Task Menager
Moderator: Benq
- shiljak
#1 Task Menager
Sta znaci-za sta sluzi (na Task Menager-u win.xp) "CPU Usage" a sta "PF Usage"
-
Panasonic
#4 Re: Task Menager
Tu vidis trenutno aktivne procese, a CPU Usage ti pokazuje koliko se procesor trenutno koristi a Page File Usage (PF) valjda pokazuje koliko ti je operativne memorije trenutno aktivno.shiljak wrote:Sta znaci-za sta sluzi (na Task Menager-u win.xp) "CPU Usage" a sta "PF Usage"
- shiljak
#5 Re: Task Menager
Pitanje:Panasonic wrote:Tu vidis trenutno aktivne procese, a CPU Usage ti pokazuje koliko se procesor trenutno koristi a Page File Usage (PF) valjda pokazuje koliko ti je operativne memorije trenutno aktivno.shiljak wrote:Sta znaci-za sta sluzi (na Task Menager-u win.xp) "CPU Usage" a sta "PF Usage"
CPU-a sta zavisi tu (npr.kad ti pokaze 99% (pokrenuo program "Adobe Reader 7.0") e sad pokrenes taj isti program u drugom PC-u a i tu se pojavi 40%) e od cega to zavisi...
PF-sta znaci to,jeli koliko ti je zauzeo program RAMA (DDR ili SDR rama) ili koje vec memorije...
Eto toliko od mene pa cemo vidjeti dalje
-
neko iz mase
pf je virtuelna memorija, tj takozvani page file, datoteka na tvom lokalnom hard drajvu koja sluzi kao dodatna memorija. u slucaju da pc nema dovoljno ram-a, on podje pisati u page file.
sto je veci dio memorije u page file, to znaci da ce ti taj program sporije raditi i da bi trebao nesto poduzeti da prosiris RAM (uzmes cekic i dozidas jos jedan red)]
cpu usage ti pokazuje koji postotak od ukupne mogucnosti procesora taj proces ili program starta. ako koristi 99 posto, znaci da vecina instrukcija pripada tom programu. ako je 40 posto, onda znaci da ostali programi u isto vrijeme (threaded) koriste taj isti procesor, ili da su I/O kanali tog pc-a prespori da podrze briznu tog procesora, i on radi maksimalnom brzinom koju mu I/O portovi omogucuju
nemoj sad samo pitati st aje i/o
sto je veci dio memorije u page file, to znaci da ce ti taj program sporije raditi i da bi trebao nesto poduzeti da prosiris RAM (uzmes cekic i dozidas jos jedan red)]
cpu usage ti pokazuje koji postotak od ukupne mogucnosti procesora taj proces ili program starta. ako koristi 99 posto, znaci da vecina instrukcija pripada tom programu. ako je 40 posto, onda znaci da ostali programi u isto vrijeme (threaded) koriste taj isti procesor, ili da su I/O kanali tog pc-a prespori da podrze briznu tog procesora, i on radi maksimalnom brzinom koju mu I/O portovi omogucuju
nemoj sad samo pitati st aje i/o
- shiljak
Ups,zaboravih te pitati sta je i/o?
Ako imas 512 MB rama, a iskoristio je primjer 222 MB.E da li bi PC isto radio kad bi nadogradio jos 512 MB ili bi radio isto.Ili kada bi mjesto (neznam tacno koja je brzina) 512 MB 400 MHz (neznam jesam li dobro oznacio
) zamjenio za 512 MB 500 MHz.da li bi brze radio PC i kako znati da li bi iskoristio 500 MHz brzinu ili bi mu bilo svejedno (naprimjer. jer mu je radni takt mali ili nesto drugo)
Ako imas 512 MB rama, a iskoristio je primjer 222 MB.E da li bi PC isto radio kad bi nadogradio jos 512 MB ili bi radio isto.Ili kada bi mjesto (neznam tacno koja je brzina) 512 MB 400 MHz (neznam jesam li dobro oznacio
-
Toozla
ako imas auto koji ima rezervar od 200 litara i motor snage 400 konjskih snaga i drugi auto sa rezervarom od 50 litara i snagom motora od 150 konjskih snaga.....
...koji od ova dva auta moze postici vecu brzini i koji od ova dva auta moze preci vise kilometara sa jednim punjenjem rezervara...

...koji od ova dva auta moze postici vecu brzini i koji od ova dva auta moze preci vise kilometara sa jednim punjenjem rezervara...
- shiljak
ne ide mi bas fizika najbolje (koja je formula)Toozla wrote:ako imas auto koji ima rezervar od 200 litara i motor snage 400 konjskih snaga i drugi auto sa rezervarom od 50 litara i snagom motora od 150 konjskih snaga.....
-
neko iz mase
ako u auto od 50 litara ugradis rezervar od 200 litara, i pomjersi sjedala za dva stepena prema volanu, potrosnja benzina, kao i predjena kilometraza ce se razlikovati za nijansu, ne racunajuci uz to nagib izduvne grane kod bubrega i habanje cinculatoraToozla wrote:ako imas auto koji ima rezervar od 200 litara i motor snage 400 konjskih snaga i drugi auto sa rezervarom od 50 litara i snagom motora od 150 konjskih snaga.....
