrenuo temu o "preljevanju" :mrgreen:

aha,ma bice kao i do sad
senad82

#26510 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by senad82 »

Sram Vas i stid bilo 5 puta ste mi dolazili pravili me budalom da je do routera ja treci router kupio i situacija ista. Izletit cete vi iz moje kuce sutra jbo vas sport klub

[URL=http://www.igreklik.com/slike/viewer.ph ... IU9Ipt.jpg]Image[/URL
Last edited by senad82 on 07/01/2016 22:46, edited 2 times in total.
nekkem

#26511 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by nekkem »

mirza_15 wrote:HS ponuda je bila sasvim ok. Mislim prije svega na cijenu i politiku sa modulima.
Da. Nažalost, ta konkurencija u neku ruku prestaje postojati sa ovom akvizicijom. Sad se može mijenjati ponuda, dizati cijena... jer je konkurencija značajno manja nego što je bila. Naravno, ovdje govorim o Sarajevu.
lokalni_razdjevicar

#26512 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by lokalni_razdjevicar »

Kod mene i sinoc i veceras nema neta po 2 sata haman
shandrprcSA

#26513 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by shandrprcSA »

senad82 wrote:Sram Vas i stid bilo 5 puta ste mi dolazili pravili me budalom da je do routera ja treci router kupio i situacija ista. Izletit cete vi iz moje kuce sutra jbo vas sport klub

Image
probaj mjenjati kanale u routeru
https://play.google.com/store/apps/deta ... ls.wificls
skafiskafsnjak

#26514 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by skafiskafsnjak »

shandrprcSA wrote:
senad82 wrote:Sram Vas i stid bilo 5 puta ste mi dolazili pravili me budalom da je do routera ja treci router kupio i situacija ista. Izletit cete vi iz moje kuce sutra jbo vas sport klub

Image
probaj mjenjati kanale u routeru
https://play.google.com/store/apps/deta ... ls.wificls
Upravo to, i meni je sranje net bio... Prikopcam preko kabla, brzina super...

Te kanale u radio settings sam mijenjao i sad super radi
crnivrag

#26515 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

Stvar je vrlo jednostavna. Da bi se dobila deklarisana brzina, potrebno je računar ili laptop spojiti kablom direktno na modem, a ne putem routera.

Npr. ja kad se spojim direktno na modem, onda dobijem deklarisanu brzinu 120/5 sa pingom 0.

Kad se spojim kablom putem routera, dobijem nekih 97/4.95 sa pingom 10-15.

Ali kad mjerim brzinu putem wifi konekcije, onda mi rijetko kad prelazi 80/4.8 sa pingom između 10-20.
sencobih

#26516 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by sencobih »

I ti ozbiljno misliš da će Telemach kao suvlasnik HS raditi na tome da HS ostane konkurentan njima a ne na tome da poklope i ostatak? Sve što može TM nuditi ne može svaki operater u BiH jer treba uložiti kapital, imati broj korisnika... što ne može baš svaki operater. Da svaki operater može biti konkurentan uslugom i cijenom nikoga TM ne bi uspio kupiti tek tako. Da ne spominjemo priču sa Sport Klub paketom.[/quote]

Telemah nije suvlasnik nego vlasnik hs-a i platili su Enesu cca 25 miliona maraka,tako da ce se hs gasiti kako budu isticali ugovori korisnika hs-a
kakaljin

#26517 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin »

crnivrag wrote:Stvar je vrlo jednostavna. Da bi se dobila deklarisana brzina, potrebno je računar ili laptop spojiti kablom direktno na modem, a ne putem routera.

Npr. ja kad se spojim direktno na modem, onda dobijem deklarisanu brzinu 120/5 sa pingom 0.

Kad se spojim kablom putem routera, dobijem nekih 97/4.95 sa pingom 10-15.

Ali kad mjerim brzinu putem wifi konekcije, onda mi rijetko kad prelazi 80/4.8 sa pingom između 10-20.
Kako moze biti tolika razlika u mjerenju kada se mjeri direktno kablom, i mjereno preko wifi-a,

evo ja kada mjerim brzinu na laptopu ili mobitelu preko wifi-a, brzina uvijek bude izmedju 24 i 27 / 0,9 do 1,2 , a placam pretplatu od 25/1 u paketu moja tv, jedino kada brzina padne ispod ovoga je kada budem bas daleko od routera i signal bude na jednom podioku.
crnivrag

#26518 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

kakaljin wrote:
Kako moze biti tolika razlika u mjerenju kada se mjeri direktno kablom, i mjereno preko wifi-a,

evo ja kada mjerim brzinu na laptopu ili mobitelu preko wifi-a, brzina uvijek bude izmedju 24 i 27 / 0,9 do 1,2 , a placam pretplatu od 25/1 u paketu moja tv, jedino kada brzina padne ispod ovoga je kada budem bas daleko od routera i signal bude na jednom podioku.
Dobro kod kvalitetnijih routera je sigurno bolji protok, međutim kod mene je takva situacija sa onim njihovim routerom TP-LINK TL-WR740N.

