Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
manager2011

#1 Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by manager2011 »

Zanima me u kojoj banci Vi imate otvoren tekući račun i da li plaćate naknadu za vođenje računa, da li je neko zatvarao račun u banci, koliko je to platio i da li je neko bio u minusu iako je imao stanje 0 KM, zbog troškova vođenja računa?

Hvala..:)
E&E

#2 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by E&E »

BBI Banka Sarajevo, mislim da je mjesecno vodjenje racuna 2KM, nisam siguran... A sto se minusa tice to ne znam jer ne ostavljam sebi opciju da idem u minus.
drndalo

#3 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by drndalo »

Vodjenje racuna...

Raiffeisen 1.65 KM mjesecno
Unicredit 1.99 KM mjescno

Naravno sve obicno, bez nekih "paketa" usluga...
manager2011

#4 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by manager2011 »

E&E wrote:BBI Banka Sarajevo, mislim da je mjesecno vodjenje racuna 2KM, nisam siguran... A sto se minusa tice to ne znam jer ne ostavljam sebi opciju da idem u minus.
Ne radi se o tome minusu. Situacija je sljedeca: bez obzira imali ili ne nekih sredstava na računu, banka naplaćuje troškove vođenja računa, iako je stanje 0 KM na našem računu ti troškovi se odbijaju, pa kad bude neka uplata na naš račun ( po bilo kom osnovu) banka tad uzima od te sume naknadu. Npr., ako smo 2 mjeseca imali stanje na računu 0 KM, pa nam je nekeo uplatio na račun 20 KM, a mjesečna naknada za vođenje računa je 2 KM, banka će sebi uzeti 4 KM, tako da će naše stanje biti 16 KM.

To rade neke banke, a neke uzimaju naknadau samo po transakcijama, a čuo sam i da zavisi koji paket imamo...možda za studentske pakete ne naplaćuju, ali uglavnom ovo je praksa kod većine banaka.

Samo me zanimaju vaša iskustva, pošto imam u nekim bankama račune, pa neznam da li bi ih zatvarao ili ne...ako ću već ulazit u taj minus "imo ili nemo" para na računu, a oni zaračunavaju naknadu, onda bih naravno zatvorio taj račun :)
perfect_guy

#5 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by perfect_guy »

drndalo wrote:Vodjenje racuna...

Raiffeisen 1.65 KM mjesecno
Unicredit 1.99 KM mjescno

Naravno sve obicno, bez nekih "paketa" usluga...
greška, u RF je 1,99
drndalo

#6 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by drndalo »

E, *ebi ga, onda je obrnuto od onog sto napisah...
E&E

#7 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by E&E »

manager2011 wrote:
E&E wrote:BBI Banka Sarajevo, mislim da je mjesecno vodjenje racuna 2KM, nisam siguran... A sto se minusa tice to ne znam jer ne ostavljam sebi opciju da idem u minus.
Ne radi se o tome minusu. Situacija je sljedeca: bez obzira imali ili ne nekih sredstava na računu, banka naplaćuje troškove vođenja računa, iako je stanje 0 KM na našem računu ti troškovi se odbijaju, pa kad bude neka uplata na naš račun ( po bilo kom osnovu) banka tad uzima od te sume naknadu. Npr., ako smo 2 mjeseca imali stanje na računu 0 KM, pa nam je nekeo uplatio na račun 20 KM, a mjesečna naknada za vođenje računa je 2 KM, banka će sebi uzeti 4 KM, tako da će naše stanje biti 16 KM.

To rade neke banke, a neke uzimaju naknadau samo po transakcijama, a čuo sam i da zavisi koji paket imamo...možda za studentske pakete ne naplaćuju, ali uglavnom ovo je praksa kod većine banaka.

