tekbiri na protestima i drugo

Rasprave o vjerskim temama.
s-iou-x

#51 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by s-iou-x »

LSD wrote:
arzuhal wrote:
LSD wrote:OK...a jesi li ti IKAD te ljude pozvao u islam??...valjda znaš i sam da je pozivanje jedna od prioritetnijih dužnosti svakog muslimana...odgovori onako iskreno i realno.
Nisam nikad.
Pošteno...samo mislim da bi bilo bolje,pametnije i korisnije po tebe samog (i za sebe to isto mislim) da pozoveš te ljude u islam (znamo svi da cemo biti pitani sa Sudnjem danu zašto nismo pozivali u islam kad smo vec mogli a i morali) umjesto da ovdje piskaramo o tome u kojoj mjeri i kad su potrebni ezani i tekbiri,koliko decibela i sl.... i da jedni drugima dižemo palčeve...bez ljutnje.
On je upravo svojim stavom, iskrenim i normalnim ponasanjem "pozvao u islam" bez tog da crta i da dosaduje ljudima kao sto to rade danasnji kvazi muslimani. Njihovo uzvikivanje tekbira u sebi nosi mrznju, bijes, divljastvo i neislamsko ponasanje koje se nemoze spojiti sa Bozijim imenom a koji je Bog svih ljudi ali i zivotinja, nemojmo se brinuti. Dodao bi da Bog poziva u Islam koga hoce i svako ima slobodnu volju da islam, kao i druge religije, prihvati ili odbije. Svi znamo da Islam to tako nalaze i propisuje.
Jos jednom hvala na linku koji je mene podsjetio na nase prave uzorite i iskrene imame (Hadži šejh Fejzullah efendija Hadžibajrić ) kojih vise nema :sad: .
Last edited by s-iou-x on 20/01/2009 05:00, edited 1 time in total.
cyprus

#52 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by cyprus »

LSD wrote:
arzuhal wrote:
LSD wrote:OK...a jesi li ti IKAD te ljude pozvao u islam??...valjda znaš i sam da je pozivanje jedna od prioritetnijih dužnosti svakog muslimana...odgovori onako iskreno i realno.
Nisam nikad.
Pošteno...samo mislim da bi bilo bolje,pametnije i korisnije po tebe samog (i za sebe to isto mislim) da pozoveš te ljude u islam (znamo svi da cemo biti pitani sa Sudnjem danu zašto nismo pozivali u islam kad smo vec mogli a i morali) umjesto da ovdje piskaramo o tome u kojoj mjeri i kad su potrebni ezani i tekbiri,koliko decibela i sl.... i da jedni drugima dižemo palčeve...bez ljutnje.
Haj iskreno. Šta bi ti uradio kad bi ti neko pokuco na vrata i "pozvo u kršćanstvo"? :-)
LSD

#53 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by LSD »

Odakle tebi pravo da sudiš tim ljudima?? šta ti znaš šta je srcima ljudi??...to samo može Allah znati...možda su te vehabije bolji ljudi od tebe i nemaš pravo da im sudiš...Lagumdžija ih je isporucivao u Gvantanamo ko roblje...kasnije se ispostavilo da su to nevini ljudi bili dok su ih amerikanci pustili...previše je ovaj naš narod iskompleksiran i prepun predrasuda...dovoljno je da covjek nosi bradu odmah je divljak,terorista...sem ako nije boem koji cuga ili nesvaceni umjetnik ,što samo dodatno pojacava utisak opšteg licemjerja koji je osnovna odlika našeg društva...to je dioptrija ove države a i glavnog grada i to je najžalosnije....ali bitno je da smo se pokazali kao mega-gradjani sa ultra gradjanskom sviješču prosvjetljeni do maximuma i multiklutiralci sa pregršt razumjevanja kad su u pitanju Queer festivali ili Djed mraz....aferim nacijo...od vas se bolje ne može ni ocekivati...po tvom sudu tekbiri nose u sebi mržnju,bijes,divljaštvo i sl. :? :shock: ...aferim vala....nema dalje s tobom price...gotovo.
LSD

