Tek kupljen TV- problem?
Moderator: Benq
- ExNihilo
#76 Re: Tek kupljen TV- problem?
Ne možemo. Najbolje je ništa ne kupovati, jer se kod nas uvaljuje šta stigne. Gledati katodni TV, nosati Nokia 3310, kuckati na Pentium II.
-
samoTEgledam
#77 Re: Tek kupljen TV- problem?
Mislim da bi mu na isti način bilo završeno i da nije zvao ako je uopšte i "intervenisao" preko nekoga, jer nije imao potrebe, samo je trebao biti malo strpljiviji i pustiti ljude da rade.Kolovodja wrote: Po meni, kad se vec prica o ovom, treba da se kaze kako i sta treba da se uradi ako je kupac otkrio kvar na uredjaju par dana nakon kupovine.
Ako je proslo par mjeseci, ima garancija-ovlasteni servis i to, ali par dana nakon kupovine se to ja mislim moze rijesiti a da se ne ceka 45 dana i to regularnom procedurom bez da se potezu veze. Ovi su mu zavrsili vrlo brzo , ali je on haman nekog zvao, sad ja pitam, jel to jedino rjesenje ili mozemo i mi obicni smrtnici ostvariti to pravo.
Svako može i treba ostvariti pravo na zamjenu/povrat novca i to regularnim procedurama/načinom bez potezanja bilo kakvih veza i relacija, samo treba biti malo strpljiv.
Svaki kupac ima pravo na reklamaciju kupljenog uređaja i to unutar 7 dana od dana kupovine, s tim što je bolje reagovati što ranije.
Postoje 2 oblika reklamacije (unutar ovih 7 dana):
- jedan je, vraćate nešto bez ikakva razloga (jer vam se ne sviđa), trgovac je dužan da vam izvrši povrat novca ili zamijeni za nešto što vam se sviđa ali samo i samo pod uslovom da ste vratili kompletnu ambalažu, sve papire, uputstva, svaku zaštitnu foliju, da vratite baš u stanju u kojem ste artikl i preuzeli i da nadokadite prodavcu sve troškove koji su mu nastali isporukom tog uređaja. Ako nešto od ovoga ne ispoštujete, trgovac nije ni ljudski a ni zakonski dužaan da vam izvrši povrat.
- drugi je kada vraćate proizvod na kojem ste uočili neke nedostatke za koje ni vi a ni trgovac u trenutku prodaje niste znali da postoje. U ovom slučaju trgovac šalje proizvod na servis kako bi ovlaštena/stručna osoba (serviser) potvrdio vaše navode. Jer trgovac ne mora biti ovlašten a još manje stručan da potvrdi vaše navode. Zbog ove radnje često dolazi do nesporazuma na relaciji trgovac/kupac, jer kupac apriori misli da ga hoće neko zeznuati, a trgovac je nemoćan bilo šta da uradi bez saglasnosti ovlaštenog lica (serviser) i vrlo često kupac sebi umišlja da ga neko hoće zeznuti, vratiti mu popravljen taj isti artikl i sl. U ovom slučaju trgovac je dužan da snosi sve troškove koje je imao kupac u postupku vraćanja artikla ali samo pod uslovom da ovlašteno lice (serviser) potvrdi navode kupca, u suprotnom trgovac može tražiti nadoknadu troškova od kupca zbog neopravdane reklamacije.
Treći slučaj koji ne podliježe reklamaciji je situacija kada kupac kupuje neki proizvod sa nekim nedostatkom, a u trenutku kupovine je svjestan, odnosno trgovac mu je ukazao na taj nedostatak i kupac "pri čistoj svijesti i zdravom razumu" kupuje taj proizvod. Obično se za ovakve proizvode traži od kupca da potpiše izjavu u kojoj izjavljuje da je upoznat sa tim i tim nedostatkom. Ali ako se ispostavi da i kod ovakvog artikla kupac naknadno utvrdi još neki nedostatak za koji nije znao u trenutku kupovine, može postupiti na ranije opisan način u roku od 7 dana.
Za pokretanje bilo koje procedure neophodan je pismeni zahtjev kupca.
Najbitnije, morate uvijek biti svjesni da je svakom trgovcu izuzetno stalo do vas kao kupca, jer on živi od vas, ali isto tako trebate biti realni pa priznati da i vama treba taj trgovac. Uz uzajamno uvažavanje i obostrani interes uvijek ali baš uvijek se može doći do obostranog zadovoljstva.
