Tehvidi kao ibadet jesu novotarija ali se na njima ne uči ništa što izvodi iz islama tako da ne treba zabranjivati i slično već oni koji prisustvuju tim događajima trebaju da poštuju islamske propise (oblačenje i sl.) kad prisustvuju istim, a ne da čekaju ispred džamije da džematlije klanjaju pa tek da onda uđu unutra na tehvid ili mevlud.Olovni_Vojnik wrote:Ti nasla sebi za pravo osporavati "ono sto olaksava zivot". Sva ulema je tako okarektisala mobitel, automobil, avion...al' ti moras da pmaetujes.![]()
Tevhid i mevlud su novotarija u ibadetu, sto NIJE DOZVOLJENO, i nema NI JEDNO uporiste u Kur'anu i sunnetu, ma sta god ti mislila il' napisala. Kazes da prof. dr. Ljevakovic ti nije autoritet, dobro. Al' onda ko je?
Tehvid
- ja.neron
#126 Re: Tehvid
-
strongwoman
#127 Re: Tehvid
ja.neron wrote:Tehvidi kao ibadet jesu novotarija ali se na njima ne uči ništa što izvodi iz islama tako da ne treba zabranjivati i slično već oni koji prisustvuju tim događajima trebaju da poštuju islamske propise (oblačenje i sl.) kad prisustvuju istim, a ne da čekaju ispred džamije da džematlije klanjaju pa tek da onda uđu unutra na tehvid ili mevlud.Olovni_Vojnik wrote:Ti nasla sebi za pravo osporavati "ono sto olaksava zivot". Sva ulema je tako okarektisala mobitel, automobil, avion...al' ti moras da pmaetujes.![]()
Tevhid i mevlud su novotarija u ibadetu, sto NIJE DOZVOLJENO, i nema NI JEDNO uporiste u Kur'anu i sunnetu, ma sta god ti mislila il' napisala. Kazes da prof. dr. Ljevakovic ti nije autoritet, dobro. Al' onda ko je?
Slazem se ..
- BHF_Manijak
#128 Re: Tehvid
Prosao sam ja draga SW tevhida i tevhida, vidio sve i svasta, i samo cu ponoviti jedno od zlatnih pravila islama Innemel e'amalu bi-nijjat - djela se prema namjerama cijene, a prema tome slaba ce koji/koja imati hajra od onakvih tevhida kakvi se kod nas po Bosni izvode...Jel se tevhid zavrsi to se mahrame sa glava skidaju, posebno one minderpuze, to su suknje jedva do ispod koljena, naravno odmah poslije najljepseg, kur'anskog, govora pocinje se sa klasicnim mahalskim pricama, usput se koji put i umrli/umrla spomene, ali standardno je ipak mahalanje, vazno je sta ce se popit/popit i uz to obavezno izbiranje po loncima "Eh meni nemoj ovo, ja ne volim masnije, deder mi Bogati casu vode, nemoj meni supe, meni malo vise krompira navadi itd", prisustvo efendija/mualima koje bez koverte ne mozes natjerat puskom na tevhid je neizostavno naravno, kasnije se naravno prica okrene na segu i zezanciju, praznu besjedu, a slabo kad bude kakvog pametnog dersa koji bi atrmosferu ostavio u islamskom duhu, zbog cega su se na kraju krajeva tu i sabrali, da zamole Gospodara za oprost umrlom, ali tevhidi su sve samo to ne nazalost...
Ne osudjujem tebe, imas svoju viziju istog, ali ja ono sto sam prosao i vidio, samo mogu reci i ponoviti da slabu hajra ima u tome, ima i drugih nacina da se ljudi saberu i muhabbete, ali kriti se iza sehadeta, zikra da i se sabralo i ispricalo, to i nije bas iskreno i lijepo! Nemam ja pravo ni u cije nijjete ulaziti, ali valjda to ljudi sami na kraju pokazu, umjesto da odise islamskim duhom, smirenscou, blagoscu, dostojanstvom to sijelo, ono se na kraju pretvara u teferic...Ne znam, mozda je kod tebe to drugacije, na tevhidima na kojima si bila, no ja sam mnogo toga obisao, cak i u drugim gradovima, no na prste mogu nabrojati tevhid koji je ispunio svoj cilj i namjeru da se zikri, dovi, dersi, lijepo prica itd...
