Talibani zabranili školovanje žena
- to sam ja
#1 Talibani zabranili školovanje žena
Oprostite na mojoj uvodnoj ex- recenici!!!
Talibanski ekstremisti su zabranili školovanje žena u dolini Svat na sjeverozapadu Pakistana, čime je više od 40.000 djevojčica uskraćeno pravo da se obrazuju, saopćili su danas pakistanski zvaničnici
Ekstremisti su u decembru izdali upozorenje roditeljima da ne šalju ćerke u školu, uz obrazloženje da je obrazovanje žena "neislamsko".
Isto upozorenje ponovio je bliski saradnik talibanskog lidera mule Fazule u poruci koja je emitovana kasno sinoć na jednoj ilegalnoj radio stanici.
Državne škole su zatvorene, a oko 300 privatnih škola koje bi trebalo da budu otvorene u februaru, po završetku zimskog raspusta, najverovatnije će ostati zatvorene, izjavio je jedan visoki zvaničnik a prenio Rojters.
Neimenovani zvaničnik je rekao da su ekstremisti u proteklih nekoliko mjeseci uništili ili oštetili više od 175 ženskih škola.
Jedine škole koje su otvorene su male vjerske medrese u džamijama gdje djevojčice uče Kur'an.
Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani oštro je kritikovao potez talibana navodeći da je zatvaranje škola suprotno islamu i upozorio da će ekstremisti platiti zbog antidržavnog djelovanja.
"Nikome neće biti dopušteno da osporava odluku vlade", saopćeno je juče iz premijerovog kabineta.
Borbe su dolini Svat traju više od godinu dana, a prema riječima žitelja, vojska gubi kontrolu, a vlada nema nikakav autoritet nad ekstremistima, čiji je cilj uvođenje stroge forme šerijatskog zakona.
Decembra prošle godine su, prema tvrdnjama jednog visokog vojnog zvaničnika, ekstremisti odsjekli glave 13 ljudi, među kojima je bilo i policajaca koji su se protivili njihovom načinu života, podsjetila je britanska agencija.
Dolina Svat je do pred kraj 2007. bila popularna turistička destinacija, a situacija se drastično promijenila kada je lider ekstremista Fazula poveo pobunu protiv vlasti, nekoliko mjeseci poslije nereda kod Crvene džamije u Islamabadu, kada je u vojnoj intervenciji ubijeno više desetina ljudi, među kojima je bilo žena i djece.
Talibanski ekstremisti su zabranili školovanje žena u dolini Svat na sjeverozapadu Pakistana, čime je više od 40.000 djevojčica uskraćeno pravo da se obrazuju, saopćili su danas pakistanski zvaničnici
Ekstremisti su u decembru izdali upozorenje roditeljima da ne šalju ćerke u školu, uz obrazloženje da je obrazovanje žena "neislamsko".
Isto upozorenje ponovio je bliski saradnik talibanskog lidera mule Fazule u poruci koja je emitovana kasno sinoć na jednoj ilegalnoj radio stanici.
Državne škole su zatvorene, a oko 300 privatnih škola koje bi trebalo da budu otvorene u februaru, po završetku zimskog raspusta, najverovatnije će ostati zatvorene, izjavio je jedan visoki zvaničnik a prenio Rojters.
Neimenovani zvaničnik je rekao da su ekstremisti u proteklih nekoliko mjeseci uništili ili oštetili više od 175 ženskih škola.
Jedine škole koje su otvorene su male vjerske medrese u džamijama gdje djevojčice uče Kur'an.
Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani oštro je kritikovao potez talibana navodeći da je zatvaranje škola suprotno islamu i upozorio da će ekstremisti platiti zbog antidržavnog djelovanja.
"Nikome neće biti dopušteno da osporava odluku vlade", saopćeno je juče iz premijerovog kabineta.
Borbe su dolini Svat traju više od godinu dana, a prema riječima žitelja, vojska gubi kontrolu, a vlada nema nikakav autoritet nad ekstremistima, čiji je cilj uvođenje stroge forme šerijatskog zakona.
Decembra prošle godine su, prema tvrdnjama jednog visokog vojnog zvaničnika, ekstremisti odsjekli glave 13 ljudi, među kojima je bilo i policajaca koji su se protivili njihovom načinu života, podsjetila je britanska agencija.
Dolina Svat je do pred kraj 2007. bila popularna turistička destinacija, a situacija se drastično promijenila kada je lider ekstremista Fazula poveo pobunu protiv vlasti, nekoliko mjeseci poslije nereda kod Crvene džamije u Islamabadu, kada je u vojnoj intervenciji ubijeno više desetina ljudi, među kojima je bilo žena i djece.
Last edited by to sam ja on 17/01/2009 19:01, edited 1 time in total.
