TALIJANSKI JEZIK
-
skyspy
#1 TALIJANSKI JEZIK
Evo prije mjesec dana se lati knjige sa ciljem da ucim i kolko toliko naucim talijanski jezik. Zaboravih reci da mi to treba zbog posla.....
I svi mi kao govore ma to je lako to je najlaksi jezik za nauciti i td..hmmmm nebi se bas slozio ali eto ajde de..
Nabavim neke knjige , neko hrvatsko izdanje 2004 , novije stvarno dobro uradeno, i nekakv reprint englesko talijanski i on je skroz ok,a sad smo stigli do rijecnika: kupim na pijaci za 15 km neki rijecnik nov neoptakovan izdavac JPJ Zemun kad tamo toliko gresaka , toliko apsurdnih prevoda, te malo grckog cega li, te neke rijeci tipa gggiornno-dan, dovvve- gde itd
Nego imali ko iskustva sa ovi talijanskim i kako ga je i gdje naucio, da li imaju kavi kursevi privatno bilo sta....?Ja sam nasao nesto online, ali nije to to ...
I jos nesto sta mislite za koliko se vremena moze nauciti talijanski onako da se moze solidno koristiti sa njim.
Ako ima neko zainteresovan evo i link
http://academic.brooklyn.cuny.edu/modla ... geone.html
I rijecnik online
http://www.e-rjecnik.net/italiano-croato-dizionario.htm
I svi mi kao govore ma to je lako to je najlaksi jezik za nauciti i td..hmmmm nebi se bas slozio ali eto ajde de..
Nabavim neke knjige , neko hrvatsko izdanje 2004 , novije stvarno dobro uradeno, i nekakv reprint englesko talijanski i on je skroz ok,a sad smo stigli do rijecnika: kupim na pijaci za 15 km neki rijecnik nov neoptakovan izdavac JPJ Zemun kad tamo toliko gresaka , toliko apsurdnih prevoda, te malo grckog cega li, te neke rijeci tipa gggiornno-dan, dovvve- gde itd
Nego imali ko iskustva sa ovi talijanskim i kako ga je i gdje naucio, da li imaju kavi kursevi privatno bilo sta....?Ja sam nasao nesto online, ali nije to to ...
I jos nesto sta mislite za koliko se vremena moze nauciti talijanski onako da se moze solidno koristiti sa njim.
I rijecnik online
-
melb26sa
#2 Re: TALIJANSKI JEZIK
Mislim da sam nedavno u novinama vidjela da grupa gradjana porijeklom iz italije organizuje kurs/eve talijanskog uskoro. Bice organizovani u studentskom domu franjevaca? na Grbavici pa otidji tamo i raspitaj se.skyspy wrote:Evo prije mjesec dana se lati knjige sa ciljem da ucim i kolko toliko naucim talijanski jezik. Zaboravih reci da mi to treba zbog posla.....
I rijecnik online
-
mahalusha80
nemoj se brinuti, talijanski je super ja sam ga solidno savladala za 3 mjeseca 
-
istanbul sonbahar
vjeruj mi da je puno jednostavnije i jedino ispravno, pohadjati neki kurs i biti stalno u doticaju s jezikom, jer drugacije je nemoguce nauciti dobro.
i jos nesto, talijanski se cini jako jednostavan, za razliku od turskog npr, ali to je tako samo na pocetku, ima on itekako svojih zavrzlama i caka, pa zato i preporucujem ucenje na pravi nacin, izgovor, konverzacija, gramatika, vjezbe.
preporucujem centar Andre Malrou.
sretno.
i jos nesto, talijanski se cini jako jednostavan, za razliku od turskog npr, ali to je tako samo na pocetku, ima on itekako svojih zavrzlama i caka, pa zato i preporucujem ucenje na pravi nacin, izgovor, konverzacija, gramatika, vjezbe.
sretno.
-
enigma svijeta
I ja preporucujem ovaj centar, kazu da je zaista dobar, a i jedna moja prijateljica je tamo bila i bas je zadovoljna. Slazem se da ima dosta predrasuda o talijanskom kao laganom jeziku, medjutim evo i sam pokretac teme je zakljucio da nije tako. A sad da li se za samo 3 mjeseca moze nauciti jezik- cisto sumnjamistanbul sonbahar wrote:vjeruj mi da je puno jednostavnije i jedino ispravno, pohadjati neki kurs i biti stalno u doticaju s jezikom, jer drugacije je nemoguce nauciti dobro.
sretno.
