Telefon-USA-BiH

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Melami

#1 Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

Kako se cujete sa svojima u BiH? Ne zanima me skype, FB i to, to koristim, vec preko telefona kad zovete.
Ja sam koristio TWC international, imao sam 1000minuta, al sam morao imati i fiksni telefon koji sam imao samo zbog toga, pa ispadne da dvije usluge placam.Volio bi da to iskljucim ako bi mogao nesto drugo koristiti.
Kakva imaju druga rjesenja za to, da nekog nazovem na telefon u BiH?

Upravo se sjetih da sam nekad davno kupovao na skype nesto da mogu zvati na telefon sirom svijeta, idem to sad provjeriti :D
Melami

#2 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

Evo vidio sam na skype.
Za Hrvatsku unlimited $6.50
Za bosnu 60minuta, $10.30

U nekoj smo skupljoj zoni :S tako da skype nema smisla :D
miki27A

#3 Re: Telefon-USA-BiH

Post by miki27A »

www.abanet.us
zadnjih par godina samo s njima, registrujes telefone vezane za svoj account (moze i mobilni) i to je to. Prvo zoves njihov broj, a onda ti kaze da utipkas broj koji hoces da zoves i dodas pound sign (tarabu).

DESTINATION CODE RATE
Bosnia-Herzegovina BH Telecom 3873 0.119
Bosnia-Herzegovina BH Telecom (Cellular) 3876 0.249
dedovic.almir

#4 Re: Telefon-USA-BiH

Post by dedovic.almir »

Najbolji ti je VIBER ili TANGO, medjutim osoba mora imati "smart phone" i WIFi konekciju, pricate beskonacno, besplatno.
Melami

#5 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

miki27A wrote:http://www.abanet.us
zadnjih par godina samo s njima, registrujes telefone vezane za svoj account (moze i mobilni) i to je to. Prvo zoves njihov broj, a onda ti kaze da utipkas broj koji hoces da zoves i dodas pound sign (tarabu).

DESTINATION CODE RATE
Bosnia-Herzegovina BH Telecom 3873 0.119
Bosnia-Herzegovina BH Telecom (Cellular) 3876 0.249
Znam za njih, zvali su me nekoliko puta jer sam imao ranije njihovu uslugu, u svakom slucaju hvala, provjericu da vidim isplati li se.
melb26sa

#6 Re: Telefon-USA-BiH

Post by melb26sa »

Ako osoba ima internet u stanu a ti hoces da je zoves na regularni telefon - vidi magicjack. Pocetna cijena je $40 i onda $20 za godinu. Uzimas u bestbuy i slicnim radnjama ili online, registrujes (odaberes broj) i onda posaljes u BiH - ili poneses. Onda kada zoves iz USA to je kao da zoves u USA lokalni broj a ne BiH (VOIP)...

http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 12268.html
http://the-gadgeteer.com/2011/07/22/mag ... us-review/

Edit: znam za ovo ali mi to ne koristimo jos.
Lacrosse

#7 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Lacrosse »

dedovic.almir wrote:Najbolji ti je VIBER ili TANGO, medjutim osoba mora imati "smart phone" i WIFi konekciju, pricate beskonacno, besplatno.
VIBER je beton.

Kupis smart phone i instaliraj aplikaciju.

Onda mozes da zoves koga god hoce ko jos ima VIBER.

Da bi u Bosni funkcionirao VIBER moras imati internet tj. wi-fi konekciju i smart phone.

Konekcija je besplatna. Dakle koristis telefon ali preko interneta.

Jednom kad instaliras VIBER pojavice se svi drugi koji imaju VIBER instaliran a koje vec imas u svom telefonu.

