Tekije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zvizdan

#226 Re: Re:

Post by zvizdan »

semirizsvemira wrote:
underwater wrote:
semirizsvemira wrote:Hadis je los , daif i ne uzimam ga za ozbiljno kao ni sufizam . Da je to ispravno i u redu Muhammed s.a.w.s. bi nam preporucio , ali nije . Dakle novotarija a znamo sta je Muhammed s.a.w.s rekao za novotarije . da napomenem da ne pripadam ni selefijama ni nakvim drugim grupacijama osim da sam pripadnik ehli sunneta
Pa Hz Pejgamber nije pripadao nikakvom ehli-sunnetu ... po tom rezoniranju i ti si novotar.
Nije ali je reko ko ce biti njegov nasljednik :D Ali nam nije rekao da mrdamo glavama po dzamijama i da skacemo i plesemo po dzamijama . Ako jeste hajde onda da cujemo pa da nesto novo naucimo :izet:
Ocekujes li ti stvarno da neko ulozi trud da ti odgovori na pitanje? A postavljas ga ne zato sto te stvarno zanima odgovor, nego zato sto ocito vec imas odgovore koji te zadovoljavaju i nemas namjere iole razmisliti o onome sto kaze neko ko ne misli kao ti. Da je tako valjda ukazuje i ono "taslacenje" sagovornika na kraju posta. Ima li negdje u sunnetu da valja stavljati takve simbole na kraju posta? Ako ima, hajde da cujemo, pa da nesto novo naucimo :D
semirizsvemira

#227 Re: Tekije

Post by semirizsvemira »

Sto se tice simbola halali pogresno pritisnuo . Ostalo bez komentara
underwater

#228 Re: Re:

Post by underwater »

semirizsvemira wrote:
underwater wrote:
semirizsvemira wrote:Hadis je los , daif i ne uzimam ga za ozbiljno kao ni sufizam . Da je to ispravno i u redu Muhammed s.a.w.s. bi nam preporucio , ali nije . Dakle novotarija a znamo sta je Muhammed s.a.w.s rekao za novotarije . da napomenem da ne pripadam ni selefijama ni nakvim drugim grupacijama osim da sam pripadnik ehli sunneta
Pa Hz Pejgamber nije pripadao nikakvom ehli-sunnetu ... po tom rezoniranju i ti si novotar.
Nije ali je reko ko ce biti njegov nasljednik :D Ali nam nije rekao da mrdamo glavama po dzamijama i da skacemo i plesemo po dzamijama . Ako jeste hajde onda da cujemo pa da nesto novo naucimo :-D
I sta je reko', ko ce biti njegov nasljednik?
nemampojma0

#229 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Bezbel Muavija il Abdulvehab il neko od ovih aktuelnih "ucenjaka" sto podrzavaju monarhiju i monarha u Arabiji( ne mogu rec saudijskoj arabiji,jer samo to ime pokazuje koliki je stepen uzurpacije muslimanskih prava kad su u pitanju sveta mjesta,kome monarh da vizu taj ce zijaretiti Allaha i Njegova Poslanika i to samo na nacin koji odobri monarh i "ucenjaci",inace ko ne dobije vizu moze gledat slike).
Da ne bude zabune i komentara kako sam skrenuo s teme,moram reci da obavljanje Hadzdza,namaz i zikr Allaha dz.s. na odabranim mjestima je peta temeljna duznost svakog muslimana,pa i sufije.
Hajd da se jos primaknem temi,pa pitam ove sto svasta znaju,sta je bilo prilikom Hidzre,zar nije Resulullah a.s. poducio Ebu Bekra zikru i to "tihom" zikru,zikru "dahom"?A glede pomjeranja glave i tijela,pa i u namazu se krece,svaki ibadet ima svoje kretnje,i sve u svemiru se krece.
Da se razumijemo,ogradjujem se od zalutalih ljudi i stvari koje ne pripadaju Tarikatu.Nazalost,ovi kojima nije cilj da shvate,nadju snimke onih koji veze nemaju s Islamom i sufizmom i to im sluzi kao argument protiv svih sufija,da sto bolje mogu da ocrne sufizam,koji je esencija,srce i dusa Islama.
Kroksica

#230 Re: Re:

Post by Kroksica »

zvizdan wrote:
"taslacenje" sagovornika na kraju posta. Ima li negdje u sunnetu da valja stavljati takve simbole na kraju posta? Ako ima, hajde da cujemo, pa da nesto novo naucimo :D
Zvizdane, simbol plese. :D
zvizdan