-
ajleen
Znam da se svima cini da je italijanski vrlo lagan jezik ali zavisi o kojem nivou poznavanja jezika se radi. Ako te interesuje laksi tip konverzacije, u infinitivu, bez konjuktiva i kondizionala onda se moze savladati za nekoliko mjeseci. Ali ako zelis da savladas jezik u pravom smislu, naucis gramatiku, fraze koje se koristeu odredjenim situacjama, da imas pristojan rjecnik, onda ces morati malo da zagrijes stolicu.
Iz iskustva ti mogu savjetovati 2 najbolja mjesta u gradu gdje mozes ici na kurs, Francuski kulturni centar Andree Marlaux (stakleni grad) i Italijanski kulturni centar Dante Aligheri (Mejtas, blizu Italijanske ambasade; mail: [email protected]), ali dosta zavisi od profesora. Za jesenji semestar mislim da ti je kasno za upis, ali mozes sacekati zimski ali se moras informisati.
In bocca a lupo!
Iz iskustva ti mogu savjetovati 2 najbolja mjesta u gradu gdje mozes ici na kurs, Francuski kulturni centar Andree Marlaux (stakleni grad) i Italijanski kulturni centar Dante Aligheri (Mejtas, blizu Italijanske ambasade; mail: [email protected]), ali dosta zavisi od profesora. Za jesenji semestar mislim da ti je kasno za upis, ali mozes sacekati zimski ali se moras informisati.
In bocca a lupo!
- Irm@
ucila sam dvije godine u srednjoj skoli... a prije sam ga vec znala... naime boravila sam u Italiji neka 3 mjeseca... sto mi je potvrdilo onu cinjenicu kad vas bace u tudjinu vrlo brzo savladate jezik... naravno govoriti...
u srednjoj sam se susrela i sa citanjem i pisanjem... meni je lagano gotovo sve se isto pishe i cita... i jezik je sam po sebi melodican... za razliku od francuskog koji jeste lijep jezik...ali je u pisanju stvarno pretezak...
u srednjoj sam se susrela i sa citanjem i pisanjem... meni je lagano gotovo sve se isto pishe i cita... i jezik je sam po sebi melodican... za razliku od francuskog koji jeste lijep jezik...ali je u pisanju stvarno pretezak...
- Zox
Bice vam svima puno lakse ako neko izdvoji novac za projekat prvog bosanskohercegovacko-italijanskog radija s kojim smo trenutno "haplicirali" na raznim mjestima 
Dante Alighieri je cini mi se jako dobar, ako se ne varam pored kulturnog atasea predaje i veliki covjek i sarajlija s italijanskim pasosem Bruno Palestra.
Dante Alighieri je cini mi se jako dobar, ako se ne varam pored kulturnog atasea predaje i veliki covjek i sarajlija s italijanskim pasosem Bruno Palestra.
-
ajleen
U okviru manifestacije Dani Italijaskog Jezika, Ambasada Republike Italije u Bosni i Hercegovini ima čast pozvati Vas na večernje druženje na temu „Italijanski i more„, koje će se održati u Kino Teatru Prvi Maj (Kino Bosna) u nedjelju, 28. oktobra/listopada 2007
.
19.00 APERITIV i DEGUSTACIJA tradicionalnih proizvoda Hercegovine
Izložba fotografija "Jadranski most", autor Nicola Tiezzi
Video projekcija japanskog umjetnika Yukihiro Taguchi (http://spazieren.exblog.jp/i4).
h. 21.30 – koncert i ples uz LIKULURI (pizzica, tradicionalni ples regije Puglia) i KUD PROLETER (linđo, Sarajevo)
Ulaz slobodan
……………………………………………………….. ~~~…………………………………………………….
