Talas poskupljenja komunalnih usluga

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ogre

#1 Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Ogre »

Prijedloge novih cijena već su poslali Vladi Kantona. Iz kantonalnih komunalnih preduzeća ističu da je povećanje cijena jedan od načina da izađu iz krize.
„Svaka Vlada, pa i ova u Kantonu Sarajevo, nepodizanjem cijena komunalnih usluga već 14 godina kupuje socijalni mir, a to nema nikakve veze sa zaštitom građana,”kazao je za TVSA Rifat Mahmutović, predsjednik Sindikata komunalne privrede BiH.

Kako bi se dobio uvid u stanje na terenu, vlasti su dužne napraviti socijalne karte. Ovim putem, pokazalo bi se ko i u kojem iznosu treba da plaća komunalne usluge. Ugrožene socijalne kategorije bi na ovaj način bile isključene iz sistema plaćanja.
„Mislim da mi zajedno sa osnivačima moramo vidjeti koje su kategorije stanovništva u stanju socijalne potrebe, te ih na određene načine subvencionirati, a oni koji mogu neka plaćaju”, mišljenja je Selim Babić, direktor KJKP „Rad“ .

Iz Vlade Kantona Sarajevo ističu da su formirali stručni tim koji će napraviti kalkulaciju cijena komunalnih usluga. A da li će biti formirane na osnovu socijalnih karti...

Dugovanja komunalnih preduzeća godinama su se gomilala, a problemi se nisu rješavali sistematski.

„Sarajevogas“ „BH Gasu“ duguje 21.200.000 maraka , „Toplane“ „Sarajevogasu“ više od 57 miliona maraka.
I ostala preduzeća, kažu zbog dugovanja, ne mogu obećati da neće povećati cijene svojih usluga.

Sve zavisi od Vlade Kantona., komisija je uputila prijedlog povećanja cijena...“ istakao je Mirsad Avdić, KJKP „Vodovod i kanalizacija“ .

A da li će doći do poskupljenja određenih usluga, ministar Abid Jusić naglašava da je prerano o tome govoriti , te da takva odluka zavisi od dva elementa – kakva će biti kalkulacija stručnog tijela i da li će to Vlada prihvatiti.“
Udruženje poslodavaca komunalne privrede Federacije, pokrenulo je Incijativu za osnivanje nezavisne regulatorne agencije. Njen zadatak bio bi utvrđivanje stvarnih cijena komunalnih usluga.
Ogre

#2 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Ogre »

A zasto ne formiraju komisiju koja bi ustanovila koliko su se povecale plate i penzije u istom periodu ?! :x
motorola01

#3 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by motorola01 »

Ogre wrote:A zasto ne formiraju komisiju koja bi ustanovila koliko su se povecale plate i penzije u istom periodu ?! :x
I koliko su ljudi zaposlili!

edit:koliko su sebi povecali plate u istom periodu,pa je sad nemoguce poslovati bez povecanja cijena??U Zenici je ista situacija..Onolika zeljezara i onoliko truje narod,a cijena grijanja je tokom cijele godine(bilo ljeto,bila zima) 1,40KM/m2...Znaci tokom sezone(6 mjeseci) je 2,80/m2 :shock: :x ,a sad ga ima sad ga nema.U toku te sezone grijanja ne bude sigurno mjesec dana,a u onih ostalih 5 mjeseci nije vrijedno tih 2,80/m2
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Truba »

dokle više roblje može podnositi?
O'zone
Globalni moderator

#5 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by O'zone »

Interesantno :roll:

Znači imamo ogormna dugovanja pravnih i fizičkih lica prema komunalnim preduzećima (Sarajevo gas i Toplane na prvom mjestu) i umjesto da se kanton a i komunalci sa njima pobrine da se ta sredstva plate tako što bi ubrzali sudske postupke koji su pokrenuti protiv dužnika oni kreću drugom linijom koja nema nikakve logike "Hajmo namiriti dug tako što ćemo povečati cijene ovima što redovno plaćaju"