#231 Re: Re:

Post by zvizdan »

Kroksica wrote:
zvizdan wrote:
"taslacenje" sagovornika na kraju posta. Ima li negdje u sunnetu da valja stavljati takve simbole na kraju posta? Ako ima, hajde da cujemo, pa da nesto novo naucimo :D
Dje ce plesat, pa zar on sam ne tvrdi da u sunnetu nema plesa? Docim je taslacenje pritvrdjeni sunnet :D
m_l

#232 Re: Re:

Post by m_l »

Kroksica wrote:
zvizdan wrote:
Kliksovci ga nazvase izet.

Kaze jedan, dezurni-demagog-musliman, na jednom drugom forumu, da je ovo "isaret psovka". :-)

Ostali...
MVeis

#233 Re: Tekije

Post by MVeis »

prije svega zelim da zamolim da se ne shvati pogresno ili kao uvreda ali sam cuo i zelim da pitam. zasto neki govore da pojedine tekije u sarajevu sluze za pederisanje odredjenih grupa novokomponovanih muslimana?
nemampojma0

#234 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Pa pitaj te neke sto govore.
Meni je drago kad cujem kakve sve bljuvotine sejtan govori kroz usta hajvana u ljudskom liku,znaci da mu je zort od tekija i dervisa,pa posto im on prokletnik ne moze nista,onda pokusava i na ovakav nacin poljuljati i ocrniti.Sejtan ne napada na one koji su posli njegovom stazom,oni su mu pokorni i zavrsio je poso oko njih,al sto vise Iblis prokleti i ljudski sejtani napadaju Allah Najmilostiviji salje vecu pomoc i snagu.La illahe ilallah
semirizsvemira

#235 Re: Tekije

Post by semirizsvemira »

nemampojma0 wrote:Bezbel Muavija il Abdulvehab il neko od ovih aktuelnih "ucenjaka" sto podrzavaju monarhiju i monarha u Arabiji( ne mogu rec saudijskoj arabiji,jer samo to ime pokazuje koliki je stepen uzurpacije muslimanskih prava kad su u pitanju sveta mjesta,kome monarh da vizu taj ce zijaretiti Allaha i Njegova Poslanika i to samo na nacin koji odobri monarh i "ucenjaci",inace ko ne dobije vizu moze gledat slike).
Da ne bude zabune i komentara kako sam skrenuo s teme,moram reci da obavljanje Hadzdza,namaz i zikr Allaha dz.s. na odabranim mjestima je peta temeljna duznost svakog muslimana,pa i sufije.
Hajd da se jos primaknem temi,pa pitam ove sto svasta znaju,sta je bilo prilikom Hidzre,zar nije Resulullah a.s. poducio Ebu Bekra zikru i to "tihom" zikru,zikru "dahom"?A glede pomjeranja glave i tijela,pa i u namazu se krece,svaki ibadet ima svoje kretnje,i sve u svemiru se krece.
Da se razumijemo,ogradjujem se od zalutalih ljudi i stvari koje ne pripadaju Tarikatu.Nazalost,ovi kojima nije cilj da shvate,nadju snimke onih koji veze nemaju s Islamom i sufizmom i to im sluzi kao argument protiv svih sufija,da sto bolje mogu da ocrne sufizam,koji je esencija,srce i dusa Islama.
Tihom zikru mozda da a ne vristanjem ,plesu i ostalim djelima koji prate sufizam ili neke od pravac sufizma . Ne hvala . Klanjam postim , zikrim tiho u sebi i u dzamiji i kuci , ucim dove i to je dovoljno . Ostalo me ne interesuje niti bi trebalo interesovati . Uostalom da je , kao sto sam vec rekao , Muhammed s.a.w.s. rekao da to radimo radili bi . A nije Znaci nase je da sljedimo naseg Poslanika a ne nakve sejhove , evlije i sta ti ja znam koga Niti AbdulWehaba ili Homeinija ( doduse on je rafidija )
nemampojma0