Poenta ovog mog prethodnog posta je bila da bi ljudi prvo trebali izmjeriti brzinu sa direktno spojenim modemom, da bi se zaključilo na čijoj strani je nastao problem.

Ako i nakon direktnog mjerenja brzina nije blizu deklarisane, onda se treba žaliti, i tražiti od njih da izađu na teren i nađu uzroke problema sa konekcijom.

Evo vidim dosta se ljudi žali da navečer imaju problema sa opadanjem brzine, međutim ja nisam u zadnjih 20-ak dana imao pri direktnom mjerenju ni smanjenje brzine, niti pucanje konekcije.

Što znači da problem ipak nije globalne prirode, već se javlja na određenim lokalitetima.
kakaljin

#26519 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin »

crnivrag wrote:
kakaljin wrote:

Dobro kod kvalitetnijih routera je sigurno bolji protok, međutim kod mene je takva situacija sa onim njihovim routerom TP-LINK TL-WR740N.

Poenta ovog mog prethodnog posta je bila da bi ljudi prvo trebali izmjeriti brzinu sa direktno spojenim modemom, da bi se zaključilo na čijoj strani je nastao problem.

Ako i nakon direktnog mjerenja brzina nije blizu deklarisane, onda se treba žaliti, i tražiti od njih da izađu na teren i nađu uzroke problema sa konekcijom.

Evo vidim dosta se ljudi žali da navečer imaju problema sa opadanjem brzine, međutim ja nisam u zadnjih 20-ak dana imao pri direktnom mjerenju ni smanjenje brzine, niti pucanje konekcije.

Što znači da problem ipak nije globalne prirode, već se javlja na određenim lokalitetima.
Slazem se sa tim sto govoris, ali onda dolazimo do toga da je oprama veoma losa i da je treba zamjeniti kvalitetnijom, jer bi i wifi signal trebao da isporucuje skoro istu brzinu sa veoma malim odstupanjem kao sto bi se direktno spojilo na modem. A eto kod trebe je bas velika razlika

Konkretno kod mene je sve u jednom.
miralemmi4

#26520 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by miralemmi4 »

sencobih wrote:I ti ozbiljno misliš da će Telemach kao suvlasnik HS raditi na tome da HS ostane konkurentan njima a ne na tome da poklope i ostatak? Sve što može TM nuditi ne može svaki operater u BiH jer treba uložiti kapital, imati broj korisnika... što ne može baš svaki operater. Da svaki operater može biti konkurentan uslugom i cijenom nikoga TM ne bi uspio kupiti tek tako. Da ne spominjemo priču sa Sport Klub paketom.

Telemah nije suvlasnik nego vlasnik hs-a i platili su Enesu cca 25 miliona maraka,tako da ce se hs gasiti kako budu isticali ugovori korisnika hs-a[/quote]

Telemach je suvlasnik 50 % HS i HKB. Platili su Enesu tacno 21 miliona evra. ovih 50 % ostaje u rukama drugih vlasnika. Nikakvog gasenja HS nece biti. Gasi se MH Company i postaje dio Telemach, dok HS i HKB ostaju odvojene od Telemach-a. Kad Telemach kupi 100 % HS i HKB tad ce sve biti Telemach. To je pisalo i u obavestenjima za javnost od strane Telemach-a. Izgleda da Telemach nema vise para za akvizicije. SK od sad dalje mora biti dostupan svima, tako da se prica oko SK zavrsava.
crnivrag

#26521 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

kakaljin wrote:
Slazem se sa tim sto govoris, ali onda dolazimo do toga da je oprama veoma losa i da je treba zamjeniti kvalitetnijom, jer bi i wifi signal trebao da isporucuje skoro istu brzinu sa veoma malim odstupanjem kao sto bi se direktno spojilo na modem. A eto kod trebe je bas velika razlika

Konkretno kod mene je sve u jednom.
Iskreno meni toliko i ne smeta kad koristim uređaje putem wifi konekcije, jer je i ova brzina i više nego dovoljna za ono što mi je potrebno u tom trenutku.

Telemach sad više ne daje zasebne routere, već daje novi Cisco Home Gateway, koji je ujedno i router.

Ako postoje uzastopni problemi onda definitivno treba od njih tražiti da ih riješe.

