Da li iko zna sta raditi. Neki kazu da treba samo cistiti varijabilnu geometriju turbine a drugi da je potrebna komplet reparacija. Cuo sam da nema servisa u BiH koji to radi i spominju neki u Uzicu i jedan u ZG ali je taj skuplji. Bio sam na dijagnostici i oni ne vide nikakvu gresku
TDI problem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Seat
#1 TDI problem
Imam problem sa Seat Toledom starim 4 godine. Masina je TDI sa 110 KS. Pocelo mi se desavati da kompjuter jednostavno ugasi turbinu povremeno i to na 3000-3500 o/min. Jos uvijek se ne desava uvijek ali je sve cesce. Kada ugasim pa ponovo upalim auto sve je ok.
Da li iko zna sta raditi. Neki kazu da treba samo cistiti varijabilnu geometriju turbine a drugi da je potrebna komplet reparacija. Cuo sam da nema servisa u BiH koji to radi i spominju neki u Uzicu i jedan u ZG ali je taj skuplji. Bio sam na dijagnostici i oni ne vide nikakvu gresku
- Abu FEED el-Castro
#2 Re: TDI problem
Ti stvarno imas problem, zove se SEAT 
-
tataratira
turbina se ne gasi nego dovod goriva
pa imaš osjećaj kako auto ne vuče, turbina se mora fizički odvojiti da ne bi radila, nema uklj/isklj
pogledaj na dijagnostici šta je u pitanju
sličan problem imaju TDI motori kada im ode "masa zraka"
iza filtera vazduha, pa šalje pogrešne podatke
košta oko 250 KM
pa imaš osjećaj kako auto ne vuče, turbina se mora fizički odvojiti da ne bi radila, nema uklj/isklj
pogledaj na dijagnostici šta je u pitanju
sličan problem imaju TDI motori kada im ode "masa zraka"
iza filtera vazduha, pa šalje pogrešne podatke
košta oko 250 KM
-
LeKo
Naravno da ne zviždi kad nema na šta zviždati, tataratira ti je lijepo napisao u cemu je najvjerovatnije kvar, turbina se pokrece izduvnim gasovima i što ih više ima brže se vrti, e sada obzirom da prestane zviždati znači da ti i izduvni gasovi oslabe što će reći da nema sagorjevanja u motoru a to dalje implicira da je obustavljen dovod goriva, a opet isti je obustavljen sigurno zbog nepravilne smješe zrak/gorivo što će reći da je najvjerovatnije otišao "luft menge messer" ili ti ga na naški senzor protoka zraka (u biti jedna žica koja se nalazi u dovodnom crijevu za zrak) pored nje može biti i ventil visokog pritiska.
- taxi_driver
otisao ti je masameter.i meni se isto desilo zimus kad sam isao za bosnu.otidji kod skice(bosch servis kod konjica) i zamijeni ga.kosta 200 maraka.
a i meni su rekli u sloveniji u vw servisu da bi trebao raditi turbinu i to bi me zadovoljstvo kao kostalo 1000€.
a i meni su rekli u sloveniji u vw servisu da bi trebao raditi turbinu i to bi me zadovoljstvo kao kostalo 1000€.
-
Seat
ako je smanjen dotok goriva zasto kada idem 120 km/h sa nekih 2500 - 3000 o/minuti turbina i dalje ne zvizdi, a u normalnim uslovima zvizdi vec na 1500?
Zar ne bi dijagnostika trebala pokazati gresku na senzoru protoka zraka i zasto se nikada to ne desi ispod 3000 o/min? Do 3000 o/m mozes voziti normalno i uvijek je sve ok.
Moze li malo preciznije gdje je taj servis u Konjicu
Zar ne bi dijagnostika trebala pokazati gresku na senzoru protoka zraka i zasto se nikada to ne desi ispod 3000 o/min? Do 3000 o/m mozes voziti normalno i uvijek je sve ok.
Moze li malo preciznije gdje je taj servis u Konjicu
-
tataratira
i kako je bilo ?Seat wrote:Rekao sam ti da sam bio na dijagnostici!!!