Sto se novotarije kao novotarije tice SW, ne mozes tek tako olahko nesto osuditi ili odobriti, a ponajmanje stvari iz ibadeta/vjere porediti sa tehnologijama i napretkom ljudske civilizacije, dakle mobitel i neka novotarija u ibadetu ne mogu nikako biti isto, Poslanik rece olaksavajte a ne otezavajte, pa i u taj kontekst se moze stvatiti ovaj napredak na tehnoloskom planu, ali nesto novo u vjeru uvesti, pa ne znam bas kolika covjeku hrabrost za to treba, a zar nam nije dovoljna praksa ucitelja svijeta?! Kad on za svog Ibrahima nije tevhid ucio i dovu pravio, zasto smo mi to bolji od Poslanika saws?! Niko ne kaze da je stetno ono sto se na tevhidima uci, zikr je nesto najuzvisenije, ali zar mi tako lahko mozemo sebi dati nesto za pravo da u vjeri mjenjamo i dodajemo a Poslanik to za svoga zivota nije ucinio, a da je bilo potrebe Muhammed as bi to sigurno rekao da se radi, bez obzira koliko je to muslimanima Bosne valjalo u prethodnom periodu, to ipak ne mijenja vjeru, eto sve ok, prije su bili potrebni tevhidi radi toga i toga, ali sta je sa danasnjicom, treba li i danas, eto nema vise socijalizma??
Druga stvar, ne znam zasto tolika ogorcenost na fetva i emina, covjek samo u skladu sa Kur'anom i sunnetom odgovara na pitanja i ako mu se postavi pitanje za tevhid, sta drugo da kaze a da ne slaze?! Da kaze da je to zabiljezeno u praksi Poslanika?! Da predje preko toga da to nije bio slucaj i da kaze kako je to "kao ocuvalo" islam u BiH?! Ne bi se bas slozio da je to ocuvanje islama u BiH bilo! Sta god da kaze pogrijesit ce u vezi s tevhidom, ako naravno zeli da odgovara u skaldu sa sunnetullahom!!! Ipak ne mozes tek tako omalovazavti neciji rad i trud, covjek sigurno ne govori po hiru svome, niti govori bez argumenata vec po izvorima serijata, naravno ti imas pravo da kazes ja ne priznajem njegove fetve, no niko nicije breme nece nositi kako Allah swt kaze na dosta mjesta u Kur'anu, samo cisto sumnjam da ces naci ijednog islaskog autoriteta, domaceg ili stranog, koji bi odobrio nesto sto nije u skladu sa praksom sa Kur'anom i sto nije zabiljezila praksa Bozijeg Poslanika, a ti opet kako hoces imas pravo na to, no na klizak teren gazis samo da znas...
Mozes se oglusiti na dokaze koji ti ljudi iznose i reci "Ma nije to tako, ipak nema nista lose u tevhidu, ocuvao je dzemat u komunizmu", no ipak zapitaj se koliko si objektivna prema samoj sebi i iskrena, ne treba zatvarati oci pred istinom.
PS I bez da mi neko sad naleti sa natuknicama vehabija, vakav nakav, oni koji me poznaju dobro znaju ko sam, sta sam, ovo je cisto napisano prema Kur'anu i sunnetu.
