Talas poskupljenja komunalnih usluga
Moderator: anex
-
HM 2011
#176 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Tek će svi početi sa političkim aktivizmom u pravom smislu riječi, otvoreno i pošteno,
tek
kada budu plaćali jako puno poreza !
Budget iz neba ne pada !
Od titovog sistema smo zaraženi kultom zakidanja od države, i non stop se čudimo kako nam država ne valja.....
Rješiti se zaraze, kolektivno i početi posmatrati državni aparat kao Pravno lice....
tek
kada budu plaćali jako puno poreza !
Budget iz neba ne pada !
Od titovog sistema smo zaraženi kultom zakidanja od države, i non stop se čudimo kako nam država ne valja.....
Rješiti se zaraze, kolektivno i početi posmatrati državni aparat kao Pravno lice....
Last edited by HM 2011 on 09/11/2011 17:35, edited 2 times in total.
- karanana
#177 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
i ja razmisljam isto. prestajem sa placanjem i grijanja i vode. pare stavljam na stranu i ako bas pritisnu platit cu ali do tad dabogda ni njima nemali za plate pa onda opet poskupili i opet i opet.....pa nek sami sebe svojim odlukama uruse.
- kukuruz_kokicar
#178 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Bosanski paradox!
Može li meni iko objasniti kako kubni metar zemnog plina iz neke nedođije u Rusiji (plin se transportuje u tecnom stanju) moze biti jeftiniji od kubnog metra vode sa Bačeva?
Evo i dokaza:
- Cijena plina (nova cijena): 0,82KM po m3 (bez PDV-a)
- Cijena vode za domaćinstva (nova cijena) : 0,87 KM po m3 (bez PDV-a)
Prilicno sam siguran da su infrastruktura i postrojenja za transport vode, pa makar, 10 puta jeftiniji od onih za plin.
Zna li iko u cemu je finta?
Može li meni iko objasniti kako kubni metar zemnog plina iz neke nedođije u Rusiji (plin se transportuje u tecnom stanju) moze biti jeftiniji od kubnog metra vode sa Bačeva?
Evo i dokaza:
Prilicno sam siguran da su infrastruktura i postrojenja za transport vode, pa makar, 10 puta jeftiniji od onih za plin.
Last edited by kukuruz_kokicar on 09/11/2011 17:39, edited 2 times in total.
- despina
#179 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
O'zone wrote:I opet smo j...ni!
SDP je ovim fasovao minus ogroman i to ne zbog poskupljenja nego zbog manjka aktivnosti na racionalizaciji rashoda JKP-a u Sarajevu. Za GRAS je rečeno da ispitati sve i kazniti odgovrne kao i pokrenuti sistem racionalizacije od svega toga dobismo m..do Marjanovo.
Ja od sada tj. danas više vodu plaćati neću, novac ću da ostavljam ali neću da im uplaćujem pa kad dođe do sudskog izvršenja onda ću da uplatim sve ovo što sam ostavljao i kamate i troškove suda ali do tada kad mogu ja da patim patit će i oni.
Volio bih da se što veći broj građana počne svetiti na ovaj način da im smanjimo likvidnost do kraja i da se dobro zamisle m...... parazitsku.
mislim da ovo ne pije vode
- Dr.Mr.Fr.
#180 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
karanana wrote:i ja razmisljam isto. prestajem sa placanjem i grijanja i vode. pare stavljam na stranu i ako bas pritisnu platit cu ali do tad dabogda ni njima nemali za plate pa onda opet poskupili i opet i opet.....pa nek sami sebe svojim odlukama uruse.
