tartufi u BiH

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

tartufar

#26 Re: tartufi u BiH

Post by tartufar »

IMA IH NAPOKON I KOD NAS I TO U ISTOCNOJ BOSNI,CRNI TUBER MELANOSPORUM I SAD SE UPRAVO VADI
minjonja

#27 Re: tartufi u BiH

Post by minjonja »

tartufar wrote:IMA IH NAPOKON I KOD NAS I TO U ISTOCNOJ BOSNI,CRNI TUBER MELANOSPORUM I SAD SE UPRAVO VADI
po sto ti je to da i ja probam.
tartufar

#28 Re: tartufi u BiH

Post by tartufar »

IMA IH KOD NAS U ISTOCNOJ BOSNI I UPRAVO SADA TJ.VECERAS SE VADE,KOD MENE SE MOGU KUPITI
capljam

#29 Re: tartufi u BiH

Post by capljam »

Pa brate imali u ovoj Bosni iko dovoljno pismen i pametan ili da bar zna koristiti internet u pravu svrhu pa da odgovori na jednostavna pitanja! Stotinu nekakvih odgovora a nidje veze, sve se svodi na zafrkanciju što je tipično Bosanski!
Kome je do zafrkancije nek razguli s foruma i čita viceve i slične gluposti po netu! Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo, nebili ova zemlja izišašla na Hajr več jednom.

Evo pronašao sam odgovore kod naših susjeda koji su daleko ozbiljniji od nas al zato udaraju Eure i nama se valjaju od smijeha!
Ovdje imate sve lijepo opisano slikovito i tekstualno:

http://www.istria-gourmet.com/hr/dozivl ... ste/0-ch-2?
heckler

#30 Re: tartufi u BiH

Post by heckler »

Ovo me podsjeca na uzgoj kavijara. Sve napravis i onda 10 godina cekas na prvu "zetvu".
esoking

#31 Re: tartufi u BiH

Post by esoking »

ima tartufa u bih ja sam nasao par komada
esoking

#32 Re: tartufi u BiH

Post by esoking »

ljudi ako ko hoce da kupi tartufe od mene neka me kontaktira na moj meil
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#33 Re: tartufi u BiH

Post by Slo Burner »

Engleska firma Green Labaratories sa predstavnistivima u Beogradu i Banja Luci dijeli sadnice lijeske obogaćene licelijem tartufa i garantuje otkup...
heckler

#34 Re: tartufi u BiH

Post by heckler »

Slo Burner wrote:Engleska firma Green Labaratories sa predstavnistivima u Beogradu i Banja Luci dijeli sadnice lijeske obogaćene licelijem tartufa i garantuje otkup...
Vidjeh ovo juce bas. Malo mi suhveli. Volio bih popricati sa nekim ko se bavi sa ovim da vidim gdje je tacno tal i matematika.
prirodoljubac

#35 Re: tartufi u BiH

Post by prirodoljubac »

Slo Burner wrote:Engleska firma Green Labaratories sa predstavnistivima u Beogradu i Banja Luci dijeli sadnice lijeske obogaćene licelijem tartufa i garantuje otkup...
Bio je danas taj clanak negdje na netu ali nigdje kontakt informacije. Tartufi se urgajaju valjda u kombinaciji sa ljesnacima tako da su benefiti dvostruki jos ko voli prirodu odlicna stvar. Kod mene je problem sto nemam zemlje ali planiram kupit neki dulum na potezu nisici-bakici.
heckler

#36 Re: tartufi u BiH

Post by heckler »

Da, ni ja ne vidjeh kontakt informacije. Kad googlas "Senka Gatarić" samo iskace neka vlasnica agencije za nekretnine u BL. A sumnjam da imaju 2 Senke Gatarić. Green Labaratories u BL takodje nikakve rezultate ne vracaju.

Sve to smrdi na kopiju navlakuse sa puzevima sto je bila popularna prije 10ak godina.
mO k3

#37 Re: tartufi u BiH

Post by mO k3 »

Sve i da ima tartufo kod nas je slabog kvaliteta , meni je poznato da u hr ima tartufo i da ga podmecu ispod italijanskog alba Trüffela da bi vi imali Visu kilazu

To da ga Mogu uzgajati dobar skoro je bila utopija ,dok sam nekidan čuo da su uspjeli u Australiji da ga uzgoje ....
Slo Burner

#38 Re: tartufi u BiH

Post by Slo Burner »

prirodoljubac wrote:
Bio je danas taj clanak negdje na netu ali nigdje kontakt informacije. Tartufi se urgajaju valjda u kombinaciji sa ljesnacima tako da su benefiti dvostruki jos ko voli prirodu odlicna stvar. Kod mene je problem sto nemam zemlje ali planiram kupit neki dulum na potezu nisici-bakici.
Ma i ja sam guglao, osim firme u Beogradu nigdje nista o ovoj Engleskoj. Osim tog oni rade elaborat koji plaćaš 600,00 KM, tako da...