Ne osudjujem tebe, imas svoju viziju istog, ali ja ono sto sam prosao i vidio, samo mogu reci i ponoviti da slabu hajra ima u tome, ima i drugih nacina da se ljudi saberu i muhabbete, ali kriti se iza sehadeta, zikra da i se sabralo i ispricalo, to i nije bas iskreno i lijepo! Nemam ja pravo ni u cije nijjete ulaziti, ali valjda to ljudi sami na kraju pokazu, umjesto da odise islamskim duhom, smirenscou, blagoscu, dostojanstvom to sijelo, ono se na kraju pretvara u teferic...Ne znam, mozda je kod tebe to drugacije, na tevhidima na kojima si bila, no ja sam mnogo toga obisao, cak i u drugim gradovima, no na prste mogu nabrojati tevhid koji je ispunio svoj cilj i namjeru da se zikri, dovi, dersi, lijepo prica itd...
Sto se novotarije kao novotarije tice SW, ne mozes tek tako olahko nesto osuditi ili odobriti, a ponajmanje stvari iz ibadeta/vjere porediti sa tehnologijama i napretkom ljudske civilizacije, dakle mobitel i neka novotarija u ibadetu ne mogu nikako biti isto, Poslanik rece olaksavajte a ne otezavajte, pa i u taj kontekst se moze stvatiti ovaj napredak na tehnoloskom planu, ali nesto novo u vjeru uvesti, pa ne znam bas kolika covjeku hrabrost za to treba, a zar nam nije dovoljna praksa ucitelja svijeta?! Kad on za svog Ibrahima nije tevhid ucio i dovu pravio, zasto smo mi to bolji od Poslanika saws?! Niko ne kaze da je stetno ono sto se na tevhidima uci, zikr je nesto najuzvisenije, ali zar mi tako lahko mozemo sebi dati nesto za pravo da u vjeri mjenjamo i dodajemo a Poslanik to za svoga zivota nije ucinio, a da je bilo potrebe Muhammed as bi to sigurno rekao da se radi, bez obzira koliko je to muslimanima Bosne valjalo u prethodnom periodu, to ipak ne mijenja vjeru, eto sve ok, prije su bili potrebni tevhidi radi toga i toga, ali sta je sa danasnjicom, treba li i danas, eto nema vise socijalizma??
Druga stvar, ne znam zasto tolika ogorcenost na fetva i emina, covjek samo u skladu sa Kur'anom i sunnetom odgovara na pitanja i ako mu se postavi pitanje za tevhid, sta drugo da kaze a da ne slaze?! Da kaze da je to zabiljezeno u praksi Poslanika?! Da predje preko toga da to nije bio slucaj i da kaze kako je to "kao ocuvalo" islam u BiH?! Ne bi se bas slozio da je to ocuvanje islama u BiH bilo! Sta god da kaze pogrijesit ce u vezi s tevhidom, ako naravno zeli da odgovara u skaldu sa sunnetullahom!!! Ipak ne mozes tek tako omalovazavti neciji rad i trud, covjek sigurno ne govori po hiru svome, niti govori bez argumenata vec po izvorima serijata, naravno ti imas pravo da kazes ja ne priznajem njegove fetve, no niko nicije breme nece nositi kako Allah swt kaze na dosta mjesta u Kur'anu, samo cisto sumnjam da ces naci ijednog islaskog autoriteta, domaceg ili stranog, koji bi odobrio nesto sto nije u skladu sa praksom sa Kur'anom i sto nije zabiljezila praksa Bozijeg Poslanika, a ti opet kako hoces imas pravo na to, no na klizak teren gazis samo da znas...
PS I bez da mi neko sad naleti sa natuknicama vehabija, vakav nakav, oni koji me poznaju dobro znaju ko sam, sta sam, ovo je cisto napisano prema Kur'anu i sunnetu.
