Takvi smo - kakvi smo

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
cHupjahalic@

#1 Takvi smo - kakvi smo

Post by cHupjahalic@ »

Svako druge sedmice dobijemo Bosansku postu (izdaje se u Norveskoj) i prvo sto uradim je provjeravanje sta je slavni gosp. Aleksandar Domazet napisao.
Evo dijelit cu to sa vama ovdje pa ubacivat njegove tekstove. Uvijek me dobro nasmije. Uvjerite se da smo takvi - kakvi smo :D bez obzira gdje se nalazimo. :)
SEKIRACIJA
"Nemoj se sekirat!"
Kolko mi to puta kazemo nekom ko da ga biva utjesimo kad je u bulu zapo - pitaj ti boga. A kad malo covjek stane, pa razabere to sto govori dodje mu da pukne. Kad je nekom tesko htio bi da pomognes kakvom pametnom, a ne da se brukas laprdajuci gluposti. A molim te lijepo, ima li ista gluplje na ovome dunjaluku neg nekom kazat da se ne sekira kad se covjek vec sekira i kad mora se sekira, jer ga je nesto debelo nasekiralo?
Ko da je sekiracija haman rakija pa mores birat hosh li je popit il ne popit il more bit i prolit.
Kad dodje da se covjek nasekira onda se mora nasekirati i vozdra! Kako ce se odsekirat, to je drugi par rukava.
Mi nas znamo dobro: ima svijeta sto je plaho sekirljiv pa ga svaka mrven sto mu nije po istilahu znade nasekirat i u brigu bacit, a ima opet i drugih sto izgledaju da ih ama bas nista nasekirat ne more i sve im ravno do mora.
A je li stvarno tako, eto ih nek sami kazu.
A ima u nama i mrven pakosti pa nam dusa kad moremo nekog da nasekiramo, ne bas nako previse (ako nam vec nije kakav dusman) nego nako malo, vise iz zezanja.
Mi se znamo kakvi smo, ali i umrijecu a necu znati jel ja ovdje na sjeveru zivim medju ljudima u kojima se i sekiracija smrzla od snjega i leda ili se oni sekiraju samo kad ih niko ne vidi! Ako nije ni jedno ni drugo, nego glume, onda ja ne zivim nidje drugo nego u neotkrivenom Holivudu zajedno sa svima vama.
Elem piso sam vam da su u ovoj mojoj Norveskoj bili izbori. I jedna kvintal dama s desne strane izgubila da nemere vise. Neki traze da se namah povuce, a ona izasla na televiziju i - ni mukajet! Jos se smije... Ne vidis da se naizjetila ni grama. A mogla bi djigericu vlastitu da pojede.
Grade gore opet nedje pod sarafom prvu centralu koja ce proizvodit struju na gas. Oko nje se koplja lomila godinama, a i danas se lome oko toga jel ta proizvodnja struje dovoljno cista il ce ispustat oni CO2 koji bi mogo prosiriti ozonske rupe koje su se inace otvorile nad nasim glavama. Na cijelo zemaljskoj kugli, a posebno u Americi ispustaju taj isti plin u nemjerljivim kolicinama. Svi mogu, al Norveska ne da se ispusta CO2 i to je u redu.
Al burazeru si moj zavalili se gradeci tu centralu u sedam milijardi krunica manjka. Nije sala tolka lova. I mislis da si mogo vidjet nekog da se nasekirao? Jok! Nikog.
Norveska je, jel de, izvoznik nafte. Po Americi belaj prave Katrina i Rita, a u dobroj i mirnoj Norveskoj benzinske cijene skacu do neba.
Vele na televiziji - tako mora, nesto eksashke rafinerije, nesto Irak, nesto ovo, nesto ono, elem, mora vele tako biti. Kako majku mu mor akad u Svedskoj koja nema ni grama svoje nafte ne mora, pa ne mora ni u Hrvatskoj dje je benzin ispod eura, a u Grckoj mora jos manje - tamo je okolo sest norveskih kruna, haman duplo i jos za kusur nize nego u Norveskoj?
Niko nista ne zna, svi placaju i - niko se ne sekira! Kako majke im? Kako kad se haman svaki nas covjek ovdje sekira sto je to tako?
I znas sta je jos u svemu najgore: ne smijes im se pozalit.
Ako si im reko da nesto ne valja u njihovoj zemlji sto posve sigurno ne valja ni njima rijetko ce ti ko kazat: imas pravo. Prije ce biti da ce ti kazati kako on to ne razumije, a posto si ti ovdje noviji od njega - tvoje je da razumijes jos manje.
Pa ti izvoli pa pitaj.
Ne znam. Necu ni da pitam.
Meni se sve ovo cini malo nevjerovatno, ali kad bolje uzmem - pa i nije...
More biti da smo jedino mi medju ovim sjevernim ljudima nevjerovatni.
Vjerovatno i jesmo.
Nema veze.
Ne sekiraj se.
Jok, sekiraj se, al majke ti - da te oni ne vide!
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

