miki27A wrote:lacrosse odlicna ideja ali hajde ti ovo probaj uvesti mojoj nani kojoj je pritisak skocio kad sam joj donijela bezicni telefon, da ne spominjem nesto vise i komplikovanije od toga...
kod mene jos uvijek (u US) "dumb phone" a u Bosni imaju telefon sa airaba, a ja zovem sa abaneta, dodje oko $5 mjesecno...(zvanje skoro 4 puta sedmicno, sto ja njih, sto oni mene)
Ma za starije nije tehnologijja.
Nije ni VIBER savrsen.
Recimo, u stanu imas wi-fi i telefon prikljucen na njemu ali cim izadjes nemas interneta i ako nisi u nekom hot-spot zoni gdje ima wi-fi ne moze proci poziv. Dok npr u Americi mi imamo svi 3G i 4G internet na vecini smart telefona, tako da mozes poziv primiti uvijek i svugdje.
Postoje alternative ali je vrlo komplikovano, nekad je bolje drugdje sparati a potrositi 10-20 dollara na telefon. Meni samo nije jasno zbog cega je tako drasticna razlika u cijenama zicane i bezicane telefonije, te kako to da npr iz Istre mozes za 20 kuna govoriti s Amerikom po 2-3 sata, a iz Bosne ne mozes za 7km govoriti mozda ni 15-tak minuta...
Koji su ti politicari debili npr. Ja da izadjem na izbore kao kandidat rekao bih dijaspori ce biti telefon upola jefitniji i aerodromska taksa i mafija sa aerodroma u Sarajevu ce biti uklonjena, garantiram da bi 1/3 ljudi glasala da ustedi 200-300 dollara godisnje, ali, utori, pokori, popljackaj, raseli.
Ipak, prije 15 godina kad sam dosao u Ameriku bio je enormno skup telefon i jedino drugo sredstvo komunikacije - posta. Internet u samom zacetku, u Bosni je samo elita imala kompjuter tad, a internet je bio dial up pojam pojomova. Skype i Viber ni na mapi, a danas se sav biznis obavlja preko ovih medija. Sjecam se Amerike i prije GPS-a, koji su to tripovi bili, rasiris mapu na krovu automobila, svaka benzinska kao putokaz, gledas jesi li izgubio se u nekom ghettu ili nisi, kad ides u posjetu nekome, taj izlazi po tebe autom do nekog landmarka jer ga ne mozes drukcije naci... a tek prvi sletovi na JFK ili Penn Station, ide 30 vozova u 30 pravaca, koji je tvoj voz...
Ali ima gore i od toga, pisati poruke crvenog kriza i zvati se preko radio amatera...
Ja jedini problem koji imam je kad zovnem nekad moram zovnuti 3 puta da dobijem pravi broj telefona, ne znam jel se ikom jos to desava, mislim da je to caka da se potrosi vise love, ali mi se javljaju ljudi u Bosni a ne drugdje, tako da mislim da je do nase mreze a ne kartice preko koje zovem.