- idealnaM
#129 Re: Tehvid
Reci him @Manijak
Eo da citiram sama sebe
@Manijak,još jednom
Eo da citiram sama sebe
Dakle, nije do pročitanih knjiga, već do onoga što imamo u praksi..nije meni "pamet pomutila vehabijska literatura", već ono što svakodnevno vidim oko sebe.idealnaM wrote:[:lol: oj...oplakah
Na zadanu temu:
Nekako taj tevhid u danu dženaze i mogu shvatitit...onako, ako se to još kod kuce odrzava, na neki način namazom, učenjem Kur ana, zikrom i dovom prisutnih, umiruje se i ženski dio porodice umrlog...pa se to sve lakše podnese...ali ovo bardanje četresnice, pa godišnjice...![]()
Po meni je mevlud ili tehvid vise drustveni događaj, negoli neka vrsta ibadeta..skupe se tetke, amidzinice, dajdzinice, kone..jedinstvena prilika da se vide, ižljube, promahalaju..i tako..u jednom ćošku plač i naricanje, a u drugom kikotanje, gibet, podsmjehivanje...A ko će ko žene...onda imaš obavezno "vijeće stoličarki" koje je po pravilu zaduženo za nadgledanje prisutnih, i održavanje reda i mira(još jedna devijantna pojava-džamije nam sve više podsjećaju na crkve po broju i potrebi stolica)...Namaz je tu sekundarna stvar, većina i ne ispunjava uslove pristupanja namazu...međutim sve imaju osnovni rekvizit - tespih...vidjela žaba da se konji kuju...u tarlakanju obicno prodje i ostatak "događaja".Na koncu, sve se žale na utrnulost udova od "aman silnog sjedenja", a onda se brže-bolje pogudi izaći vani..jedna preko druge.Mahalanje se nastavlja i pred džamijom, a onda razlaz...Jedina stvar u koju su sve sigurne-nevalja se sa teHvida svraćati nikome-...
![]()
Ni mevludi nisu ništa bolji...jedina razlika je povod...Prije par godina ostadoh zatečena...nakon šerbeta, slatkiša i ostaloga, počeše se dijeliti i cigare..
@Manijak,još jednom
-
strongwoman
#130 Re: Tehvid
Manijace, lijepo si to napisao i na tvoj post nemam zaista niti jednu opasku. Razgovarati na ovom nivou cu uvijek rado i saslusati i razmisliti.
Ja nisam carsijsko djete, nego djete sa sela i tevhidi i mevludi na kojima sam ja bila i na kojima cu biti aBd su stvarno bili edebli i ja tevhid i mevlud kao takav branim i branit cu do kraja svog zivota. To znaci da su zene pokrivene onako kako treba (bula Fatima nije dozvoljavala niti dlaka da se vidi, odmah bi pocela govoriti kako niti jedan melek nece prisustvovati tevhidu i javno bi opomenula pojedinacno zenu koju bi vidjela da nije propisno obucena i pokrivena - naravno na jedan lijep nacin).
Nikada se na tevhidu nije dijelilo nista drugo do osim pletenica, cak ni sok niti kahva. Serbe bi se djelilo na mevludima. Na tevhidu bi se obavezno proucilo 70.000 puta La illahe ilallah, donosili salavati i ucile sure iz Kur'ana. Upucivale bi se hajr dove, ne samo za umrle nego za citav ummet. Nije bilo sijela poslije tevhida, nego par recenica i svako svojoj kuci. Kovertu je vracala, obrazalazuci da je haram primati novac, da ona prima platu iz IZ i da je to nagrada za njen trud na ovom svijetu...
Moj efendija rahmetli, ef. Hasib Ramic je kada bi dosao kuci ponovo klanjao namaz obrazlazuci da je za namaz u dzamiji placen, da za to prima platu, a da namaz koji obavi kuci je dug kojim ga duzi Svevisnji.
Cula sam svasta, da postoje svakakve hanume i da takve dolaze na tevhide, ali ne smijem niti njih osudjivati, ne znam kakav im je nijet, sve se to dragi Manijace nosi od kuce i iz kuce.
