tajni prekidac

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dibidus

#1 tajni prekidac

Post by dibidus »

kao jedan od boljih vidova zastite auta svi predlazu ono najjednostavnije rjesenje - neki tajni prekidac koji prekida neku od bitnih zica bez koje auto ne moze upaliti.

E sad, koja je to zica a da nije bas ona sa akumulatora ili slicno.
Da uprostim - ima li neka "suptilna" zicica nesto povezano sa alektronikom, koja je "tanka" ali bez nje se auto ne moze upaliti ?

Znam da cete me za*ebavati, ali posto sam nedavno imao cirkus sa elektronikom...rado bih sad da znam kako da slican efekat izazovem namjerno, dakle nekim tajnim prekidacem.
:idea:

Nadam se da sam bio dovoljno jasan.
AmADin_gospo

#2 Re: tajni prekidac

Post by AmADin_gospo »

jarane pitanje ti je ko da si nas pitao koliko sačme(slovom i brojem) ima u 2 tone iste pri temperaturi od 20 stepeni celziusa.

koje auto voziš, koji motor, koja godina, koja oprema. od toga sve zavisi.

također, zaboravi ga staviti pod volan, mjesto nekog prekidača, u navlaku mjenjača, na papučicu kočnice. sve je to jarane provaljeno.

ostiđi kod dobrog i provjerenog električara i sam skontaj neko mjesto koje neče niko skontati.

BTW, tajni prekidač jeste i uvijek če biti najsigurniji način zaštite auta od krađe (isključujuči dizanje šlepom)
dottore

#3 Re: tajni prekidac

Post by dottore »

ako je sta starije, moze... na novijim auticima, nije bas preporucljvo zezat se sa elektronikom
dibidus

#4 Re: tajni prekidac

Post by dibidus »

dottore wrote:ako je sta starije, moze... na novijim auticima, nije bas preporucljvo zezat se sa elektronikom
Renaultova elektronika se nedovno dobro poigrala sa mojim zivcima i mojim dzepom, sad je red da se ja poigram sa elektronikom!

I ne vidim zasto mislis da su stariji automobili bili pogodniji za ovaj vid zastite, naprotiv danas je u autima sve na nekakve releje i ne vidim sto bi bio problem jedan od tih releja prebaciti i na neki skriveni prekidac.

Kad napravim ovo, nastavit cu sa razvojem ovog koncepta tako sto ce se pri pokusaju paljenja auta, bez ukljucenja ove tajne sklopke, aktivirati boca sa nervnim gasom !
:evil:

Pa makar to bio ja, ako zaboravim na prekidac !
dottore

#5 Re: tajni prekidac

Post by dottore »

dibidus wrote:
dottore wrote:ako je sta starije, moze... na novijim auticima, nije bas preporucljvo zezat se sa elektronikom
Renaultova elektronika se nedovno dobro poigrala sa mojim zivcima i mojim dzepom, sad je red da se ja poigram sa elektronikom!

I ne vidim zasto mislis da su stariji automobili bili pogodniji za ovaj vid zastite, naprotiv danas je u autima sve na nekakve releje i ne vidim sto bi bio problem jedan od tih releja prebaciti i na neki skriveni prekidac.

Kad napravim ovo, nastavit cu sa razvojem ovog koncepta tako sto ce se pri pokusaju paljenja auta, bez ukljucenja ove tajne sklopke, aktivirati boca sa nervnim gasom !

jesi ikad gledao shemu cjelokupnog elektronskog sklopa, za neko novije auto?
mislim da moras 5x razmisliti gdje da stavis prekidac... i pregledat kolo 1000 puta da se uvjeris da neces nesto drugo zahebat....
rotor

#6 Re: tajni prekidac

Post by rotor »

dibidus wrote:

Ja predlazem da nervni gas zamjenis sa nekom manjom hidrogenskom bombom...ako nista, bar ce pokusaj kradje tvog auta ostati u istoriji kao nestanak jednog grada...
Tranquilizer

