"Telekom RS-a" prodaje se srbijanskom za 646 milio

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Vingo

Post by Vingo »

Ljubitelj Zabara wrote:Vingo, provalio sam da si zensko, pa ti sada ne zameram.Samo te pitam, kojoj konkurenciji?
Zasto bi strani vlasnik ponudio bolju uslugu i nize cene kad nema konkurenciju. Ma uh... opet sve ispocetka.
Uostalom sta mislis ko ce da plati tih par stotina preplacenih miliona.
... a tu " zlatnu koku " i njeno zlatno jaje si bukvalno shvatila. Zamisli da je to zlatno jaje 15 % veca mesecna penzija. Je l` moze tako?
:D

Mozemo prvo ovo elaborirati??????
Ili da te odmah posaljem u kurac?

Ako na BH teritoriji imas tri jaka operatera,,,,npr TS, DT i AT sa stopostotnom pokrivenoscu, jel to nije konkurencija? A nismo optereceni "svojima"....Jel mislis da za njima nece upasti i manji a konkurentniji operateri?
Ti se penzije uhvatio ko pjan plota. Politikanstvo. Investicije nisu u penzijama niti se penzije placaju i povecavaju od profita telekoma.
Ljubitelj Zabara

Post by Ljubitelj Zabara »

Mozemo prvo ovo elaborirati??????
Ili da te odmah posaljem u kurac?
Prvo nauci da protumacis smajlije, pa se onda lati one stvari. ;-)
... dalje ti necu objasnjavati jer mi nisi odgovorila na postavljena pitanja, pa zakljucujem da se u ekonomiju razumes kao Marica u onu krivu stvar u koju bi me poslala.
Vingo

Post by Vingo »

Gdje su ti smajliji koje trebam nauciti da tumacim?
Ekonomija mi zaista nije profesija - vrlo si promucuran.
A kao takav, objasnices glupaci kako se povecavaju penzije za 15%?
I jos, ako ti ne bude tesko, objasnices mi to s nedostatkom konkurencije.
I za kraj....u postu si imao dva pitanja. Prvo je bilo - Kojoj konkurenciji? - na njega ti je odgovoreno. Drugo je bilo - Moze tako? - na njega ti nije odgovoreno jer se ne razumijem u ekonomiju i onih 15% vece penzije....
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

'Oćemo kokice :D

Btw. Žabar, malo je priča o babama (ekonomija) i žabama (socijalna politika) u pitanju....

Plastično da pojasnim, kad jednom si odrežeš đoku, mo'š možda dobit' neke pare za to, al' male su šanse da će đoko narasti. Tu si u pravu, Mile je o'sjeko đoku za milijardu kerma.

Međutim, pitanje je, koga zanima Miletov đoka, mimo njegove najuže intime?

E tako ti je i s telekomima. Eto ih tamo. Skype je maaajka.
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Vingo wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Zaista bih volio da to sa Telekomom RS-a uspije ali opravdano sumnjam u sve to. Prvo, ekonomski uspjeh nije prodati firmu koja dobro posluje. Nisam ekonomsku strucnjak ali mislim da na forumu ima ekonomista pa mogu o tome nesto reci. Drugo, Telekom RS-a je kupila fimra koja je tehnoloski tu negdje ili malo ispred i pitanje je koju to novu tehnologiju Telekom Srbije moze ponuditi RS-u? Trece, R.S ce od tih sesto i nesto miliona, u kesu vidjeti u najboljem slucucaju stotinjak miliona a ostatak ce ici na prebijanje dugova i trampu roba i usluga. Nece me iznenaditi ako nosilac radova izgradnje autoputeva kroz R.S budu firme upravo iz Srbije. :roll:
Greska! KUrac ce graditi!Izvini sto ovako reagujem! Telekom Srbije koji je kupio Telekom RS-a su vlasnici Norvezani, ne Srbijanci !!!Tako da ce i od jednog i od drugog Telekoma dobit otici u Norvesku!!!

E jebi(aji) ga sad Norvezani, maloprije bili Talijani.....
Vecinski vlasnik TS je Srbijanska Vlada. Telenor je kupio BK mobile ili kako se zvalo....
Ne mogu vas ozbiljno shvacati kad se diskreditujete dezinformacijama.
Telenor (Norvezani) su kupili mrezu MoBi 63 za 1,5 Milijardi Eura koja je bila prethodno firma Mobtel vlasnistvo brace Karic...a koji je prema procijeni bio i jaci od drzavnog Telekoma Srbije u pogledu mobilne telefonije...A u trenutku kad je prodat Mobi 63 je bio vlasnistvo drzave 70% , znaci bio je takodje drzavno vlasnistvo posto je otet Karicima!!!