TOCAK
Nikad vam nisam volio bicikla jer mi nije moglo bit da mi ga otac kupi, ko ni ostaloj obicnoj raji iz nase mahale. Bio je samo jedan mrmak u raji sto je imo pravo biciklo s dinamom i lampama naprijed i pozadi jer je u njega babo bio naka vguzonja pa mu moglo dotec i za bicikla. Nisam ja tada mrzio to cudo koje smo svi zvali tocak, a ne biciklo, zato sto ga je on imo, vec sto je taj mrmak bio prvi eksploatator kojeg sam u zivotu trefio. On nam davo po rundu na njegovom biciklu a mi mu morali tucat kamenom zicu i pravit mu "metke" za pracku da gadja gospoje u najlonke, il po gradilistima skupljat karabit da mu pravimo "bombe" od konzervi. Sve ti je on to nas tako dinsto i dusu nam vadio dok nam jedan dan ne dokundiso pa i on i biciklo zavrsise u Miljacki.
Bicikla ti se u moj zivot vratise kad osvanuh u ovoj lijepoj i mubarec novoj zemlji.
Nije se moglo drukcije, najahasmo na bicikla, polovna i dronjava pa veslaj i po kisi i po snijegu da se za autobuske karte ne baca.
A islo se boga mi i u inostranstvo s njima i to preko mora, ej! Kad se u Dansku rkene po hranu i cigare fino parkiras svog "mustanga" dole kod broda, al moras ga dobro svezat i spengat d ti ga ko od istih takvih ko sto si i sam ne ukrade dok se s robom ne vratis. Lijepo se toga danas sjetit, al nije bilo lako vozit uzbrdo, nizbrdo s 20 - 30 kila u kesama rasporedjenih po guvernalu, u rusaku, pozadi... Nije svjet morao pogadjati ko si. Tako su sve izjeglice u Norveskoj izgledale. I danas nije drukcije.
Opet sam zamrzio biciklo, manje zbog znoja kojeg sam prolijevo nemilije, vise zbog te izbjeglicke slike koju ne mogu nikad zaboravit. Kad se malo uzmoglo zazdio sam oba nasa izbjeglicka tocka na otpad. Nece mene vise nikad niko natandarit na njih mislio sam i cvrtso sam vjerovo u to. Ponekad nedjeljom kad bi moj komsija Knut zajaho svoju specijalku i kreno na tur (izlet) da malo progiba misice, zena ti je u mene znala kazat da ne bi ni meni bilo lose da se kad - kad nataknem na sic i odmaknem se od sofe i cigare, biva zdravlja radi...
Dobro, nisam ni ja tolko zaosto, znao sam da bi to bilo dobro, al mi se nije dalo zapocinjat jos jedared ljubav s tom spravom koju sam vec dvaput u zivotu ozbiljno zamrzio.
Naugralo se koje kilo vise, haj velim nema veze, nesto sam poceo i da vise pusem kad idem uzbrdo, sigurno zbog cigara, nekako mi nije vise ni korak lak, valjda s godinama... Odem hecimu zbog onog meniskusa, a on uzme da mi prebire po nalazima i nadje da bolujem od ozbiljne bolesti: usjedio sam se.
Mora, veli, pod hitno nesto poduzet.
Sta? Ispade da je najbolje da se opet ispenjem na biciklo. Nisam nikad mogo ni pomislit da ti hecim more prepisat taki lijek, a eto, ko sto vidis, more.
Dodjem kuci, kazem zeni, a ona odma doceka: Jesam li ti ja govorila? Nije Knut blesav!
Haj, mislim se, uzecu ja neki polovan tocak pa kad je fino vrijeme mogu se vala malo i provozat. Al hosh. Moja ti zena shvatila hecima ozbiljno: zaprtila se i unijela u kucu super moderno bicilo - bez tockova!
E, evo ti, veli, svaki dan mores vozit, padalo ne padalo. I jos mi donijela raspored kada i koliko da vozim da ne podbacim.
Prvo krace, pa onda malo duze, pa onda povecaj opterecenje na noge, pa ubrzaj...
Pred tobom puljkice: brzina, duzina, puls, pritisak...
Da ne povjerujes.
I da izludis, ako mi morete vjerovat na rijec.