Gro ljudi nece placati, pa ce se napokon nešto promjeniti u toplanama i voovodu...napokon ce valjda ljudi skontati da i najvecu ovcu možeš musti donekle
- O'zone
- Globalni moderator
#181 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Živim u stanu i tačno je to što si napisala jer privatnoj kući samo blombiraju glavni ventil i to je to u zgradama to ne mogu uraditi ali je to opet njihova krivica jer kad je krenulo ugrađivanje individulanih mjerača vode u zgradama borili su se rukama i nogama da to propadne tražili više papirologije nego da tražim kredit a samo zato što ne bi mogli naplačivati više paušalno i gubili bi ogromne sume novca a da su dopustili mogli bi isključivati i stanove na individulanim mjeračima i ventilima.despina wrote:O'zone wrote:I opet smo j...ni!
SDP je ovim fasovao minus ogroman i to ne zbog poskupljenja nego zbog manjka aktivnosti na racionalizaciji rashoda JKP-a u Sarajevu. Za GRAS je rečeno da ispitati sve i kazniti odgovrne kao i pokrenuti sistem racionalizacije od svega toga dobismo m..do Marjanovo.
Ja od sada tj. danas više vodu plaćati neću, novac ću da ostavljam ali neću da im uplaćujem pa kad dođe do sudskog izvršenja onda ću da uplatim sve ovo što sam ostavljao i kamate i troškove suda ali do tada kad mogu ja da patim patit će i oni.
Volio bih da se što veći broj građana počne svetiti na ovaj način da im smanjimo likvidnost do kraja i da se dobro zamisle m...... parazitsku.
mislim da ovo ne pije vodenije ista procedura ako živiš u stanu ili privatnoj kući. poznanica stanuje u neboderima na ciglanama, godinama, ali baš godinama nisu platili ni marku za račun vode. i dalje imaju vodu, jer njima, kao pojedincima ne mogu isključiti istu. s vremena na vrijeme dobiju opomenu iz vodovoda, sa suda... ali nema nikakvog pravnog postupka protiv njih. ja (u privatnoj kući) kasnila dva mjeseca sa uplatom i dobila opomenu pred isključenje.
-
HM 2011
#182 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Sa metrom kubnim u tečnom stanju bi mogao jedno tri mjeseca da se griješ u stanu od 70m2.....kukuruz_kokicar wrote:Bosanski paradox!
Evo i dokaza:
Plinska boca sadrži 12 litara ukapljenog plina i jako dugo traje.....
-
kikic
#183 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Zlatko, hvala ti...
- Dr.Mr.Fr.
#184 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
despina wrote:O'zone wrote:I opet smo j...ni!
mislim da ovo ne pije vodenije ista procedura ako živiš u stanu ili privatnoj kući. poznanica stanuje u neboderima na ciglanama, godinama, ali baš godinama nisu platili ni marku za račun vode. i dalje imaju vodu, jer njima, kao pojedincima ne mogu isključiti istu. s vremena na vrijeme dobiju opomenu iz vodovoda, sa suda... ali nema nikakvog pravnog postupka protiv njih. ja (u privatnoj kući) kasnila dva mjeseca sa uplatom i dobila opomenu pred isključenje.
Nisam siguran ali evo reci cu ipak, mislim da ti po zakonu, ustavu, kako god želiš, niko ne smije uskratiti vodu za pice...jer bi to onda bilo mucenje i kršenje ljudskih prava...mislim, tj. hocu reci da ako ti nešto ne platiš onda mogu da te tuže sudu za povrat sredstava po zakonu, ali ti ne smiju zatvoriti vodu
to što oni iz vodovoda rade nije ispravno i mislim da tu plombu možeš komotno skloniti ili im onemoguciti da ti je stave...