Nell'ambito dei Giorni della Lingua Italiana, l'Ambasciata d'Italia ha il piacere di invitarla ad una serata dedicata al tema “L’italiano e il mare” presso il Kino Teatar Prvi Maj (Kino Bosna) domenica 28 ottobre, 2007
h. 19 – APERITIVO e DEGUSTAZIONE di prodotti tipici erzegovesi
Mostra fotografica "Ponte Adriatico" di Nicola Tiezzi
Proiezione di video dell’artista giapponese Yukihiro Taguchi (http://spazieren.exblog.jp/i4).
h. 21.30 – concerto e danze dei LIKULURI (pizzica, Puglia) e KUD PROLETER (linðo, Sarajevo)
Entrata libera
On the occasion of the “Days of the Italian Language”, the Embassy of Italy has the pleasure to invite you to an evening concerning the theme “The Italian Language and the Sea”, at Kino Teatar Prvi Maj (KINO Bosna), on Sunday 28th October. 2007
h.19 – APERITIF AND BUFFET - traditional products from Herzegovina
Photo exhibition “Adriatic Bridge” by Nicola Tiezzi
Video projection by the Japanese artist Yukihiro Taguchi (http://spazieren.exblog.jp/i4)
H 21.30 music and dance from Puglia – LIKULURI (pizzica) and traditional dance from Sarajevo - KUD PROLETER (linðo)
Free entrance
Ufficio Cultura Ambasciata d'Italia
Sarajevo
Ulica Cekalusa, 39
71000 Sarajevo - BiH
tel. +387 33 203960/1 int./lok. 127
.
19.00 APERITIV i DEGUSTACIJA tradicionalnih proizvoda Hercegovine
Izložba fotografija "Jadranski most", autor Nicola Tiezzi
Video projekcija japanskog umjetnika Yukihiro Taguchi (http://spazieren.exblog.jp/i4).
h. 21.30 – koncert i ples uz LIKULURI (pizzica, tradicionalni ples regije Puglia) i KUD PROLETER (linđo, Sarajevo)
Ulaz slobodan
Nell'ambito dei Giorni della Lingua Italiana, l'Ambasciata d'Italia ha il piacere di invitarla ad una serata dedicata al tema “L’italiano e il mare” presso il Kino Teatar Prvi Maj (Kino Bosna) domenica 28 ottobre, 2007
h. 19 – APERITIVO e DEGUSTAZIONE di prodotti tipici erzegovesi
Mostra fotografica "Ponte Adriatico" di Nicola Tiezzi
Proiezione di video dell’artista giapponese Yukihiro Taguchi (http://spazieren.exblog.jp/i4).
h. 21.30 – concerto e danze dei LIKULURI (pizzica, Puglia) e KUD PROLETER (linðo, Sarajevo)
Entrata libera
On the occasion of the “Days of the Italian Language”, the Embassy of Italy has the pleasure to invite you to an evening concerning the theme “The Italian Language and the Sea”, at Kino Teatar Prvi Maj (KINO Bosna), on Sunday 28th October. 2007
h.19 – APERITIF AND BUFFET - traditional products from Herzegovina
Photo exhibition “Adriatic Bridge” by Nicola Tiezzi
Video projection by the Japanese artist Yukihiro Taguchi (http://spazieren.exblog.jp/i4)
H 21.30 music and dance from Puglia – LIKULURI (pizzica) and traditional dance from Sarajevo - KUD PROLETER (linðo)
Free entrance
Ufficio Cultura Ambasciata d'Italia
Sarajevo
Ulica Cekalusa, 39
71000 Sarajevo - BiH
tel. +387 33 203960/1 int./lok. 127
- Sofija89
#12 Re: TALIJANSKI JEZIK
Koji biste centar za ucenje taljanskog j. preporucili Dante A. ili Andre Malraux ? 
-
MartinaL
#13 Re: TALIJANSKI JEZIK
Talijanski jezik je jedan od jezika koji je najlakše naučiti. Tako da nemaš brige. Kroz par mjeseci učenja već ćeš se moć sporazumijevati bez ikakvih problema.
- drndalo
#14 Re: TALIJANSKI JEZIK
Jest' ako ces sve razgovarati u infinitivu...
- Zatamnjena stakla
#15 Re: TALIJANSKI JEZIK
Italijanski jezik