Turbina u normalnim uslovima radi i cuje se kako zvizdi a kada se ovo desi vise ne zvizdi
-
aj500
#12 Seat problem
Ljudino moja ja imam isto toleda sa 66 kW koji je star 6 godina i na satu ima 200000 km. Imam takav isti problem već 1 ipo godinu i cca 50000 kilometara. Izmjenio sam i taj "luft menge messer" i dovozio auto u ovlašteni servis par puta u kvar situaciji kad auto jednostavno ne prima gas i oni ništa nisu mogli naći. Kontaktirajuci neke od turbina servise u Hrvatskoj saznao sam da je koncernu VW/SEAT/ŠKODA to mana tj. nakon cca 100000 kilometara zbog "kvalitete" goriva turbina u navedenim vozilima bude zaštopana i kad turbina vrti jedno od krilca zapne za tu čađu koju kompjuter oćita kao grešku i prebaci auto u safe mode koji ti dozvoli voziti auto tek toliko da bi mogao doći do servisa. Ako auto ugasiš pa upališ auto izbriše grešku jer trenutno nema kvara dok ti opet ne poćneš auto ganjati da ti krilce opet zapne. Ni ja još nisam rješio taj problem jer treba auto rastaviti i poslati turbinu na reparaturu koja kod nas košta cca 500 euro. Kako auto vozi normalno po gradu pričekat če ta reparatura.Seat wrote:Na dijagnostici su mi rekli da je sve ok. U tome i jeste problem jer ne znam sta da radim jedino da sacekam da se problem ponovi i da tako odem na dijagnostiku. Ali onda ce oni samo reci da je smanjen dotok goriva a mene zanima razlog tome.
-
Seat
Evo rijesio sam problem za nekih 100 eura.
Prvo je promijenjen senzor mase zraka, auto je poslije toga bolje vukao ali i dalje se desavalo da izgubi snagu, doduse malo rjedje.
NAkon toga su mi rekli da je promjenjiva geometrija turbine zastopala od garezi i hrdje, a razlog tome je spora voznja. Ove masine se moraju malo vise vrtiti inace taj ventil koji pomjera lopatice promjenjive geometrije nikada nije u funkciji i od hrdje s vremenom zariba i svaki put kada imate potrebu za malo vise obrtaja motora ventil pokusa da se otvori i zapne i tada kompjuter prebacuje u safe mode. Ovo nije TC ventil, on mi je radio ok.
Dakle majstor je uradio sljedece:
Skinuo je cijev auspuha i naspricao WD40 direktno na lopatice turbine i rucno pomjerao preko jedne poluge - vjerovatno je to taj ventil. U pocetku su se lopatice jedva pomjerale a nakon nekih 10 minuta sve je bilo ok. Kaze da se problem ne bi trebao ponoviti jer wd 40 ne podmazuje vec skida hrdju. Sad je sve ok sa autom, ako se ponovi znam da treba rastaviti promjenjivu geometriju i ocistiti, nema potrebe za reparacijom turbine jer je ispravna.
Po mom iskustvu ko ima slicne simptome problem moze biti:
1. Senzor mase zraka
2. TC ventil
3. zaprljanje promjenjive geometrije.
Senzor mase zraka je 150 KM
TC ventil se kupuje skupa sa turbinom i to je 2000 KM, ali pokusajte naci kod nekog majstora polovna kazu da je do 100 KM
zaprljanje geometrije mozete rijesiti sa WD40 ako jos uvijek radi i samo ponekad zaglavi a ako je potpuno zaglavilo servis je oko 250 KM
Naravno moze crknuti i turbina ali onda trosi ulje i dimi.
Prvo je promijenjen senzor mase zraka, auto je poslije toga bolje vukao ali i dalje se desavalo da izgubi snagu, doduse malo rjedje.
NAkon toga su mi rekli da je promjenjiva geometrija turbine zastopala od garezi i hrdje, a razlog tome je spora voznja. Ove masine se moraju malo vise vrtiti inace taj ventil koji pomjera lopatice promjenjive geometrije nikada nije u funkciji i od hrdje s vremenom zariba i svaki put kada imate potrebu za malo vise obrtaja motora ventil pokusa da se otvori i zapne i tada kompjuter prebacuje u safe mode. Ovo nije TC ventil, on mi je radio ok.
Dakle majstor je uradio sljedece:
Skinuo je cijev auspuha i naspricao WD40 direktno na lopatice turbine i rucno pomjerao preko jedne poluge - vjerovatno je to taj ventil. U pocetku su se lopatice jedva pomjerale a nakon nekih 10 minuta sve je bilo ok. Kaze da se problem ne bi trebao ponoviti jer wd 40 ne podmazuje vec skida hrdju. Sad je sve ok sa autom, ako se ponovi znam da treba rastaviti promjenjivu geometriju i ocistiti, nema potrebe za reparacijom turbine jer je ispravna.
Po mom iskustvu ko ima slicne simptome problem moze biti:
1. Senzor mase zraka
2. TC ventil
3. zaprljanje promjenjive geometrije.