Tako da ce dobit na duge staze opet otici u Norvesku iako sam ja pomijesao Telekome jer su Srbijanci imali dva "drzavna" telekoma zahvaljujuci Bogoljubu K!!!
Bez obzira na to ovo sve ce da ode u ruke Mike-a , Johna i Sebastiana...A mi cemo da ga popusimo!!!
madner

Post by madner »

Jimmy_The_Saint wrote:'Oćemo kokice :D

Btw. Žabar, malo je priča o babama (ekonomija) i žabama (socijalna politika) u pitanju....

Plastično da pojasnim, kad jednom si odrežeš đoku, mo'š možda dobit' neke pare za to, al' male su šanse da će đoko narasti. Tu si u pravu, Mile je o'sjeko đoku za milijardu kerma.

Genijalan primjer. :D

Skype ide preko njihove infrastrukture, a ima ih sto su investirali dobre pare da onemoguce skype i skypove.
Ljubitelj Zabara

1) ... onaj zeleni gospodin sa zdravim zubima.
2) Kad penzije kasne 5 dana, onda je iznos penzije umanjen za 16,66 %, a to je zbog toga sto ima manje para koje dolaze u budzet.
3) Ta konkurencija u vidu Euronet-a i Mobis-a postoji i danas, pa se pokazalo da je to samo fiktivna konkurencija, bar su se tako glavne baje dogovorile.
skendo

Post by skendo »

Vingo wrote:
skendo wrote:
Vingo wrote:Ja ne mogu vjerovati......cija ba zlatna koka???
Mislis kad zaskripi za RVI pa oni priprijete, oni koji ocekuju glasove odmah u drzavni dzep....
Ti i ja nismo vidjeli koristi od profita telecom-a, niti cemo.
Od prodaje cemo mozda vidjeti. Ako se sredstva uloze gdje treba. I ako novi vlasnik bude znao sta znaci imati konkurenciju....

Ja i dalje molim da mi se izlista sta je to smo to do sad hairovali oh profita bh telecoma?
ako smatras da do sad nismo hajrovali od bh telekoma, zasto mislis da bi hajrovali od para koje bi dobili od prodaje tog istog?
Vidi, ja imam svoj stav koji sam nastojala argumentirati. Taj stav nije od armiranog betona. Argumenti koje su mi u ovoj raspravi ponudjeni, ipak me ne navode da se preispitam.
Svi pricaju o zlatnoj koki, a niko da mi da konkretan primjer zlatnog jajeta za siroku potrosnju.
Strani vlasnik ce sigurno ponuditi bolju i kvalitetniju uslugu. Konkurencija ce ga natjerati i da revidira cjenovnik - eno fuse vec napisa zasto.
A ako milioni kojima ce se drzava okoristiti budu ulozeni u dugorocnog donosioca profita i investicija - a to je infrastruktura.....svi smo na dobitku. Pa da je minimalan....
pa nije stvar u nedostatku zarade, vec u onim u vlasti koji sa njom raspolazu, a ako oni nisu profit drzavnih firmi koji je velik koristili na pravi nacin, sto bi onda koristili novac od prodaje tamo gdje je potrebno, problem je u !vlasti
ins

Post by ins »

Prvo, malo cinjenica:

1. Vlasnik Telecoma Srbija je 90% drzava, a 10% OTE (Grcki nacionalni telecom)
2. Telenor je kupio drugu GSM mrezu u Srbiji (mobtel)

Sto se reperkusija tice, ova odluka je ispala izvanredna za BH Telecom, jer Telecom Srbije je smijesna kompanija, sa groznom infrastrukturom u samoj Srbiji, i Telecom Srpske je godinama ispred njih. S druge strane, Telecom Srpske je potpuno ovisan o Siemensu i njihovom inzinjeringu (kojeg skupo placa), i ne moze prenijeti svoje znanje na Telecom Srbije. Oni ostaju na preskupo placenom podrucju RS (646.000.000 EUR za max 1,2 miliona stanovnika, od kojih barem 800.000 zaradjuje manje od 400-500 KM!), izlozeni udaru HT Mostar i BH Telecom koji su daleko jaci i u boljem polozaju.
BH Telecom ima kontrolu cijena, i on se moze prilagoditi svakom udaru, jer ima rezerve i strasnu finanskijsku stabilnost. BH telecom je izgradjen u periodu 1996-2004 na apsolutnom monopolu, ali sada nema nikakvih problema da svoju poziciju odrzava u trzisnim uslovima.