- sheilak
#2 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Ta zabrana se kosi sa Islamom. Znaci li to da talibani nisu muslimani? Oni su tipican primjer onoga sto musliman ne bi trebao biti jer je Islam vjera znanja, ucenja, napretka, spoznaje i pokornosti, ali samo Bogu.
- pustopoljina
#3 Re: Talibani zabranili školovanje žena
te zene treba evakuisati.a oni bez zena neka komotno izumru.
- Epitop
#4 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Mislim da je se na ovom forumu do sada bezbrojeno puta raspravljalo na temu ženskih prava u Islamu, ali ako neko insistira da se neke teme stalno otvaraju red je da se onda nešti i kaže.
Večina postupaka Talibana u odnosu prema ženama nema veze sa Islamom i to su u pitanju samo plemenski običaji iz sela u Pakistanu. Isti je slučaj i u ovom primjeru gdje su plemenski običaji stavljeni iznad Islamskog prava, a što opet pojedinci jedva dočekaju da iskoriste kao argument protiv vjere Islama. Peace, over and out.
Večina postupaka Talibana u odnosu prema ženama nema veze sa Islamom i to su u pitanju samo plemenski običaji iz sela u Pakistanu. Isti je slučaj i u ovom primjeru gdje su plemenski običaji stavljeni iznad Islamskog prava, a što opet pojedinci jedva dočekaju da iskoriste kao argument protiv vjere Islama. Peace, over and out.
- to sam ja
#5 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Mislim da ovo na istoku nije nimalo neuobicajena pojava...mslim da ovoga ima puno vise nego sto mi znamo
- to sam ja
#6 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Ne..upravo je nekima glavni argument "islamofobija"...ne smijes vise nista reci a da se ne protumaci kao napad na islamEpitop wrote:Mislim da je se na ovom forumu do sada bezbrojeno puta raspravljalo na temu ženskih prava u Islamu, ali ako neko insistira da se neke teme stalno otvaraju red je da se onda nešti i kaže.
-
splavar šime
#7 Re: Talibani zabranili školovanje žena
- neprilagodjena
#8 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Boze sacuvaj

- Lakat Jebić
#9 Re: Talibani zabranili školovanje žena
to nema veze sa islamom, ko je ista citao zna.
ja nikad necu rec nekome ko ovo objavi, i ko kaze protiv talibana nesto na ovom fonu, da je islamofobican.
niti cu reci nekom ko kritikuje reisa ili bilo kojeg muslimana da je islamofobican.
ali kad neko kaze da je tekbir ratni poklic, protumacite mi vi sta je to, ako ne islamofobija?
ja nikad necu rec nekome ko ovo objavi, i ko kaze protiv talibana nesto na ovom fonu, da je islamofobican.
niti cu reci nekom ko kritikuje reisa ili bilo kojeg muslimana da je islamofobican.
ali kad neko kaze da je tekbir ratni poklic, protumacite mi vi sta je to, ako ne islamofobija?
- giordania
#10 Re: Talibani zabranili školovanje žena
pustopoljina wrote:te zene treba evakuisati.a oni bez zena neka komotno izumru.
- Air Ramiz
#11 Re: Talibani zabranili školovanje žena
e jel ti dragoto sam ja wrote:E gdje su sad oni kojima je glavni argument "islamofobija" ???
tema nema veze sa reakcijama na islamofobiju. zasto nema veze? zato sto je prva naredba, farz objavljena Muhammedu a.s. bila ikre bismi rabile, uči u ime gospodara...edukacija je prioritet za svakog muslimana
- osa
#12 Re: Talibani zabranili školovanje žena
talibani, potiču iz vjerskih islamskih škola, izgleda da u tim školama imaju neki čudan program.
- to sam ja
#13 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Air Ramiz wrote:e jel ti dragoto sam ja wrote:E gdje su sad oni kojima je glavni argument "islamofobija" ???
![]()
tema nema veze sa reakcijama na islamofobiju. zasto nema veze? zato sto je prva naredba, farz objavljena Muhammedu a.s. bila ikre bismi rabile, uči u ime gospodara...edukacija je prioritet za svakog muslimana
sta tu ima meni da bude drago... haj mi samo objasni??? prvo ja sam zensko, moze mi dakle biti samo bolesno i strasno a drago nikako!!! jer sam se konacno mogla i ja tamo roditi, ako cemo gledati tako stvari
ta recenica je bila upucena onima koji ce na komentare kako je ovo umobolno i debilno protumaciti kao islamofobija...a takvih ovdje ima mali milion
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#14 Re: Talibani zabranili školovanje žena
giordania wrote:pustopoljina wrote:te zene treba evakuisati.a oni bez zena neka komotno izumru.