Isto tako mišljenja sam da kada bi na sudu došlo do naplate ako bi dokazala (recimo sa 3 svijedoka) da vodosnadbijevanje nije redovno ili da ti nisu omogucili nesmetanu isporuku vode u pravilu ne bi trebala platiti ili bi imala pravo na umanjenje racuna
- O'zone
- Globalni moderator
#185 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Jeste i to tačno ali svaki put kad im vlasnik objekta zabrani da isključe vodu oni pozovu policiju na intervenciju koja onda omogućava radnicima ViK-a da prekinu dotok vode u objekat bio svjedok desetak puta. Zakon kaže jedno praksa kaže drugo a pošto nisi guzonja uvjek si donji.Dr.Mr.Fr. wrote:
Nisam siguran ali evo reci cu ipak, mislim da ti po zakonu, ustavu, kako god želiš, niko ne smije uskratiti vodu za pice...jer bi to onda bilo mucenje i kršenje ljudskih prava...mislim, tj. hocu reci da ako ti nešto ne platiš onda mogu da te tuže sudu za povrat sredstava po zakonu, ali ti ne smiju zatvoriti vodu![]()
to što oni iz vodovoda rade nije ispravno i mislim da tu plombu možeš komotno skloniti ili im onemoguciti da ti je stave...![]()
Isto tako mišljenja sam da kada bi na sudu došlo do naplate ako bi dokazala (recimo sa 3 svijedoka) da vodosnadbijevanje nije redovno ili da ti nisu omogucili nesmetanu isporuku vode u pravilu ne bi trebala platiti ili bi imala pravo na umanjenje racuna![]()
![]()
- Dr.Mr.Fr.
#186 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Znam drug, ali treba mjenjati stvari, ne može više ovako, pa ne može se živjeti ovako po toj praksi, ako praksa nije po zakonu onda treba mjenjati ili zakon ili praksu, šta ti misliš šta je boljeO'zone wrote:Jeste i to tačno ali svaki put kad im vlasnik objekta zabrani da isključe vodu oni pozovu policiju na intervenciju koja onda omogućava radnicima ViK-a da prekinu dotok vode u objekat bio svjedok desetak puta. Zakon kaže jedno praksa kaže drugo a pošto nisi guzonja uvjek si donji.Dr.Mr.Fr. wrote:
Nisam siguran ali evo reci cu ipak, mislim da ti po zakonu, ustavu, kako god želiš, niko ne smije uskratiti vodu za pice...jer bi to onda bilo mucenje i kršenje ljudskih prava...mislim, tj. hocu reci da ako ti nešto ne platiš onda mogu da te tuže sudu za povrat sredstava po zakonu, ali ti ne smiju zatvoriti vodu![]()
to što oni iz vodovoda rade nije ispravno i mislim da tu plombu možeš komotno skloniti ili im onemoguciti da ti je stave...![]()
Isto tako mišljenja sam da kada bi na sudu došlo do naplate ako bi dokazala (recimo sa 3 svijedoka) da vodosnadbijevanje nije redovno ili da ti nisu omogucili nesmetanu isporuku vode u pravilu ne bi trebala platiti ili bi imala pravo na umanjenje racuna![]()
![]()
- O'zone
- Globalni moderator
#187 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Promjeniti ljude koji donose zakone jer su klocevi a onda u praksu uvesti primjenu svih zakona.Dr.Mr.Fr. wrote:Znam drug, ali treba mjenjati stvari, ne može više ovako, pa ne može se živjeti ovako po toj praksi, ako praksa nije po zakonu onda treba mjenjati ili zakon ili praksu, šta ti misliš šta je boljeO'zone wrote:Jeste i to tačno ali svaki put kad im vlasnik objekta zabrani da isključe vodu oni pozovu policiju na intervenciju koja onda omogućava radnicima ViK-a da prekinu dotok vode u objekat bio svjedok desetak puta. Zakon kaže jedno praksa kaže drugo a pošto nisi guzonja uvjek si donji.Dr.Mr.Fr. wrote:
![]()
- chuchumbamayumbe
#188 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Plaćam internet jer mi je potreban, javljam se na konkurse, šaljem emailove firmama, itd...astrid wrote:Koliko sam shvatila,pita te plaćaš li internet?Odnosno,kako možeš plaćai internet (to je luksuz)a ne možeš npr.voduchuchumbamayumbe wrote:Šta internet, može li pojašnjenje?The 51st State wrote:
Ja sam trenutno bez posla, žena radi za malu platu, jednostavno smo prestali da plaćamo sve što nam ne mogu isključiti, pa neka tuže.
