Zanimaju me vasa iskustva da li je normalno da TDI koji je presao oko 100000km dimi (nije to oblak dima vec samo pomalo) kad se malo jace pritisne gas, potrosnja goriva i ulja je ok.
Ne dimi pri normalnom opterecenju i u leru ali kad krecem uvijek izbaci savim mali oblacic crnog dima. Cistio sam turbinu i sad razmisljam treba li uopste da dimi ili je to izazvalo zacadjenje turbine.
TDI i crni dim
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Yamahalac
#2 Re: TDI i crni dim
ma sve dok nije plavi nemas se sta sekiratiSeat wrote:Zanimaju me vasa iskustva da li je normalno da TDI koji je presao oko 100000km dimi (nije to oblak dima vec samo pomalo) kad se malo jace pritisne gas, potrosnja goriva i ulja je ok.
Ne dimi pri normalnom opterecenju i u leru ali kad krecem uvijek izbaci savim mali oblacic crnog dima. Cistio sam turbinu i sad razmisljam treba li uopste da dimi ili je to izazvalo zacadjenje turbine.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
Crni dim je produkt nedovoljnog (nepotpunog) izgaranja goriva, a može biti iz više razloga:
1. nizak cetanski broj goriva,
2. nedovoljno zraka koji dotiče motoru zbog zapušenog zračnog filtera, gubitka zraka nakon punjača (napuknut intercooler, ili grana ili neko crijevo) ili ne daj Bože komiranog turbo punjača, ili pak komiranih brizgača.
Kod nas je kad su novija vozila u pitanju najčešće ovo prvo.
Kod starijih vozila to je sindrom - skup svega pobrojanog.
Postoji mogućnost (što se meni dešava) da nakon par stotina km lagane gradske vožnje, kad krenem na Igman na prvom brdskom pravcu propušem kumulonimbus
crnog dima, od čađi koja se nataložila u ispuhu. Na drugom pravcu je već sve OK 
1. nizak cetanski broj goriva,
2. nedovoljno zraka koji dotiče motoru zbog zapušenog zračnog filtera, gubitka zraka nakon punjača (napuknut intercooler, ili grana ili neko crijevo) ili ne daj Bože komiranog turbo punjača, ili pak komiranih brizgača.
Kod nas je kad su novija vozila u pitanju najčešće ovo prvo.
Kod starijih vozila to je sindrom - skup svega pobrojanog.
Postoji mogućnost (što se meni dešava) da nakon par stotina km lagane gradske vožnje, kad krenem na Igman na prvom brdskom pravcu propušem kumulonimbus