Tajna Alipašina-polja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

CAKAL

#1 Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Godine 1994 godine prisutan sam bio na jednoj tribini koje je organizovalo veleposlanstvo republike Hrvatske.Glavni gost tribine je bio general Mate Šarlija alias Nijaz Batlak koji je obnašao funkciju vojnog atašea u republici Bosni i Hercegovini.Diskusija je išla svojim tokom o aktuelnoj političko ratnoj situaciji u to vrjeme.Jedna informacija na toj tribini me je frapirala a to je da je general Mate Šarlija rekao doslovno ovako:Pitajte svoje sadašnje i prijašnje vlasti zašto se šuti o masovnoj grobnici koja se nalazi na lokalitetu Alipašinog polja.Grobnica je nastala na samom kraju rata kada su snage NOB-a masovno streljale osobe muslimanske i hrvatske nacionalnosti,tada je general rekao da su njegovog oca najeli djetelinom i potkovali ga ko konja i bacili živog u grobnicu.Kako reče general masa naroda je bila iz istočne Bosne i ubijani su zato što su bili svjedoci četničkih pokolja od 1941 do 45 godine i iste te snage su ih ubijale zato što su prešle u partizansku vojsku 1945 godine.U sred onoga našeg rata 1994 godine ja sam bio potresen nikada nisam čuo za tu informaciju.Nekada početkom 70-tih godina živio sam u Neđaričima i kao djete dobro sam znao da sada gdje su zgrade Alipašinog polja bila bukvalno šuma na kojoj je bilo zabranjeno bilo kakvo kopanje i neovlašteno vršljannje jer navodno na tom potezu su bile avio bombe iz 2 svjetskog rata.Onda smo dočekali da preko noći počnu sa pravljenjem tog velikog naselja,bombi naravno nije bilo a niti smo mi obračali pažnju na to samo nam je bilo neobično da su nam godinama pričali šuplje priče vjerovatno da se nebi urušila priča nažalost kako se pokazalo lažnog bratstva i jedinstva.Ova informacija je prošla nezapaženo jer 1994 godine je bjesnio rat neko kaže drugo poluvrjeme nakon 1945 godine,ali evo sad nakon toliko godina sam se sjetio te informacije,ako je istinita vjerovatno da jeste jer je to izgleda bio veći zločin pa se debelo skrivao svo vrjeme.Pitam vlast od 1945 pa do sad zašto se šuti o ovome,nemogu se zgrade pomjerati jer je to sada sve kasno niti ih mi možemo oživiti ali može se pomoliti ili proučiti za duše tih osoba koje su ubijene i obilježiti na neki način i objelodaniti prava istina o ovom nesretnom događaju.
callmethebreeeze

#2 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by callmethebreeeze »

da je tu bilo masovnog ubijanja o kome ti pricas, davno bi to procurilo u javnost.
stochar

#3 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by stochar »

predlazem da se srusi Alipasino polje i da se napravi parking dok se ne smisli nesto bolje (pogledati kod narodnog pozorista)
CAKAL

#4 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Procurilo je 1994 na toj tribini koja se održala u kinu Imperijal ali zbog ratne situacije kome je bilo do toga da istražuje nismo znali hočemo li mi preživjeti pa je sve lagano palo u zaborav.
callmethebreeeze

#5 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by callmethebreeeze »

evo 12 godina kako je rat zavrsen, imalo se vremena da se ta rasprava otpocne...
CAKAL

#6 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Pa recimo da nije bilo u interesu vlasti da se ovo pitanje pokrene vjerovatno su tu ubijane kompletne porodice pa ih nije imao ko ni da pita za njih a 1945 Alipašino polje je bilo samo velika livada u okolini Sarajeva a i ko je znao zar je smio da šta kaže u to vrjeme.Onda se išlo na kartu zaborava jer se u SFRJ jako slabo pričalo o zločinima zarad očuvanja bratstva i jedinstva.Usput da kažem da svi znamo da je Alipašino polje poznato po misterioznim samoubistvima čak i brutalnim ubistvima.
CAKAL

#7 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Nisam siguran ali ja mislim najviše A i B faza bolje znaju oni koji tamo dugo žive.
in33sa

#8 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by in33sa »

Nista cudno, Slovenci kad su gradili autoput kod Maribora, sa radovima su kasnili nekoliko godina, a zasto? zato sto su na trasi buduceg autoputa pronasli nekoliko desetina masovnih grobnica koje su za sobom ostavili Titovi partizani.