Izvinjavam se forumašima koji misle da zbog mog neplaćanja namiruju dug, ali ja bih plaćao kada bih imao od čega.
Opletite.
-----------
internet?
Šta treba sada, da prodam stan, da se preselim u nekakvu štalu bez struje, vode, bez bilo čega.
Nisam ja kriv što nemam posla, niti što su im toliki dugovi u firmama. Pozapošljavali su svu rodbinu, do desetog koljena, i sada mi treba da plaćamo njihovu nesposobnost? Neka smanje broj zaposlenih, troškove, neka zamijene upravu. Najlakše je da udare po džepu, ali to im nije rješenje. I ovo raje što je plaćalo sada če da ohane, taman onoliko za procenat za koji su povisili usluge, tako da poskupljenjem usluga neće dobiti ništa!
Vode mi dođe 10-tak maraka, to nije problem platiti.
Ali grijanje...hmm...mislim da ćemo ih zvati da nas isključe sa sistema grijanja (mada je to vrlo teško izvodljivo na Alipašinom).
-
sijedi
#189 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
volio bih da nisam u pravu.
ima nas petero u domacinstvu
kroz legalne tokove(znaci ja kupim) u mobitele udje 50 km kredita, a koliko udje stvarno,ni sam pojma nemam( ato je sigurno puno vise)
za kucni placam 30 km(pretplata i potrosnja) a ovo bi bil o puno vise i bude kad se ne vodi racuna
struja oko 60 km u ljetnom periodu vise,
internet i kablovska 45 km
voda 25 km mjesecno.boga mi kupamo se redovnoi nekad operem iautoi zalijem cvijece.ovo j e max iznos a cesto bude i manje.
kafa u nekoj kafani(vatra npr,)koliko kosta
a ovo ,da bih volio da nisam u pravu,je vezano za vodu.
mislim da jos dugo necemo sa pipe moci pitu vodu, nego cemo to ciniti iz boca(flasa) jer vode je sve manje, i taj trend ce se nastaviti,
prosetajte do vrela bosne i vidite kako sve izgleda
kao djete kad smo isli na vrelo bosne,kao djeca,na izlet nigdje se nnismo igrati od vlage u tlu
.blato.
a sad nema toga
ljudi vode je sv manje...razmislite o ovome
kroz legalne tokove(znaci ja kupim) u mobitele udje 50 km kredita, a koliko udje stvarno,ni sam pojma nemam( ato je sigurno puno vise)
za kucni placam 30 km(pretplata i potrosnja) a ovo bi bil o puno vise i bude kad se ne vodi racuna
voda 25 km mjesecno.boga mi kupamo se redovnoi nekad operem iautoi zalijem cvijece.ovo j e max iznos a cesto bude i manje.
mislim da jos dugo necemo sa pipe moci pitu vodu, nego cemo to ciniti iz boca(flasa) jer vode je sve manje, i taj trend ce se nastaviti,
kao djete kad smo isli na vrelo bosne,kao djeca,na izlet nigdje se nnismo igrati od vlage u tlu
.blato.
a sad nema toga
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#190 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Kako jazavci jedva docekaju da napisu SDP!!!!! Koliko znam za 19 godina na vlasti SDP je bio 18 mjeseci i to ne sam nego sa najpoganijom partijom koja se ikada pojavila ovdje SBiH. E sad ko je direktor recimo BH Gasa bio do prije par dana. Hecin zet, SBiH...hebo vas on a on nije iz SDP-a.
