Evo dijelit cu to sa vama ovdje pa ubacivat njegove tekstove. Uvijek me dobro nasmije. Uvjerite se da smo takvi - kakvi smo
SEKIRACIJA
"Nemoj se sekirat!"
Kolko mi to puta kazemo nekom ko da ga biva utjesimo kad je u bulu zapo - pitaj ti boga. A kad malo covjek stane, pa razabere to sto govori dodje mu da pukne. Kad je nekom tesko htio bi da pomognes kakvom pametnom, a ne da se brukas laprdajuci gluposti. A molim te lijepo, ima li ista gluplje na ovome dunjaluku neg nekom kazat da se ne sekira kad se covjek vec sekira i kad mora se sekira, jer ga je nesto debelo nasekiralo?
Ko da je sekiracija haman rakija pa mores birat hosh li je popit il ne popit il more bit i prolit.
Kad dodje da se covjek nasekira onda se mora nasekirati i vozdra! Kako ce se odsekirat, to je drugi par rukava.
Mi nas znamo dobro: ima svijeta sto je plaho sekirljiv pa ga svaka mrven sto mu nije po istilahu znade nasekirat i u brigu bacit, a ima opet i drugih sto izgledaju da ih ama bas nista nasekirat ne more i sve im ravno do mora.
A je li stvarno tako, eto ih nek sami kazu.
A ima u nama i mrven pakosti pa nam dusa kad moremo nekog da nasekiramo, ne bas nako previse (ako nam vec nije kakav dusman) nego nako malo, vise iz zezanja.
Mi se znamo kakvi smo, ali i umrijecu a necu znati jel ja ovdje na sjeveru zivim medju ljudima u kojima se i sekiracija smrzla od snjega i leda ili se oni sekiraju samo kad ih niko ne vidi! Ako nije ni jedno ni drugo, nego glume, onda ja ne zivim nidje drugo nego u neotkrivenom Holivudu zajedno sa svima vama.
Elem piso sam vam da su u ovoj mojoj Norveskoj bili izbori. I jedna kvintal dama s desne strane izgubila da nemere vise. Neki traze da se namah povuce, a ona izasla na televiziju i - ni mukajet! Jos se smije... Ne vidis da se naizjetila ni grama. A mogla bi djigericu vlastitu da pojede.
Grade gore opet nedje pod sarafom prvu centralu koja ce proizvodit struju na gas. Oko nje se koplja lomila godinama, a i danas se lome oko toga jel ta proizvodnja struje dovoljno cista il ce ispustat oni CO2 koji bi mogo prosiriti ozonske rupe koje su se inace otvorile nad nasim glavama. Na cijelo zemaljskoj kugli, a posebno u Americi ispustaju taj isti plin u nemjerljivim kolicinama. Svi mogu, al Norveska ne da se ispusta CO2 i to je u redu.
Al burazeru si moj zavalili se gradeci tu centralu u sedam milijardi krunica manjka. Nije sala tolka lova. I mislis da si mogo vidjet nekog da se nasekirao? Jok! Nikog.
Norveska je, jel de, izvoznik nafte. Po Americi belaj prave Katrina i Rita, a u dobroj i mirnoj Norveskoj benzinske cijene skacu do neba.
Vele na televiziji - tako mora, nesto eksashke rafinerije, nesto Irak, nesto ovo, nesto ono, elem, mora vele tako biti. Kako majku mu mor akad u Svedskoj koja nema ni grama svoje nafte ne mora, pa ne mora ni u Hrvatskoj dje je benzin ispod eura, a u Grckoj mora jos manje - tamo je okolo sest norveskih kruna, haman duplo i jos za kusur nize nego u Norveskoj?
Niko nista ne zna, svi placaju i - niko se ne sekira! Kako majke im? Kako kad se haman svaki nas covjek ovdje sekira sto je to tako?
I znas sta je jos u svemu najgore: ne smijes im se pozalit.
Ako si im reko da nesto ne valja u njihovoj zemlji sto posve sigurno ne valja ni njima rijetko ce ti ko kazat: imas pravo. Prije ce biti da ce ti kazati kako on to ne razumije, a posto si ti ovdje noviji od njega - tvoje je da razumijes jos manje.
Pa ti izvoli pa pitaj.
Ne znam. Necu ni da pitam.
Meni se sve ovo cini malo nevjerovatno, ali kad bolje uzmem - pa i nije...
More biti da smo jedino mi medju ovim sjevernim ljudima nevjerovatni.
Vjerovatno i jesmo.
Nema veze.
Ne sekiraj se.
Jok, sekiraj se, al majke ti - da te oni ne vide!