Jebiga mi smo nekako navikli da nas svi varaju, tako da i ako je ponuda ok, teško je povjerovati
Eborg

#39 Re: tartufi u BiH

Post by Eborg »

Ma da je to tako jednostavno mnogi bi se obogatili, ne bi oni po Bosni tražili levate. :)
zunasasa

#40 Re: tartufi u BiH

Post by zunasasa »

Pronasao sam gljivu u okolici Doboja, koja svojim izgledom asocira na gljivu tartuf, molim za pomoc oko identifikacije vrste.

Image

Image

Image
NeenaSa

#41 Re: tartufi u BiH

Post by NeenaSa »

Tesko je ocjeniti.
Izgleda kao bijeli, koji jako dotira, vise od crnog, na Zapadnom trzistu.

Inace, vjerovatno si i sam guglao, http://bs.wikipedia.org/wiki/Tartufi
Slo Burner

#42 Re: tartufi u BiH

Post by Slo Burner »

Gdje si to bolan našao?? :D
mO k3

#43 Re: tartufi u BiH

Post by mO k3 »

zunasasa wrote:Pronasao sam gljivu u okolici Doboja, koja svojim izgledom asocira na gljivu tartuf, molim za pomoc oko identifikacije vrste.

Image

Image

Image
Bijeli.... Molim da ga prepolovis i postavši sliku ,kakav mu je miris ?
brb a

#44 Re: tartufi u BiH

Post by brb a »

i ja sam pronasla nekoliko bijelih tartufa, moze li se to gdje prodati kod nas? :-D
began

#45 Re: tartufi u BiH

Post by began »

Ja sam nasao tartufe u Bosni :bih: jos prije 4 godine,u okolini Zenice,vec par godina pokusavamo da uspostavimo kontakte da ih prodamo al bezuspjesno,zvali smo i Hrvatsku firmu Zigante,rekli su da nije tartuf nego vijugavo mesnata mirisnica.
Evo jedna slika kad smo imali malo vise od jednog kilograma.
http://s22.postimg.org/osdb1p9gx/100729_151624.jpg
Glavni Moderator

#46 Re: tartufi u BiH

Post by Glavni Moderator »

began wrote:Ja sam nasao tartufe u Bosni :bih: jos prije 4 godine,u okolini Zenice,vec par godina pokusavamo da uspostavimo kontakte da ih prodamo al bezuspjesno,zvali smo i Hrvatsku firmu Zigante,rekli su da nije tartuf nego vijugavo mesnata mirisnica.
Evo jedna slika kad smo imali malo vise od jednog kilograma.
http://s22.postimg.org/osdb1p9gx/100729_151624.jpg
Pa dobro su ti rekli, to i jest vmm
began

#47 Re: tartufi u BiH

Post by began »

Izvini ali da u Hrvatskoj prodaju gov*a,i da mi posaljemo oni bi rekli da nije to to sa oprostenjem.
_đes_ba_

#48 Re: tartufi u BiH

Post by _đes_ba_ »

Za kilogram tartufa moguća zarada i do 5.000 eura

http://www.indikator.ba/ekonomija/aktue ... boratories

Uzgoj tartufa uskoro bi mogao postati posao budućnosti za bh. poljoprivrednike.
Naime, londonska kompanija "Green Laboratories" zainteresirana je da besplatno podijeli sadnice lijeske na čijem se korijenu nalazi sjeme ove najskuplje gljive na svijetu.
Kako je za "Dnevni avaz" kazala Senka Gatarić, direktorica predstavništva "Green Laboratoriesa" u Banjoj Luci, klimatski uvjeti pogoduju uzgoju tartufa u BiH, tako da je, osim predstavništva u RS-u, planirano otvaranje poslovnice i u Federaciji BiH.
- Četiri telefona nam zvone po cijeli dan, ljudi se javljaju iz svih krajeva BiH. Najviše zainteresiranih je iz Bihaća, Tuzle, Sarajeva i Donjeg Vakufa. Činjenica je da je kriza i da ljudi pokušavaju zaraditi, a ovo je svakako posao budućnosti. Međutim, nakon elaborata koji će se raditi u Londonu, vidjet ćemo ko ispunjava uvjete, pa je sigurno da će doći i do eliminacije nekih koji su se već prijavili - dodala je Gatarić.
Ona je istakla da postoje dva osnovna preduvjeta da bi neko mogao ući u ovaj biznis. Prvo je potrebno da ima registriranu zemljišnu parcelu na svoje ime te da je ona predviđenog kvaliteta koji pogoduje uzgoju tartufa.
- Proizvođači će potpisati ugovor na 20 godina s kompanijom u kojem se navodi da će "Green Laboratories" osigurati otkup tartufa i lješnjaka po svjetskim cijenama. Cijena tartufa se po kilogramu kreće od 1.000 do 5.000 eura, a lješnjaka pet eura - objasnila je Gatarić.
Ona je naglasila da tartufi i lješnjaci počinju rađati poslije treće godine, a najviše plodova daju u periodu od osme do 12. godine.
- Zbog toga se i potpisuje ugovor na tako dug period, a ove plantaže su održive minimalno 50 godina. Znači, to je posao za dvije generacije - dodala je Gatarić.
Istakla je da se za svako zemljište prvenstveno mora uraditi elaborat na osnovu kojeg će se odrediti najoptimalnija vrsta sadnice za tu parcelu.
- Sadnja je predviđena najesen. Sadnice će svi dobiti besplatno, iako jedna košta 30 eura. Zbog toga, kada se tartufi i lješnjaci budu otkupljivali, od dobivenih prihoda 70 posto ide proizvođaču, a 30 posto kompaniji - kazala je Gatarić i istakla da ne postoji nijedan proizvod koji donosi ovolike prihode uz garantiran otkup, piše "Dnevni avaz".
mO k3