Od kartica sam koristio PINGO ali je to skup nacin jer je minuta cetvrt dollara da zovnes mobilni telefon.
miki27A

#8 Re: Telefon-USA-BiH

Post by miki27A »

lacrosse odlicna ideja ali hajde ti ovo probaj uvesti mojoj nani kojoj je pritisak skocio kad sam joj donijela bezicni telefon, da ne spominjem nesto vise i komplikovanije od toga...
kod mene jos uvijek (u US) "dumb phone" a u Bosni imaju telefon sa airaba, a ja zovem sa abaneta, dodje oko $5 mjesecno...(zvanje skoro 4 puta sedmicno, sto ja njih, sto oni mene)
zenny

#9 Re: Telefon-USA-BiH

Post by zenny »

Lacrosse

#10 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Lacrosse »

miki27A wrote:lacrosse odlicna ideja ali hajde ti ovo probaj uvesti mojoj nani kojoj je pritisak skocio kad sam joj donijela bezicni telefon, da ne spominjem nesto vise i komplikovanije od toga...
kod mene jos uvijek (u US) "dumb phone" a u Bosni imaju telefon sa airaba, a ja zovem sa abaneta, dodje oko $5 mjesecno...(zvanje skoro 4 puta sedmicno, sto ja njih, sto oni mene)
Ma za starije nije tehnologijja.

Nije ni VIBER savrsen.

Recimo, u stanu imas wi-fi i telefon prikljucen na njemu ali cim izadjes nemas interneta i ako nisi u nekom hot-spot zoni gdje ima wi-fi ne moze proci poziv. Dok npr u Americi mi imamo svi 3G i 4G internet na vecini smart telefona, tako da mozes poziv primiti uvijek i svugdje.

Postoje alternative ali je vrlo komplikovano, nekad je bolje drugdje sparati a potrositi 10-20 dollara na telefon. Meni samo nije jasno zbog cega je tako drasticna razlika u cijenama zicane i bezicane telefonije, te kako to da npr iz Istre mozes za 20 kuna govoriti s Amerikom po 2-3 sata, a iz Bosne ne mozes za 7km govoriti mozda ni 15-tak minuta...

Koji su ti politicari debili npr. Ja da izadjem na izbore kao kandidat rekao bih dijaspori ce biti telefon upola jefitniji i aerodromska taksa i mafija sa aerodroma u Sarajevu ce biti uklonjena, garantiram da bi 1/3 ljudi glasala da ustedi 200-300 dollara godisnje, ali, utori, pokori, popljackaj, raseli.

Ipak, prije 15 godina kad sam dosao u Ameriku bio je enormno skup telefon i jedino drugo sredstvo komunikacije - posta. Internet u samom zacetku, u Bosni je samo elita imala kompjuter tad, a internet je bio dial up pojam pojomova. Skype i Viber ni na mapi, a danas se sav biznis obavlja preko ovih medija. Sjecam se Amerike i prije GPS-a, koji su to tripovi bili, rasiris mapu na krovu automobila, svaka benzinska kao putokaz, gledas jesi li izgubio se u nekom ghettu ili nisi, kad ides u posjetu nekome, taj izlazi po tebe autom do nekog landmarka jer ga ne mozes drukcije naci... a tek prvi sletovi na JFK ili Penn Station, ide 30 vozova u 30 pravaca, koji je tvoj voz...

Ali ima gore i od toga, pisati poruke crvenog kriza i zvati se preko radio amatera...

Ja jedini problem koji imam je kad zovnem nekad moram zovnuti 3 puta da dobijem pravi broj telefona, ne znam jel se ikom jos to desava, mislim da je to caka da se potrosi vise love, ali mi se javljaju ljudi u Bosni a ne drugdje, tako da mislim da je do nase mreze a ne kartice preko koje zovem.
landlord

#11 Re: Telefon-USA-BiH

Post by landlord »

Kao sto neko vec rece najbolja stvar je ovde kupiti MagicJack i poslati ga u Bosnu. Naravno taj kome posaljes MagicJack mora imati Internet i komp. Sa MagicJack-om dobijes USA broj i zoves i primas pozive kao da si u USA. Ja ga ne koristim, jer moji kuci imaju skype, a ja ovde imam smartphone i uvijek sam online na skype-u. Kad moji nisu tu, cujemo se preko skype-a svako jutro kad ja vozim do posla potpuno besplatno.