Idemo dalje VIK:
"Kao član Izvršnog odbora KO SDA, izražavam nadu da će ViK ostati pod kontrolom stranke • Pilavdžiću se zamjera neažurnost u pregovorima u vezi sa velikim investicijamaKako je Oslobođenje u nekoliko navrata pisalo o podjeli direktorskih mjesta u javnim preduzećima KS-a između SDP-a i SDA, te kako će i na čelu Vodovoda i kanalizacije doći do promjena, direktor Fahrudin Pilavdžić ističe kako ta pisanja nisu bez osnova, jer su posljedica sporazuma koalicionih partnera.
- Kao direktor preduzeća, nemam prava da to komentarišem iako me se veoma tiče. Međutim, kao član Izvršnog odbora KO SDA, nadam se da će doći do rješenja situacije u ViK-u kako bi firma mogla ostati tamo gdje je i bila, pod kontrolom SDA. Čudno je da se jedno preduzeće, koje je 2006. godine bilo predmet velike borbe tadašnjih koalicionih partnera, ovako predaje, a da nije ni traženo iz SDP-a, kaže za naš list Pilavdžić." dakle SDA
I na kraju Suad Zeljkovic, direktor toplana za kojeg nisam 100% siguran da li je SDA ili SBiH jer oni stalno razmjenjuju kadrove.
I gdje je tu sad SDP????? Na zalost nigdje ali se nadam da ce doci trenutak kada ce bukvalno pomesti ova govna koja nam uzese sve samo nam je jos dusa ostala.
Idemo dalje VIK:
"Kao član Izvršnog odbora KO SDA, izražavam nadu da će ViK ostati pod kontrolom stranke • Pilavdžiću se zamjera neažurnost u pregovorima u vezi sa velikim investicijamaKako je Oslobođenje u nekoliko navrata pisalo o podjeli direktorskih mjesta u javnim preduzećima KS-a između SDP-a i SDA, te kako će i na čelu Vodovoda i kanalizacije doći do promjena, direktor Fahrudin Pilavdžić ističe kako ta pisanja nisu bez osnova, jer su posljedica sporazuma koalicionih partnera.
- Kao direktor preduzeća, nemam prava da to komentarišem iako me se veoma tiče. Međutim, kao član Izvršnog odbora KO SDA, nadam se da će doći do rješenja situacije u ViK-u kako bi firma mogla ostati tamo gdje je i bila, pod kontrolom SDA. Čudno je da se jedno preduzeće, koje je 2006. godine bilo predmet velike borbe tadašnjih koalicionih partnera, ovako predaje, a da nije ni traženo iz SDP-a, kaže za naš list Pilavdžić." dakle SDA
I na kraju Suad Zeljkovic, direktor toplana za kojeg nisam 100% siguran da li je SDA ili SBiH jer oni stalno razmjenjuju kadrove.
I gdje je tu sad SDP????? Na zalost nigdje ali se nadam da ce doci trenutak kada ce bukvalno pomesti ova govna koja nam uzese sve samo nam je jos dusa ostala.
- -TheChosenOne-
#191 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
vode u prirodi uvijek ima isto, ni vise ni manjesijedi wrote:volio bih da nisam u pravu.
.blato.
a sad nema toga
-
L@BuD
#192 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Dobro vode politiku nema šta.Kad je trebala doći jeftina struja onda su je poskupili sad kad ide zima poskupljuju grijanje.Bojim se da je ovo poskupljenje i zbog toga što mnogi imaju enormne dugove koje oni ne mogu naplatiti.Znači mi koji redovno plaćamo ispaštamo.
- Control panel
#193 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
zaboravio si SBIHov GRAShrasno38 wrote:Kako jazavci jedva docekaju da napisu SDP!!!!! Koliko znam za 19 godina na vlasti SDP je bio 18 mjeseci i to ne sam nego sa najpoganijom partijom koja se ikada pojavila ovdje SBiH. E sad ko je direktor recimo BH Gasa bio do prije par dana. Hecin zet, SBiH...hebo vas on a on nije iz SDP-a.