#54 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by LSD »

@cyprus

Dolazili na vrata,pozivali me u krščanstvo,nudili knjige i sl.
Uredno i kulturno ih primio...odvojio vrijeme za njih i saslušao ih šta imaju reci bez prekidanja,sacekao da završe i zahvalio im se...a onda sam ja njih pozvao u islam...nakon toga su se uhvatili noge.
U dva navrata se ovo desilo.
Fair Life

#55 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by Fair Life »

Ko ima namjeru poput tebe u 23.15 izaci na balkon tekbirati... nije sav svoj.
Pa eto... velim da pomognem drugima da te shvate i ne zamjere ti.
NIN

#56 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by NIN »

pape wrote:
JThomas wrote:ja cu samo reći da je @arzuhal jedan gigant :thumbup:...ustvari, nešto između giganta i ljudine :D
Ja cu to malo drugacije reci.
@arzuhal svojim postovima, a ovim, ... posebno dragocijenim, ... stoji uz rame @Ahmmedu.
Hvala na trudu, ... znati vise o drugima i njihovim obicajima je najbolji put za razumijevanje i odbacivanje svima nam svojstvenih predrasuda.
@arzuhal, .... :thumbup:
Potpisujem!

@arzuhal druze, :thumbup:
amrica

#57 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by amrica »

@arzulahov uvodni post spada u antologiju sa-x, bar u ovih zadnjih nekoliko godina :)
Compact

#58 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by Compact »

Ne ulazeću u namjeru autora da li je htio nekome podilaziti, ili da zaista kao pravi vjernik izađe i javno se ogradi od neprihvatljivih ponašanja, smatram da je ovo mudar tekst, izuzetno poučan, i sa ljudske i vjerske strane. Tekst ima prizvuk izvinjenja, jer se autor smatra dijelom zajednice muslimana, kojoj se inputira uzvikivanje "pokliča" na protestima, kojima po meni tu nije ni mjesto ni vrijeme. Primjeri izvinjenja kao i priznanja, su kako reče jedan novinar, sredstva nadoknade i izlječenja. Tekst me podsjeća na Vili Branta i njegovo ponizno klečanje u Varšavskom getu koje je dobilo duboko mjesto u istoriji. Priznanja i izvinjenja su uvijek dobrodošla, i nije čudo da, uvijek kada se se dese, zavrijede ogromnu pažnju i poštovanje, što je slučaj i sa ovim tekstom na ovom forumu!
Smatram da će ovaj tekst imati vrijdnost tek onda kada oni koji podržavaju pokliče, autoru pruže ruku, i kažu prijetelju ti si u pravu. Do tada mogu reći, jedan lijep i poučan tekst, u nizu tekstova koje sam imao priliku pročitati! U svakom slučaju, da autora Uzvišeni Allah nagradi prema njegovim namjerama!
vox-populi

#59 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by vox-populi »

@arzulah

Jako mi je drago procitati ovako nesto. Uz Ahmmeda si na mojoj favourite listi forumasa. Svaka cast.
arzuhal

#60 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by arzuhal »

shalaedin wrote:
arzuhal wrote: Sedmo: Meni veoma važno - prema Allahovom, 'Azze we Dželle, Imenu treba imati poštovanje, a ne uzvikivati ga 'nako, bezveze!

...Tako je druge prilike, kada je hazreti Šibli sjedio u društvu s imamom Džunejdom i krenuo uzvikivati naglas Božije Ime “Allah”, hazreti Džunejd rekao:

“Haram ti je.”