Dakle, sve zavisi od toga kako ces koristiti telefon: koliko cesto zoves, jel ti bitno da i oni tebe mogu nazvati, koliko razlicitih ljudi zoves, koliko cesto, da li ti koje zoves u Bosni imaju jos nekoga ovde onda sa magicJackom se mogu cuti i sa njima...
drastic

#12 Re: Telefon-USA-BiH

Post by drastic »

metro pcs $65 unlimited everything
Melami

#13 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

wow, bravo. Ima nas, svaka nam cast.nisam ocekivao ovoliko odgovora i hvala svima.
metropcs unlimited mi ne bi odgovaralo jer ja trenutno preko twc placam $20 dolara mjesecnointernational. + $20 za USA unlimited.
Ovo sa kupovinom magicjack, mi ne bi odgovaralo, jer ne zovem samo mamu i sestru, zovem i ostalu rodbinu, (ono bice da pazim na sve) pa cak zovem i po drugim drzavama.
Estra mi ima smartphone i wifi al opet mi ne bi odgovaralo jer nekad nazovem neku tetku iili nekoga koji nema smartphone.
Melami

#14 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

Lacrosse wrote:
miki27A wrote:lacrosse odlicna ideja ali hajde ti ovo probaj uvesti mojoj nani kojoj je pritisak skocio kad sam joj donijela bezicni telefon, da ne spominjem nesto vise i komplikovanije od toga...
Ma za starije nije tehnologijja.

Nije ni VIBER savrsen.

Recimo, u stanu imas wi-fi i telefon prikljucen na njemu ali cim izadjes nemas interneta i ako nisi u nekom hot-spot zoni gdje ima wi-fi ne moze proci poziv. Dok npr u Americi mi imamo svi 3G i 4G internet na vecini smart telefona, tako da mozes poziv primiti uvijek i svugdje.

Postoje alternative ali je vrlo komplikovano, nekad je bolje drugdje sparati a potrositi 10-20 dollara na telefon. Meni samo nije jasno zbog cega je tako drasticna razlika u cijenama zicane i bezicane telefonije, te kako to da npr iz Istre mozes za 20 kuna govoriti s Amerikom po 2-3 sata, a iz Bosne ne mozes za 7km govoriti mozda ni 15-tak minuta...

Koji su ti politicari debili npr. Ja da izadjem na izbore kao kandidat rekao bih dijaspori ce biti telefon upola jefitniji i aerodromska taksa i mafija sa aerodroma u Sarajevu ce biti uklonjena, garantiram da bi 1/3 ljudi glasala da ustedi 200-300 dollara godisnje, ali, utori, pokori, popljackaj, raseli.

Ipak, prije 15 godina kad sam dosao u Ameriku bio je enormno skup telefon i jedino drugo sredstvo komunikacije - posta. Internet u samom zacetku, u Bosni je samo elita imala kompjuter tad, a internet je bio dial up pojam pojomova. Skype i Viber ni na mapi, a danas se sav biznis obavlja preko ovih medija. Sjecam se Amerike i prije GPS-a, koji su to tripovi bili, rasiris mapu na krovu automobila, svaka benzinska kao putokaz, gledas jesi li izgubio se u nekom ghettu ili nisi, kad ides u posjetu nekome, taj izlazi po tebe autom do nekog landmarka jer ga ne mozes drukcije naci... a tek prvi sletovi na JFK ili Penn Station, ide 30 vozova u 30 pravaca, koji je tvoj voz...

Ali ima gore i od toga, pisati poruke crvenog kriza i zvati se preko radio amatera...

Ja jedini problem koji imam je kad zovnem nekad moram zovnuti 3 puta da dobijem pravi broj telefona, ne znam jel se ikom jos to desava, mislim da je to caka da se potrosi vise love, ali mi se javljaju ljudi u Bosni a ne drugdje, tako da mislim da je do nase mreze a ne kartice preko koje zovem.

Pogledaj samo razlika rata na skype-u za pozive u Hrvatsku i u BiH< ili recimo za pozive prema Europe(24 odredjene zemlje) i prema BiH.
Mislim da je to sve zbog nasih operatera u BIH jer ne znaju kako se pravi biznis, da nije uvijek sve sto je skuplje i vise profita.
Melami

#15 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

zenny wrote:http://www.nonoh.net/calling_rates/#letter-B

zoves sa kompa na kucni..
Rate nisu lose nikako, mozda bi mi ovo moglo pomoci.
Mozes li mi reci detaljnije kako ovo radi i da li ti ovo koristis?
Ukucam brojeve i ja dobijem poziv na svoj telefon i oni u BiH i to je to??/
Jack Be Nimble

#16 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Jack Be Nimble »

Viber je dobar radi poruka, ali preko 4G mreze telefonski razgovor hoce nece. Mnogo je bolje kada si direkt na WiFi, ali sam i tada primjetio da nakon 5 minuta kvalitet zvuka/razgovra drasticno krene padati. Iako meni pise EXCELLENT jedva se moze spojiti veza sa druge strane.