Strijeljali su Titovi i koga treba i koga ne treba, sto po Zagrebu, sto po Beogradu, sto po Sarajevu i tako dalje i tako sire. Svako ko nije bio na pravcu "Tito, Partija" proglasen je izdajnikom, saradnikom okupatora, i strijeljan. Bilo je dovoljno da si se nekada nekome zamjerio, taj te prijavi OZNI kao saradnika okupatora, i proguta te noc.
chuchumbamayumbe

#9 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by chuchumbamayumbe »

in33sa wrote:Nista cudno, Slovenci kad su gradili autoput kod Maribora, sa radovima su kasnili nekoliko godina, a zasto? zato sto su na trasi buduceg autoputa pronasli nekoliko desetina masovnih grobnica koje su za sobom ostavili Titovi partizani.

Strijeljali su Titovi i koga treba i koga ne treba, sto po Zagrebu, sto po Beogradu, sto po Sarajevu i tako dalje i tako sire. Svako ko nije bio na pravcu "Tito, Partija" proglasen je izdajnikom, saradnikom okupatora, i strijeljan. Bilo je dovoljno da si se nekada nekome zamjerio, taj te prijavi OZNI kao saradnika okupatora, i proguta te noc.
Jbga, ja uvijek volim reci da ih ocito nisu dovoljno poubijali, ocito je da se izvuklo zlikovaca, domacih izdajnika, ustasa, cetnika, handzar efendija i ostale bagre koja se povlacila pred strahom od osvete za ucinjene zlocine i nedjela. Naravno da je bilo nevinih, ali je 99% bilo onih koji nisu zasluzili da ostanu na ovome svijetu, koji su zasluzili samo metak i gotovo.
I da, evo ih sada na vlasti, nije im valj'o Tito i Partija, dosli su na svoje oni kojima Tito nije uspjesno zatr'o sjeme, evo ih. Je li vam sada srce na mjestu i je li uzivate kada nema Tita, KPJ i OZNE.
Uzivajte.
in33sa

#10 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by in33sa »

Ma da, ovi danas sto vladaju nikako nisu bili clanovi Partije i istaknuti socijalisticki rukovodioci .
chuchumbamayumbe

#11 Re: Tajna Alipašina-polja

Jesu, jesu, izvukli se onomad.
Bagra fasisticka, nacisticka i izdajnicka.
CAKAL

#12 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Ovdje niko ne optužuje Tita čak šta više on je donekle stao u kraj raznoraznoj stoci.Ovdje je drugi problem to što kažeš da je bilo vojske to nesumnjam ali ubijene su i cjele porodice koje su bile svjedoci četničkih zločina najviše sa područja istočne Bosne u periodu 1941-45 jer mrtva usta ne govore očito je da nam se istorija stalno ponavlja,nažalost uvjek smo nosili hipoteku da smo nekakve ustaše i slično ali bilo je mnogo antifašista u redovima Bosanaca i Hercegovaca.Nijaz Duraković je bio 91 u SKPJ pa su ga optuživali da je fudamentalista i slično dok su Srbi uvjek nosili teret žrtve i ugroženog naroda,niko ne osporava da su i Srbi bili ubiajni i zlostavljani za vrjeme 2 svjetskog rata bila bi užasna laž ko bi to osporio,ali uvjek ima ono ali treba se sva istina ispitati.Antifažizam i jeste spas za nas sve ali trebaju se neke stvari postaviti na svoje mjesto.
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#13 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by Šeherzada »

stochar wrote:predlazem da se srusi Alipasino polje i da se napravi parking dok se ne smisli nesto bolje (pogledati kod narodnog pozorista)
Jezik pregrizi :x :x :x :x
Koje gluposti........
Sociolog