Nekada se morate naoružati strpljenjem jer ponekad uz najbolju volju trgovca, nije moguće sve odmah riješiti.
Svakako da se trebate upoznati sa svojim pravima kao kupac, ali isto tako morate biti svjesni da i trgovac radi da bi zaradio, na kome drugo nego na vama. Cilj trgovca je da nešto kupi što jeftinije te da proda što skuplje uz obavezu da poštuje vaša prava kao kupca. Vašu neinformiranost, npr. oko kretanja cijena nekog artikla trgovac će uvijek maksimalno naplatiti i tu mu nemate šta zamjerati, jer radi da bi vam naplatio
Mala digresija za neotvarane pakete, pogotovo sa televizorima veće dijagonale.
Ovo će rijetko ko htjeti da vam ispoštuje iz jednostavnog razloga, jer trgovac mora da provjeri šta je i u kakvom stanju njemu došlo. Znalo se dešavati da kupcu dođe, odnosno da kupac reklamira televizor sa raspadnutim panelom a da na ambalaži ne postoji nikakav znak fizičkog oštećenja. U ovom slučaju je skoro nemoguće utvrditi kada je došlo do oštećenja, u transportu do trgovca, u transportu od trgovca do kupca, krivicom kupca, ...
Malo se odužilo, nadam se da će biti od koristi, ako sam negdje napravio propust ili nešto prešutio, nije namjerno.
-
nedims
#78 Re: Tek kupljen TV- problem?
Hvala kolega na trudu...Vrlo edukativno...samoTEgledam wrote:Mislim da bi mu na isti način bilo završeno i da nije zvao ako je uopšte i "intervenisao" preko nekoga, jer nije imao potrebe, samo je trebao biti malo strpljiviji i pustiti ljude da rade.Kolovodja wrote: Po meni, kad se vec prica o ovom, treba da se kaze kako i sta treba da se uradi ako je kupac otkrio kvar na uredjaju par dana nakon kupovine.
Ako je proslo par mjeseci, ima garancija-ovlasteni servis i to, ali par dana nakon kupovine se to ja mislim moze rijesiti a da se ne ceka 45 dana i to regularnom procedurom bez da se potezu veze. Ovi su mu zavrsili vrlo brzo , ali je on haman nekog zvao, sad ja pitam, jel to jedino rjesenje ili mozemo i mi obicni smrtnici ostvariti to pravo.
Svako može i treba ostvariti pravo na zamjenu/povrat novca i to regularnim procedurama/načinom bez potezanja bilo kakvih veza i relacija, samo treba biti malo strpljiv.
Svaki kupac ima pravo na reklamaciju kupljenog uređaja i to unutar 7 dana od dana kupovine, s tim što je bolje reagovati što ranije.
Postoje 2 oblika reklamacije (unutar ovih 7 dana):
- jedan je, vraćate nešto bez ikakva razloga (jer vam se ne sviđa), trgovac je dužan da vam izvrši povrat novca ili zamijeni za nešto što vam se sviđa ali samo i samo pod uslovom da ste vratili kompletnu ambalažu, sve papire, uputstva, svaku zaštitnu foliju, da vratite baš u stanju u kojem ste artikl i preuzeli i da nadokadite prodavcu sve troškove koji su mu nastali isporukom tog uređaja. Ako nešto od ovoga ne ispoštujete, trgovac nije ni ljudski a ni zakonski dužaan da vam izvrši povrat.
- drugi je kada vraćate proizvod na kojem ste uočili neke nedostatke za koje ni vi a ni trgovac u trenutku prodaje niste znali da postoje. U ovom slučaju trgovac šalje proizvod na servis kako bi ovlaštena/stručna osoba (serviser) potvrdio vaše navode. Jer trgovac ne mora biti ovlašten a još manje stručan da potvrdi vaše navode. Zbog ove radnje često dolazi do nesporazuma na relaciji trgovac/kupac, jer kupac apriori misli da ga hoće neko zeznuati, a trgovac je nemoćan bilo šta da uradi bez saglasnosti ovlaštenog lica (serviser) i vrlo često kupac sebi umišlja da ga neko hoće zeznuti, vratiti mu popravljen taj isti artikl i sl. U ovom slučaju trgovac je dužan da snosi sve troškove koje je imao kupac u postupku vraćanja artikla ali samo pod uslovom da ovlašteno lice (serviser) potvrdi navode kupca, u suprotnom trgovac može tražiti nadoknadu troškova od kupca zbog neopravdane reklamacije.
