Arsene Lupinhizo ramidovic wrote:kao hrvat, kameleon prica ovako:seln wrote:To ti opet pricas u bosnjackom licu?Mister Yes wrote:
Prije svega je protiv tvog interesa. Ništa se nije promjenilo. Od embarga na uvoz oružja koje je samo Bošnjake pogodilo, preko pomaganja u genocidu, pa do Daytonske BiH koja opet samo Bošnjake blokira. Srbi i Hrvati imaju svoje države koje niko ne blokira.
Mi smo odlučili ne biti pod šapom Beograda i glasali smo za nezavisnost. I šta smo dobili? Opet zavisnost i pod šapom Beograda. Jer to što RS ima mogućnost veta na državnom nivou znači da i Beograd ima mogućnost veta na BH državnom nivou jer predstavnici RS-a su samo podružnica Beograda. A sve više stvari se prenosi na državni nivo. Sljedeće je ministarstvo poljoprivrede. A i u predsjedništvo će da vrate sistem gdje dvojica drže jednog pod kontrolom. Pa onda ide "sistem koordinacije" da se košulja još malo stegne. Prava zavrzlama moj zavrzlama.
Mister Yes wrote:Ali gospođo Pack, ne radi se o Hrvatima već o HDZ-u? Ali draga gospođo bio je UZP sjetite se? Kmee kmeee
Talasi referenduma
- seln
#326 Re: Talasi referenduma
-
channel10
#327 Re: Talasi referenduma
Nevjerovatan je. Pa on se 10 mjeseci predstavljao kao neko drugi i tako napisao sigurno nekih 2000 postova
. Mrtvi psihijatrijski slucaj 
- seln
#328 Re: Talasi referenduma
To ti je kao kad kazes da Fadilj Vokri nije Chewbacca.Mister Yes wrote:Reći za mene da nisam Bošnjak je slično kao da kažeš za Žene u crnom da nisu Srpkinje
-
zavrzlama
#330 Re: Talasi referenduma
Pa cijena se morala platiti....Sad se jedni pate u drzavi koju vole a drugi u drzavi koju mrze....ostatak price znas "RP"Mister Yes wrote:Prije svega je protiv tvog interesa. Ništa se nije promjenilo. Od embarga na uvoz oružja koje je samo Bošnjake pogodilo, preko pomaganja u genocidu, pa do Daytonske BiH koja opet samo Bošnjake blokira. Srbi i Hrvati imaju svoje države koje niko ne blokira.zavrzlama wrote:danas je interes tog zapada koji je mirno gledao umiranje moje drzave protiv inetresa mog neprijatelja
Mi smo odlučili ne biti pod šapom Beograda i glasali smo za nezavisnost. I šta smo dobili? Opet zavisnost i pod šapom Beograda. Jer to što RS ima mogućnost veta na državnom nivou znači da i Beograd ima mogućnost veta na BH državnom nivou jer predstavnici RS-a su samo podružnica Beograda. A sve više stvari se prenosi na državni nivo. Sljedeće je ministarstvo poljoprivrede. A i u predsjedništvo će da vrate sistem gdje dvojica drže jednog pod kontrolom. Pa onda ide "sistem koordinacije" da se košulja još malo stegne. Prava zavrzlama moj zavrzlama.
- Mister Yes
#331 Re: Talasi referenduma
Sve tačno samo što RP slabo ide. Realno bi bila najbolje rješenje ali se pokazuje kao neefikasna. Oni koji slabije prate reći će da sam se godinu dana pretvarao da sam neko drugi. Ali oni koji pažljivije prate primjetit će da ja retoriku mjenjam tek nakon što su procurili rezultati popisa. Previše se dobro razumijem u matematiku i funkcije da ne bih znao koliko sadašnjih 1% znači u budućnosti. A kamoli nekoliko procenata manje nego se očekivalo. Ovim tempom RP najviše će zijaniti Bošnjaci. Jasno je da oni vremenom postaju dominantni u BiH ali se previše troše u tom procesu jer ne ide dovoljno brzo.zavrzlama wrote: Pa cijena se morala platiti....Sad se jedni pate u drzavi koju vole a drugi u drzavi koju mrze....ostatak price znas "RP"
-
daddy-kool
#332 Re: Talasi referenduma
Pitanje tehničke prirode: gdje se mogu pogledati podaci sa popisa 2013 sa distribucijom etničke pripadnosti u BiH?Mister Yes wrote: Sve tačno samo što RP slabo ide. Realno bi bila najbolje rješenje ali se pokazuje kao neefikasna. Oni koji slabije prate reći će da sam se godinu dana pretvarao da sam neko drugi. Ali oni koji pažljivije prate primjetit će da ja retoriku mjenjam tek nakon što su procurili rezultati popisa. Previše se dobro razumijem u matematiku i funkcije da ne bih znao koliko sadašnjih 1% znači u budućnosti. A kamoli nekoliko procenata manje nego se očekivalo. Ovim tempom RP najviše će zijaniti Bošnjaci. Jasno je da oni vremenom postaju dominantni u BiH ali se previše troše u tom procesu jer ne ide dovoljno brzo.