Aleksandar Domazet
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

SIKTER!
Ako nam u onoj nasoj dragoj i premiloj postojbini ista ima bogato, to nam je jezik. Svasta znaju zlobnici kazat, pa i to da nema ni drzave Bosne, a jezika bosanskog pogotovo. A da nas ko pita znali bi sta bi rekli: sto vise znamo ovaj norveski, svedski, danski, finski engleski... to nam je (ne bi covjek vjerovo, al tako je) sve lakse vidjet da na vaskolikom dunjaluku boljeg jezika s kojim se i sa manje rijeci moze vise kazat od nasega sto se govori i pise u Bosni i Hercegovini - nema.
Mi se medjuse nemamo razloga lagat - takvi smo kakvi smo, i mene nije stid priznat da sto vise govorim norveski sve bolje vidim da ga sve manje gvorim, a da se sve bolje njime sluzim. To mu ga dodje ko da mi je norveski gradski autobus, da prostis!
Tvoj jezik je tvoja kuca, burazeru. U njemu se osjecas ko kad se razgacis, pa turis noge na stolic i pijes pivaru iz flase!
Evo uzmi samo kad se kome u nas pod prozorom djeca zaigraju i zakeraju lopte nakon skole, ne vodec brigu da je tamo neko zalego da odmori i otpuhne sto od irgeta, sto od dobra rucka, sta ce vam se dogodit? Taj ce ti dobri covjek durat dok uzmogne sve kontajuc: sta ces djeci! Njihovo i jest da skacu i galame!
Al kad mu bas dokundisu ustace na noge, lagano otvorit prozor i viknut:
- Neka !!!
Ej, u toj jednoj jedinoj ti je sve kazano i da hoce da se odmori u miru, i da mu ceif kvare i da bi moglo biti i degeneka ako se ne smire ili ne uklone i svasta jos. Kako se to sve zna u jednoj rijeci nemam pojma. Ja ti nisam strucnjak za jezik, ali znam ko i vi da je to bas tako.
Il uzmi kad se komsije ili susjedi posvade, al bas nako zaoprave, pa jedan drugom nesto pocnu ko da prijete.
Odasilju strijele, al ne dolaze licno vec nadju nacina da neko prenese. Oba ljuta, al valja opet i obraz sacuvat da komsiluk ne pomisli da se ne daj boze prepo, pa ti sad vidi. Na los haber valja nesto i odhaberit, al jok previse neg nako. Onda ti on mahne rukom na komsijske prijetnje i veli:
- More mi pod prozor pljunut!
Sto tako? - ne znam, al mu je kazo i da ga se ne boji, a i da mu ne prijeti, samo ga pecka, al ga ne vrijedja, a nit izaziva da ga bas onaj drugi pod svoje uzme, neg ce biti prije da ga poziva da ne benavi, da on ima dobre volje da se pomire...
A reko sta je reko!
Il uzmi drustvo postarijeg svijeta koje lopte razbaci nedeljom prije rucka na meraji na gornjem Soukbunaru. Poslije tekme se obavezno svale Hami u kafanu i poruce mesa i pive "hladne ko ista"! E, haj ti kome ko iz Bosne nije objasni kakve to oni pive hoce i sta to "hladne ko ista" znaci? A znaci sve, jer hladnije i bolje pive od one sto je "hladna ko ista" beli na dunjaluku i nema.
S voljom i u dobroj namjeri mogo bi svako vako pokazati tima koji su to nesto zanijekali da mi u Bosni imamo svoj jezik, da se lako da rastabirit da ima, ako covjek hoce da cuje i razumije.
A ako nece, sta ces. Nece! Nije ovo bas da se mora, nista se ne mora bolan ne bio, ako neces. Al vala se ne mora, da oprostis, ni pljuvat i svadja zametat, a jos se manje mora za ono sto znas da ima i sto lijepo mores i vidjet i cut, vala gotov i opipat govorit da nema. I to zato sto hoce da bude samo njegova ona prava i najpravija.
Kad u nas neko nekom kaze: Sikter! - znaj da mu je beli puno kazo - i da mu se haman na vrh glave ispeo i da nikakav co`ek nije i da vise ni ni za kakva razgovora. Al vala kad nema druge valja je ponekad s merakom rec:
S i k t e r !!!