#236 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Svemirac lutko,Ebu Bekra tihom,a hz.Alija glasnom,odatle i imas razlicite nacine zikra,pogledaj Halidije(to ti je naksibendijski kol) oni bastine taj tihi zikr ili mevlevije,ne cujes im glas,a s druge strane imas npr. rifaije koji to cine glasom,a ne dahom.Bez obzira na formu,bitna je sustina samog zikra ( a uz njeg,dakako, i fikra) odnosno sjecanje i razmisljanje o Allahu dz.s.
Kako poslanik to nije cinio,a tome je poducavao,evo slazes se,Ebu Bekra? Ili kad Resulullah a.s. kaze da 70 i vise puta dnevno cini zikr Allaha dz.s.( subhanallah,elhamdulillah,la illahe ilallah i sl.)?
Kako to ti zamisljas slijedjenje Poslanika a.s. bez nastavljaca i prenosilaca njegove prakse,ko je sirio Islam po Iraku,Samu,Egiptu,Iranu i dr. zemljama osvojenim nakon preseljenja Habibullaha,nije valjda internet il knjige?Vjerujem da ces se sloziti da su to cinili ljudi zivom rijecju i djelom,ljudi koji imaju znanje i po njemu postupaju. Jel dijete koje posaljes u mekteb uci ziv covjek,objasnjava mu,pokazuje mu,provjerava mu znanje il mu se da knjiga i evo ti uci maksume?Tako i duhovnom maksumu,treba neko ko ce ga poduciti,produbiti njegova znanja,istestirati ga i td.
asurbanipal

#237 Re: Tekije

Post by asurbanipal »

theTruePath wrote:Koliko ima tekija u Bosni?

Od pada Bosanske Kraljevine do danas podignuto je više od četrdeset tekija. Evlija Čelebija piše i o većem broju. Iako Čelebijini zapisi u nekim segmentima pate od "preuveličavanja", ipak je moguće da se radilo o većem broju tekija, kao što se također ne može ni utvrditi tačan broj tekija danas, s obzirom da se zikrullah u pojedinim krajevima obavlja i u džamijama, mesdžidima i privatnim objektima.

Prema podacima časopisa Kelamu’l šifa’, u Bosni i Hercegovini danas ima ukupno 56 mjesta gde se izvodi zikr. Od tih 56 mjesta, 17 su tekije u pravom smislu riječi, dakle, centri s propratnim objektima i prostorijama u kojima se izvodi zikr (semahana), konačištima, kuhinjama, odajama u kojima boravi šejh, itd. Ukupno 16 objekata su zavije, uglavnom privatne kuće ili njihovi dijelovi koji nisu prvobitno bili predviđeni za život derviša. Ostalo su džamije u kojima se također izvodi zikr. Čak 84% ili ukupno 47 od tih objekata pripada danas nakšibendijama, ubjedljivo najrasprostranjenijem tarikatu u BiH, dok pet tekija pripada kadirijama, tri rifaijama, a samo jedna (u okolini Tuzle) šazilijama. Nisu sve tekije pod okriljem Tarikatskog centra BiH: to, na primjer, nije većina kadirijskih, jedina šazilijska i sve rifaijske tekije u Bosni. Rifaija danas ima u Sarajevu, Varešu i Srebreniku, a šazilija u okolini Tuzle.

U narednim upisima sam mislio postavljati historijski tok kretanja, od dolaska tarikata i derviša na naše prostore pa sve do danas, pa možda i kroz te tekstove otkrijemo nešto više o tekijama i o tarikatskom životu u Bosni i Hercegovini.

Zamolio bih ponovno moderaciju da uklanja postove kao što je ovaj od pravovjernog @mujketa, budući da tok teme skreće u neželjenom pravcu. Ako već želi neka otvori posebnu temu o "širku", "bida'atu" i "kufru" kod sufija i o "pravovjernosti" islamskih dinastija poput Ibn Saudove i njihovom "čistom" islamu.

Unaprijed se zahvaljujem :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#238 Re: Tekije

Post by Nurudin »

Vehabije su ljudi sa niskim nivoom svijesti o Bogu ,imaju ga uglavnom samo na jeziku ,dok su na srcu tanki.
Sufijska literatura je njima kao kad djeci iz prvog daješ knjige iz osmog ...ništa jadan ne konta
ali dijte ne pametuje nego je radoznalo i uči sa radošću , zato što je u božijem fitretu -čistoći srca
Dočim je vehabijska ideologija i literatura kao da na udžbeniku iz prvog napišeš broj 8 i kao to je to , to je vrhunac znanja i još plus napišu gomilu glupih zaključaka ,kao što je npr onaj vehabijskog šejha Usejmina da se Zemlja ne vrti oko Sunca nego obrnuto ! Oni stari šejhovi iz davnih generacija koji su imali znanje o formi kao što je šejh ibn Kajjim rh.a.,na koje se oni pale jer je lakše shvatljivo nižem nivou svijesti o Bogu (ihsan - temelj sufizma) , su često u njihovim novim udžbenicima štampanim u kraljevini saudijske familije, krivo interpretirani ili ako se nikako ne može krivo interpretirati - jednostavno ih sakriju! Kao npr "Knjigu o duši" od ibn Kajjima rh.a. koja je jedno od nejgovih zadnjih djela ,a ima veze sa ovom temom jer
je čista potvrda sufijske prakse i odnosima spram mrtvih
http://d1.islamhouse.com/data/bs/ih_boo ... dusi_1.pdf