- Mister Yes
#333 Re: Talasi referenduma
Govorim o onome što je Avaz objavio. Po tome Srbi i Hrvati zajedno imaju 3% više nego što sam očekivao dok sam propagirao rahat patnju. 3% su strašno velika razlika za predviđanje brzine djelovanja rahat patnje. Da su S+H sada bili 44%, već na sljedećem popisu bi se moglo očekivati da budu 40%. Ali ako su 47% onda na sljedećem teško mogu biti ispod 45%. A to je previše sporo s obzirom koliko se troše i Bošnjaci (padaju u ukupnom broju)daddy-kool wrote:Pitanje tehničke prirode: gdje se mogu pogledati podaci sa popisa 2013 o etničkoj strukturi BiH?Mister Yes wrote: Sve tačno samo što RP slabo ide. Realno bi bila najbolje rješenje ali se pokazuje kao neefikasna. Oni koji slabije prate reći će da sam se godinu dana pretvarao da sam neko drugi. Ali oni koji pažljivije prate primjetit će da ja retoriku mjenjam tek nakon što su procurili rezultati popisa. Previše se dobro razumijem u matematiku i funkcije da ne bih znao koliko sadašnjih 1% znači u budućnosti. A kamoli nekoliko procenata manje nego se očekivalo. Ovim tempom RP najviše će zijaniti Bošnjaci. Jasno je da oni vremenom postaju dominantni u BiH ali se previše troše u tom procesu jer ne ide dovoljno brzo.
Ako se zvanični rezultati pokažu povoljnijim i ja ću opet promjeniti priču i zagovarati rahat patnju. Ali sad moram ići od zadnjih informacija a one kažu 47% anamoonih.
-
zavrzlama
#334 Re: Talasi referenduma
Ne bih se slozio sa tobom..Mister Yes wrote:Sve tačno samo što RP slabo ide. Realno bi bila najbolje rješenje ali se pokazuje kao neefikasna. Oni koji slabije prate reći će da sam se godinu dana pretvarao da sam neko drugi. Ali oni koji pažljivije prate primjetit će da ja retoriku mjenjam tek nakon što su procurili rezultati popisa. Previše se dobro razumijem u matematiku i funkcije da ne bih znao koliko sadašnjih 1% znači u budućnosti. A kamoli nekoliko procenata manje nego se očekivalo. Ovim tempom RP najviše će zijaniti Bošnjaci. Jasno je da oni vremenom postaju dominantni u BiH ali se previše troše u tom procesu jer ne ide dovoljno brzo.zavrzlama wrote: Pa cijena se morala platiti....Sad se jedni pate u drzavi koju vole a drugi u drzavi koju mrze....ostatak price znas "RP"
Svako politicki politicki pismen zna da zapad ni u kakvoj opciji ne zeli podjelu BIH i stvranje velike srbije i velike hrvatske,sto znaci da patnja jednih na kraju nece poluciti nikakve rezultate i nagradu za njihovu patnju....probih snagama je rahat patnja nametnuta,i vec sam napomenuo da je trpe u drzavi koju vole,a glavnu stvar odrzavanje BIH u zivotu i njeno medjunarodno postojanje brani zapadni interes i medjunarodno pravo,tako da se tu ne trose uopste...
