Prva stvar, ne treba generalizirati te stvari, nekome cokolada ne smeta, nekome smeta, svako ima odredjenu osjetljivost na te stvari. Recimo meni smetaju jako orasi, eurokrem, a sa cokoladom nemam problema... Takodje razlicita tijela ljudi, razlicito procesuiraju masnoce, razlicita su hormonalna lucenja itd. Meni se recimo koza puno masti, to izlazi na kozu dosta itd...
Identifikuj koja ti hrana manje prija, i izaziva probleme. Meni se nakon eurokrema u roku od dva dana obavezno pojavi neka cisticna akna, ili na tjemenu ili na licu. Onda izbjegvaj tu granu koja ti ne odgovara. Uzmi si losion za ciscenje lica u apoteci, alkohol sa klindamicinom koji je antibiotik i sa tim cisti lice dnevno, to pomaze da se otklone bakterije koje su vecinom i uzrok problema sa bubuljicama. Za cisticne akne, cim primjetis da se akna formira, tretiras je preparatom koji sadrzi azelatnu kiselinu (topla preporuka ti je da potrazis kremu "Skinoren", koja meni cuda cini, ubrza proces radikalno). Te kremice sa azelatnom kiselinom malo peckaju, ali naviknes se brzo, i stavljas lokalno samo na to mjesto, i stvarno to bude dosta bolje...
Jos par savjeta su - obavezno pij puno vode, to je sigurna i provjerena stvar, izlucices sa vodom dosta gluposti iz organizama, fitnes vjezbanje, gledaj da se ponekad posteno oznojis sto cesce, i najbitnije od svega - nemoj istiskivat te akne ni stiskat ni dirat pipkat! I sam sam to radio ko mladji, busio iglom, al nista ne dobijes, samo napravis veci problem. Stiskanjem i pipkanjem zapravo gurnes sve te bakterije jos dublje unutra i nastane problem veci...
Eto to je neko moje iskustvo, sretno drug