Aleksandar Domazet
Dobar je! :D :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

cHupjahalic@ wrote:
TOCAK
dobar ovaj Ante! :D
P.S. moja rah. bika nije znala staj biciklo jer ga je zvala tochak! :-)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

DOBRI MOJI
U nas Bosanaca u zemlji fjordova, kad nam gosti Norvezani trebaju doc, beli je svaki put frka. Ne znam sto, kuce nam nisu manje uredne od njihovih, zasigurno, a more bit su vise... Al svejedno.
Prvo pali sva svjetla, pa brze bolje skidaj paucinu sto se u ovoj mrakaci inace ne vidi, pa onda pogledaj u sve sto se vidi i sto se ne vidi, jer oni hodaju ko mameni kroz kucu i zaviruju. :D To im nakav obicaj, a mi necemo da im izadjemo iz hatura, sve idemo za njima i ko objasnjavamo, i sve se smijemo i sve jos nako otvoreno da izgleda ko "bujrum, bujrum... mi nemamo nista da sakrivamo od vas, bas nam je milo da smo toliko prisni da vam i ormare s neispeglanim vesom :D mozemo otvoriti!"
I hala se, da oprostis, mora nanovo dobro posamarat, skida se onaj svakodnevni papir, stavlja fini, gostinski, pa se jos neko ovlash ture tri role, ne znam sto, nece zar gosti u hali presjedit... :D :lol:
Al neka, neka ima i u hali za troje, kad ima i na stolu makar tri put vise nego sto se moze pojest.
Takvi smo mi more bit prema svim gostima jednako, a ne samo prema Norvezanima, al meni se, eto, cini da smo prema njima jos finiji, jos nako s vecim respektom, jos nako ko kad nam muhadzeri iz daleka dolaze.
I neka smo vala takvi. Nema Norvezanina koji je odbio da udje u bosansku kucu ovdje i koji ne voli nasu hranu. I koji nas ne fali. Vole ljudi da im se pokaze da drzimo do njih, a vole i oni da pokazu da nas cijene, jer nam u kuce ne bi ni nos promolili, da je drukcije. A mi opet volimo kad nam drugi malo nako puhnu pod damare. :lol: :lol:
Osjetimo se odmah visim nego sto jesmo.
Dobro, prokuzili smo se mi vec uzajamno davno: oni umiju ublehe prostirat, osmjehe dijelit i hvalit ono sta si mu ponudio da je to cudo. A mi opet vidimo da im svaki put nakuhamo toliko koliko im je majka za desetak rodjendana pripremala u mladosti, a zena i za djecije rodjendane i sve praznike zajedno u zivotu. :D Al ne bi im to spomenuli, boze sacuvaj.
Merak ih je, bolan, nutkat a jos veci merak gledat kako havljaju ko da im je zadnje, nazdravlje im bilo. :lol: :lol:
A i oni se potrude, nema sta! Kad nas pozovu uvijek se potrude da nam serviraju neko iznenadjenje. Neku egzotiku koju jedu haman i oni prvi put. :D :lol: Te meksicku tortilju, te vijetnamske morske plodove, te tajlandsku ulicnu tai mat, te kinesku... A nekad i tri puta po dva minuta kuhane krompire, rizu, brokolice, mrkvice, kafriolcice i povrh zdravu norvesku ribu.
Teferic! Sad dobro, mi im vracamo komplimente i falimo aman ti boze sve sto iznesu, jer, hajde molim, sta ima veze... Ko da je hrana vazna! Nije covjek doso da se najede, vec u prijatelja... Boga mi im nikad nista ne zamjerimo, vec uvijek iskreno zahvalimo i jos ih s vecim merakom naredni put u svojoj kuci najedemo i napijemo...
Takvi smo, kakvi smo.
A i oni su dobri, jesu majke mi.
Bas su dobri, kakih ima...

Aleksandar Domazet
Post Reply