trenutno probih snaga je minimum 60% i vise nego dovoljno da sprijece na nivou BIH parlamentarno nadglasavanje i rusenje BIH demokratskim putem( cak i da se ukine pravo veta i konstutivnost naroda)
Ne moj se zacuditi kad u skoroj buducnosti neki srbin u PSBIH bude optuzivao nekog bosnjaka za vrijedjanje i nanosenje stete drzavi BIH,a sve uzrokom rahat patnje
-
daddy-kool
#335 Re: Talasi referenduma
Znači, strategija je bazirana na izvještavanju Avaza.Mister Yes wrote:Govorim o onome što je Avaz objavio. Po tome Srbi i Hrvati zajedno imaju 3% više nego što sam očekivao dok sam propagirao rahat patnju. 3% su strašno velika razlika za predviđanje brzine djelovanja rahat patnje. Da su S+H sada bili 44%, već na sljedećem popisu bi se moglo očekivati da budu 40%. Ali ako su 47% onda na sljedećem teško mogu biti ispod 45%. A to je previše sporo s obzirom koliko se troše i Bošnjaci (padaju u ukupnom broju)daddy-kool wrote: Pitanje tehničke prirode: gdje se mogu pogledati podaci sa popisa 2013 o etničkoj strukturi BiH?
Ako se zvanični rezultati pokažu povoljnijim i ja ću opet promjeniti priču i zagovarati rahat patnju. Ali sad moram ići od zadnjih informacija a one kažu 47% anamoonih.
Zamislimo da su te cifre korektne, te da ovi odnosi ostanu manje više nepromijenjeni. Zašto misliš da je u tom slučaju Bošnjacima najbolje političko rješenje u podjeli BiH i stvaranju rezervata okurženog dojučerašnjim neprijateljima? Da li to na neki način obezbjeđuje dugoročno preživljavanje i napredak, da li bi bili prihvatljiviji Evropi?
Ja to ne vidim, a nisu vidjeli ni '93 na Bošnjačkom kongresu. Šta to previđamo?
- djonko brajs
#336 Re: Talasi referenduma
najbolje bi bilo ubijediti srbe i hrvate da se bih ne moze raspasti i da uzalud cekaju, kako se vise ne bismo patili rahat ili ne rahat.
ali ko u to moze povjerovati kada se u evropi svako malo stvori nova drzava?
drugi problem rahat patnje je kapacitetno propadanje drzave. mislim tu na siromasenje u svakom smislu, tehnoloski i edukacijski i privredni i socijalni zaostatak zbog rahat patnje. problem nije zaostajanje zbog standarda. standard se nekad pametnim politikama, sretnim okolnostima i investicijama moze nadoknadit. problem je diplomatsko-kapitalisticko-politicke prirode. ako rahat patnja potraje desetak godina nakon sto srbija uđe u eu, onda ce bosnjacki politicari biti lako kupljeni od industrijsko-bankarskih interesa koji ce dotad da ide mnogo vise na ruku srbije i hrvatske nego sto je to danas.
ni danas se volja naroda ne ogleda u djelovanju politicara, a zamislite nakon jos deceniju rahat patnje koliko ce lako biti kupiti nekog zlatka ili koga vec da radi ono sto mu kazu iz vana, a sto da ne i iz susjedstva koje se vec prodalo nato savezu i polako okrece leđa rusiji.
ali ko u to moze povjerovati kada se u evropi svako malo stvori nova drzava?
drugi problem rahat patnje je kapacitetno propadanje drzave. mislim tu na siromasenje u svakom smislu, tehnoloski i edukacijski i privredni i socijalni zaostatak zbog rahat patnje. problem nije zaostajanje zbog standarda. standard se nekad pametnim politikama, sretnim okolnostima i investicijama moze nadoknadit. problem je diplomatsko-kapitalisticko-politicke prirode. ako rahat patnja potraje desetak godina nakon sto srbija uđe u eu, onda ce bosnjacki politicari biti lako kupljeni od industrijsko-bankarskih interesa koji ce dotad da ide mnogo vise na ruku srbije i hrvatske nego sto je to danas.
ni danas se volja naroda ne ogleda u djelovanju politicara, a zamislite nakon jos deceniju rahat patnje koliko ce lako biti kupiti nekog zlatka ili koga vec da radi ono sto mu kazu iz vana, a sto da ne i iz susjedstva koje se vec prodalo nato savezu i polako okrece leđa rusiji.
- madner
#337 Re: Talasi referenduma
Teska situacija, sto jest jest. 
- Mister Yes
#338 Re: Talasi referenduma
U slučaju da bi ti odnosi ostali nepromijenjeni BiH bi vječno ostala pod kontrolom Beograda (putem RS veta) i postavlja se pitanje koji hurac smo se uopšte kurčili 92-e i zašto je izginulo toliko ljudi. Ako ćemo već biti u takvoj državi sa trećinom kontrole nad državom mogli smo ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom. Bar ne bi izginulo toliko ljudi.daddy-kool wrote: Zamislimo da su te cifre korektne, te da ovi odnosi ostanu manje više nepromijenjeni. Zašto misliš da je u tom slučaju Bošnjacima najbolje političko rješenje u podjeli BiH i stvaranju rezervata okurženog dojučerašnjim neprijateljima?
