[Matrix] wrote:Air Ramiz wrote:to sam ja wrote:E gdje su sad oni kojima je glavni argument "islamofobija" ???
e jel ti drago
tema nema veze sa reakcijama na islamofobiju. zasto nema veze? zato sto je prva naredba, farz objavljena Muhammedu a.s. bila ikre bismi rabile, uči u ime gospodara...edukacija je prioritet za svakog muslimana
reci mi kako kotira prepisivanje na ispitima s obzirom na to sto tvrdis ?
Regan je bio glumac, a kasnije je pisao memoare. Gorbacov pije votku.
npr:student klanja svaki dan i obavlja sve duznosti ali non-stop prepisuje na ispitima ,imal grijeha tu il
se to svjetovno "sticanje" znanja ne pika.
Ne postoji vjersko i svjetovno znanje, znanje je jedno, isto kao sto islam predstavlja sistem zivljenja.
djeovjka uci kur'an na- pamet ,i kaze da joj ispiti "smetaju" pa ih nekako formalno shavata
ocigledno daje prednost kur'anu(kao svetom) nad ispitima (kao profanom,svjetovnom).Dakle
o kojem ucenju je ovdje rijec ? Da li se pod "naredbom" misli samo i iskljucivo ucenje Kur'ana
a ne i ostalo intelktualno angaziranje ?
Ocigledno si neupucen. Ikre bismi rabike, naredba o ucenju je upucena prije objave Kur'ana tj. to je bio prvi objavljeni dio Kur'ana, a na nastavak objave se cekalo tri godine. Allah dž.š. je naredio Muhammedu a.s. da uči, da se upoznaje, da čita, da istražuje. Te prema tome, znanje je jedinstveno.
od 100 studenata raznih odsjeka Filozofskog fakulteta u Saarajevu,90 se izajsnilo da su vjernici
i da redovno obavljaju molitvu (odlazak u prostor namjenjen za molitvu).Isto tako 90 njih se
izajsnilo da prepisuje na ispitima,kad god je u poziciji da to ucini ?!
Statistika ili nije tacna, ili si je pogresno predstavio ovdje. Na dzumama bude negdje oko 10% muslimana, kao najposjecenijem obliku molitve. Koliko od tih 10% obavlja svih pet namaza ne znam, ali prema tvojoj statistici 90% muslimana redovno klanjaju, sto bi bilo za svaku pohvalu, ali se ne slaze sa realnoscu.
Osim ovih objektivnih pokazatelja,sasvim subjektivno zapazanje.Vecina poznanika koji studiraju
a za sebe trvde da redovno obaljaju namaz ( potvdjujem) dostignuca zapadne znanosti uzimaju
samo kao nuzno "zlo" ,koje je potrebno nauciti da bi se ispunili neki kriteriji ali sve prati
stanovita nadmoc Kur'ana kao knjige u odnosu na sve ostale.Niti sa jednim od ovih studenata
nisam u stanju razborito govoriti o bilo kojoj temi iz struke,osim ako nije vezana za religiju.
Cini mi se da si asocijalan tip. Trebas se vise druzit. (Ne mislim nista uvredljivo, govorim iz licnog iskustva i poznanstava. Da bi izvlacio takve zakljucke moras bolje upoznat ljude.) Sto se tice Kur'ana, to je uputa vjernicima za organizovnje svoga zivota, eticki model prema kojem se trebamo ravnati, a kao sto rekoh prva objava Kur'ana je bila: uci!
vecina studenata iz suburbija ili ti prigradskih naselja ili nesto dalje (Breza,Kakanj,Visoko itd)
snazno su pod uticajem neke vrste "politicke religije".njihovo poznavanje islama svodi se
na povremenu agresivnost prema drugim religijskim skupinama.opcenito im nedostaje
osjecaj multikulture tako da su iskljucivi i neprijateljski nastrojeni prema drugim religijama.
Pojedinci iz urbane sredine takodjer su pod istim uticajem ,samo su odgojeni da prihvate
i druge oblike vjerovanja,ne pokazuju odbojnost prema drugima ali niti sentiment za vlastiti religijski
identitet.Pluralno su opredjeljeni ali u kriticnim momentima prevlada etnicka i religisjka iskljucivost
mada im je vjerska dogma i praksa potpuno nepozanata !
Majke ti, zasto se blamiras sa tim dr. Phil analizama? Izgleda dosta izvjestaceno. Kult komsiluka u Bosni je ideal koji se odrzao uprkos agresiji Srbije i Hrvatske na BiH, kao sto znas i u najtezim trenucima u opkoljenom Sarajevu zajednicki se obavljala ponocka, tv je prenosila liturgije iz pravoslavnog hrama itd. Na spicama je uvijek pisalo januar kroz sijecanj.