#49 Re: tartufi u BiH

Post by mO k3 »

_đes_ba_ wrote:Za kilogram tartufa moguća zarada i do 5.000 eura

http://www.indikator.ba/ekonomija/aktue ... boratories

Uzgoj tartufa uskoro bi mogao postati posao budućnosti za bh. poljoprivrednike.
Naime, londonska kompanija "Green Laboratories" zainteresirana je da besplatno podijeli sadnice lijeske na čijem se korijenu nalazi sjeme ove najskuplje gljive na svijetu.
Kako je za "Dnevni avaz" kazala Senka Gatarić, direktorica predstavništva "Green Laboratoriesa" u Banjoj Luci, klimatski uvjeti pogoduju uzgoju tartufa u BiH, tako da je, osim predstavništva u RS-u, planirano otvaranje poslovnice i u Federaciji BiH.
- Četiri telefona nam zvone po cijeli dan, ljudi se javljaju iz svih krajeva BiH. Najviše zainteresiranih je iz Bihaća, Tuzle, Sarajeva i Donjeg Vakufa. Činjenica je da je kriza i da ljudi pokušavaju zaraditi, a ovo je svakako posao budućnosti. Međutim, nakon elaborata koji će se raditi u Londonu, vidjet ćemo ko ispunjava uvjete, pa je sigurno da će doći i do eliminacije nekih koji su se već prijavili - dodala je Gatarić.
Ona je istakla da postoje dva osnovna preduvjeta da bi neko mogao ući u ovaj biznis. Prvo je potrebno da ima registriranu zemljišnu parcelu na svoje ime te da je ona predviđenog kvaliteta koji pogoduje uzgoju tartufa.
- Proizvođači će potpisati ugovor na 20 godina s kompanijom u kojem se navodi da će "Green Laboratories" osigurati otkup tartufa i lješnjaka po svjetskim cijenama. Cijena tartufa se po kilogramu kreće od 1.000 do 5.000 eura, a lješnjaka pet eura - objasnila je Gatarić.
Ona je naglasila da tartufi i lješnjaci počinju rađati poslije treće godine, a najviše plodova daju u periodu od osme do 12. godine.
- Zbog toga se i potpisuje ugovor na tako dug period, a ove plantaže su održive minimalno 50 godina. Znači, to je posao za dvije generacije - dodala je Gatarić.
Istakla je da se za svako zemljište prvenstveno mora uraditi elaborat na osnovu kojeg će se odrediti najoptimalnija vrsta sadnice za tu parcelu.
- Sadnja je predviđena najesen. Sadnice će svi dobiti besplatno, iako jedna košta 30 eura. Zbog toga, kada se tartufi i lješnjaci budu otkupljivali, od dobivenih prihoda 70 posto ide proizvođaču, a 30 posto kompaniji - kazala je Gatarić i istakla da ne postoji nijedan proizvod koji donosi ovolike prihode uz garantiran otkup, piše "Dnevni avaz".
Molim lijepo , zaradu od 5000 euro da ,ali za bijeli alba tartufo ,sve ostalo je suplja priča
heckler

#50 Re: tartufi u BiH

Post by heckler »

Pod rizikom da zvucim kao pokvarena ploca, ali ovo je identicna klasa prevare kao prije neko vrijeme sa puzevima. Te garantovan odkup, te garantovana zarada, te trazeno ovo ono.
Klasicna prevara i sto je najgore opet ce najvece kokuze i uzeti.
Post Reply