Senzor mase zraka je 150 KM
TC ventil se kupuje skupa sa turbinom i to je 2000 KM, ali pokusajte naci kod nekog majstora polovna kazu da je do 100 KM
zaprljanje geometrije mozete rijesiti sa WD40 ako jos uvijek radi i samo ponekad zaglavi a ako je potpuno zaglavilo servis je oko 250 KM
Naravno moze crknuti i turbina ali onda trosi ulje i dimi.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
aj500
#15 seat
Nema mi druge nego isprintati ovo što si ti rekao i uhvatiti mehaničara za vrat i nek to napravi. Ja sam se toliko razačarao u te servisere a pogotovo u ovlaštene koji su toliki jebivjetri da ti obicno sranje naplate da ti mjesećna plača bude malo, a nitko ti neće reći aj kupi WD40 i plati pivu i to ćemo rješiti. Ako uskoro probam to napraviti na svom seatu javim kako se moj ponaša. Pozdrav
-
Seat
vidjecemo sta ce biti dalje vrijeme ce pokazati da li je sprej rijesio problem ili je to samo privremeno.
Javicu se nakon par hiljada kilometara ali opisao sam vam kako se problem rijesava.
mozda je ovo malo reklame ali to je uradjeno u Saradisu u Sarajevu tacnije na Hotonju, to je izmedju Sarajeva i Vogosce.
Ponovo kazem za sada je sve ok ali vrijeme ce pokazati.
Pozdrav svima i nadam se da ce ovaj forum pomoci mnogima da sa malo novca rijese problem turbine. I od sada malo forsirajte masine ili kupite SDI:)
Javicu se nakon par hiljada kilometara ali opisao sam vam kako se problem rijesava.
mozda je ovo malo reklame ali to je uradjeno u Saradisu u Sarajevu tacnije na Hotonju, to je izmedju Sarajeva i Vogosce.
Ponovo kazem za sada je sve ok ali vrijeme ce pokazati.
Pozdrav svima i nadam se da ce ovaj forum pomoci mnogima da sa malo novca rijese problem turbine. I od sada malo forsirajte masine ili kupite SDI:)
-
bianconero
kako vidim da ovde ima znalaca pa odlučih da tražim savjete u vezi ovog mog problema....
problem je slj:
kad je motor vruć teško pali, tj. dugo "vergla". ali to samo kad je vruć, ako je hladan pali bez problema. radi se o tdi motoru od 66kw.
problem je slj:
kad je motor vruć teško pali, tj. dugo "vergla". ali to samo kad je vruć, ako je hladan pali bez problema. radi se o tdi motoru od 66kw.
-
bianconero
gubljenje snage iznad 3000 obrtaja se i meni dešavalo. posjećivao sam razne majstore (ovlaštene i one mahalske) i svako mi drugu priču puca.
tako ja rođaku ispričam o tom problemu i on fino skine onaj regulator protoka zraka i pročisti ga kompresorom i auto normalno išlo godinu dana. neki dan opet počeo gupit snagu pa ga ja pročistio i sad normala radi.
tako ja rođaku ispričam o tom problemu i on fino skine onaj regulator protoka zraka i pročisti ga kompresorom i auto normalno išlo godinu dana. neki dan opet počeo gupit snagu pa ga ja pročistio i sad normala radi.
-
Seat
Zasto tesko pali kad je vruc ne znam, a sto se tice mjeraca protoka zraka kupi novi to je oko 80 eura imijenjaj cesce (redovno) zracni filter. Ako ne kupujes originalni vec zamjenski on je oko 5-10 eura. Nije velika investicija na svakih 10.000 km, ako je zracni filter cist prljavstina ne moze doci do mjeraca protoka zraka.
P.S. Kod mene je jos uvijek sve ok, auto vuce bolje sa novim mjeracem protoka, a nasprejana turbina radi super i vrti se i na 4000 o/min bez problema.
P.S. Kod mene je jos uvijek sve ok, auto vuce bolje sa novim mjeracem protoka, a nasprejana turbina radi super i vrti se i na 4000 o/min bez problema.
-
Bojan D'n'B
#22 leon
Vozim Seat Leon 00'. Nemogu nikako da mu ponistim service upozorenje. Odradio sam redovan servis, al nemogu da resetujem, kad dam kontakt i dalje me zajebava"service". Majstor je pokusao po katalogu, al ne ide. Moze li mi neko pomoci, ili ako neko to zna da odradi da se dogovorimo. 
-
LeKo
#25 Re: leon
Pritisnes onaj trip za ponistavanje kilometraze i drzis ga, potom das kontakt i jos malo drzis trip, nakon 5 sec ce ti izbaciti servise za ponistavanje "service" ili "service OIL" okretanjem tripa u desno ces izabrati servis koji trazi ponistavanje, kada ga odaberes trip okrenes u lijevo i drzis 2-3 sec izgubit ce se servis i pojavit se se tri crtice - - - to ti je znak da je servis ponisten, onda vratis kontakt i to je toBojan D'n'B wrote:Vozim Seat Leon 00'. Nemogu nikako da mu ponistim service upozorenje. Odradio sam redovan servis, al nemogu da resetujem, kad dam kontakt i dalje me zajebava"service". Majstor je pokusao po katalogu, al ne ide. Moze li mi neko pomoci, ili ako neko to zna da odradi da se dogovorimo.