"Telekom RS-a" prodaje se srbijanskom za 646 milio

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Dezze wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:Pa sta i da legnu? Je l` bi ti prodao radnju za 1 200 000 u strogom centru koja ti sigurno donosi 100 000 maraka godisnjeg profita?
To samo budala i narkoman mogu da urade.
Koliko znam, ovdje nije prica o tome treba li rasprodati profitabilne drzavne kompanije. NARAVNO DA NE TREBA.

Mi pricamo o prodaji Telcoma RS. A on je prodat za, svidjelo se to nekom ili ne, fine pare. A Mile ce biti dovoljno mudar da to narod osjeti. Stvarno vjerujem da ce popraviti situaciju u RS. Jeste on sirovina, ali bih ja volio da mi takvu sirovinu u FBiH imamo. Pa neka prica ko sta hoce.
Zadnji put kad su se nakupci paprika petljali u državništvo ovdje u F, glavni se od njih zvao Šaja.

Pošto sam 99 % siguran da o Šaji nemaš ništa dobro reć', interesira me kako, baš kako sebi objašnjavaš to da Šaja legitimno i normalno NIJE premijer F BiH, a Mile tamo jes'....

I kako ćeš mi sad objasnit' razliku između Šaje i Mileta?

PS. To je ako mene pitaš, k'o da kažeš da vjeruješ u Deda Mraza nakon što si ga upravo virio dok ti kara kućnu pomoćnicu, to uvjerenje da će Mile Ronhil kao "doajen ekonomije" i "socijaldemokrat u duši" napraviti bolji dio BiH preko noći....

:D
Vingo

Post by Vingo »

Suicidal Siberian wrote:Evo da se i ja ukljucim u raspravu....hebi ga...malo sam zadrijemo... :zzzz:

Vecinski vlasnik Telekoma Srbije je italijanski telekom tako da se ne treba previse uzbudjavati oko toga da ga Srbi kupuju, jer naravno svime upravljaju italijani.....

Drugo, najgore sto se nama moze desiti jeste da BH Telekom kupe Slovenci....jer njihov telekom u Slo ima monopolni polozaj zahvaljujuci tome da s njom upravljaju drzavni organi, a pored toga Slo Telecom je vlasnik mobilnog operatera Mobitel d.d. koji ima oko 85 % trznog udjela....

moj point je da su od svih stranih investitora slovenci najveci paraziti, jer zahvaljujuci "nasim" politicarima s kojima imaju "ex-bratske odnose" dolaze do razlicitih akvizicija firmi i fabrika sa cijenama koje su daleko ispod njihove stvarne vrijednosti, zahvaljujuci nasim idiotima koji za proviziju ( koja je s obzirom na njihov mentalni sklop vjerovatno manja nego sto bi mogli dobiti) potapaju slovencima sta zazele...
Fascinantno je s kakvom sigurnoscu izvalis netacnu informaciju. Vlada Srbije je krajem 2002. otkupila paket dionica koji cini 29 % ukupnog vlasnistva Telekom Srbije od italijanskog Telekoma za tri puta manju vrijednost nego sto ih je prodala 1997....Dakle vecinski vlasnih Telekoma Srbije je drzava, a manjinski grcki operater.....
Dezze

Post by Dezze »

Jimmy_The_Saint wrote:
Dezze wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:Pa sta i da legnu? Je l` bi ti prodao radnju za 1 200 000 u strogom centru koja ti sigurno donosi 100 000 maraka godisnjeg profita?
To samo budala i narkoman mogu da urade.
Koliko znam, ovdje nije prica o tome treba li rasprodati profitabilne drzavne kompanije. NARAVNO DA NE TREBA.

Mi pricamo o prodaji Telcoma RS. A on je prodat za, svidjelo se to nekom ili ne, fine pare. A Mile ce biti dovoljno mudar da to narod osjeti. Stvarno vjerujem da ce popraviti situaciju u RS. Jeste on sirovina, ali bih ja volio da mi takvu sirovinu u FBiH imamo. Pa neka prica ko sta hoce.
Zadnji put kad su se nakupci paprika petljali u državništvo ovdje u F, glavni se od njih zvao Šaja.