Trebala bi gospoda da znaju (a znaju) da su penzioneri sa njihovim minimalnim primanjima najredovnije platiše a da se guzonje najviše ku..če al' živimo u paradoxu pa zašto da ne?!
sokkia

#6 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by sokkia »

neznam šta pametno reci o ovim problemima, cini mi se da su u svim gradovima otprilike isti.
ali znam sigurno da su racuni bezobrazno i enormno visoki i bez daljnih poskupljenja (u travniku je bar tako)
vodu naplacuju ko da je oni prave, a ne da je od boga data,smece voze u zenicu pa im je to dodatno opravdanje da i to zaracunaju ono pravo (a nemaju svoju deponiju zahvaljujuci nesposobnosti onih koji bi trebali to da rješe)
sve u svemu muka mi je od njihovih racuna i stalnog kukanja kako su u gubitku.
narod treba jednostavno da kaže DOSTA JE i da ih bojkotuje i da im više na da ni pare.
da se razumijemo: jasno mi je da se mora platiti i održavanje vodovoda i odvoz smeca i uređenje javnih površina ali sve
u normalnim i razumnim granicama a ne ovako ko da živimo u švedskoj.
butterfly_01

#7 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by butterfly_01 »

kako se poskupljenje komunalnih usluga moze dogovoriti, formirati cijene i poslati racuni po novim cijenama za recimo mjesec dana, a BiH i nakon 343 dana od izbora nema formiranu vlast? mozda ovo nema veze jednos s drugim, al mi fakat nelogicno...i ima mi veze, s druge strane... jer sve ide preko nasih ledja...
metronom

#8 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by metronom »

Kakvo genijalno rjesenje. Sto bi ganjali ove sto ne placaju, jednostavnije je pritegnuti ove sto placaju, da placaju jos vise... Dobrodosli u BiH. :x
*zena21

#9 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by *zena21 »

pa dokle vise :?:

i ovako je jadni narod i gladan i zedan :roll:
jedna tamo

#10 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by jedna tamo »

izgleda do kraja
O'zone
Globalni moderator

#11 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by O'zone »

*zena21 wrote:pa dokle vise :?:

i ovako je jadni narod i gladan i zedan :roll:
Pa ja mislim još jedno 7-8 postova i dosta :roll: dobro je nama evo vidi se i po temi.
jedna tamo

#12 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by jedna tamo »

meni samo nije jasno odakle ovoliko auta u sarajevu? još malo pa nećeš moć hodat, na koji god parking odeš sve puno, po trotoarima također, policija više i ne piše kazne, šta će vide da nema mjesta, isto kao da vodu toče i voze...
O'zone
Globalni moderator

#13 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by O'zone »

jedna tamo wrote:meni samo nije jasno odakle ovoliko auta u sarajevu? još malo pa nećeš moć hodat, na koji god parking odeš sve puno, po trotoarima također, policija više i ne piše kazne, šta će vide da nema mjesta, isto kao da vodu toče i voze...
Ima se može se :mrgreen:
hadzinicasa

#14 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by hadzinicasa »

taman sam kontala šta s ovim parama što mi svaki mjesec preteknu.... eureka - komunalcima! a jesu im računi stvarno smiješni.
Truba

#15 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Truba »

mekdonalds je pun nema brige

bolesno je to što ima 10% uvjetno rečeno sarajlija kojima poskupljene plina od 1500% mjesečno ne bi predstavljalo nikakav problem dok s druge strane imamo veliku većinu kojima poskupljenje od 1% predstavlja ogromni problem
O'zone
Globalni moderator

#16 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by O'zone »