Samo me zanimaju vaša iskustva, pošto imam u nekim bankama račune, pa neznam da li bi ih zatvarao ili ne...ako ću već ulazit u taj minus "imo ili nemo" para na računu, a oni zaračunavaju naknadu, onda bih naravno zatvorio taj račun :)
Po mom misljenju je to naplacivanje sasvim ok. Ajmo ovako postaviti prijatelju: to je kao da ja auto parkiram u tvoje dvoriste i kazem da cu ti svaki mjesec placati po 20KM zato sto tu stoji. Desi se da ja nemam para 2 mjeseca i ne placam ti, a moj prijatelj dodje kod tebe i kaze ti evo 50KM koje treba da dam tom i tom covjeku tj. meni. Najlogicnija je stvar da ces ti odbiti svojih 40KM :)
pjegica

#8 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by pjegica »

U RF mjesecno uzmu 1,99... Tri mjeseca sam cekala prvu uplatu i svaki mjesec sam bila u minusu dvije marke. Dakle, šest maraka. Uzeli su to od prve uplate. Nisam najzadovoljnija i cesto razmisljam o zatvaranju racuna, ali me kod njih privlaci sto imam bankomat na svakom koraku, pa me to u nekim situacijama spasi.
Rimad

#9 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by Rimad »

Ovo sa ALL ABOUT postaje smiješno.
Libyano

#10 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by Libyano »

Banke vode troskove obrade racuna u minusu ukoliko je stanje 0, ali isto tako deaktiviraju racun nakon odredjenog perioda (6 mjeseci mislim) ukoliko se racun ne koristi, odnosno ne bude nikakvih transakcija.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by Truba »

kako s tekućeg računa uplatiti 7 eura na neku banku u hrvatskoj
i koliko košta

kako zapravo najjeftinije uplatiti pare za HR
(moj najjeftiniji način je poslati pare u starom stripu na adresu)
alcho

#12 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by alcho »

Rimad wrote:Ovo sa ALL ABOUT postaje smiješno.
Pa nije ovo obicna tema o tekucim racunima...ovo je bas ALL ABOUT :lol: :lol:
kojeime

#13 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by kojeime »

Ja do sada nosio gotovinu kada putujem u inostranstvo. Pa me interesuje moze li se sa debitnom Visa Electron karticom podizati novac na bankomatima u inostranstvu. A ako moze, da li moze samo na bankomatima banke u kojoj mi je racun ili na svim bankomatima (naravno uz naknadu).

Ovo pitam jer je djevojka dobila ponudu u svojoj banci da njenu debitnu karticu (isto Visa Electron) zamjene za karticu sa kojom je moguce podizati novac na bankomatima vani.

Ja sam bio ubijedjen da se sa debitnom karticom moze podizati novac vani na bankomatima iako je nikada za to nisam koristio. Ali kako ona dobi ovu ponudu, sada vise nisam siguran, pa rekoh da provjerim.

Karticu ne koristim za placanje nikada, samo je kpristim da u banci dignem gotovinu, cak je ni na bankomatima ne koristim, pa nemam pojma ni oko cega sto se kartica tice.
suljke

#14 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by suljke »

Imam otvoren racun kod Hypo.
Vec dvije godine dizem novac na bankomatima u Hrvatskoj. Hypo nije bas zastupljen previse na Jadranu, ali nadje se. Dizem preko Visa kartice
drndalo

#15 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by drndalo »

Eter01

#16 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by Eter01 »

Ljudi moze pomoc , je li moguce da tekuci racun u banci Unicredit konkretno ima 11 brojeva, to mi je deckov racun i djevojka mi je isla uplatit novac u banku nakon sto sam joj prodala parfem i rekli su joj da mora imati kao 16 brojeva tekuci racun?
meni nista nije jasno,smotana sam za ove stvari, kao neki 338 broj za unicredit :(
Mommy's_little_ Monster

#17 Re: Tekući račun u banci - ALL ABOUT

Post by Mommy's_little_ Monster »

Eter01 wrote:Ljudi moze pomoc , je li moguce da tekuci racun u banci Unicredit konkretno ima 11 brojeva, to mi je deckov racun i djevojka mi je isla uplatit novac u banku nakon sto sam joj prodala parfem i rekli su joj da mora imati kao 16 brojeva tekuci racun?
meni nista nije jasno,smotana sam za ove stvari, kao neki 338 broj za unicredit :(
Taj sto pocinje sa 338 (16 cifara) je transakcijski racun. Ako uplacuje u istoj banci u kojoj ti imas racun, dovoljan je samo taj od 11 cifara, ako uplacuje u nekoj drugoj banci onda mora imati i taj sto pocinje sa 338.
Post Reply