I za kraj, ilustracija "snage" Telecoma Srbije: tamo ADSL paket (koji se moze dobti u Bg na kapaljku, i skoro niti u jednom manjem gradu Srbije) od 1024 MBs kosta 180 KM! Isti taj u BHT kosta 48 KM! Plata inzinjera u Telekomu Srbije je 800 KM, a ovdje preko 2000 KM....
Vingo

Post by Vingo »

1 Gospodina si onda pogresno pozicionirao.
2 Ovo pod dva me strahovito nervira: Penzije se ne isplacuju iz prihoda telekoma.
3 Ja ne govorim o eronetu (euronet??? ) i mobisu vec o buducim novim vlasnicima i operaterima.

hajd malo azuriraj znanje - mozda se iznenadis

http://www.cra.ba/bs/telecom/db/?cid=4135
Vingo

Post by Vingo »

skendo wrote:
Vingo wrote:
skendo wrote: ako smatras da do sad nismo hajrovali od bh telekoma, zasto mislis da bi hajrovali od para koje bi dobili od prodaje tog istog?
Vidi, ja imam svoj stav koji sam nastojala argumentirati. Taj stav nije od armiranog betona. Argumenti koje su mi u ovoj raspravi ponudjeni, ipak me ne navode da se preispitam.
Svi pricaju o zlatnoj koki, a niko da mi da konkretan primjer zlatnog jajeta za siroku potrosnju.
Strani vlasnik ce sigurno ponuditi bolju i kvalitetniju uslugu. Konkurencija ce ga natjerati i da revidira cjenovnik - eno fuse vec napisa zasto.
A ako milioni kojima ce se drzava okoristiti budu ulozeni u dugorocnog donosioca profita i investicija - a to je infrastruktura.....svi smo na dobitku. Pa da je minimalan....
pa nije stvar u nedostatku zarade, vec u onim u vlasti koji sa njom raspolazu, a ako oni nisu profit drzavnih firmi koji je velik koristili na pravi nacin, sto bi onda koristili novac od prodaje tamo gdje je potrebno, problem je u !vlasti
Skendo moj......jel mislis da je to rjesiv problem?
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

madner wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:'Oćemo kokice :D

Genijalan primjer. :D

Skype ide preko njihove infrastrukture, a ima ih sto su investirali dobre pare da onemoguce skype i skypove.
Malo sam laik i skype sam nabacio ofrlje. Bilo kako bilo već ima dovoljno tih long distance for a dime programa, toliko da je i mene jedan zakačio... :D
Ljubitelj Zabara

Izvini Ins, ali koliko ja znam ADSL je u Beogradu dosta jeftiniji od ADSL-a u FBiH, tj. u BH Telelecomu. Po tebi ispade da je 4 puta skuplji, a eto ja mislim da je ovde duplo skuplji.
ins

Post by ins »

Ljubitelj Zabara wrote:Izvini Ins, ali koliko ja znam ADSL je u Beogradu dosta jeftiniji od ADSL-a u FBiH, tj. u BH Telelecomu. Po tebi ispade da je 4 puta skuplji, a eto ja mislim da je ovde duplo skuplji.
Moram sebe demantovati, ali sa zadovoljstvom:

Telecom Srbije nudi samo 768 MBs za 60 KM, a 1024 nudi SBB kablovska mreza za tih 180 KM! Toliko moj drug u Bg placa.

Osnovni paket BH Telecoma je 1024 za svega 35 KM + PDV, a nude ADSL 9G sa 4096 MBs za 60 KM + PDV, sto je extra ponuda!
ins

Post by ins »

http://www.bih.net.ba/cjenovnik.html

Ispravka: radi se Kb/s, ne o Mbs, ipak smo jos u 2006-toj... :oops:
fuse

Post by fuse »

Neko ovdje nece da shvati, oni ne kupuju monopol, oni ne kupuju telekom koji ce samo pokrivati RS i samo 1.2 miliona stanovnika, oni, ko god da su, jednostavno kupuju telekom.
Ja nisam biznismen ali prvi potez koji bih ja povukao je da promjenim ime telekoma u neko neutralno tipa "Star Trek Telekom" i odmah nakon promjene imena napao na trziste Federacije BiH, a ne iskljucivo RS-a trazeci veci broj korisnika (kvantitet je bitan), koji bih pridobio prvenstveno nizim cijenama i boljom uslugom. Telekom RS ima vec dobru pokrivenost u Federaciji, tako da im to nece biti veliki problem. Treba biti dobro glup, pa se zatvorit samo na odredjeno podrucje.
Ostaje da se vidi.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ins wrote:
Ljubitelj Zabara wrote:Izvini Ins, ali koliko ja znam ADSL je u Beogradu dosta jeftiniji od ADSL-a u FBiH, tj. u BH Telelecomu. Po tebi ispade da je 4 puta skuplji, a eto ja mislim da je ovde duplo skuplji.
Moram sebe demantovati, ali sa zadovoljstvom:

Telecom Srbije nudi samo 768 MBs za 60 KM, a 1024 nudi SBB kablovska mreza za tih 180 KM! Toliko moj drug u Bg placa.