Ljevakovicevu izjavu da od tevhida nema koristi ni onaj koji uci niti onaj kome se uci nikako ne mogu shvatiti, jer mislim da samo dragi Allah dz.s. zna ko ima koristi od proucenog zikra, ajeta, sure...
Ja nisam carsijsko djete, nego djete sa sela i tevhidi i mevludi na kojima sam ja bila i na kojima cu biti aBd su stvarno bili edebli i ja tevhid i mevlud kao takav branim i branit cu do kraja svog zivota. To znaci da su zene pokrivene onako kako treba (bula Fatima nije dozvoljavala niti dlaka da se vidi, odmah bi pocela govoriti kako niti jedan melek nece prisustvovati tevhidu i javno bi opomenula pojedinacno zenu koju bi vidjela da nije propisno obucena i pokrivena - naravno na jedan lijep nacin).
Nikada se na tevhidu nije dijelilo nista drugo do osim pletenica, cak ni sok niti kahva. Serbe bi se djelilo na mevludima. Na tevhidu bi se obavezno proucilo 70.000 puta La illahe ilallah, donosili salavati i ucile sure iz Kur'ana. Upucivale bi se hajr dove, ne samo za umrle nego za citav ummet. Nije bilo sijela poslije tevhida, nego par recenica i svako svojoj kuci. Kovertu je vracala, obrazalazuci da je haram primati novac, da ona prima platu iz IZ i da je to nagrada za njen trud na ovom svijetu...
Moj efendija rahmetli, ef. Hasib Ramic je kada bi dosao kuci ponovo klanjao namaz obrazlazuci da je za namaz u dzamiji placen, da za to prima platu, a da namaz koji obavi kuci je dug kojim ga duzi Svevisnji.
Cula sam svasta, da postoje svakakve hanume i da takve dolaze na tevhide, ali ne smijem niti njih osudjivati, ne znam kakav im je nijet, sve se to dragi Manijace nosi od kuce i iz kuce.
Ljevakovicevu izjavu da od tevhida nema koristi ni onaj koji uci niti onaj kome se uci nikako ne mogu shvatiti, jer mislim da samo dragi Allah dz.s. zna ko ima koristi od proucenog zikra, ajeta, sure...
- BHF_Manijak
#131 Re: Tehvid
Zaboravih dodati u postu, da ti mozda imas drugacija iskustva sa mevludima, a kako vidim imas, no ja sam obisao svega i svacega i misljenja sam da ako ce se u takvoj formi odrzavati kakvim ga ja znam, to jeste da minderpuze(obicno besposlene hanume) dodju, da gledaju kako ce se svega i svacega nahavljati(a nerijetko bude i "moRes li mi Bogati malo i zamotat da malom Mensuru stagod ponesem"
), kako ce se fino "pomesti" onaj ko nije prisutan itd...onda radije nek se ako treba i fetva o zabrani donese, jer sigurno od tog nema niko hajra,samo grijeha insan zaradit...Tvoje je ok, ali opet ponavljam treba covjek sa stvarima, posebno akaidskim, oprezno postupati i ne prelaziti olahko preko stvari u smislu "hajde Bogati hajr je u ovome"...
- fatamorgana
#132 Re: Tehvid
Haujesnou, a zaboravio si da spomeneš da su crkve pretvarane u slastičarne ...Olovni_Vojnik wrote:Pogresne informacija imas...tad su dzamije pretvarane u skladistainsomnia78 wrote: Kako iznosite ovolike neistine? Ko te je ubijo zbog ovoga, i apsolutno nije istina da je to jedino sto se smjelo javno obavljati. I u komunizmu su gradjene i cuvane izgradjene dzamije, klanjao je ko je htjeo klanjati, postio je ko je htjeo postiti zavrsavale su se medrese i islamski fakulteti itd.