Pošto sam 99 % siguran da o Šaji nemaš ništa dobro reć', interesira me kako, baš kako sebi objašnjavaš to da Šaja legitimno i normalno NIJE premijer F BiH, a Mile tamo jes'....

I kako ćeš mi sad objasnit' razliku između Šaje i Mileta?

PS. To je ako mene pitaš, k'o da kažeš da vjeruješ u Deda Mraza nakon što si ga upravo virio dok ti kara kućnu pomoćnicu, to uvjerenje da će Mile Ronhil kao "doajen ekonomije" i "socijaldemokrat u duši" napraviti bolji dio BiH preko noći....

Imal i taj Šaja ime i prezime. Nadimak mi nista ne govori :D
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Jel' de.... Da ti osvježim pamćenje, s njegovog čardaka je Fahro Radončić svojedobno pao niz stepen'ce... :lol:
zmijaIzmaj

Post by zmijaIzmaj »

:lol:

on ti je ko u hari poteru
"You-Know-Who", "He-Who-Must-Not-Be-Named"

DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Polako samo, kad se sve rasproda strancima vidjecemo sta ce "JAKI" entitet tad!!! Najlakse raskrcmit , treba biti domacin!!! Ja sam protiv prodaje telekoma i ostale drzavne imovine...Samo nek Dodo prodaje , imace oni puteve , samo sto nece imati ko da se vozi tim putevima osim pokojeg stranca... :lol: :D
Vingo

Post by Vingo »

DobroJutroKolumbo wrote:Polako samo, kad se sve rasproda strancima vidjecemo sta ce "JAKI" entitet tad!!! Najlakse raskrcmit , treba biti domacin!!! Ja sam protiv prodaje telekoma i ostale drzavne imovine...Samo nek Dodo prodaje , imace oni puteve , samo sto nece imati ko da se vozi tim putevima osim pokojeg stranca... :lol: :D
Dobro, a zasto si protiv? I ko od telekoma ovakvih kakvi jesu ima dobrobit?
Dezze

Post by Dezze »

Jimmy_The_Saint wrote:Jel' de.... Da ti osvježim pamćenje, s njegovog čardaka je Fahro Radončić svojedobno pao niz stepen'ce... :lol:
E za tu pricu sam cuo, ali ne mogu reci da se sjecam ko je bio glavni akter :D

Da se ne bismo natezali, znao sam ja da ce moj post izazvati negodovanje, ali tako je kako je. Milijarda i blizu tri stotine miliona KM nije mala stvar. Ovi nasi ne mogu uspostaviti kantonalne skupstine, a da ne pricam o federalnom parlamentu i drzavnom. Realniji mi je u ovom trenutku Deda Mraz kojeg spominjes od drzavnog premijera.

A meni se cini da ce Milo bas zbog prica koje o njemu kruze nastojati da postigne uspjeh. Jednom je bio na vlasti pa su ga srusili, sad imam sjecaj da se dobrim dijelom zeli osvetiti tim koji su ga otjerali. Samo sto je sad jaci nego sto je bio... Btw, eno potpisao je ugovor sa Cesima neki dan, grade neku malu hidrocentralu. Dok se ovi nasi ovdje prepucavaju, on tamo ima neke privredne poteze koji se ne cine losim. Opet kazem, protiv sam prodaje profitabilnih drzavnih kompanija, ali kad je vec odluceno da se tako radi, lijepu sumu su izvukli. Koliko god nama RS smrdio, ovo je cinjenica.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Valjda su te pare uplacivane u budzet, a dalje iz budzeta su isle, eto izmedju ostalog na penzije u RS-u.
Sada kada je privatizovano, privatnik ce morati placati fiskalne prihode, ali je pitanje koliko ce manje placati jer ce logicno muljati, a i nece uplacivati dobit, sto je i logicno. Druga stvar, poznato je da se vlast uvek oslanjala na ta uspesna drzavna preduzeca i uvek bi namakla para kada bi im gorelo pod nogama.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Vingo wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:Polako samo, kad se sve rasproda strancima vidjecemo sta ce "JAKI" entitet tad!!! Najlakse raskrcmit , treba biti domacin!!! Ja sam protiv prodaje telekoma i ostale drzavne imovine...Samo nek Dodo prodaje , imace oni puteve , samo sto nece imati ko da se vozi tim putevima osim pokojeg stranca... :lol: :D
Sejo, Mujo, Haso , Suljo , Mirko , Ivan , Jovan!!!