Ne znam sta koristim za kucnu liniju, ali 5-10c je minuta, ja mislim. Zadnji put kada sam provjerio tako je bilo a to je bilo 2005, telefonski racun mi je uvijek dolar gore dole od tada.
Cienfuegos

#17 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Cienfuegos »

Koristim AbaNet i zadovoljan sam. Nema pretplate, platis kad posalju, uopste nisu pljacka.
Kad se sjetim da sam 1996 godine placao $1.81 za minutu s Bosnom ne pada mi na pamet da izmisljam toplu vodu sad kad je ovako jeftino. Dodje mi racun otprilike $20 mjesecno, to je barem 15-20 poziva od nekih 5-6 minuta.
Melami

#18 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

Nista prijatelji moji, sve sam uzeo u obzir i ispade mi ovo daleko najpovoljnije pa eto sad mozda i vi da ovo uzmete u razmatranje.
Ko ima twc fiksi telefon neka pita za international, $20 mjesecno i imam 1000minuta international na kucni da zovem.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#19 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Zakalwe »

Skype je zakon. Imam Skype u Iphone:u I mogu me nazvati iz "domovine" kad im se cejfne. Dzabe. I jos vidimo jedno drugog. Naravno, rodbina mora imati internet i znati kako se to "navija"...
cehaja

#20 Re: Telefon-USA-BiH

Post by cehaja »

Ma najbolje su opcije Viber, Tango, Skype !
dingosp0

#21 Re: Telefon-USA-BiH

Post by dingosp0 »

vidim da nije niko spomenuo Magic Jack ...
Mislim da je to najbolja opcija za razgovor izmedju ljudi u SAD i BiH...
jednostavno kupite magic jack za 30 dollara.. i mislim da imas 2 godine clanarine...
to se ukljuci u laptop ili komp i ustekas telefonsku liniju... registujes se...
dobijes svoj broj ... i onda mozete iz Bosne sa amerckim brojem zvati koga zelite u Americi na njihov kucni :)
kvalitet zvuka je perfektan, probao sam preko skypa i vibera ali nije to to... kvalitet zna opasti

evo pogledajte sami http://www.magicjack.com/

Image
melb26sa

#22 Re: Telefon-USA-BiH

Post by melb26sa »

dingosp0 wrote:vidim da nije niko spomenuo Magic Jack ...
jednostavno kupite magic jack za 30 dollara.. i mislim da imas 2 godine clanarine...
dobijes svoj broj ... i onda mozete iz Bosne sa amerckim brojem zvati koga zelite u Americi na njihov kucni :)
kvalitet zvuka je perfektan, probao sam preko skypa i vibera ali nije to to... kvalitet zna opasti

Image
Gdje si ti gledao pa autorativno govoris da niko nije spomenuo magic jack? Hajde sad procitaj SVE postove od pocetka pa se javi sa brojem postova koji spominju magic jack...

:lol: :lol:
Melami

#23 Re: Telefon-USA-BiH

Post by Melami »

dingosp0 wrote:vidim da nije niko spomenuo Magic Jack ...

Image
Bilo je price i o tome al bilo je nesto negativno.
Ja sam isao na njihov sajt da vidim kako to ide al sajt im je za nulu.
dingosp0

#24 Re: Telefon-USA-BiH

Post by dingosp0 »

ne znam mozda sam fulio taj post gdje se o ovom...
za mene je super stvarka.... platis nekih 30 dollara i imas ja mislim godinu ili 2 godine...
sad su napravili novi gdje mozes ukljuciti u struju i internet cabal sa jedne strane a telefonska linija sa druga tako da ti je uvijek aktivan telefon ne moras platiti komp. a kvalitet zvuka mi je puno puno bolji od vibera, skypa i svih ostalih ovi aplikacija...a sa ovim imas americki broj, tako mozes zvate sve ljude po americi i mobitele
Post Reply