Idemo dalje VIK:
- astrid
-
motorola01
#195 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Mogu oni sve naplatiti.Sve ce to doci krajnjem potrosacu kad tad i to sa zateznim kamatama.Sto prije dodje,manje ce platiti u to budi siguran...L@BuD wrote:Dobro vode politiku nema šta.Kad je trebala doći jeftina struja onda su je poskupili sad kad ide zima poskupljuju grijanje.Bojim se da je ovo poskupljenje i zbog toga što mnogi imaju enormne dugove koje oni ne mogu naplatiti.Znači mi koji redovno plaćamo ispaštamo.
- karanana
#196 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
moze li mi neko detaljno reci oko neplacanja. nakon koliko dolazi sudski poziv, kada se pocinju kamate obracunavati? znam da me iskljuciti ne mogu pa cu im zavrnuti pipu i necu placati pa da vidim posljedice i po njih i pop mene.
-
L@BuD
#197 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
ja znam jednog dužan par hiljada za grijanje dolaze mu nekakvi pozivi on na to neodgovara i tako u nedogledkaranana wrote:moze li mi neko detaljno reci oko neplacanja. nakon koliko dolazi sudski poziv, kada se pocinju kamate obracunavati? znam da me iskljuciti ne mogu pa cu im zavrnuti pipu i necu placati pa da vidim posljedice i po njih i pop mene.
- mayab
#198 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Prije dva dana na dnevniku hayata sam cuo da vodovod ima 61% gubitka vode, tj. od ispumpanih 100 l , do nasih cesmi se 61 l izgubi u "sistemu", eto to je to.kukuruz_kokicar wrote:Bosanski paradox!
Evo i dokaza:
Ja u principu nisam toliko protiv ovog poskupljenja, ali pod uslovom da se provede duboka revizija poslovanja ovih monopolskih firmi (tu svrstavam i GRAS!), jer ovako , oni rade neefikasno, a dobro (pre)placeni, kad zapne vlast podigne cijene i opet hajde po starom,iznadprosjecna primanja i uslovi rada, a slaba usluga gradjanima, a mi sve to placamo.Ma ne moze biti ljepše!Uz to, svim se silama bore da si ljudi ne uvedu individualne mjerace, a to bi trebao biti prioritet.
-
motorola01
#199 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
Moze on tako unedogled,ali nece oni.Jednom ce mu i policiju poslati i bice ili plati(sa zateznim kamatama) ili plijenimo imovinu...Zatezna kamata je cini mi se 12% na godisnjem nivou...L@BuD wrote:ja znam jednog dužan par hiljada za grijanje dolaze mu nekakvi pozivi on na to neodgovara i tako u nedogledkaranana wrote:moze li mi neko detaljno reci oko neplacanja. nakon koliko dolazi sudski poziv, kada se pocinju kamate obracunavati? znam da me iskljuciti ne mogu pa cu im zavrnuti pipu i necu placati pa da vidim posljedice i po njih i pop mene.
-
L@BuD
#200 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga
ma nama što plaćamo su zatezne kamate 30%, šta će kad pošalje policiju ne otvaraju vrata a oni koji nemaju ništa vrijedno u stanu možda i otvoremotorola01 wrote:Moze on tako unedogled,ali nece oni.Jednom ce mu i policiju poslati i bice ili plati(sa zateznim kamatama) ili plijenimo imovinu...Zatezna kamata je cini mi se 12% na godisnjem nivou...L@BuD wrote:ja znam jednog dužan par hiljada za grijanje dolaze mu nekakvi pozivi on na to neodgovara i tako u nedogledkaranana wrote:moze li mi neko detaljno reci oko neplacanja. nakon koliko dolazi sudski poziv, kada se pocinju kamate obracunavati? znam da me iskljuciti ne mogu pa cu im zavrnuti pipu i necu placati pa da vidim posljedice i po njih i pop mene.