Dakle jedan vehabija da bi uopće razumio nešto od komplexnije literature (a Kur'an je najkomplexnija ) ili hajmo reći jedan vjernik početnik ,mora po uputstvu Kur'ana ,a po praksi sufijskoj da krene sa istraživanjem svojih mahana
Zašto ? Zato što insan koji je bio u gafletu ,njegova duša se nalazi na najnižem stepenu svijesti o Allahu dž.š i zove se
-duša sklona zlu (Kur'an 12 :53)
i slijedeća faza je
-duša koja samu sebe kori (75 : 2)

a NE nikako duša koja ide okolo i smara druge i optužuje druge ! To je poptuno suprotno od onoga što je Allah dž.š naredio ,a suprotnost je šejtanski put ,bez obzira što si se ti zaogrnuo vjerskim simbolima (i to obično pretjerano i upadljivo) ti si i dalje obična zlica i još nanosiš štetu islamu
nemampojma0

#239 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Termin sufija je izvedenica od odredjene rijeci( sad je se ne mogu sjetit) i znaci procisceni.Nakon osvajanja Persije i Bizanta silna bogatstva se slijevaju u ruke muslimana i mnogi se previse pocinju baviti materijalnim,te se pojavljuju ljudi ,koji se vlastitim primjerom odricanja od materijalnog,zele vratiti izvornom nacinu zivota Resulullaha a.s.Medjutim,to odricanje nije asketizam,jer u Islamu nema asketizma.Sufije se zene,jedu,spavaju,poste,mrse i sve ostalo kao i ostali muslimani samo u svemu tome pronalaze dublji smisao,pa kad poste poste i stomakom i rukom i okom i uhom i mislju.U svemu sto cine traze jedino i iskljucivo Allahovo zadovoljstvo.Zar i Casni Kur'an u negativnom kontekstu ne spominje gomilanje imetka(poput ovog danasnjeg u arapskom svijetu,pa tako princ od Bruneja,musliman,ima bogatstvo od 20 M I L I J A R D I dolara,pa saudijski kralj 18 M I L I J A R D I dolara i mnogi drugi) i trazi da jedino i stalno budemo okrenuti i posveceni Njemu Uzvisenom,pa o tome Allah u Kur'anu dirktno govori,rekavsi da je ljude i dzine stvorio samo iz razloga da Njega obozavaju.Svi znamo da je Poslanik vezao kamen na stomak,da bi ublazio osjecaj gladi,da je spavao na hasuri i sad,ko ga slijedi,ovi sto vozaju mercedese od zlata il oni koji su se okrenuli Bogu dragom?
Kakav je bidat,mujke,u tome da Allah nekome uzme dusu kad taj cuje odredjene ajete?
Otkud 5 serijatsko-pravnih skola,koje imaju razlika,sta mislis?Pa Poslanik je postupao na vise razlicitih nacina po odredjenom pitanju,kako bi ukazao da je put do Allaha sirok,a ne neka kozja staza.
Sta je Malik rekao halifi,kad je htio da fikh koji je Malik priredio proglasi jedinim prihvatljivim,pa mu Malik govori upravo ovo sto sam prethodno naveo.
Pogledaj stare slike Meke i Medine,pa ces vidjet koja su turbeta bila,a to nije bilo nikakvo obozavanje grobova ili mrtvih,a sva ih porusise "znalci i ucenjaci".Pa Hadzdz kad obavljas zijaretis Poslanika,pa jel i to obozavanje?
Gdje vam je islamska tolerancija,otkud ta tolika uskogrudnost?Znam da je u osnovi takvog ponasanja neznanje,a u toj mrznji strah,al treba ukljucit malo mozak,istraziti,kroz napor vlastite misli doci do nekih saznanja i spoznaja,bez obzira kakav rezultat bio,a ne da budes intelektualni parazit i da ti neko servira "znanje".Trazite znanje,pa makar i u Kini.Znaci treba ulozit trud i napor da se nesto sazna.Ebu Hanife je rekao da bi vise volio da mu smrt dodje dok je nad knjigom,nego dok je na sedzdi.Razmisli malo.Covjek koji kusa samo jednu vrstu hrane oboli,jer jedna vrsta nema sve sto treba organizmu.Uzmi ono sta valja i od vehabija,sufija,sija,pa Poslanik kaze i od Kineza ako treba.Pustite se iskljucivosti.
sour cherry