Treći slučaj koji ne podliježe reklamaciji je situacija kada kupac kupuje neki proizvod sa nekim nedostatkom, a u trenutku kupovine je svjestan, odnosno trgovac mu je ukazao na taj nedostatak i kupac "pri čistoj svijesti i zdravom razumu" kupuje taj proizvod. Obično se za ovakve proizvode traži od kupca da potpiše izjavu u kojoj izjavljuje da je upoznat sa tim i tim nedostatkom. Ali ako se ispostavi da i kod ovakvog artikla kupac naknadno utvrdi još neki nedostatak za koji nije znao u trenutku kupovine, može postupiti na ranije opisan način u roku od 7 dana.
Za pokretanje bilo koje procedure neophodan je pismeni zahtjev kupca.
Najbitnije, morate uvijek biti svjesni da je svakom trgovcu izuzetno stalo do vas kao kupca, jer on živi od vas, ali isto tako trebate biti realni pa priznati da i vama treba taj trgovac. Uz uzajamno uvažavanje i obostrani interes uvijek ali baš uvijek se može doći do obostranog zadovoljstva.
Nekada se morate naoružati strpljenjem jer ponekad uz najbolju volju trgovca, nije moguće sve odmah riješiti.
Svakako da se trebate upoznati sa svojim pravima kao kupac, ali isto tako morate biti svjesni da i trgovac radi da bi zaradio, na kome drugo nego na vama. Cilj trgovca je da nešto kupi što jeftinije te da proda što skuplje uz obavezu da poštuje vaša prava kao kupca. Vašu neinformiranost, npr. oko kretanja cijena nekog artikla trgovac će uvijek maksimalno naplatiti i tu mu nemate šta zamjerati, jer radi da bi vam naplatio![]()
Mala digresija za neotvarane pakete, pogotovo sa televizorima veće dijagonale.
Ovo će rijetko ko htjeti da vam ispoštuje iz jednostavnog razloga, jer trgovac mora da provjeri šta je i u kakvom stanju njemu došlo. Znalo se dešavati da kupcu dođe, odnosno da kupac reklamira televizor sa raspadnutim panelom a da na ambalaži ne postoji nikakav znak fizičkog oštećenja. U ovom slučaju je skoro nemoguće utvrditi kada je došlo do oštećenja, u transportu do trgovca, u transportu od trgovca do kupca, krivicom kupca, ...
Malo se odužilo, nadam se da će biti od koristi, ako sam negdje napravio propust ili nešto prešutio, nije namjerno.
Jedino mi nije posve jasan boldirani dio...Da li da u ducanu otvaramo paket i izvrsimo pregled ili ne.
-
Phobius
#79 Re: Tek kupljen TV- problem?
Drago mi je da je priča ovako završila.Benq wrote:Procitaj nekoliko prethodnih postova , dobio je novi tv.Phobius wrote: Ukoliko si vratio robu u roku od 7 dana od dana kupovine, MORAJU TI DATI NOVI PROIZVOD! Ja bih ti preporučio da definitivno odeš i tražiš ili novi TV ili novac nazad. Ja sam imao sličan problem u Genelecu. Kupio sam TV (Samsung 48H6400) i nakon desetak dana sam primjetio da ima povelika crna mrlja, na desnoj strani ekrana, koja se primjeti na jednobojnim pozadinama ili kada se gleda utakmica. Uzeli su mi na servis TV, a rekao mi je prodavač da bi po zakonu mogao dobiti novi uređaj, da sam to primjetio i prijavio u prvih 7 dana. U tom periodu se tretira kao DOA ( dead on arrival).
Ipak, totalno nisi trebao uzimati TV iz izloga. Ti si faktički kupio polovan TV.