Svi se začudiše, kako će spominjanje Božijega imena biti haram. Znajući za stanje (hal) hazreti Šiblija, te da je vrijeme da “krene dalje” s kićenjem odraza djelovanja Božijega Imena “Allah”, hazreti Džunejd Bagdadi objasni:

“Ako nisi sa Allahom već s nama, a govoriš o Allahu, znaš da je spominjanje nekoga u njegovome odsustvu ustvari ogovaranje (gibet), a ono je zabranjeno (haram). A ako si s nama a spominješ tek tako Ime uzvišenoga Allaha, onda to znači nepoštivanje svetosti, a što je također haram.”
(izvor: http://www.znaci.com/osnovi_vjerovanja/ ... Allah.html)
Samo ti je ovo pod sedam suhveli brate. Sve ostalo je ok. Tvoj hadis je suprotan ovome hadisu-kudsiju :

Uzvišeni Allah kaže: Ja sam tamo gdje Moj rob zamisli i Ja sam uz njega kad Me spomene. Ako me spomene u sebi, Ja ga spomenem u sebi; a ako me spomene u skupu, Ja ga spomenem u skupu odabranijem od njegovog. Ako Mi se približi koliko jedan pedačlj, Ja mu se približim koliko lakat. Ako Mi se približi lakat, ja mu se približim hvat. Ako Mi u susret krene idući, Ja krenem njemu trčeći."
Razumijem te, @shalaedin.
Veoma mi je poznat navedeni, časni kudsi-hadis. Ipak, nije u kontradikciji sa onim što sam naveo. Možda nisam bio dovoljno jasan time što sam, kao primjer, naveo dvojicu velikana: Džunejda i Šiblija.
Zikr je jedan od najlakših ibadeta i, u isto vrijeme, i najvrednijih. To je znano.
Ono što sam htio istaknuti je nonšalantan odnos prema Božijem Imenu. A tu se ne radi o jeziku već srcu. Ono srce, kojem padnu koprene i skine se perda, ostaje zapanjeno Ljepotom i gubi glas...Ali, da ne idem daleko.
Svjedoci smo kako u Šeheru, na svakom ćošku, od osnovaca-đaka pa do zrelih ljudi, čujemo neprestano spominjanje Allaha u zakletvi:"Allaha ti, jesil igr'o ovaj najnoviji soccer?"-"Jesam, Allaha mi!", "De, uzmi kiflu!"-"Ne mogu, Allaha mi!".
Ovo je žalosno.
Allahov poslanik, alejhi-salatu we selam, kaže:"Kad se neko zakune Allahom, potrese se Arš!", upozoravajući ljude da se ne zaklinju Allahom za svaku stvar.
Naš narod, čini se, uzima zakletvu Velikim Imenom kao naku poštapalicu, ne razumijevajući težinu i veličinu te zakletve. Meni je to bolno.
Ono na što si ti reagovao (i hvala ti za to) treba razumjeti u kontekstu cijelog posta.
Mi znamo i da je namaz najvredniji vid ibadeta, pa, ipak, zabranjeno nam je obavljat namaz na putu kojim ljudi prolaze, da ne bismo smetali nekome. Učenje Kur'ana i zikr su neopisivo vrijedni - ali, ako ćemo sa učenjem ometati nekoga ko želi da spava - zabranjeno nam je to činiti.
Ima ljudi koji okače neku levhu na zid sobe, ne razumjevajući njeno značenje, a bilo bi im bolje da tu levhu zakucaju na svoje srce.
U Tefsirul-Kebiru (Velikom tumačenju), Fahrudina Razija, u tumačenju sure "Lukman", gdje se govori o mudrosti hazreti Lukmana, veli se:"Mudrost je staviti svaku stvar na njeno pravo mjesto."
A ja bih baš to volio - vidjeti muslimane mudrim.
arzuhal

#61 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by arzuhal »

@Compact, amin :) , ve ijjake.

@Ahmmed napisa na jednoj drugoj temi:
A i onako, čisto ljudski, bez nauke i egzaktnih dokaza, tvrdim da su ljudi nalik jedni na druge, ko jaje jajetu.
Bojim se da će mnogi promašit tako dubok smisao ove rečenice. Jer, svi ljudi jednako, muku muče sa svojim vrlinama i slabostima. Mi treba da odgonetnemo svoj odraz u tim drugim ljudima.
Robyn

#62 Re: tekbiri na protestima i drugo

Post by Robyn »

@Arzulah,

svaka cast na temi, podrzavam. Tko zna da cita, razumice. U nekim stvarima stvarno ne treba pretjerivati.
Post Reply