Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kao jedan od boljih vidova zastite auta svi predlazu ono najjednostavnije rjesenje - neki tajni prekidac koji prekida neku od bitnih zica bez koje auto ne moze upaliti.
E sad, koja je to zica a da nije bas ona sa akumulatora ili slicno.
Da uprostim - ima li neka "suptilna" zicica nesto povezano sa alektronikom, koja je "tanka" ali bez nje se auto ne moze upaliti ?
Znam da cete me za*ebavati, ali posto sam nedavno imao cirkus sa elektronikom...rado bih sad da znam kako da slican efekat izazovem namjerno, dakle nekim tajnim prekidacem.
dottore wrote:ako je sta starije, moze... na novijim auticima, nije bas preporucljvo zezat se sa elektronikom
Renaultova elektronika se nedovno dobro poigrala sa mojim zivcima i mojim dzepom, sad je red da se ja poigram sa elektronikom!
I ne vidim zasto mislis da su stariji automobili bili pogodniji za ovaj vid zastite, naprotiv danas je u autima sve na nekakve releje i ne vidim sto bi bio problem jedan od tih releja prebaciti i na neki skriveni prekidac.
Kad napravim ovo, nastavit cu sa razvojem ovog koncepta tako sto ce se pri pokusaju paljenja auta, bez ukljucenja ove tajne sklopke, aktivirati boca sa nervnim gasom !
dottore wrote:ako je sta starije, moze... na novijim auticima, nije bas preporucljvo zezat se sa elektronikom
Renaultova elektronika se nedovno dobro poigrala sa mojim zivcima i mojim dzepom, sad je red da se ja poigram sa elektronikom!
I ne vidim zasto mislis da su stariji automobili bili pogodniji za ovaj vid zastite, naprotiv danas je u autima sve na nekakve releje i ne vidim sto bi bio problem jedan od tih releja prebaciti i na neki skriveni prekidac.
Kad napravim ovo, nastavit cu sa razvojem ovog koncepta tako sto ce se pri pokusaju paljenja auta, bez ukljucenja ove tajne sklopke, aktivirati boca sa nervnim gasom !
Pa makar to bio ja, ako zaboravim na prekidac !
jesi ikad gledao shemu cjelokupnog elektronskog sklopa, za neko novije auto?
mislim da moras 5x razmisliti gdje da stavis prekidac... i pregledat kolo 1000 puta da se uvjeris da neces nesto drugo zahebat....
dibidus wrote:
Pa makar to bio ja, ako zaboravim na prekidac !
Ja predlazem da nervni gas zamjenis sa nekom manjom hidrogenskom bombom...ako nista, bar ce pokusaj kradje tvog auta ostati u istoriji kao nestanak jednog grada...
dibidus wrote:
zato što stariji auti imaju daleko jednostavniju instalaciju od novih auta, pa možeš da staviš relej, za razliku od novih gdje ti je sve povezano preko ECUa i šta god da čačneš, rizikuješ da spališ instalaciju.
Meni je jedan elektricak u Butmiru nudio da mi ugradi sa RFID karticom. Bez nje ne moze upaliti auto. Drzis je u novcaniku, nema prekidaca, nema zezanja, a ako te neko izbaci iz auta, cim se udalji auto se ugasi
To je kad se skrene prema butmiru sa one nove ceste, elektricar sa lijeve strane, prije nekog skretanja preko onog potoka, ima kao mostic, nije daleko od skretanja. Ne mogu tacno da se sjetim gdje je.
Qler wrote:Meni je jedan elektricak u Butmiru nudio da mi ugradi sa RFID karticom. Bez nje ne moze upaliti auto. Drzis je u novcaniku, nema prekidaca, nema zezanja, a ako te neko izbaci iz auta, cim se udalji auto se ugasi
jes, pa ti neko zvekne novčanik, pa ni kuči nemožeš otiči
Qler wrote:Meni je jedan elektricak u Butmiru nudio da mi ugradi sa RFID karticom. Bez nje ne moze upaliti auto. Drzis je u novcaniku, nema prekidaca, nema zezanja, a ako te neko izbaci iz auta, cim se udalji auto se ugasi
Hehe, pa i na kraju pokrece neki relej... Dobro skriven prekidac moze biti cak i svrsishodniji od toga, jer zavisno od RFID citaca moguce je pratiti na sta se veze i onda rucno spojiti to sto relej razdvaja...
Generalno, nikad nisi siguran, ali vjerujem da je tajni prekidac daleko najbolja zastita u odnosu ulozeno/dobijeno... Naravno, kreativnost tu igra ogromnu ulogu...