- chockad
#80 Re: Tek kupljen TV- problem?
imao sam isti problem sa panaconic televizorom. isto je bio 3d, smart i kamaru jos nekih opcija. i isti problem kao i kod tebe: sjena na ekranu, samo sto je kod mene bila gotovo na pola ekrana. danas dovezao, ujutro vratio. isti prodavac, i folo ne vidi ono sto ja vidim na ekranu, nego me ubjedjuje da je to od sunca, odbijanac od prozora isl. kada sam kupovao tv prethodni dan bilo je kasno poslijepodne i u radnji je bio samo taj prodavac. medjutim, kada sam vratio tv bilo je jutro i u radnji ih je bilo 4-ica. jedan od prodavaca, slusajuci moju raspravu sa likom koji mi je prodao tv, prilazi i postavlja pitanje kolegi: je li to opet neko vratio panasonic?
upitao sam tog prodavca br.2, kako misli opet neko vratio panasonic, a on rece da je vec 3-je ljudi vracalo isti model tv-a, i da se radi o nekoj fabrickoj gresci.
da li je on svim ljudima trpao isti tv, ili se stvarno radi o gresci ne znam. ali za svaki slucaj kesirao sam jos 150km i kupio LG, a za 65km dobio sam i "no mather what" garanciju na 1 godinu.
upitao sam tog prodavca br.2, kako misli opet neko vratio panasonic, a on rece da je vec 3-je ljudi vracalo isti model tv-a, i da se radi o nekoj fabrickoj gresci.
da li je on svim ljudima trpao isti tv, ili se stvarno radi o gresci ne znam. ali za svaki slucaj kesirao sam jos 150km i kupio LG, a za 65km dobio sam i "no mather what" garanciju na 1 godinu.
- zubi
#81 Re: Tek kupljen TV- problem?
koja radnja je u pitanju?chockad wrote:imao sam isti problem sa panaconic televizorom. isto je bio 3d, smart i kamaru jos nekih opcija. i isti problem kao i kod tebe: sjena na ekranu, samo sto je kod mene bila gotovo na pola ekrana. danas dovezao, ujutro vratio. isti prodavac, i folo ne vidi ono sto ja vidim na ekranu, nego me ubjedjuje da je to od sunca, odbijanac od prozora isl. kada sam kupovao tv prethodni dan bilo je kasno poslijepodne i u radnji je bio samo taj prodavac. medjutim, kada sam vratio tv bilo je jutro i u radnji ih je bilo 4-ica. jedan od prodavaca, slusajuci moju raspravu sa likom koji mi je prodao tv, prilazi i postavlja pitanje kolegi: je li to opet neko vratio panasonic?
- chockad
#82 Re: Tek kupljen TV- problem?
ma ovamo na mom kraju, u bijeljini. bg electronic...zubi wrote:koja radnja je u pitanju?chockad wrote:imao sam isti problem sa panaconic televizorom. isto je bio 3d, smart i kamaru jos nekih opcija. i isti problem kao i kod tebe: sjena na ekranu, samo sto je kod mene bila gotovo na pola ekrana. danas dovezao, ujutro vratio. isti prodavac, i folo ne vidi ono sto ja vidim na ekranu, nego me ubjedjuje da je to od sunca, odbijanac od prozora isl. kada sam kupovao tv prethodni dan bilo je kasno poslijepodne i u radnji je bio samo taj prodavac. medjutim, kada sam vratio tv bilo je jutro i u radnji ih je bilo 4-ica. jedan od prodavaca, slusajuci moju raspravu sa likom koji mi je prodao tv, prilazi i postavlja pitanje kolegi: je li to opet neko vratio panasonic?
- KB9
#83 Re: Tek kupljen TV- problem?
dje ces bolan uzet tv iz izloga, radio vjerovatno vise nego sto ce kod tebe ikad 
- Cossack
#84 Re: Tek kupljen TV- problem?
Ja sam prije 5 godina u Mobil mediji kupio TV s izloga. Cjena mu je umjesto 1300 bila 999 KM
I sada radi bez ikakvih problema.
-
dowydyenya
#85 Re: Tek kupljen TV- problem?
Samo u Tehno Magu kupujem.Kvalite usluga sve na nivou.Da mi se ovo desilo kao @tusk isti dan bi bio tv zamjenjen za drugi uz izvinjenje.zomri wrote:Basancheros wrote:
"Ja nemam loseg iskustva sto se tice nasih radnji tehnicke robe"
Nisi bio u Domodu![]()
od naših radnji i od mene idu sve preporuke za technoshop. jedino tamo su uposleni edukovani o onome što prodaju i voljni su satima titrati oko mušterije i pokazivati mogućnosti proizvoda.
ovo ostalo, da te bog sačuva. domod ubjedljivo najgori!
Jedni te isti radnici preko desetak godina na istom mjestu u istoj firmi.
Last edited by dowydyenya on 25/11/2015 15:15, edited 1 time in total.