Ako se proda trenutni hajr ce imati Sejo ,Mujo ,Haso ,Suljo, Mirko , Ivan , Jovan, a poslije toga, od tad pa nadalje i ubuduce ce hajr da imaju Mike , George , Jack , Mitch i njihova drzava i njihova djeca!?!
Vingo

Post by Vingo »

Ljubitelj Zabara wrote:
Valjda su te pare uplacivane u budzet, a dalje iz budzeta su isle, eto izmedju ostalog na penzije u RS-u.
Sada kada je privatizovano, privatnik ce morati placati fiskalne prihode, ali je pitanje koliko ce manje placati jer ce logicno muljati, a i nece uplacivati dobit, sto je i logicno. Druga stvar, poznato je da se vlast uvek oslanjala na ta uspesna drzavna preduzeca i uvek bi namakla para kada bi im gorelo pod nogama.
I jel ovo argument protiv prodaje? I odgovor na pitanje ko ima dobrobit od postojeceg stanja?
Vingo

Post by Vingo »

DobroJutroKolumbo wrote:
Vingo wrote:
Sejo, Mujo, Haso , Suljo , Mirko , Ivan , Jovan!!!

Ako se proda trenutni hajr ce imati Sejo ,Mujo ,Haso ,Suljo, Mirko , Ivan , Jovan, a poslije toga, od tad pa nadalje i ubuduce ce hajr da imaju Mike , George , Jack , Mitch i njihova drzava i njihova djeca!?!

Nisi odgovorio na pitanje. Tj ovo nabrajanje imena bez ijednog argumenta o hajru koji u BIH imaju bilo cija djeca (osim uposlenika BH Telecoma npr.) nije odgovor.
Ljubitelj Zabara

Ne, nego je odgovor u onome sto nisi boldovao, a to je da ce stranac sigurno uplacivati manje novca na ime fiskalnih prihoda, i da ce njemu ostati dobit, a ne drzavi.
Sve bi to bilo lepo kada bi drzave na Balkanu bile normalne drzave, a politicari se borili za narod a ne za svoje dupe. Znas, u BiH je trebalo mnogo godina da se zeleznicki saobracaj stavi u f-ju, a za to je bilo potrebno oko 4 milona maraka, sto je smesna para, s`obzirom da je to jedan od jeftinijih nacina transporta i da pokrece celokupnu privredu. Pa eto, nisi bili sposobni ni to da urade za tricavih par miliona, a sada im je kao stalo.
Meni to sve smrdi. Izvini, ali je tako.
Vingo

Post by Vingo »

Kad bi mi samo neko nabrojao sta je drzava u posljednjih 10 godina napravila od te visemilijunske dobiti koju su imala JP.
Pa onda da nabroji - sta je to donijelo obicnim smrtnicima.
I ne zaboravi koliko od dobiti postojeci telecom ulaze u vlastitu infrastrukturu (o troskovima npr. reprezentacije necemo ovom prilikom) a usluga???? a cijene????
skendo

Post by skendo »

Ljubitelj Zabara wrote: Znas, u BiH je trebalo mnogo godina da se zeleznicki saobracaj stavi u f-ju, a za to je bilo potrebno oko 4 milona maraka, sto je smesna para, s`obzirom da je to jedan od jeftinijih nacina transporta i da pokrece celokupnu privredu. Pa eto, nisi bili sposobni ni to da urade za tricavih par miliona, a sada im je kao stalo.
slucajno znam da je stvarno i kvalitetno zazivljavanje zeljeznica potrebno stotina miliona, jer je to ipak jako velika infrastruktura
Vingo

Post by Vingo »

skendo wrote:
Ljubitelj Zabara wrote: Znas, u BiH je trebalo mnogo godina da se zeleznicki saobracaj stavi u f-ju, a za to je bilo potrebno oko 4 milona maraka, sto je smesna para, s`obzirom da je to jedan od jeftinijih nacina transporta i da pokrece celokupnu privredu. Pa eto, nisi bili sposobni ni to da urade za tricavih par miliona, a sada im je kao stalo.
slucajno znam da je stvarno i kvalitetno zazivljavanje zeljeznica potrebno stotina miliona, jer je to ipak jako velika infrastruktura
A stotine miliona ces imati na gomili......kako?
Liberalism

Post by Liberalism »

Sta ste se prepali ba...