Last edited by Latina on 20/01/2009 14:18, edited 1 time in total.
-
pure_love
#15 Re: Talibani zabranili školovanje žena
kakve veze tallibani imaju s islamom?
- osa
#16 Re: Talibani zabranili školovanje žena
nađi od kud im taj naziv i sve će ti biti jasno.pure_love wrote:kakve veze tallibani imaju s islamom?
-
pure_love
#17 Re: Talibani zabranili školovanje žena
taliban znaci student
dobili su to ime jer su bili vecinom studenti
dobili su to ime jer su bili vecinom studenti
- Air Ramiz
#18 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Talibani su politicki pokret iz islamskog okrilja, kao sto i ustase, sa svojom ideologijom poticu iz katolickog okrilja. I kod ustasa su parole izvucene iz crkvenog ucenja, Bog i Hrvati, za poglavnika i krista protiv komunista itd, njihova ideologija se naslanjala na krscanstvo itd. ali sumnjam da ti recimo kao katolik prihvacas ustaske poklice za "poglavnika i krista", iako doduse i danas ima onih koji sluze mise ratnim zlocincima pavelicu i co.osa wrote:talibani, potiču iz vjerskih islamskih škola, izgleda da u tim školama imaju neki čudan program.
- [Matrix]
#19 Re: Talibani zabranili školovanje žena
reci mi kako kotira prepisivanje na ispitima s obzirom na to sto tvrdis ?Air Ramiz wrote:e jel ti dragoto sam ja wrote:E gdje su sad oni kojima je glavni argument "islamofobija" ???
![]()
npr:student klanja svaki dan i obavlja sve duznosti ali non-stop prepisuje na ispitima ,imal grijeha tu il
se to svjetovno "sticanje" znanja ne pika.
djeovjka uci kur'an na- pamet ,i kaze da joj ispiti "smetaju" pa ih nekako formalno shavata
ocigledno daje prednost kur'anu(kao svetom) nad ispitima (kao profanom,svjetovnom).Dakle
o kojem ucenju je ovdje rijec ? Da li se pod "naredbom" misli samo i iskljucivo ucenje Kur'ana
a ne i ostalo intelktualno angaziranje ?
od 100 studenata raznih odsjeka Filozofskog fakulteta u Saarajevu,90 se izajsnilo da su vjernici
i da redovno obavljaju molitvu (odlazak u prostor namjenjen za molitvu).Isto tako 90 njih se
izajsnilo da prepisuje na ispitima,kad god je u poziciji da to ucini ?!
Osim ovih objektivnih pokazatelja,sasvim subjektivno zapazanje.Vecina poznanika koji studiraju
a za sebe trvde da redovno obaljaju namaz ( potvdjujem) dostignuca zapadne znanosti uzimaju
samo kao nuzno "zlo" ,koje je potrebno nauciti da bi se ispunili neki kriteriji ali sve prati
stanovita nadmoc Kur'ana kao knjige u odnosu na sve ostale.Niti sa jednim od ovih studenata
nisam u stanju razborito govoriti o bilo kojoj temi iz struke,osim ako nije vezana za religiju.
vecina studenata iz suburbija ili ti prigradskih naselja ili nesto dalje (Breza,Kakanj,Visoko itd)
snazno su pod uticajem neke vrste "politicke religije".njihovo poznavanje islama svodi se
na povremenu agresivnost prema drugim religijskim skupinama.opcenito im nedostaje
osjecaj multikulture tako da su iskljucivi i neprijateljski nastrojeni prema drugim religijama.
Pojedinci iz urbane sredine takodjer su pod istim uticajem ,samo su odgojeni da prihvate
i druge oblike vjerovanja,ne pokazuju odbojnost prema drugima ali niti sentiment za vlastiti religijski
identitet.Pluralno su opredjeljeni ali u kriticnim momentima prevlada etnicka i religisjka iskljucivost
mada im je vjerska dogma i praksa potpuno nepozanata !
Last edited by [Matrix] on 17/01/2009 18:38, edited 1 time in total.
