TDI problem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
aj500
Imam Seat Toleda 66kW (90ks) koji otvorene vožnje troši cca 5,5-6 litara kad ga stiskam 6,5 lit (provjereno). Po gradu troši cca 7 litara. Auto sad ima 205.000 kilometara a po razgovorima s serviserima motor ide bez problema do 300.000 km. Što se tice seata kvaliteta motora i unutrašnjosti su stvarno super jer auto nakon toliko kilometara ne pucketa, necvili tj. neproizvodi nikakve zvukove jedino što im je udobnost nula
dok za udobnost i izgled talijanima skidam kapu
tu ih cjenim.
-
Seat
Toledo 1.9 TDI 110 KS:
Potrosnja po gradu je 6-7,5 a na otvorenom od 4-5,5.
Ovaj raspon zavisi od guzve i nacina voznje, ali evo jedan malo realniji podatak: Sarajevo-Mostar sa stajanjem na izlazu iz grada od pola sata i ukljucenom klimom 4,2 litra po putnom kompjuteru. Kompjuter zna slagati nekih 10% ali to je opet oko 4,6 sto ne moze nijedan benzinac sa 110 KS postici.
Ja sam prije vozio benzince, ali nikad vise!
Inace masina sa 110 KS trosi manje od one od 90 KS, jer je manje opterecena u normalnoj voznji. Pored toga promjenjiva geometrija turbine (kod 90 KS je obicna turbina) obezbjedjuje da auto vuce ravnomjerno kod svih obrtaja motora.
Sto se tice problema s kojim je pokrenuta ova rasprava samo bih rekao da je to konacno rijeseno. Turbo servis - Uzice, 130 eura, ociste promjenjivu geometriju turbine i ponovo je sastave.
Ovaj raspon zavisi od guzve i nacina voznje, ali evo jedan malo realniji podatak: Sarajevo-Mostar sa stajanjem na izlazu iz grada od pola sata i ukljucenom klimom 4,2 litra po putnom kompjuteru. Kompjuter zna slagati nekih 10% ali to je opet oko 4,6 sto ne moze nijedan benzinac sa 110 KS postici.
Inace masina sa 110 KS trosi manje od one od 90 KS, jer je manje opterecena u normalnoj voznji. Pored toga promjenjiva geometrija turbine (kod 90 KS je obicna turbina) obezbjedjuje da auto vuce ravnomjerno kod svih obrtaja motora.
Sto se tice problema s kojim je pokrenuta ova rasprava samo bih rekao da je to konacno rijeseno. Turbo servis - Uzice, 130 eura, ociste promjenjivu geometriju turbine i ponovo je sastave.
-
aj500
Daj molim te reci mi što su ti napravili jer ja još moju turbinu nism rješio. Jesu li cijelu turbinu reparirali ili su je smo očistili. I ako imaš neku web staricu ili e-mail da se probam dogovoriti jer mi je duplo jeftinije nego u Hrvatskoj.Seat wrote:Toledo 1.9 TDI 110 KS:
-
Seat
Ako ti je motor od 90 KS koliko ja znam nema promjenjivu geometriju sto je kod mene bio proble, a mozda i grijesim.
Prvo su skinuli turbinu i pogledali rotor te ustanovili da je ispravan. i to nisu rastavili. Onda su skinuli promjenjivu geometriju i izduvnu granu i sve to oprali kao u auto praonici. Nakon toga su kompresorom posusili i stavili u uredjaj za pjeskarenje. To je uredjaj koji pod visokim pritiskom bombarduje sitnim pjeskom ili sitnim komadicima metala dio koji se pjeskari. To traje nekih 20 minuta i nakon toga su izvadili izduvnu granu i dijelove turbine. Izgledalo je sve kao novo i sjajilo se kao da je premazano srebrnom bojom. Onda su sve sklopili nazad, uzeli mi 130 eura i to je to.