Federacija godisnje preko 600 miliona maraka da borcima i borackim udruzenjima.

I svi vi ste experti kad je u pitanju RS, a sto mi 600 miliona KM svake godine bacamo u vjetar to nista. Cim neko progovori protiv povecanja finansiranja za borce svi se u glas pobunite ko srpski ekstremisti oko kosova.
fuse

Post by fuse »

Nipošto prodavati telekome. Naime u SAD-u Federalna banka rezervi koja štampa dolare je u privatnom vlasništvu i svi znamo probleme ekonomske nemoći SAD-a, pa i bijedne Engleske cija Bank of England je također u privatnom vlasništvu.
Ključ uspjeha, prosperiteta i sveopšteg napretka leži u državnom vlasništvu što se jasno vidi iz primjera Bosne i Hercegovine koja se nezadrživim tempom kreće ka pozicji ekonomske velesile br. 1 u svijetu.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Vingo wrote:Kad bi mi samo neko nabrojao sta je drzava u posljednjih 10 godina napravila od te visemilijunske dobiti koju su imala JP.
I ne zaboravi koliko od dobiti postojeci telecom ulaze u vlastitu infrastrukturu (o troskovima npr. reprezentacije necemo ovom prilikom) a usluga???? a cijene????
Stabilnih 150 milionceta u budzet svake godine, znaci gdje god zaskripi u budzetu na te se pare moze uvijek racunati, a kad prodas preduzece privatnom licu/preduzecu mozes mahati usima, znaci postoji milion finansijsko/racunovodstvenih alata kojima ces tih 150 miliona preusmjeriti u neke druge svrhe umjesto u vladin budzet.
Mogu se sloziti sa tobom oko nepotizma i nesposobnosti postojeceg menadzmenta ali to nije dovoljan razlog da bi se takva zlatna koka prodala, lakse je promijeniti direktora ali sad je to vec stvar politike.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

fuse wrote:Nipošto prodavati telekome. Naime u SAD-u Federalna banka rezervi koja štampa dolare je u privatnom vlasništvu i svi znamo probleme ekonomske nemoći SAD-a, pa i bijedne Engleske cija Bank of England je također u privatnom vlasništvu.
Ključ uspjeha, prosperiteta i sveopšteg napretka leži u državnom vlasništvu što se jasno vidi iz primjera Bosne i Hercegovine koja se nezadrživim tempom kreće ka pozicji ekonomske velesile br. 1 u svijetu.
Japan, Njemacka?
Jedini model je americki?
Ljubitelj Zabara

Nisam govorio o celokupnoj rekonstrukciji i kvalitetnom zazivljavanju, nego o o nekom prvobitnom pokretanju saobracaja. I ja sam slucajno za tu cifru cuo preko TV-a. Nego, koje godine je obnovljen zeleznicki saobracaj? Pet godina posle rata?
... i jos nesto, Telekom Srbije je platio oko 40 % veci iznos od ovog drugog ponudjaca. Zar se to ne cini sumnjivim. Ovde nije rec o zabama, nego o stotinama miliona koje su date, eto onako. Kada je rec o takvim kupovinama uvek postoje insajderi koji daju informacije o suparnickoj ponudi. Isplati se platiti takvu informaciju, ili mislis da se vise isplati platiti tricavih par stotina miliona eura vise, ili pak mislis da je ovde sve fer i posteno... ?
Dakle, smrdi sve ovo, smrdi...
fuse

Post by fuse »