U slučaju da bi ti odnosi ostali nepromijenjeni to bi super odgovaralo MZ jer bi imali sve pod kontrolom kao u nekom karantinu. A broj stanovnika bi se lagano smanjivao do neke smiješne brojke. I onda kada nastupi sljedeći svjetski rat (a kad tad hoće) susjedi će se samo ušetati u to nenaseljeno područje a ono malo preostalih stanovnika će ih dočekati mašući zastavama. Šta će jadni.
Ne bojim se radikalizacije Bošnjaka i ne bojim se kako bi nas evropa prihvatila. Svakako smo mali i sve će ovo biti EU. Ali zaista mi nema smisla da smo se borili za nezavisnost a opet ostali zavisni. Te zavisnosti se možemo osloboditi samo na jedan od tri načina. Demografijom, ratom ili podjelom.
-
belfy
#339 Re: Talasi referenduma
tipicni general poslije bitke, jel tako? da je neko mogao znati sta ce donijeti refendum, JNA i bulumenta mozda bi sve bilo drugacije. ti sada na osnovu proslosti pokusavas biti pametan, a korekcije vrsisi pomocu avaza. druze, ja ne znam kako si pomocu takvih stvari prosao "najbolji forumas" na tim nekim forumima, ali ovdje imas ove nase tvrde glave bosanske. mozda ipak tamo nisi stekao dovoljno iskustva za ovaj. to sto bi ti sebe volio nazvati takvim tvrdoglavcem vidis da ovdje tesko prolazi. argumenti su ti takvi da ih vec dovoljno dugo sadis, a ne primaju se. no, pored toga sada i sjeme mjenjas, ali ucinka na ovoj zemlji nema. zar to tebi nista ne govori?
- djonko brajs
#340 Re: Talasi referenduma
izvini ali znalo se sta ce biti kad je karadzic u skupstini rekao sta ce biti. alija se slozio s tim. zasto ne bi? vidimo da je sda hajrovala od stradanja bosnjaka.belfy wrote:tipicni general poslije bitke, jel tako? da je neko mogao znati sta ce donijeti refendum, JNA i bulumenta mozda bi sve bilo drugacije. ti sada na osnovu proslosti pokusavas biti pametan, a korekcije vrsisi pomocu avaza. druze, ja ne znam kako si pomocu takvih stvari prosao "najbolji forumas" na tim nekim forumima, ali ovdje imas ove nase tvrde glave bosanske. mozda ipak tamo nisi stekao dovoljno iskustva za ovaj. to sto bi ti sebe volio nazvati takvim tvrdoglavcem vidis da ovdje tesko prolazi. argumenti su ti takvi da ih vec dovoljno dugo sadis, a ne primaju se. no, pored toga sada i sjeme mjenjas, ali ucinka na ovoj zemlji nema. zar to tebi nista ne govori?
najgluplji su bili ljudi koji su mislili da ce amerika doci da nas spasi (brzo) jer eto, dje to ima da se civili gadjaju projektilima. to su ovi koji i danas racunaju na ameriku. ne kontaju kako svijet funkcionise, jebiga.
- djonko brajs
#341 Re: Talasi referenduma
takodje, bosnjaci su mislili da je neiskrenost isplativa. i tada i sada su htjeli i zele gradjansku bosnu, tj bosnjacku bosnu iako su i tada bili a i sada su formalno za drzavu konstitutivnih naroda. da su zaista bili za drzavu konstitutivnih naroda 1992 nikada se ne bi odlucili za referendum jer koji hurac ratovati za samo 33% vlasti? u krnjoj jugoslaviji im je nudjeno toliko na nivou srbije, bosne i crne gore pa im nije bilo dosta.
bosnjacki nacionalisti su gurnuli ljude u smrt jer su se nadali da ce dobiti 100% vlasti. da su izasli pred MZ i otvoreno rekli mi hocemo 100% vlasti u bosni, jasnije bi im bilo sta mogu da ocekuju od podrske (nista). ali, oni su mislili da je cijeli svijet kao bosna - nesta govoris forme radi a kontas ono drugo da se podrazumjeva.
bosnjacki nacionalisti su gurnuli ljude u smrt jer su se nadali da ce dobiti 100% vlasti. da su izasli pred MZ i otvoreno rekli mi hocemo 100% vlasti u bosni, jasnije bi im bilo sta mogu da ocekuju od podrske (nista). ali, oni su mislili da je cijeli svijet kao bosna - nesta govoris forme radi a kontas ono drugo da se podrazumjeva.