- osa
#20 Re: Talibani zabranili školovanje žena
u pravu si kod mene može proći samo poklič "za dobru plaću", a krist, allah i ostali idoli kod mene nemaju prolaz.Air Ramiz wrote:Talibani su politicki pokret iz islamskog okrilja, kao sto i ustase, sa svojom ideologijom poticu iz katolickog okrilja. I kod ustasa su parole izvucene iz crkvenog ucenja, Bog i Hrvati, za poglavnika i krista protiv komunista itd, njihova ideologija se naslanjala na krscanstvo itd. ali sumnjam da ti recimo kao katolik prihvacas ustaske poklice za "poglavnika i krista", iako doduse i danas ima onih koji sluze mise ratnim zlocincima pavelicu i co.osa wrote:talibani, potiču iz vjerskih islamskih škola, izgleda da u tim školama imaju neki čudan program.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#21 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Talibani su ljudi koji se ko eto furaju na islam, imaju neku svoju zivotnu filozofiju. Da su pravi i iskreni vjernici siguran sam da bi im Bog dao da budu najnaprednija nacija na svijetu, imali bi sve obilje, ovako su obicni bijednici, primitivci koji nikako da shvate i da postanu svjesni svoje gluposti. Ovi sto se furaju na islamofobiju, izgleda da su previse plasljivi kad se ovakvih miseva boje. Ovi ne bi mogli ni bicikl da sastave kako treba a kamo li kakvo sofisticirano oruzje. Po meni su talibani najveci neprijatelji sami sebi.
-
The Silent Man
#22 Re: Talibani zabranili školovanje žena
To Sam Ja , vidis i znas da to (kao i ostalo sto rade talibani) nema veze sa islamom.
Pogotovo nema veze sa BiH i Bosnjacima (na sta ciljas vidim)
I pitas gdje je tu islamofobija?
Eto je jarane u tvom postu!
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#23 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Ne vidis dobro stavi naocale.The Silent Man wrote:To Sam Ja , vidis i znas da to (kao i ostalo sto rade talibani) nema veze sa islamom.
- to sam ja
#24 Re: Talibani zabranili školovanje žena
Kod mene je nema sigurno...to ti mogu 100% reci (bilo bi apsurdno da je imaThe Silent Man wrote:To Sam Ja , vidis i znas da to (kao i ostalo sto rade talibani) nema veze sa islamom.
- Lakat Jebić
#25 Re: Talibani zabranili školovanje žena
[Matrix] wrote:reci mi kako kotira prepisivanje na ispitima s obzirom na to sto tvrdis ?Air Ramiz wrote:e jel ti dragoto sam ja wrote:E gdje su sad oni kojima je glavni argument "islamofobija" ???
![]()
npr:student klanja svaki dan i obavlja sve duznosti ali non-stop prepisuje na ispitima ,imal grijeha tu il
se to svjetovno "sticanje" znanja ne pika.
djeovjka uci kur'an na- pamet ,i kaze da joj ispiti "smetaju" pa ih nekako formalno shavata
ocigledno daje prednost kur'anu(kao svetom) nad ispitima (kao profanom,svjetovnom).Dakle
o kojem ucenju je ovdje rijec ? Da li se pod "naredbom" misli samo i iskljucivo ucenje Kur'ana
a ne i ostalo intelktualno angaziranje ?
od 100 studenata raznih odsjeka Filozofskog fakulteta u Saarajevu,90 se izajsnilo da su vjernici
i da redovno obavljaju molitvu (odlazak u prostor namjenjen za molitvu).Isto tako 90 njih se
izajsnilo da prepisuje na ispitima,kad god je u poziciji da to ucini ?!
Osim ovih objektivnih pokazatelja,sasvim subjektivno zapazanje.Vecina poznanika koji studiraju
a za sebe trvde da redovno obaljaju namaz ( potvdjujem) dostignuca zapadne znanosti uzimaju
samo kao nuzno "zlo" ,koje je potrebno nauciti da bi se ispunili neki kriteriji ali sve prati
stanovita nadmoc Kur'ana kao knjige u odnosu na sve ostale.Niti sa jednim od ovih studenata
nisam u stanju razborito govoriti o bilo kojoj temi iz struke,osim ako nije vezana za religiju.
vecina studenata iz suburbija ili ti prigradskih naselja ili nesto dalje (Breza,Kakanj,Visoko itd)
snazno su pod uticajem neke vrste "politicke religije".njihovo poznavanje islama svodi se
na povremenu agresivnost prema drugim religijskim skupinama.opcenito im nedostaje
osjecaj multikulture tako da su iskljucivi i neprijateljski nastrojeni prema drugim religijama.
Pojedinci iz urbane sredine takodjer su pod istim uticajem ,samo su odgojeni da prihvate
i druge oblike vjerovanja,ne pokazuju odbojnost prema drugima ali niti sentiment za vlastiti religijski
identitet.Pluralno su opredjeljeni ali u kriticnim momentima prevlada etnicka i religisjka iskljucivost
mada im je vjerska dogma i praksa potpuno nepozanata !
Muhamed Asad, ne znam kako mu je bilo ime prije nego je presao na islam, a presao je na islam u svojoj domovini, dosavsi u dodir s nekim knjigama. kasnije je proputovao diljem islamskog svijeta, upoznao muslimane i jednom prilikom rekao: "Da sam prvo upoznao muslimane, pa tek onda islam, nikad ne bih postao musliman"