Tekuci racun

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
75440

#1 Tekuci racun

Post by 75440 »

Imam par pitanja uvezi otvaranja tekuceg racuna u Bosanskoj banci...zelim da otvorim racun, nivac dolazi iz non- Gafi zemlje, koja svota je dozvoljena bez da porez bude obracunat i koja je max uplatna svota...hvala bankari
Misterxy

#2 Re: Tekuci racun

Post by Misterxy »

75440 wrote:Imam par pitanja uvezi otvaranja tekuceg racuna u Bosanskoj banci...zelim da otvorim racun, nivac dolazi iz non- Gafi zemlje, koja svota je dozvoljena bez da porez bude obracunat i koja je max uplatna svota...hvala bankari
Otvaranje tekućeg računa nije problem ni u jednoj banci
"novac dolazi iz non- Gafi zemlje"ovo ne kontam :?

Slanje novca iz inostranstva u Bosnu na tekući račun mislim da nije moguće a ako jeste,možda griješim,
ne postoje nikakvi porezi i nit ograničenja.
Last edited by Misterxy on 29/01/2013 21:33, edited 1 time in total.
75440

#3 Re: Tekuci racun

Post by 75440 »

Ovo non- gafi se odnosi na zemlje gdje se provjerava odakle dolazi novac. A po pravilu bi trebala biti neka max svota koja se smije poslati, al ako pase to da nije vazno, onda odlicno. Ipak bi bilo lijepo da neko mi ovo od bankara potvrdi. Hvala
semir1988

#4 Re: Tekuci racun

Post by semir1988 »

75440 wrote:Ovo non- gafi se odnosi na zemlje gdje se provjerava odakle dolazi novac. A po pravilu bi trebala biti neka max svota koja se smije poslati, al ako pase to da nije vazno, onda odlicno. Ipak bi bilo lijepo da neko mi ovo od bankara potvrdi. Hvala
mislim da moras imati otvoren devizni racun da bi ti mogle lijegati pare iz inozemstva...
jazzer

#5 Re: Tekuci racun

Post by jazzer »

75440 wrote:Ovo non- gafi se odnosi na zemlje gdje se provjerava odakle dolazi novac. A po pravilu bi trebala biti neka max svota koja se smije poslati, al ako pase to da nije vazno, onda odlicno. Ipak bi bilo lijepo da neko mi ovo od bankara potvrdi. Hvala
Provjerava se i u bosanskim bankama novac, ako je uplacen u nekoj shell banci. Poslati mozes bilo koji
iznos, na njega nece biti obracunat nikakav porez osim bancine provizije. Ukoliko se salje veci iznos novca,
banka transakciju moze (ili mora) prijaviti Agenciji za bankarstvo kako bi se provjerilo da li se, eventualno, radi
o pranju novca. Znaci, ako saljes / primas ''uredan'' novac, nece biti nikakvih problema.
Lounge Act

#6 Re: Tekuci racun

Post by Lounge Act »

Da ne otvaram novu temu - mogu li se imati dva tekuca racuna u dvije razlicite banke?
sad primam platu preko unicredit banke i imam onaj 24 visa gotovinski kredit, ostalo mi jos par rata, ne bih sad da nabrajam razloge zbog kojih se zelim prebaciti u raiffeisen banku vec samo da pitam je li moguce otvoriti tekuci racun u raiffeisen banci, a da ne zatvaram odmah taj tekući u unicredit
Gray

#7 Re: Tekuci racun

Post by Gray »

Lounge Act wrote:Da ne otvaram novu temu - mogu li se imati dva tekuca racuna u dvije razlicite banke?
sad primam platu preko unicredit banke i imam onaj 24 visa gotovinski kredit, ostalo mi jos par rata, ne bih sad da nabrajam razloge zbog kojih se zelim prebaciti u raiffeisen banku vec samo da pitam je li moguce otvoriti tekuci racun u raiffeisen banci, a da ne zatvaram odmah taj tekući u unicredit

Naravno.
Lounge Act

#8 Re: Tekuci racun

Post by Lounge Act »

Gray wrote:
Lounge Act wrote:Da ne otvaram novu temu - mogu li se imati dva tekuca racuna u dvije razlicite banke?

Naravno.

a da li bi u tom slucaju unicredit mogla da iskoristi administrativnu zabranu kad primijete da nema uplata na njihov racun i da rata ne stize tacno 20. kako su navikli?
bojim se da mi tako ne blokiraju cijelu platu kod poslodavca (drzavna firma) pa da cijeli iznos moram uplatit odmah, ako je to tako uopste i moguce
_aja_

#9 Re: Tekuci racun

Post by _aja_ »

Ako rate budu kasnile puno svakako će ti poslati administrativnu na firmu i bez obzira na koju banku budeš primao platu oni će biti dužni da je skinu i uplate na račun banke. A što se tiče računa možeš imati u svakoj banci po jedan ili dva ako ti trebaju :D
Kralj Tvrtko I.

#10 Re: Tekuci racun

Post by Kralj Tvrtko I. »

Lounge Act wrote:
Gray wrote:

Naravno.

a da li bi u tom slucaju unicredit mogla da iskoristi administrativnu zabranu kad primijete da nema uplata na njihov racun i da rata ne stize tacno 20. kako su navikli?
bojim se da mi tako ne blokiraju cijelu platu kod poslodavca (drzavna firma) pa da cijeli iznos moram uplatit odmah, ako je to tako uopste i moguce
Tvoja firma ti nece dopustiti tj. nece odobriti prebacivanje plate sa jedne na drugu banku.
U tvom slucaju morat ces im donijeti pismenu potvrdu da si izmirio sve dugove u Unicredit Banci i da si zatvorio taj racun pa tek onda ce ti odobriti prebacivanje plate na raiffeisen ili neku od banaka...
Post Reply