- Hajvan
#342 Re: Talasi referenduma
...na guzicu vam ušlo, a na usta izašlo...
- Mister Yes
#343 Re: Talasi referenduma
Neka priča ko šta hoće ali rahmetli Alija je bio pametan čovjek u smislu filozofskih postavki i razmišljanja. Htjeo je Bošnjačku državu na što većem teritoriju a ne zajedničku državu sa 33% udjela u vlasti. Svjedočenja Tunje Filipovića, Sefera i drugih jasno dokazuju da su Alija, Ganić i društvo težili Bošnjačkoj državi. I naravno da su težili. Svaki narod teži da se održavotvori a ne da dijeli državu sa drugim narodima. Zato je krenuo u proces nezavisnosti.
Ali isto tako kako je Alija bio pametan za filozofiju tako je bio nesposoban da se nosi sa realnošću. I jedno i drugo su vjerovatno rezultat boravka u zatvoru koji mu je pomogao da se filozofski izgradi (ona njegova mirnoća i blagost o kojoj svi pričaju) ali ga je odvojio od realnosti života i ljudi. Oni koji su ga gurnuli u referendum (zapad) nisu mu rekli da nikada neće moći dobiti Bošnjačku državu. Jer da su mu rekli sasvim sigurno ne bi ulazio u rat da izađe iz jedne zajedničke države samo kako bi napravio drugu zajedničku državu u kojoj bi opet Bošnjaci imali tek trećinu vlasti. Tunjo Filipović i Adil Zulfikarpašić su mu pokušali objasniti ali nije vjerovao.
Često se kaže da su Bošnjaci na Bošnjačkom saboru 28.09.1993-e godine odbili koncept podjele zemlje na tri dijela. ALI TO NIJE TAČNO. 53 sabornika su prihvatila OwenStoltenbergov plan, 78 je bilo protiv a čak 218 je bilo za prihvatanje plana (podjelu zemlje na 3 dijela) ali uz uvjet da se vrate teritorije gdje su Bošnjaci bili većina. Dakle 77,6% je bilo za podjelu zemlje na 3 dijela samo što je 62% tražilo više teritorije nego je to nudio OS plan.
Šta se desilo u međuvremenu? U međuvremenu su Bošnjaci postali ubijeđeni da će vremenom demografski dobiti cijelu BiH. Zato je ovaj popis od presudne važnosti za promjenu svijesti. Ako je Srba i Hrvata 47% u BiH onda je to pad od samo 1,5% za 20 godina. Vjerovatno i manje jer su neka istraživanja pokazala da je među Jugoslovenima bilo najviše Bošnjaka koji su rekli Jugosloveni jer nisu vjernici pa im je bilo besmisleno da kažu Muslimani. Recimo da je pad 1% za 20 godina. Sve i da se taj pad ubrza pa bude 1% za 10 godina to je opet strašno sporo za Bošnjačke ambicije jer ukupan broj stanovnika pada i tek će da pada.
Zaključak: Bošnjaci kao narod su se, putem svojim legitimnih predstavnika, ali i sabora, opredjelili za Bošnjačku državu a ne za zajedničku državu. Sasvim prirodno i normalno. Pokušavaju da to bude na što većem teritoriju a po mogućnosti na 100% BiH. Šansu su vidjeli i vide u demografskim procesima. Nažalost, pokazuje se da to ne ide kako su se nadali. A interes zapada nije i neće biti Bošnjačka država.
Sve je to tužno i žalosno. Filipović i Zulfikarpašić su bili u pravu a Alija i SDA nisu. 100 hiljada ljudi je izginulo a Bošnjačke države nema niti će je biti.
Ali isto tako kako je Alija bio pametan za filozofiju tako je bio nesposoban da se nosi sa realnošću. I jedno i drugo su vjerovatno rezultat boravka u zatvoru koji mu je pomogao da se filozofski izgradi (ona njegova mirnoća i blagost o kojoj svi pričaju) ali ga je odvojio od realnosti života i ljudi. Oni koji su ga gurnuli u referendum (zapad) nisu mu rekli da nikada neće moći dobiti Bošnjačku državu. Jer da su mu rekli sasvim sigurno ne bi ulazio u rat da izađe iz jedne zajedničke države samo kako bi napravio drugu zajedničku državu u kojoj bi opet Bošnjaci imali tek trećinu vlasti. Tunjo Filipović i Adil Zulfikarpašić su mu pokušali objasniti ali nije vjerovao.