Evo kako izgleda turbina sa promjenjivom geometrijom. Na slikama se lijepo vide lopatice koje od cadji pocnu korodirati i u stvari korozija je ta koja pravi problem, a glavni uzrok koroziji i cadji je sumpor iz goriva:
http://www.technologie-entwicklung.de/G ... turbo.html
Ovo je adresa Turbo servisa iz Uzica:
http://www.turboservis.co.yu/
Prvo su skinuli turbinu i pogledali rotor te ustanovili da je ispravan. i to nisu rastavili. Onda su skinuli promjenjivu geometriju i izduvnu granu i sve to oprali kao u auto praonici. Nakon toga su kompresorom posusili i stavili u uredjaj za pjeskarenje. To je uredjaj koji pod visokim pritiskom bombarduje sitnim pjeskom ili sitnim komadicima metala dio koji se pjeskari. To traje nekih 20 minuta i nakon toga su izvadili izduvnu granu i dijelove turbine. Izgledalo je sve kao novo i sjajilo se kao da je premazano srebrnom bojom. Onda su sve sklopili nazad, uzeli mi 130 eura i to je to.
Evo kako izgleda turbina sa promjenjivom geometrijom. Na slikama se lijepo vide lopatice koje od cadji pocnu korodirati i u stvari korozija je ta koja pravi problem, a glavni uzrok koroziji i cadji je sumpor iz goriva:
- taxi_driver
Seat wrote:Ako ti je motor od 90 KS koliko ja znam nema promjenjivu geometriju sto je kod mene bio proble, a mozda i grijesim.
jarane kako si zakazao sastanak tamo?jer ja cu na ljeto u bosnu,pa bih mozda otisao tamo ako mi se opet pojavi isti problem.mada ga, od kako sam massameter promjenio nisam imao.a kod mene je 90 ks motor tako da sad ne znam jeli to ta turbina ili nije.po slikama mi se cini da jeste.
-
milano
sta si ti vozio? Da nije tristaca? Slab si sa autima i potrosnjom.Seat wrote:jeste, najbolje je voziti Fiata benzinca, ali kad bi se zajebavali![]()
Vozio sam benzinca i necu opet da dajem pola plate za gorivo, ako hoces dizela bez turbine onda je lijen kao traktor.
Svako bira sta mu trenutno odgovara.
-
Seat
Vozio sam puno razlicitih auta jer mi je posao bio takav.
Vozio sam i Fiate (samo benzince) i ponavljam ono sto sam prije rekao uvijek sam preferirao benzince ali sada zbog potrosnje vozim dizele. Ako mozes sa benzincem od 110 KS imati potrosnju po gradu od 6 litara ja cu opet kupiti benzinca.
Kad naprave stedljive benzince, sto vjerujem da ce se jako brzo i desiti onda mozemo dalje pricati na ovu tema a za sada se drzim TDI masina.
Vozio sam i Fiate (samo benzince) i ponavljam ono sto sam prije rekao uvijek sam preferirao benzince ali sada zbog potrosnje vozim dizele. Ako mozes sa benzincem od 110 KS imati potrosnju po gradu od 6 litara ja cu opet kupiti benzinca.
Kad naprave stedljive benzince, sto vjerujem da ce se jako brzo i desiti onda mozemo dalje pricati na ovu tema a za sada se drzim TDI masina.
-
milano
dizel da potroi u gradu 6 l! Ne budali dijete.Seat wrote:Vozio sam puno razlicitih auta jer mi je posao bio takav.
-
aj500
dizel da potroi u gradu 6 l! Ne budali dijete.[/quote]
kupi dizela pa ceš se uvjeriti isto kao što je mene moj kolega uvjerio da njegova alfa 156 1,8 TS po gradu troši nevjerovatnih 9 litara da dobro si vidio alfa DEVET LITARA PO GRADU zašto nebi onda jedan dizel ŠEST.
kupi dizela pa ceš se uvjeriti isto kao što je mene moj kolega uvjerio da njegova alfa 156 1,8 TS po gradu troši nevjerovatnih 9 litara da dobro si vidio alfa DEVET LITARA PO GRADU zašto nebi onda jedan dizel ŠEST.
-
milano
kupi dizela pa ceš se uvjeriti isto kao što je mene moj kolega uvjerio da njegova alfa 156 1,8 TS po gradu troši nevjerovatnih 9 litara da dobro si vidio alfa DEVET LITARA PO GRADU zašto nebi onda jedan dizel ŠEST.[/quote]aj500 wrote:dizel da potroi u gradu 6 l! Ne budali dijete.
to je normalno. Potronja dizela i benzinaca je odavno ista, samo ovisi od toga tko i kako vozi. Dizeli ne troe manje od benzinaca. Zna kako se moe uzeti da dizel potroi 6 l po gradu? Ako ga lepa.
