Tata? Babo? Oche? Stari?
-
Stitch__
#1 Tata? Babo? Oche? Stari?
Tata definitivno 
- Ivy
Od kad sam se rodila pa sve do danas (i tokom "mrskog nam socijalistickog rezima) svog oca sam zvala BABO sto je bilo pravo cudno ljudima u Sarajevu (svi su se vecinom ta-ta-li)...anyways ostala sam dosljedna sebi (tokom svih promjena) jer je i moj otac svog oca zvao babo
... i bas sam ponosna na to!
-
mamica papucarka
babo je turska rijec, da sad se ne bi 1sarajlija javio pa zapoceo paljbu.
ja kazem tata
ja kazem tata
-
mamica papucarka
cek, cek.. zar nije pravilno babo?anais_nin wrote:uglavnom tata.....ponekad u za*ebanciji ga zovemo BABACIM (babadzm), ili ti ga tatice na turskom posto smo niz godina zivjeli u Istanbulu
Anais, ti si musko ili zensko
- anais_nin
ja sam zeMskog rodamama29 wrote:cek, cek.. zar nije pravilno babo?anais_nin wrote:uglavnom tata.....ponekad u za*ebanciji ga zovemo BABACIM (babadzm), ili ti ga tatice na turskom posto smo niz godina zivjeli u Istanbulu
Anais, ti si musko ili zensko![]()
Nikako da skontam
turci za tata kazu BABA, a za mama ANE
-
vesela
roditelji imaju pravo da uce djecu kako oni smatraju da je ispravno...po mom misljenju je svaki naziv sasvim ok, jer ljudi imaju pravo izbora...moj tata je govorio babo, mene je ucio da govorim tata, a nasa djeca su sama odlucila da kazu stari...jedino ja ne dozvoljavam drugo osim mama 
- anais_nin
nije iskljucivo turska ali koliko ja znam kod nas je to jedan od turcizama koji smo naslijedili uglavnom mi iz BiHIvy wrote:ne mora iskljucivo biti turska. Italijani u Toskani takodje kazzu babo za oca (babbo)...mama29 wrote:babo je turska rijec, da sad se ne bi 1sarajlija javio pa zapoceo paljbu.![]()
ja kazem tata
- daduli_sa
I ja vala Ivy dosljedan sebi skroz, nebitno koji nam je rezim... ovaj vizni ili onaj mrski bezvizni... meni tata pa tata...Ivy wrote:Od kad sam se rodila pa sve do danas (i tokom "mrskog nam socijalistickog rezima) svog oca sam zvala BABO sto je bilo pravo cudno ljudima u Sarajevu (svi su se vecinom ta-ta-li)...anyways ostala sam dosljedna sebi (tokom svih promjena) jer je i moj otac svog oca zvao babo... i bas sam ponosna na to!
- Ivy
Daduli, razlog zasto sam "imenovanje" vezala za rezim je sljedeci... U mojoj ulici svi buduci SDA-ovci su bili tate...dodje '92 i odjednom postadose babe...i bi im cudno sto kcer "mrskog im komunjare" zove svog oca babodaduli_sa wrote:I ja vala Ivy dosljedan sebi skroz, nebitno koji nam je rezim... ovaj vizni ili onaj mrski bezvizni... meni tata pa tata...Ivy wrote:Od kad sam se rodila pa sve do danas (i tokom "mrskog nam socijalistickog rezima) svog oca sam zvala BABO sto je bilo pravo cudno ljudima u Sarajevu (svi su se vecinom ta-ta-li)...anyways ostala sam dosljedna sebi (tokom svih promjena) jer je i moj otac svog oca zvao babo... i bas sam ponosna na to!
-
mamica papucarka
... samo kad ti nesto trebaflora.sa wrote:u mene mi je tata![]()
uvijek...osim ponekad kad je stari
Stari, imas li koju kintu
Nesto me zainteresovalo, pa vas moram pitati.
U jednoj knjizari nadjoh knjigu "Sarajevski izrazi" ili nesto slicno ( ne mogu tacno naziva da se sjetim, a znat cete sigurno o cemu govorim), pa sam je onako nabrzinu prelistala.
Medjutim, iznenadilo me je kada sam procitala da se u Sarajevu u zargonu za SAT kaze CUKA
Znam da Beogradjani za SAT kazu CUKA
- danas
tako i kod mene biloflora.sa wrote:u mene mi je tata![]()
uvijek...osim ponekad kad je stari
a ponekad i babacim, kao kod anais
sat i srce je CUKA u zargonu, nesto sto kucka... i ovo je vjerovatno turcizam, a u BG ima i dio grada koji se zove cukarica. u SA nikad nisam cula ovaj izraz, ali znam sta znaci.Znam da Beogradjani za SAT kazu CUKA
- danas
A wrote:Ma kako bona ne znas - pa saneri vazda talili zlatne cuke i koznate jaknedanas wrote:sat i srce je CUKA u zargonu, nesto sto kucka... i ovo je vjerovatno turcizam, a u BG ima i dio grada koji se zove cukarica. u SA nikad nisam cula ovaj izraz, ali znam sta znaci.
- dexcox
http://tlio.ovi.cnr.it/voci/005297.htmanais_nin wrote:nije iskljucivo turska ali koliko ja znam kod nas je to jedan od turcizama koji smo naslijedili uglavnom mi iz BiHIvy wrote:ne mora iskljucivo biti turska. Italijani u Toskani takodje kazzu babo za oca (babbo)...mama29 wrote:babo je turska rijec, da sad se ne bi 1sarajlija javio pa zapoceo paljbu.![]()
ja kazem tata
baba je turska rijec za oca mada i sama rijec tata je turskog korijena od ata (otac) sto znaci da bi se trebali shiftat tako da hriscani pocnu govoriti babo (jer je to romanskih korijena) a muslimani da govore tata jer je to turcizam hehe
Last edited by dexcox on 25/01/2006 14:36, edited 1 time in total.