Često se kaže da su Bošnjaci na Bošnjačkom saboru 28.09.1993-e godine odbili koncept podjele zemlje na tri dijela. ALI TO NIJE TAČNO. 53 sabornika su prihvatila OwenStoltenbergov plan, 78 je bilo protiv a čak 218 je bilo za prihvatanje plana (podjelu zemlje na 3 dijela) ali uz uvjet da se vrate teritorije gdje su Bošnjaci bili većina. Dakle 77,6% je bilo za podjelu zemlje na 3 dijela samo što je 62% tražilo više teritorije nego je to nudio OS plan.
Šta se desilo u međuvremenu? U međuvremenu su Bošnjaci postali ubijeđeni da će vremenom demografski dobiti cijelu BiH. Zato je ovaj popis od presudne važnosti za promjenu svijesti. Ako je Srba i Hrvata 47% u BiH onda je to pad od samo 1,5% za 20 godina. Vjerovatno i manje jer su neka istraživanja pokazala da je među Jugoslovenima bilo najviše Bošnjaka koji su rekli Jugosloveni jer nisu vjernici pa im je bilo besmisleno da kažu Muslimani. Recimo da je pad 1% za 20 godina. Sve i da se taj pad ubrza pa bude 1% za 10 godina to je opet strašno sporo za Bošnjačke ambicije jer ukupan broj stanovnika pada i tek će da pada.
Zaključak: Bošnjaci kao narod su se, putem svojim legitimnih predstavnika, ali i sabora, opredjelili za Bošnjačku državu a ne za zajedničku državu. Sasvim prirodno i normalno. Pokušavaju da to bude na što većem teritoriju a po mogućnosti na 100% BiH. Šansu su vidjeli i vide u demografskim procesima. Nažalost, pokazuje se da to ne ide kako su se nadali. A interes zapada nije i neće biti Bošnjačka država.
Sve je to tužno i žalosno. Filipović i Zulfikarpašić su bili u pravu a Alija i SDA nisu. 100 hiljada ljudi je izginulo a Bošnjačke države nema niti će je biti.
- madner
#344 Re: Talasi referenduma
Dakle nije mogao nikad dobiti tu drzavu od MZ, osim da su zastupnici rekli da tom planu.
Jer logicno MZ je imala potpuni uticaj nad zastupnicima, te stoga nije iste nikako tada mogao ubjediti.
Jer logicno MZ je imala potpuni uticaj nad zastupnicima, te stoga nije iste nikako tada mogao ubjediti.
- Mister Yes
#345 Re: Talasi referenduma
Zastupnici su i rekli DA planu podjele zemlje na 3 dijela. Samo su tražili više teritorije. Što se naravno moglo predvidjeti jer zaista se nudilo malo teritorije.madner wrote:Dakle nije mogao nikad dobiti tu drzavu od MZ, osim da su zastupnici rekli da tom planu.
No, sve i da je plan prihvaćen kasnije bi ga sa zapada pretvorili u federaciju umjesto konfederacije ili bi na neki drugi način uticali da se te tri jedinice ne razdvoje. Barem ako vjerujemo u teoriju da zapad ne želi dopustiti Bošnjačku državu. Ili ti ne vjeruješ u tu teoriju? Ali ako ne vjeruješ kako to da se nikada ne suprostaviše recimo @Skijašu kada o tome piše?
Šta je u stvari tvoje mišljenje? Osim što ulijećeš sa oneline postovima i kritikuješ sve živo. Imaš li svoje mišljenje? Ima li zapad neki plan za BiH? Da li je moguć raspad zemlje? Ako je moguć zašto se do sada nije desio ako znamo pouzdano da i Bošnjaci žele svoju državu? Da li i ti vjeruješ da će vremenom cijela BiH biti građanska (=Bošnjačka)? Pogledaj kolike postove ja pišem. Haj se malo i ti potrudi i prenesi nam dio svoje mudrosti.