-
bianconero
haj ne laprdaj majke ti!!
ja vozim tdi motor i trosi mi ljeti 6-7 litara. zimi 8-9.
samo bih volio znat na osnovu cega si ti zakljucio da tdi mora trosit vise od 6
ja vozim tdi motor i trosi mi ljeti 6-7 litara. zimi 8-9.
samo bih volio znat na osnovu cega si ti zakljucio da tdi mora trosit vise od 6
-
ado-šampion
Ne bih da se uključujem u ovu raspravu (da ne kažem svađu), ali malo je nerealno tvrditi da TDI od 110 KS troši 6 l po gradu. Realno je neko napisao da TDI od 90 KS troši 7 l po gradu, ali TDI 110, 6 po gradu, šanse nema.
-
bianconero
tdi od 110 konja trosi manje od tdi-a od 90 konja.
-
Bojan D'n'B
Moj Leon TDI 110KS po gradu trosi 7,5l normalne voznje. Kad ga stiscem trosi 8-9l. Na otvorenoj cesti 4,5l.
-
bianconero
ne kontammotor wrote:a jel´ bogati.., reko ti jedan haver.., sto je imo prije 90 konja, a sada vozi motor sa 110 konjanineac wrote:Dokazano!bianconero wrote:tdi od 110 konja trosi manje od tdi-a od 90 konja.
sta hoces da kazes??
-
ado-šampion
Realno!Bojan D'n'B wrote:Moj Leon TDI 110KS po gradu trosi 7,5l normalne voznje. Kad ga stiscem trosi 8-9l. Na otvorenoj cesti 4,5l.
-
nineac
Dokazano!
Tdi sa 90 i Tdi sa 110 ks djele istu koncepciju motora osim turbine! Razlika je kao sto vec znas u promjenjivoj geometriji turbine. Zbog toga ne samo da motor daje 20ks vise, nego je obrtni moment 235nm umjesto 210nm!
Zbog toga, tj motor se lakse nosi sa tezinom auta, stoga ima bolji odnos tezina/snaga!
E sad to neznaci da Tdi sa 110ks trosi u passatu manje nego Tdi sa 90ks u Golfu III, ali u istom autu razlika je oko pola litre u korsit Tdi-ja sa crveni i
.
Znam oba motora, imao sam priliku dosta puta da ih vozim na duze relacije u istoj vrsti auta, i ne samo da je onaj sa 110ks brzi i stedljiviji, nego je zbog obrtnog momenta daleko ugodniji voziti!
Tdi sa 90 i Tdi sa 110 ks djele istu koncepciju motora osim turbine! Razlika je kao sto vec znas u promjenjivoj geometriji turbine. Zbog toga ne samo da motor daje 20ks vise, nego je obrtni moment 235nm umjesto 210nm!
Zbog toga, tj motor se lakse nosi sa tezinom auta, stoga ima bolji odnos tezina/snaga!
E sad to neznaci da Tdi sa 110ks trosi u passatu manje nego Tdi sa 90ks u Golfu III, ali u istom autu razlika je oko pola litre u korsit Tdi-ja sa crveni i
Znam oba motora, imao sam priliku dosta puta da ih vozim na duze relacije u istoj vrsti auta, i ne samo da je onaj sa 110ks brzi i stedljiviji, nego je zbog obrtnog momenta daleko ugodniji voziti!
-
motor
Pored odnosa snaga/tezina u tezem autu (u golfu se i motor od 90 ks nosi odlicno sa tezinom) najvazniji faktor koji utice na nizu potrosnju 110 ks motora lezi u toj turbini sa varijabilnom geometrijom lopatica. Ta turbina omogucava vecu "rate" (odnos ispusni plinova koji se ponovo usisavaju u cilindar). Eh ta veca "rate" direkno utice na potrosnju u normalnoj voznji (teillast) dok kod punog opterecenja i rada na leru nije moguca zbog nemirnog rada motora i nedostatka friskog zraka.
To bi bio pravi dokaz
To bi bio pravi dokaz