-
Toozla
zavisi kakav cincilator koristis....mozambicki su naj bolji...neko iz mase wrote:ako u auto od 50 litara ugradis rezervar od 200 litara, i pomjersi sjedala za dva stepena prema volanu, potrosnja benzina, kao i predjena kilometraza ce se razlikovati za nijansu, ne racunajuci uz to nagib izduvne grane kod bubrega i habanje cinculatoraToozla wrote:ako imas auto koji ima rezervar od 200 litara i motor snage 400 konjskih snaga i drugi auto sa rezervarom od 50 litara i snagom motora od 150 konjskih snaga.....
- shiljak
proce to ako Bog dazoom66 wrote:a i informatika ti kashljuca...shiljak wrote:ne ide mi bas fizika najbolje (koja je formula)Toozla wrote:ako imas auto koji ima rezervar od 200 litara i motor snage 400 konjskih snaga i drugi auto sa rezervarom od 50 litara i snagom motora od 150 konjskih snaga.....
![]()
![]()
:D:D
(pijem sirup)
-
Toozla
...ako se ne prihvatis knjige i ne naucis kako koristiti help files....ni bog ti pomoci ne moze...shiljak wrote:proce to ako Bog dazoom66 wrote:a i informatika ti kashljuca...shiljak wrote: ne ide mi bas fizika najbolje (koja je formula)![]()
![]()
:D:D
![]()
![]()
!!!
-
neko iz mase
digitalni, ima ih kod sefike na trznici u pola cijene na kredit bez uslovnih gumicaToozla wrote: zavisi kakav cincilator koristis....mozambicki su naj bolji...
- shiljak
Znaci ako je radni takt procesora 500 MHz jeli to znaci da sa 400 MHz DDR memorije bi dobro racunar radio,a sa 500 MHz DDR memorije bi bolje radio nego sa 400 MHz DDR,a sa 600 MHz DDR memorije bi isto radio kao sa 500 MHz DDR memorije.
-
neko iz mase
#20 Re: nesto
sigurnost podataka i moguc brzi prenos.Skvidji wrote:a sta ako uzmes dva SATA HDD po 160GB i postavis ih na nultu koju onda brzinu prenosa dobijes ili vece HDD ????
raid0 se vecinom koristi ako zelis da osiguras svoje informacije u slucaju da jedan HD crashira
za onog prije:
procesor od 500MHz podrzava samo memoriju od 100/133MHz i to SD ram a ne DDR (mozda je i ddr podrzan, nisam provjerio)
- shiljak
#21 Re: nesto
Recimo da podrzava,dali bi bilo tacno ono sto sam rakao???neko iz mase wrote:sigurnost podataka i moguc brzi prenos.Skvidji wrote:a sta ako uzmes dva SATA HDD po 160GB i postavis ih na nultu koju onda brzinu prenosa dobijes ili vece HDD ????
raid0 se vecinom koristi ako zelis da osiguras svoje informacije u slucaju da jedan HD crashira
za onog prije:
procesor od 500MHz podrzava samo memoriju od 100/133MHz i to SD ram a ne DDR (mozda je i ddr podrzan, nisam provjerio)
-
Skvidji
- Location: sector "T" till 3PM after 3PM till 8AM I'm at sector "G"
#22 WIndows XP 64bit
ja sad imam jedan HDD MAXTOR 160GB SATA i prenos je negdje oko 48,5 MB/s al mene zanima kad bih dodao jos jedan na nultu da li bi ga duplirao ili ce da rade odvojeno jedan od drugog??? i da li neko zna kakva je korist od WinXP 64bit-a tj. da li ima koristi da se instalira na 64bit-a procesor, imali kakvih predosti???
pozdrav!
pozdrav!
-
neko iz mase
#23 Re: WIndows XP 64bit
mislim da biSkvidji wrote:ja sad imam jedan HDD MAXTOR 160GB SATA i prenos je negdje oko 48,5 MB/s al mene zanima kad bih dodao jos jedan na nultu da li bi ga duplirao ili ce da rade odvojeno jedan od drugog??? i da li neko zna kakva je korist od WinXP 64bit-a tj. da li ima koristi da se instalira na 64bit-a procesor, imali kakvih predosti???
pozdrav!
izvinjavam se zbog prijasnjeg dopisa, raid0 ti ne pruza sigurnost pri cuvanju podataka, vec samo povecava prenos. U slucaju da dodas jos jedan drive i postavis raid0, prenos se nece uduplati, ali ce se ubrzati do 70%. najbolje rijesenje bi ti bio raid1, ako zelis dodatnu sigurnosst uz brzi I/O
trenutno nema velike koristi od 64-bitnog OS'a jer je vecina aplikacija napravljena u 32-bitnoj verziji. kad izadju prve 64 bit-ne aplikacije, , moci cete koristiti sve mogucnosti ovih procesora i sistema