-
daddy-kool
#346 Re: Talasi referenduma
I to je upravo najbolji argument zašto je bio neophodan referendum. Alija je tu bio potpuno u pravu, on je to i rekao u odogovoru Karadžiću. Sva strahovanja i zaziranje od namjera srpske politike, ne samo da su se obistinila, nego su bila nedovoljna spram opasnosti koju nam je ta politika spremala. Sva ova događanja samo su opravdala referendum i pokazala da Srbima Jugoslavija i zajednički život nisu bili cilj.djonko brajs wrote:
izvini ali znalo se sta ce biti kad je karadzic u skupstini rekao sta ce biti. alija se slozio s tim. zasto ne bi? vidimo da je sda hajrovala od stradanja bosnjaka.
-
daddy-kool
#347 Re: Talasi referenduma
Jednom sam već postavljao link na prevode dijelova Stoltenbergove knjige na engleski, a ima i snimak javnog dijela Bošnjačkog sabora na youtube. Jedna stvar koja treba biti jasna je da je u to vrijeme pritisak na Bošnjake bio skoro neizdrživ, i da su tada namjere Srbije i Hrvatske države bile podjela/uništenje BiH i pripajanje teritorija.Mister Yes wrote:
Zastupnici su i rekli DA planu podjele zemlje na 3 dijela. Samo su tražili više teritorije. Što se naravno moglo predvidjeti jer zaista se nudilo malo teritorije.
No, sve i da je plan prihvaćen kasnije bi ga sa zapada pretvorili u federaciju umjesto konfederacije ili bi na neki drugi način uticali da se te tri jedinice ne razdvoje. Barem ako vjerujemo u teoriju da zapad ne želi dopustiti Bošnjačku državu.
Kada govoriš o međunarodnoj zajednici, to nije monolitno tijelo nego skup velikih sila koje mogu uticati na naše prilike. Potrebno je razložiti interese i namjere svake od tih država, kao i njihove pritiske na državne organe BiH, na ljude i narode, na naš "way of life". Neke su težile podjeli, a neke nisu. Treba navesti koje. Nije naše da se suprotstavljamo velikim silama, ali ne treba ni raditi protiv sebe.
Bošnjaci su u nevjerovatno nezahvalnoj strateškoj poziciji. Država u kojoj živi većina Bošnjaka je okružena sa državama koje su je dogovorno napale i pokušale uništiti. Osim teritorijalne izolacije, postoji i religijska izolacija. Evropa je prevashodno kršćanski kontinent, a odnosi sa Islamom nikada nisu bili nešto dobri. Sada postoji posebno nepovjerenje prema muslimanima.
Bošnjački strateški ciljevi su ulazak u NATO i EU, oba kao način za obezbjeđivanje stabilnog okvira za dugoročni opstanak i napredak naroda i kulture.
Kako bi ta podjela približila te ciljeve ili nas dovela do njih? Strateški - teritorijalno -vojno bi bili još tješnje okruženi i zatvoreni. Nepovjerenje prema muslimanima u Evropi bi se multipliciralo prema Bošnjacima, gledali bi nas kao isturenu bazu islamista i ekstremista. Nepovjerenje Bošnjaka prema Evropi je i veće od toga. Možeš li nam navesti konkretne pozitivne strane takve podjele?
- Mister Yes
#348 Re: Talasi referenduma
Mogli smo ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom pa nas ne bi napali. Bar ne ovi sa istoka.daddy-kool wrote: Bošnjaci su u nevjerovatno nezahvalnoj strateškoj poziciji. Država u kojoj živi većina Bošnjaka je okružena sa državama koje su je dogovorno napale i pokušale uništiti.
Zašto se onda nije ostalo sa Srbijom i Crnom Gorom u zajednici? Ako je već cilj da ne budeš zatvoren i okružen.daddy-kool wrote: Bošnjački strateški ciljevi su ulazak u NATO i EU, oba kao način za obezbjeđivanje stabilnog okvira za dugoročni opstanak i napredak naroda i kulture.
Kako bi ta podjela približila te ciljeve ili nas dovela do njih? Strateški - teritorijalno -vojno bi bili još tješnje okruženi i zatvoreni. Nepovjerenje prema muslimanima u Evropi bi se multipliciralo prema Bošnjacima, gledali bi nas kao isturenu bazu islamista i ekstremista. Nepovjerenje Bošnjaka prema Evropi je i veće od toga. Možeš li nam navesti konkretne pozitivne strane takve podjele?