#14 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by Sociolog »

Sad gdje se nalazi Bosmal city, bio je tokom 2 svjet. rata njemacki konc. logor, a poslije 45-46 partizani su u tim barakama, drzali zarobljene ustase, njemce, gdje su vecinu poubijali
A-R-N-I

#15 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by A-R-N-I »

CAKAL wrote:Godine 1994 godine prisutan sam bio na jednoj tribini koje je organizovalo veleposlanstvo republike Hrvatske.Glavni gost tribine je bio general Mate Šarlija alias Nijaz Batlak koji je obnašao funkciju vojnog atašea u republici Bosni i Hercegovini.Diskusija je išla svojim tokom o aktuelnoj političko ratnoj situaciji u to vrjeme.Jedna informacija na toj tribini me je frapirala a to je da je general Mate Šarlija rekao doslovno ovako:Pitajte svoje sadašnje i prijašnje vlasti zašto se šuti o masovnoj grobnici koja se nalazi na lokalitetu Alipašinog polja.Grobnica je nastala na samom kraju rata kada su snage NOB-a masovno streljale osobe muslimanske i hrvatske nacionalnosti,tada je general rekao da su njegovog oca najeli djetelinom i potkovali ga ko konja i bacili živog u grobnicu.Kako reče general masa naroda je bila iz istočne Bosne i ubijani su zato što su bili svjedoci četničkih pokolja od 1941 do 45 godine i iste te snage su ih ubijale zato što su prešle u partizansku vojsku 1945 godine.U sred onoga našeg rata 1994 godine ja sam bio potresen nikada nisam čuo za tu informaciju.Nekada početkom 70-tih godina živio sam u Neđaričima i kao djete dobro sam znao da sada gdje su zgrade Alipašinog polja bila bukvalno šuma na kojoj je bilo zabranjeno bilo kakvo kopanje i neovlašteno vršljannje jer navodno na tom potezu su bile avio bombe iz 2 svjetskog rata.Onda smo dočekali da preko noći počnu sa pravljenjem tog velikog naselja,bombi naravno nije bilo a niti smo mi obračali pažnju na to samo nam je bilo neobično da su nam godinama pričali šuplje priče vjerovatno da se nebi urušila priča nažalost kako se pokazalo lažnog bratstva i jedinstva.Ova informacija je prošla nezapaženo jer 1994 godine je bjesnio rat neko kaže drugo poluvrjeme nakon 1945 godine,ali evo sad nakon toliko godina sam se sjetio te informacije,ako je istinita vjerovatno da jeste jer je to izgleda bio veći zločin pa se debelo skrivao svo vrjeme.Pitam vlast od 1945 pa do sad zašto se šuti o ovome,nemogu se zgrade pomjerati jer je to sada sve kasno niti ih mi možemo oživiti ali može se pomoliti ili proučiti za duše tih osoba koje su ubijene i obilježiti na neki način i objelodaniti prava istina o ovom nesretnom događaju.

Nesto kontam Cakal,ti pun nekakvih tajni iz proslog rata, de nam reci ko ubi Nedzada Ugljena??? :-) :-)
Last edited by A-R-N-I on 19/07/2008 17:09, edited 2 times in total.
CAKAL

#16 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Skrečeš sa teme prijatelju a za Nedžada pitaj one koje su biili na vlasti u tom periodu ako te interesira ta tema ti je postavi.
chuchumbamayumbe