- wild roses
#133 Re: Tehvid
Jučer sam bila na mevludu lijepo se proučio recitiranjem veličanstvenih događaja u vezi sa Vjerovjesnikovim s.a.v.s. dolaskom na ovaj svijet, učio se Kur`ana, zikir, salavatiBHF_Manijak wrote:Zaboravih dodati u postu, da ti mozda imas drugacija iskustva sa mevludima, a kako vidim imas, no ja sam obisao svega i svacega i misljenja sam da ako ce se u takvoj formi odrzavati kakvim ga ja znam, to jeste da minderpuze(obicno besposlene hanume) dodju, da gledaju kako ce se svega i svacega nahavljati(a nerijetko bude i "moRes li mi Bogati malo i zamotat da malom Mensuru stagod ponesem"), kako ce se fino "pomesti" onaj ko nije prisutan itd...onda radije nek se ako treba i fetva o zabrani donese, jer sigurno od tog nema niko hajra,samo grijeha insan zaradit...Tvoje je ok, ali opet ponavljam treba covjek sa stvarima, posebno akaidskim, oprezno postupati i ne prelaziti olahko preko stvari u smislu "hajde Bogati hajr je u ovome"...
Zatim je se postavila sofra i svi su jeli koliko su htjeli, a nisam se sjetila da gledam koliko je ko pojeo i je li tražio da se nekom "spakuje" hrane. I da nas Allah sačuva od toga da se zabrani okupljanje radi učenja mevluda
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#134 Re: Tehvid
Danas sam čuo informaciju da se istovremeno uči muški i ženski tevhid u dvije prostorije odvojeno. Interesuje me da li je to OK. Moji su ovdje rođeni, ja takođe i nikada nisam čuo za takvo nešto.
Jesam li ja zaostao ili je posrijedi nešto drugo?
Jesam li ja zaostao ili je posrijedi nešto drugo?
- liliput
#135 Re: Tehvid
Zaista mi je drago cuti, da je ovakvo ponasanje postojalo negdje ili da jos uvijek postojistrongwoman wrote: Bas na tim tevhidima sam naucila od te iste svoje bule koliki je haram uzimati novac za proucene sure, i ako se uci da se uci u ime Allaha, a ne za novac!!!
Ja koliko znam, u mojoj mahali i sire, gdje sam odrasla, koverte su se uvijek primale...nikad niko nije rekao - eh ja primam plato od IZ i ne treba mi to, haram je to...Iako ja mislim da bi zaista svi trebali tako postupati - ne uzimati taj novac....
Samo jednom sam bila prisutna, kada je jedan, od 4-5 prisutnih hodza odbio uzeti kovertu, al on je bio zaista dobar kucni prijatelj, ostalo koliko ja znam, nazalost, svi uzimaju uvijek...
A sto mene najvise nervira kod tih tevhida, mada ne sumnjam da se moze i zaraditi sevap za sve prouceno na njima, je to sto se poslije samo 'strane' zavade...Zbog cega? Zbog toga, sto ovaj nije pozvan ( a neko drugi je pozvan), ili sto ovom nije usluzen rucak (ako je tevhid u kuci), ili sto ona hanuma nije dobila fildzan umjesto soljice kad se kahva posluzivala, ili ona prica - ah vidi one kone, vako, vidi ove vako...ili sto ovo ili sto ono...I onda mi veca steta na kraju bude, od toga nego korist...
Al na hajr, Allah najbolje zna. Zaista ako negdje postoji tevhid - bez svih ovih problema koje sam navela - onda skidam kapu...
- RespectLifeBH
#136 Re: Tehvid
Evo u prilog još jedan stav po pitanju pravljenja tevhida za umrle. Na pitanja odgovara Bekir-ef. Makic, predsjednik Udruzenja uleme Islamske zajednice u Srbiji.
Islamska zajednica u Srbiji. Izdavacka kuca El-Kelimeh. Rubrika "Pitanja i odgovori" u okviru nase emisije koja se prikazuje na lokalnim televizijama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Rozajama i Plavu.