Pazi, ako smatraš da bi bošnjačka država imala problema sa okruženošću i zatvorenošću kako onda opravdati glasanje za nezavisnost na referendumu? Jer za šta smo glasali ako ne za Bošnjačku državu? Nismo valjda glasali da iz zajedničke države izađemo i napravimo opet zajedničku državu pod kontrolom Beograda? Jek kakva je razlika između statusa Bošnjaka u ovakvoj BiH i statusa koji bi imali da smo ostali zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom? Svakako ništa ne možemo bez saglasnosti RS-a (čitaj Beograda) to jest nemam državu kojom samostalno upravljamo. Zašto onda ne ostati sa Srbijom i Crnom Gorom i sa Bošnjacima Sandžaka u istoj državi? Zašto da gine 100 hiljada ljudi a rezultat isti?
- madner
#349 Re: Talasi referenduma
Pa sto je onda Alija prihvatio ponudu ako je znao da je malo?Mister Yes wrote:Zastupnici su i rekli DA planu podjele zemlje na 3 dijela. Samo su tražili više teritorije. Što se naravno moglo predvidjeti jer zaista se nudilo malo teritorije.madner wrote:Dakle nije mogao nikad dobiti tu drzavu od MZ, osim da su zastupnici rekli da tom planu.
No, sve i da je plan prihvaćen kasnije bi ga sa zapada pretvorili u federaciju umjesto konfederacije ili bi na neki drugi način uticali da se te tri jedinice ne razdvoje. Barem ako vjerujemo u teoriju da zapad ne želi dopustiti Bošnjačku državu. Ili ti ne vjeruješ u tu teoriju? Ali ako ne vjeruješ kako to da se nikada ne suprostaviše recimo @Skijašu kada o tome piše?
Šta je u stvari tvoje mišljenje? Osim što ulijećeš sa oneline postovima i kritikuješ sve živo. Imaš li svoje mišljenje? Ima li zapad neki plan za BiH? Da li je moguć raspad zemlje? Ako je moguć zašto se do sada nije desio ako znamo pouzdano da i Bošnjaci žele svoju državu? Da li i ti vjeruješ da će vremenom cijela BiH biti građanska (=Bošnjačka)? Pogledaj kolike postove ja pišem. Haj se malo i ti potrudi i prenesi nam dio svoje mudrosti.
Stav da su prihvatili podjelu ali htjeli vise nije ispravan jer je ponuda bila uzmi ili ostavi. Dakle moze se reci i da su ljudi taktizirali, da ne ispadnu nekoperativni.
Zapad ima par jako bitnih principa za sebe, koji veze nemaju sa Bosnom, kojih ce se pridrzavati. Najbitniji princip jeste da se granice drzava ne smiju mjenjati ratom. Ne zato sto vole Bosnu, nego zato da opet neki Hico ne dodje i zavije Evropu u crno. To je osnovni postulat post WW2 svijeta.
Ukoliko bi Bosnjaci htjeli raspad drzave, mirnim putem, niko ne bi bio protiv. No posto to nije vjerovatno, rade na tome da Bosna bude funkcionalna cjelina. Zacrtano je da budemo dio NATO i EU-a, samo jos nisu sigurni kako da nas dovedu do toga.
-
daddy-kool
#350 Re: Talasi referenduma
Pa najbolje nam je rat pokazao istinsko stanje.Mister Yes wrote:
Mogli smo ostati u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom pa nas ne bi napali. Bar ne ovi sa istoka.
Zašto se onda nije ostalo sa Srbijom i Crnom Gorom u zajednici? Ako je već cilj da ne budeš zatvoren i okružen.
Pazi, ako smatraš da bi bošnjačka država imala problema sa okruženošću i zatvorenošću kako onda opravdati glasanje za nezavisnost na referendumu? Jer za šta smo glasali ako ne za Bošnjačku državu? Nismo valjda glasali da iz zajedničke države izađemo i napravimo opet zajedničku državu pod kontrolom Beograda? Jek kakva je razlika između statusa Bošnjaka u ovakvoj BiH i statusa koji bi imali da smo ostali zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom? Svakako ništa ne možemo bez saglasnosti RS-a (čitaj Beograda) to jest nemam državu kojom samostalno upravljamo. Zašto onda ne ostati sa Srbijom i Crnom Gorom i sa Bošnjacima Sandžaka u istoj državi? Zašto da gine 100 hiljada ljudi a rezultat isti?
Ako su nam bili tako dobronamjerni i raspoloženi za dogovor, otkud onoliki planirani zločini, ubijanja, silovanja i protjerivanje?
Nego, šta mi to dobivamo podjelom - konkretno?