Osnovni paket BH Telecoma je 1024 za svega 35 KM + PDV, a nude ADSL 9G sa 4096 MBs za 60 KM + PDV, sto je extra ponuda!
Upravo tako...

http://www.telekom.nadlanu.com/adsl/Pon ... =solo&br=1
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 06/12/2006 14:29, edited 1 time in total.
Ljubitelj Zabara

Mrzi me da guglam i uporedjujem cene ali znam da je tamo ADSL, jeftiniji.
Koliko ja vidim ADSL 256 KB/s je 1027 dinara, sto je oko 25 maraka. Koliko je ovde?
... i jos nesto, ja na primer ne mogu da uvedem ADSL jer sam na PCM kutiji, sto nije moja krivica.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Cini mi se da niko nije spomenuo da Mobis nije prodan u cjelosti, nego 65%. Znaci, ostaje jos 35% RS-u, sto i nije mala suma.
Ja bih volio da nas rasprodaju velikikim i ozbiljnim operaterima, pa da se stvori zdrava konkurencija, a ne ovako...
Nedavno sam pricao sa jednim covjekom iz telenora, vezano za privatizaciju 063 u Srbiji i njihovu kupovinu za 1,5milijardi eura.
Pitam ga zasto ne kupe i neki od nasih operatera, kaze mi da smo suvise mali, sva tri operatera, ne isplati im se kupovati sitnu buraniju. Pa eto, koliko u BiH ima operatera - 3. Stanovnika - jedno 3-3,5 miliona. Od toga sigurno ima jedno 2 miliona mobilnih prikljucaka, podijeljeno izmedju 3 operatera, i svako vlada svojim stadom/krdom.
Mi i ne shvatamo koliko smo mali i beznacajni za moderne trzisne utakmice, koliko smo slabo konkurentni u bilo cemu i jebo ti nas!
ins

Post by ins »

Ljubitelj Zabara wrote:Mrzi me da guglam i uporedjujem cene ali znam da je tamo ADSL, jeftiniji.
Koliko ja vidim ADSL 256 KB/s je 1027 dinara, sto je oko 25 maraka. Koliko je ovde?
... i jos nesto, ja na primer ne mogu da uvedem ADSL jer sam na PCM kutiji, sto nije moja krivica.
jesi li ti glup, ili si toliko tvrdoglav i smijesan?!

Damo ti link, preracunamo ti cijenu, i zato ne seri o svojoj ljenosti!

Ovdje ADSL od 256 KMs ne postoji, jer je 2006.godina, a ne 1999.!
Ljubitelj Zabara

Cek, cek... pa ovo znaci da si ogranicen da downloadujes samo 9 giga mesecno?!
Last edited by Ljubitelj Zabara on 06/12/2006 14:31, edited 1 time in total.
Vingo

Post by Vingo »

Khm......ko pogodi sta ovo znaci dobice penzionera kao nagradu...

:D

http://www.bhtelecom.ba/novosti_detaljn ... 0dce1.html
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

chuchumbamayumbe wrote:Cini mi se da niko nije spomenuo da Mobis nije prodan u cjelosti, nego 65%. Znaci, ostaje jos 35% RS-u, sto i nije mala suma.
Ja bih volio da nas rasprodaju velikikim i ozbiljnim operaterima, pa da se stvori zdrava konkurencija, a ne ovako...
Nedavno sam pricao sa jednim covjekom iz telenora, vezano za privatizaciju 063 u Srbiji i njihovu kupovinu za 1,5milijardi eura.
Pitam ga zasto ne kupe i neki od nasih operatera, kaze mi da smo suvise mali, sva tri operatera, ne isplati im se kupovati sitnu buraniju. Pa eto, koliko u BiH ima operatera - 3. Stanovnika - jedno 3-3,5 miliona. Od toga sigurno ima jedno 2 miliona mobilnih prikljucaka, podijeljeno izmedju 3 operatera, i svako vlada svojim stadom/krdom.
Mi i ne shvatamo koliko smo mali i beznacajni za moderne trzisne utakmice, koliko smo slabo konkurentni u bilo cemu i jebo ti nas!
To "mali", mada faktor u odlucivanju je sve u svemu ipak suplja prica. Zavisi kome i kako. I u Hrvatskoj sada imaju tri (mobilna) operatera, sva tri vecinski u stranim rukama (mobilkom austria, deutsche telekom, tele2).
Ljubitelj Zabara

jesi li ti glup, ili si toliko tvrdoglav i smijesan?!
Zao mi je, ali ne radim u marketingu BH Telekoma.
Nego, da te pitam, posto sam nedavno platio uvedjenje telefonske linije ( pun iznos ), da li je normalno sto su me prikljucili na PCM kutiju? Posto ne mogu da uvedem ADSL.
Post Reply