TDI i crni dim

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Seat

#1 TDI i crni dim

Post by Seat »

Zanimaju me vasa iskustva da li je normalno da TDI koji je presao oko 100000km dimi (nije to oblak dima vec samo pomalo) kad se malo jace pritisne gas, potrosnja goriva i ulja je ok.
Ne dimi pri normalnom opterecenju i u leru ali kad krecem uvijek izbaci savim mali oblacic crnog dima. Cistio sam turbinu i sad razmisljam treba li uopste da dimi ili je to izazvalo zacadjenje turbine.
Yamahalac

#2 Re: TDI i crni dim

Post by Yamahalac »

Seat wrote:Zanimaju me vasa iskustva da li je normalno da TDI koji je presao oko 100000km dimi (nije to oblak dima vec samo pomalo) kad se malo jace pritisne gas, potrosnja goriva i ulja je ok.
Ne dimi pri normalnom opterecenju i u leru ali kad krecem uvijek izbaci savim mali oblacic crnog dima. Cistio sam turbinu i sad razmisljam treba li uopste da dimi ili je to izazvalo zacadjenje turbine.
ma sve dok nije plavi nemas se sta sekirati
ninja-san

Post by ninja-san »

Tocno tako, kod dizela dim treba da je crn ali onako "zdravo crn".
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Ja mislim da je to sve ok.Mora dimiti pomalo,medjutim vidio sam par Audia i passata skoro novih kako dime u enormnim količinama.Neko reče da je to zbog pokvarenog mjerača protoka zraka...
Samid

Post by Samid »

Nesikiraj se nista to ti je sasvim normalno za dizela i to pogotovu za one
koji nemaju FAP tj. DPF (diesel partikel filter) a isto zavisi koliko CO2 grama izbacuje auto po km
moa

Post by moa »

bos pumpa, a mislim da trebas malo na autoput pa nacepi malo TDI-a. Promjeni filtere sve a ako si zabrinut otidij na comp neka preledaju jel sve ok.
Frutek

Post by Frutek »

To je najnormalnije kod dizela...zato je zaradio nadimak "čađo" :D ... pogotovo ako je chipovan, onda će tek da stvori dimnu zavjesu nazad kad ga stisneš, al sve je to normala, no sikiriki :oops:
SAAdnan

Post by SAAdnan »

Moguce je da treba samo crijevo zamjeniti ...nesto slicno bilo je kod mene na passatu
za_sada_bez_dobrog_nicka

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Crni dim je produkt nedovoljnog (nepotpunog) izgaranja goriva, a može biti iz više razloga:

1. nizak cetanski broj goriva,
2. nedovoljno zraka koji dotiče motoru zbog zapušenog zračnog filtera, gubitka zraka nakon punjača (napuknut intercooler, ili grana ili neko crijevo) ili ne daj Bože komiranog turbo punjača, ili pak komiranih brizgača.

Kod nas je kad su novija vozila u pitanju najčešće ovo prvo.
Kod starijih vozila to je sindrom - skup svega pobrojanog.

Postoji mogućnost (što se meni dešava) da nakon par stotina km lagane gradske vožnje, kad krenem na Igman na prvom brdskom pravcu propušem kumulonimbus :D crnog dima, od čađi koja se nataložila u ispuhu. Na drugom pravcu je već sve OK :-)
Post Reply