Evo npr. meni je prije dvije godine bio jako loš signal pa je internet stalno prekidao, a slika na digitalnim kanalima trzala.

I kada su izašli na teren zaključili su da je problem sa signalom u cijeloj ulici. Ne znam šta su tačno radili, ali nakon te intervencije, ja više nisam imao problema ni sa jednom njihovom uslugom.

TV mi sad očitava signal od 92% do 88% sa kvalitetom 100% na digitalnim frekvencijama, a npr. dok su postojali ti problemi signal je bio nekih 30% sa kvalitetom 40%, a slika na analognim kanalima je bila slaba i puna snijega.
miralemmi4

#26522 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by miralemmi4 »

[quote="miralemmi4"]
Izvini ali ja se sa nekim stvarima ne slazem. Prvo kazes da paketi Telemach-a postati sa vremenom bolji. A sto bi postali bolji?[/quote]
Zato sto ce se oni s vremenom sigurno mijenjati a paketi HS-a vjerovatno nece. Jednostavno ce ih vrijeme pregaziti sa novim kanalima, brzinama, uslugama...[/quote]

Sve to sto moze nuditi Telemach moze i svaki operater u BIH. Tu se samo ide kakvu ima ko infrastrukturu da to ponudi. HS ima 3 puta bolju infrastrukturu nego Telemach.[/quote]
I ti ozbiljno misliš da će Telemach kao suvlasnik HS raditi na tome da HS ostane konkurentan njima a ne na tome da poklope i ostatak? Sve što može TM nuditi ne može svaki operater u BiH jer treba uložiti kapital, imati broj korisnika... što ne može baš svaki operater. Da svaki operater može biti konkurentan uslugom i cijenom nikoga TM ne bi uspio kupiti tek tako. Da ne spominjemo priču sa Sport Klub paketom.[/quote]

O kakvom kapitalu ti pricas? Ni jedna marka nije bila ulozena u Telemach. Sve pare koje skupe od pretplata, interneta i ono sto ostane, a to je mozda 5- 10 % ukupnog prihoda, taj dio se investira dalje. Investira se novac koji su korisnici platili i to se zove INVESTICIJA. Prica koju govore Telemach o nekakvih 100.000.000 investiranog novca, to nije novac za investicije nego kredit koji su podigli i sa tim istim parama kupili firme koje su vec ioanko investirale. TO NIJE INVESTICIJA. Kad je Telemach akviziro neke firme, smanio se broj zaposlenih. Telemach je od strane KKR placen 800 € po korisniku i te pare moraju povratiti. I kako ? Tako sto malo trosis na investicije i placas ratu kredita. Ukratko, Telemach nije ulozio ni marke stranog novca, nego samo novac koji skupi mjesecno od korisnika, a to govorimo o mozda 5,6 miliona KM, broj zaposlenih je smanjen i novac ide u inostranstvo svake godine. Svi operateri u BIH od najmanjeg do najveceg investiraju na taj nacin kako investira Telemach. Programsku semu svi mogu istu ponuditi, isto internet i telefoniju. Broj korisnika Telemach povecao je samo akvizicijom novih operatera, marketngom nista. Enes Hajdarevic sukobio se sa Telemachom i sta se desilo? Enes pregazio je Telemach. Telemach je u tom sukobu izgubio 7.000 korisnika.
miralemmi4

#26523 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by miralemmi4 »

Toliko o investicijama kojih nema :D
sa sajta:

Kompanija Srpske kablovske mreže (SBB), koju je pre dve godine preuzeo američki KKR, napravilaje prošle godine gubitak od čak 2,4 milijarde dinara, pokazuju podaci Agencija za privredne registre (APR).

Zanimljivo je da je samo godinu dana ranije, 2013, SBB imao minus od oko 143 miliona dinara, što znači da ga je za 12 meseci uvećao čak 17 puta (?!).
Gotovo sve sagovornike Informera začudilo je da SBB, koji važi za jednog od jačih igrača na medijskoj sceni Srbije, ima ovako loše poslovne rezultate.
immortalwmostar

#26524 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by immortalwmostar »

crnivrag wrote:
kakaljin wrote:

Ja ga mjerim lan kablom ali i dalje problemi,kanale na wifiju sam podesio odavno i mjenam po potrebi tako da nema neka znacajne oscilacije prilikom mjerenja wifi naspram kabla. Ako je sve ok tko po danu mjeri oko 47,do48Mbps,a navecer vidi si po slikama na koliko spada.
Mehemed
Vozim: automobil

#26525 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Mehemed »

Definitivno je samo do nekih regiona, ja kad god izmjerim dobra je brzina, a također nisam osjetio da mi nešto slabije učitaje, poput youtubea ili slično.
Image
Locked