Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Zovem se Zelena

#1 Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by Zovem se Zelena »

Ako neka tema već ima, sorry ali tražilica ne radi, pa ne ključajte odmah :-D

Dakle, interesuje me kako poboljšati pamćenje? Kako usvojiti što prije nove informacije?
Pripremam jako težak ispit već skoro 2 mjeseca. Dvije knjige koje imam sam već nekako strpala u glavu ali... Problem predstavljaju nove informacije koje dolaze do mene ali ih mozak prosto ne može, ili ne želi, pohraniti. Broj tih informacija je poprilično veliki i imam nekih 14 dana da ih strpam i ukomponujem sa već postojećim.
KAKO???

Pokušavam dopisivanjemm crvenom olovkom, lijepljenjem onih stickersa u boji, pokušavam da ih fotografski zapamtim. No, nije baš od neke pomoći.

Podijelite sa mnom neke svoje tehnike učenja i boljeg pamćenja, ako ih imate. Hvala :-D
modesti

#2 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by modesti »

1. Ne uči na pamet već sa razumijevanjem
2. Mozak nema ograničen kapacitet, ne može se desiti da nove informacije ne mogu stati u glavu. Samo si ti izgubila interes i nisi motivisana za učenje.
3. Kombinuj nove informacije sa već dobro zapamćenim informacijama koje su ti interesantne.
4. Nagradi se svaki put za pređeno gradivo koje si unaprijed odredila.
5. Neki ispiti traže više od 3 mjeseca spremanja pa ako ovaj put ne uspiješ, pokušaj na sljedećem roku.

Sretno.

P.S. Probaj sa karticama za učenje (iako nemaš baš puno vremena za pravljenje istih). Ništa ti konkretnije ne mogu predložiti pošto ne znam o kakvoj vrsti gradiva se radi.
atko

#3 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by atko »

@modesti ti je vec reko manje vise sve sto treba da se kaze :)

Kakvo gradivo je u pitanju ... kakav je nacin ispitivanja/polaganja?

Ne pokusavaj nista nazor ... naspavj se... to je nevjerovatno bitan momenat ... mozak u snu "defragmentira" mnogo toga... npr ... ako imas neke 3 oblasti da naucis za 3 dana ... onda prvi dan izuci sve tri oblasti ... obuhvati neki kostur ... (PRE)SPAVAJ ... drugi dan radi opet sve tri oblasti sa vise detalja... (PRE)SPAVAJ.... treci dan ponavljaj i razjasni stvari koje "skripe".... naravno uci sa razumjevanjem ... pravi sto je vise realna poredjenja, fokusiraj se na to a ne na broj stranica koliko imas da predjes ... itd itd ...
Zovem se Zelena

#4 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by Zovem se Zelena »

:)
E hvala vam... Uglavnom se nekako i koristim sličnim tehnikama.
U pitanju je zeznuta oblast vezana za medicinu, dosta činjenica ipak moram naučiti napamet kako bi ih poslije mogla kombinovati, prepoznati, detektovati... Znači, nema cile-mile. Sa razumijevanjem ih mogu jedino povezivati. Poputu matematičkih formula koje moraš imati u glavi a onda koristiti onu koja ti najviše odgovara!

95% gradiva ja imam pohranjeno ali me zezaju one sitnice koje svako malo profa traži, nove informacije koje kući kao znam ali kada treba mozak ih ne reprodukuje :-)
zijancer

#5 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by zijancer »

:-)
bio je nekakaf koristan dokumentarac u vezi fotografskog pamcenja..
jedan od primjera se bavi konobarom koji zapamti narudzbu 15 osoba bez problema, a kada su pokusali utvrditi kako je to moguce..ispostavilo se da ih nije pamtio pojedinacno (to je jednostavno previse)
izgleda da se sluzio tehnikom grupisanja informacija
pa je umjesto 15 podataka imao posla sa 2-3 podatka fino zaokruzena u cjeline :-)
iliti prvo kostur price, pa muskulatura, pa koza i depilacija :-) :P
JThomas

#6 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by JThomas »

samo opušteno. mozak se ne može forsirati, onda bude gore.

i što kaže, manje više sve tehnike boljeg pamćenja i učenja se baziraju na pamćenju i "uvezivanju" grupe podataka. pojedinačno učiti stvari napamet, jednu po jednu je vrlo teško i nezahvalno. fazon je vidjeti cjelinu, vezu, po potrebi je i napraviti gdje je nema...
Ductus Holedocus

#7 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by Ductus Holedocus »

Zovem se Zelena wrote::)
E hvala vam... Uglavnom se nekako i koristim sličnim tehnikama.
U pitanju je zeznuta oblast vezana za medicinu, dosta činjenica ipak moram naučiti napamet kako bi ih poslije mogla kombinovati, prepoznati, detektovati... Znači, nema cile-mile. Sa razumijevanjem ih mogu jedino povezivati. Poputu matematičkih formula koje moraš imati u glavi a onda koristiti onu koja ti najviše odgovara!

95% gradiva ja imam pohranjeno ali me zezaju one sitnice koje svako malo profa traži, nove informacije koje kući kao znam ali kada treba mozak ih ne reprodukuje :-)
Imam isti problem...s "istim"oblastima...,dakle medicinski predmet.. :x
4m3l

#8 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by 4m3l »

Ma podjoni to i gotovo ha ya xD
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#9 Re: Tehnike boljeg pamćenja/učenja/usvajanja...

Post by Priorat »

definitivno ovo
Post Reply