Black swan wrote:mekdonalds je pun nema brige

bolesno je to što ima 10% uvjetno rečeno sarajlija kojima poskupljene plina od 1500% mjesečno ne bi predstavljalo nikakav problem dok s druge strane imamo veliku većinu kojima poskupljenje od 1% predstavlja ogromni problem
Što se Mac-a tiče bogami viđam da ima praznih mjesta u zadnje vrijeme može se sjesti bez čekanja ,to je znak da su prnuli u šišu. Za jedno mjesec-dva katanac :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Očit zaključak je da raja ima para jer kao što @jedna tamo reče dovoljno je pogledati koliko novih vozila ima na ulici. Jeste večina njih uzeta na lizing ili kredit ali opet to treba odplatiti a rata nije manja od 200 KM mjesečno pa plus gorivo. Bašte kao i obično pune, cigarete se konzumiraju u enormnim količinama (ja prestao pušiti nakon 14 godina staža samo zato što je Drina otišla na 1,20 KM ne dam pare :mrgreen: ) mobiteli se kupuju što bolji što skuplji.
Sad hvala bogu nema viza pa i putuje raja pa razno raznim destinacijama a karte nisu jeftine saso mange ima.

Da neko ne pomisli da sam kivan ili nešto slično zbog ljudi koji imaju nisam ne daj bože čak mi je drago jer dok drugi imaju imat ću i ja uvjek će se naći neko da kupi ono što ja prodajem i ja ću tako zaraditi svoju platu.

E sad pored svega ovoga ko da se brine zato što komunalije idu gore :mrgreen:
butterfly_01

#17 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by butterfly_01 »

nema svijet para... sva ta nova auta su kupljena ili na leasing ili na kredit...
O'zone
Globalni moderator

#18 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by O'zone »

butterfly_01 wrote:nema svijet para... sva ta nova auta su kupljena ili na leasing ili na kredit...
Pa?? To ih ne moraš platiti ako su na kredit ili lizing?
JThomas

#19 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by JThomas »

moraš, al' nipošto ne znači da ćeš ih uspjeti platiti... :D

nisu kafići na ferhadiji mjerilo koliko ima PROSJEČNI ČOVJEK u sarajevu...a to opet nije mjerilo koliko ima prosječni čovjek u državi.
Easy rider

#20 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Easy rider »

DRŽAVA Z(L)A ČOVJEKA !!! :lol: :lol: :lol:
jedna tamo

#21 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by jedna tamo »

ev sad dođe račun za fixni telefon
9,80 KM je pretplata, a u dnu računa je 7,15 KM pretplata za tv

ovo sve treba isključit ionako svi mobitele imamo :-)
O'zone
Globalni moderator

#22 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by O'zone »

jedna tamo wrote:ev sad dođe račun za fixni telefon
9,80 KM je pretplata, a u dnu računa je 7,15 KM pretplata za tv

ovo sve treba isključit ionako svi mobitele imamo :-)
Razmišljao i o tome ali pošto u zakonu stoji da je tih 7,15 KM POREZ na posjedovanje TV prijemnika moraš ga platiti (jer u životu se samo mora umrijeti i platiti porez)
JThomas wrote:moraš, al' nipošto ne znači da ćeš ih uspjeti platiti... :D

nisu kafići na ferhadiji mjerilo koliko ima PROSJEČNI ČOVJEK u sarajevu...a to opet nije mjerilo koliko ima prosječni čovjek u državi.
Nisu kafići mjerilo ali opet s druge strane koliko se može uštediti da se kafice ne ispijaju non stop - od kako sam ostavio cigarete primjeti se na budžetu -uvjek ostane za pivu više :mrgreen:
Truba

#23 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by Truba »

Easy rider wrote:DRŽAVA Z(L)A ČOVJEKA !!! :lol: :lol: :lol:
barem smo u svojoj vjeri na svojoj zemlji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
hadzinicasa

#24 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by hadzinicasa »

Black swan wrote:
Easy rider wrote:DRŽAVA Z(L)A ČOVJEKA !!! :lol: :lol: :lol:
barem smo u svojoj vjeri na svojoj zemlji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jest' jest'.... kad me handri, nek' me barem MOJ handri!

povrać.
hocunecu

#25 Re: Talas poskupljenja komunalnih usluga

Post by hocunecu »

e vala i kafe i kafici i cigare..............i sta ja znam sta sve ne :twisted:
to je kao mjerilo za luksuz, ma dajte molim vas
pa sta treba "pojedi, po.eri i pocisti za sobom" i to je kao zivot
tako hajvan zivi a ne insan :roll:
Post Reply