Celicna_saka wrote:
Vingo wrote:Kad bi mi samo neko nabrojao sta je drzava u posljednjih 10 godina napravila od te visemilijunske dobiti koju su imala JP.
Stabilnih 150 milionceta u budzet svake godine, znaci gdje god zaskripi u budzetu na te se pare moze uvijek racunati, a kad prodas preduzece privatnom licu/preduzecu mozes mahati usima, znaci postoji milion finansijsko/racunovodstvenih alata kojima ces tih 150 miliona preusmjeriti u neke druge svrhe umjesto u vladin budzet.
Mogu se sloziti sa tobom oko nepotizma i nesposobnosti postojeceg menadzmenta ali to nije dovoljan razlog da bi se takva zlatna koka prodala, lakse je promijeniti direktora ali sad je to vec stvar politike.
Ja od te zlatne koke jaja nisam vidio, a kamoli jeo.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

fuse wrote:
Celicna_saka wrote:
Ja od te zlatne koke jaja nisam vidio, a kamoli jeo.
Nisam ni ja ali to nije razlog da ne vidim dalje od svog nosa ili si sam sebi dovoljan?
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Nakon odluke o prodaji „Telekoma Srpske"

Hadžipašić: Gledat ćemo u leđa RS-u

Zlatne koke će prestati nositi jaja, kaže federalni premijer * Brankoviću savjest mirna

Prodajom "Telekoma Srpske" Vlada RS, na čelu s premijerom Miloradom Dodikom, napravila je potez čije će se posljedice u BiH i FBiH tek osjetiti.
Zanimljivo je da kupac nije privatna kompanija već „Telekom Srbije", u kojem Vlada Srbije raspolaže sa 80 posto kapitala. Srbija će tako uskoro upravljati sa skoro polovicom telekomunikacijskih resursa u BiH. Ova prodaja, procjenjuju stručnjaci, izazvat će poremećaj na tržištu i slabljenje tržišne cijene „BH Telecoma" i „HT Mostara", koji se dovode u neravnopravnu poziciju.
-Efekt će sigurno biti negativan za preostala dva telekom operatera i ukoliko ne napravimo zaokret u brzini donošenja strateških odluka, štete će biti sve veće i gledat ćemo u leđa RS-u. Mi nismo u stanju privatizirati firmu sa 50 radnika bez afera, a kamoli strateške firme, jer sami sebe blokiramo. Mi moramo ubrzati strategiju privatizacije naša dva operatera, a oni koji su nedavno tvrdili da ne trebamo dirati naše zlatne koke, misleći na telekome, ubrzo će se pitati zašto koke ne nose jaja - kazao je za naš list premijer FBiH Ahmet Hadžipašić.
Federalni ministar prometa i komunikacija Nedžad Branković za "Dnevni avaz" kaže kako je njegova "savjest mirna".
- Na sve ovo sam upozoravao na vrijeme, kao i na posljedice koje slijede. Za mene i bilo koju vladu jedino mjerodavno je ono što parlament odluči, a on nije prihvatio stav da se telekomi sada privatiziraju - izjavio je Branković.

A. HADŽIARAPOVIĆ

Dobit će biti smanjena

Hadžipašić smatra da će već naredne godine biti značajno smanjena dobit sarajevskog i mostarskog telekoma jer će morati povećati investicije, pa možda se čak i zaduživati da prate razvoj „Telekoma Srpske". Naravno, bit će smanjen i priliv novca u budžet FBiH. Nadu da „pravi kupci" čekaju privatizaciju „BH Telecoma" Hadžipašić vidi u činjenici da su se za privatizaciju „Telekoma Srpske" javila samo dva ponuđača iz Srbije i Austrije.
Vingo

Post by Vingo »

Ja ne mogu vjerovati......cija ba zlatna koka???
Mislis kad zaskripi za RVI pa oni priprijete, oni koji ocekuju glasove odmah u drzavni dzep....
Ti i ja nismo vidjeli koristi od profita telecom-a, niti cemo.
Od prodaje cemo mozda vidjeti. Ako se sredstva uloze gdje treba. I ako novi vlasnik bude znao sta znaci imati konkurenciju....

Ja i dalje molim da mi se izlista sta je to smo to do sad hairovali oh profita bh telecoma?
Post Reply