#17 Re: Tajna Alipašina-polja

Zato se vrlo dobro zna za poznatog sarajevskog "dobrocinitelja" Maksa Luburica i njegove zlocine.
Ne vjerujem da su ljudi koji su eventualno ubijani na podrucju danasnjeg Alipasinog polja streljani zbog toga da bi se zataskala istina o cetnickim zlocinima niti da je to radjeno bilo gdje.
Ljudi su bili saradnici okupatora, pomagaci ustasa i nacista, izdajnici...
Zaista mi ne pada na pamet da se molim za "nevine" zrtve i da ih se prisjecam, a sve u duhu antifasizma.
Zna se protiv koga su se borili antifasisti i nemam namjeru niti slucajno da krenem putem izjednacavanja ustasa i cetnika sa partizanima, kao sto se to desililo u prijateljskoj nam Srbiji i Hrvatskoj. Mojoj porodici nije falila dlaka s glave, a nisu se kurchili sa nacistima i ustasama, a nisu nesto plaho ni sa partizanima shikovali, ali nisu ni srali.
Izgleda da je pocelo iskopavanem moshtiju i nosanjem po Kosovu, a trebalo bi da se zavrsi meni ispod prozora?
Sto bi rekli indijanci, haugh!
Šeherzada

#18 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by Šeherzada »

Ovdje sta god nevalja prepisuju jadnom Alipasinu!Ali ima nas koji ga volimo takvo kakvo je....... :thumbup:
CAKAL

#19 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Niko ne misli šta da loše govori o stanovnicima Alipašina polja :thumbup:
Šeherzada

#20 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by Šeherzada »

Ma nije samo stanovnicima vec o naselju.Neznam sta to ljudi imaju protiv Alipasina.Odrasla sam ovdje,sav je moj zivot ovdje i mozda nisam objektivna jer volim Alipasino ali uvjek cujem negativne price vezane za to naselje mada mislim da tu nema ni trun istine
CAKAL

#21 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Ovo je izrečeno javno na javnoj tribini 1994 godine a ta dešavanja su se desila 1945 godine znači kada se nije ni znalo da če se napraviti naselje koje je počelo sa gradnnjom polovinom 70-tih godina a zašto ne bi ovo bila istina ja lično bi volio da nije ali trebalo bi se ispitati,naravno van pameti je optuživati sadašnje stanovnike za šta ama baš nikave veze nemaju sa tim događajem.
cyprus

#22 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by cyprus »

Prvi put čujem nešto ovako. Da ima neke istine u tome vjerujem da bi se znalo ili makar malo više pričalo o otme :-). Al opet nisam isključiv, ko zna, ali generalno bez nekog dokaza ne vjerujem.
Citizen-X

#23 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by Citizen-X »

Treba pozvat ujka Sama Osmana Makfersona da provjeri sondiranjem - ali ja mislim da ce naci ipak samo jos jednu piramidu ispod Alipasina a onda ce ti ga tad bit Atlantida a Sarajevo ce konacno postat centar svijeta i svjetskih zbivanja.
CAKAL

#24 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by CAKAL »

Zašto da to nije moguče ako je javno rečeno a šta da jeste istina kriju se događaji iz neposredne prošlosti a kako neće iz 1945.Kako dokazati da je istinito kad su sa tonama betona prekrili ta navodna stratišta zašto nije bilo moguče pobiti moguče svjedoke u ratnom metežu 1945 godine jer svaka pripadnost drugoj vojnoj formaciji koja nije bila partizanska se kažnjavala odmah sa 12 godina teške robije.Zar nije bilo za njih(bivši četnici) da pobiju nedužan narod jer bi bili neugodni svjedoci.Bili ste svjedoci zadnjeg rata gdje su mediji maltene sve pratili možete zamisliti kakvi su pokolji bili od 1941-45 godine.
Rottweiler

#25 Re: Tajna Alipašina-polja

Post by Rottweiler »

Moje skromno misljenje je, da je to bila ona suplja ratna prica, cisto da bi se docaralo koliki su zlocinci bili cetnici a isto tako i partizani. Podsjeca me na ove danasnje price u susjedstvu o Bleiburgu i u komsiluku o Jasenovcu.
Al eto ja bih ipak predlozio da dovedu Semira Osmanagic da on to ispita, uvjeren sam da ce, ako nista, pronaci naselje iz kamenog doba. :D
Post Reply