#240 Re: Tekije

Post by sour cherry »

Nikad nisam ušla u tekiju.Koju na području Sarajeva preporučujete i zašto?
semirizsvemira

#241 Re: Tekije

Post by semirizsvemira »

sour cherry wrote:Nikad nisam ušla u tekiju.Koju na području Sarajeva preporučujete i zašto?
Zaobidji . Cuo sam da tim njihovim vodjama i sejhovima peru i noge
nemampojma0

#242 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

semirizsvemira wrote:
sour cherry wrote:Nikad nisam ušla u tekiju.Koju na području Sarajeva preporučujete i zašto?
Jest jest,a onda popiju tu vodu. Hajd jos malo lazi
semirizsvemira

#243 Re: Tekije

Post by semirizsvemira »

nemampojma0 wrote:
semirizsvemira wrote:
Jest jest,a onda popiju tu vodu. Hajd jos malo lazi
Gledo na TV . Ne razmem se ja u ove chakule o sufizmu ali vidio sam na TV covjek prica o tome
sour cherry

#244 Re: Tekije

Post by sour cherry »

Pa idu li žene u tekije?Što se tiče tih devijacija,njih ima u svakoj vjerskoj skupini.Slušala sam i ja svašta,ali ne zanima me to.
nemampojma0

#245 Re: Tekije

Post by nemampojma0 »

Mogu i zene doci,slusati dersove i zikr,al ne mogu ucestvovati u zikr halki.A neko moje privatno misljenje je da je zeni dovoljan sejh(vodic) njen muz i da joj mjesto nije u tekiji i da se Bogu pokornost moze izrazavat na mnostvo drugih nacina.Al nije zabranjeno zeni doci u tekiju jednako kao i u dzamiju.
sour cherry

#246 Re: Tekije

Post by sour cherry »

Znači,nemaju zikr halke za žene.Mene zanima ambijent,ništa drugo.Mislila sam da imaju odvojene prostorije za zikr.Hvala.
NIN

#247 Re: Tekije

Post by NIN »

semirizsvemira wrote:Ne razmem se ja u ove chakule o sufizmu ali vidio sam na TV covjek prica o tome
Na razumijes se niti znas ista o ovome, a ipak ti nije tesko bubnut da se sejhovima peru noge? :lol:
nasa

#248 Re: Tekije

Post by nasa »

Zašto ? Zato što insan koji je bio u gafletu ,njegova duša se nalazi na najnižem stepenu svijesti o Allahu dž.š i zove se
-duša sklona zlu (Kur'an 12 :53)
i slijedeća faza je
-duša koja samu sebe kori (75 : 2)

a NE nikako duša koja ide okolo i smara druge i optužuje druge ! To je poptuno suprotno od onoga što je Allah dž.š naredio ,a suprotnost je šejtanski put ,bez obzira što si se ti zaogrnuo vjerskim simbolima (i to obično pretjerano i upadljivo) ti si i dalje obična zlica i još nanosiš štetu islamu

Vrijedi ovo izdvojiti, promisliti :)
zapamti

#249 Re: Tekije

Post by zapamti »

SubhanAllah, žalosno je ovo što se može vidjeti na donjim video klipovima i što hoće da ove stvari da pripišu islamu.

Ova četiri klipa su sa našeg područja. Neka svako razmisli ima li JASAN dokaz za ono što radi. Vjera je potpuna! Treba da se slijedi Muhammed sallahu alejhi we sellem. Ako se ovo može Njemu sallallahu alejhi ve sellem pripisati (neuzubillah) da nam je ovo dostavio, onda ...........................

1.

2.

3.

4.
Last edited by zapamti on 13/12/2013 10:27, edited 1 time in total.
zapamti

#250 Re: Tekije

Post by zapamti »

Zaključite sami, je li to slijeđenje strasti ili Upute od našeg Stvoritelja Uzvišenog.
Post Reply