#7 Re: tajni prekidac

Post by Tranquilizer »

dibidus wrote:

:lol: :lol: :lol: strašno :lol: :lol: :lol:
AmADin_gospo

#8 Re: tajni prekidac

Post by AmADin_gospo »

dibidus wrote: I ne vidim zasto mislis da su stariji automobili bili pogodniji za ovaj vid zastite, naprotiv danas je u autima sve na nekakve releje i ne vidim sto bi bio problem jedan od tih releja prebaciti i na neki skriveni prekidac.
zato što stariji auti imaju daleko jednostavniju instalaciju od novih auta, pa možeš da staviš relej, za razliku od novih gdje ti je sve povezano preko ECUa i šta god da čačneš, rizikuješ da spališ instalaciju.
Qler

#9 Re: tajni prekidac

Post by Qler »

Meni je jedan elektricak u Butmiru nudio da mi ugradi sa RFID karticom. Bez nje ne moze upaliti auto. Drzis je u novcaniku, nema prekidaca, nema zezanja, a ako te neko izbaci iz auta, cim se udalji auto se ugasi :D
Tranquilizer

#10 Re: tajni prekidac

Post by Tranquilizer »

Qler koliko para :?:
Qler

#11 Re: tajni prekidac

Post by Qler »

kako mi rece oko 120KM.

To je kad se skrene prema butmiru sa one nove ceste, elektricar sa lijeve strane, prije nekog skretanja preko onog potoka, ima kao mostic, nije daleko od skretanja. Ne mogu tacno da se sjetim gdje je.
Alive

#12 Re: tajni prekidac

Post by Alive »

Icindic najvjerovatnije...
palamuda

#13 Re: tajni prekidac

Post by palamuda »

Alive wrote:Icindic najvjerovatnije...
DA
AmADin_gospo

#14 Re: tajni prekidac

Post by AmADin_gospo »

Qler wrote:Meni je jedan elektricak u Butmiru nudio da mi ugradi sa RFID karticom. Bez nje ne moze upaliti auto. Drzis je u novcaniku, nema prekidaca, nema zezanja, a ako te neko izbaci iz auta, cim se udalji auto se ugasi :D
jes, pa ti neko zvekne novčanik, pa ni kuči nemožeš otiči :-)

drži se ti prekidača, i dobro ga sakrij 8-)
dibidus

#15 Re: tajni prekidac

Post by dibidus »

Hajmo sad konkretno, koja zica?
Image

Ustvari, koji majstor bi to najbolje uradio
(s tim što ću ja premjestiti prekidač nakon što ga on postavi :wink: )
palamuda

#16 Re: tajni prekidac

Post by palamuda »

dibidus wrote:Hajmo sad konkretno, koja zica?
Image

Mislim da bi Ićindić to oradio vrhunski, meni je postavljao prekidače, extra
hakunfuc

#17 Re: tajni prekidac

Post by hakunfuc »

dibidus wrote:Hajmo sad konkretno, koja zica?
Image

Caraudio na Vracama, traži Ismara
strojki

#18 Re: tajni prekidac

Post by strojki »

Qler wrote:Meni je jedan elektricak u Butmiru nudio da mi ugradi sa RFID karticom. Bez nje ne moze upaliti auto. Drzis je u novcaniku, nema prekidaca, nema zezanja, a ako te neko izbaci iz auta, cim se udalji auto se ugasi :D
Hehe, pa i na kraju pokrece neki relej... Dobro skriven prekidac moze biti cak i svrsishodniji od toga, jer zavisno od RFID citaca moguce je pratiti na sta se veze i onda rucno spojiti to sto relej razdvaja...

Generalno, nikad nisi siguran, ali vjerujem da je tajni prekidac daleko najbolja zastita u odnosu ulozeno/dobijeno... Naravno, kreativnost tu igra ogromnu ulogu...
Post Reply