Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
smijesni_ste

#26 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by smijesni_ste »

Ja sam pročitao negdje da im nije prvi put da su bili u ovoj pećini, tj. da su više puta išli tamo, ali sad ih je kiša iznenadila i da su slavili nečiji rodjendan

Haj ga znaj :run:
ExNihilo

#27 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by ExNihilo »

salik79 wrote:
ExNihilo wrote:
salik79 wrote:Pa, eventualno su mogli ubaciti i "jos" u recenicu, ali sto se tice pismenosti i informisanja sve ok.

Obrazlozi!?
Postoji nivo pismenosti koji je iznad pukog pravopisa. To je nivo koji, između ostalog, sugerira da duplu negaciju uglavnom treba izbjegavati jer je konfuzna i stilistički izlišna. Dakle, umjesto "neće ostati nepoplavljen" daleko pismeniji izbor je "ostat će poplavljen".
Kako ce "ostati poplavljen", kada trenutno nije poplavljen?
Fokusiraš se na nevažno. Ostat će poplavljen ili bit će poplavljen, svejedno. Vrijeme je nebitno, poenta je da duplu negaciju pismen novinar neće koristiti.
wewa

#28 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by wewa »

ovo je doslovan prijevod s engleskog, tipicna engleska fraza
won't stay unflooded long

a lakse je prevesti doslovno, nego smisliti konstrukciju prirodnu za b/h/s

ontopic: jadna djeca. iskreno se nadam da ces ih uspjeti iscupati sve zive i zdrave
salik79

#29 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by salik79 »

ExNihilo wrote:
salik79 wrote:
ExNihilo wrote: Postoji nivo pismenosti koji je iznad pukog pravopisa. To je nivo koji, između ostalog, sugerira da duplu negaciju uglavnom treba izbjegavati jer je konfuzna i stilistički izlišna. Dakle, umjesto "neće ostati nepoplavljen" daleko pismeniji izbor je "ostat će poplavljen".
Kako ce "ostati poplavljen", kada trenutno nije poplavljen?
Fokusiraš se na nevažno. Ostat će poplavljen ili bit će poplavljen, svejedno. Vrijeme je nebitno, poenta je da duplu negaciju pismen novinar neće koristiti.

Antica Menac ima sljedeci stav u vezi toga:

Image

A ona, svakako, nije nepismena.
ExNihilo

#30 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by ExNihilo »

salik79 wrote:
ExNihilo wrote:
salik79 wrote: Kako ce "ostati poplavljen", kada trenutno nije poplavljen?

Image

Stvarno se misliš raspravljati oko ovoga, iako do prije 5 minuta nisi znao šta je dupla negacija? Zar je biti ters po svaku cijenu uistinu pametniji izbor nego priznati da si pogriješio i pri tome nešto naučio?

Čak je i iz tog paragrafa koji si cherry pickao jasno da autor smatra kako dupla negacija, uobičajeno, nije potrebna, s tim da ostavlja mogućnost korištenja iste gdje je prirodno. Naprimjer, da kažeš: "Ništa ne znam". Međutim, niko pri zdravoj pameti neće reći da je to slučaj ovdje.
BajramBarecula

#31 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by BajramBarecula »

haj ba prestanite smarat, koji vam je k
Timscho

#32 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Timscho »

ExNihilo wrote:
salik79 wrote:Pa, eventualno su mogli ubaciti i "jos" u recenicu, ali sto se tice pismenosti i informisanja sve ok.

Obrazlozi!?
Postoji nivo pismenosti koji je iznad pukog pravopisa. To je nivo koji, između ostalog, sugerira da duplu negaciju uglavnom treba izbjegavati jer je konfuzna i stilistički izlišna. Dakle, umjesto "neće ostati nepoplavljen" daleko pismeniji izbor je "ostat će poplavljen".
:-)

A postoji i nivo razumijevanja sadrzaja napisanog koji je neophodan da bi analizirao stil napisanog. Covjek se odlicno izrazio, nemoj dalje ;)
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#33 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by liaar »

Vala baš, jebla vas dupla negacija
splinter

#34 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by splinter »

liaar wrote:Vala baš, jebla vas dupla negacija
:thumbup:
salik79

#35 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by salik79 »

ExNihilo wrote:
salik79 wrote:
ExNihilo wrote: Fokusiraš se na nevažno. Ostat će poplavljen ili bit će poplavljen, svejedno. Vrijeme je nebitno, poenta je da duplu negaciju pismen novinar neće koristiti.

Image

Stvarno se misliš raspravljati oko ovoga, iako do prije 5 minuta nisi znaš šta je dupla negacija? Zar je biti ters po svaku cijenu uistinu pametniji izbor nego priznati da si pogriješio i pri tome nešto naučio?

Čak je i iz tog paragrafa koji si cherry pickao jasno da autor smatra kako dupla negacija, uobičajeno, nije potrebna, s tim da ostavlja mogućnost korištenja iste gdje je prirodno. Naprimjer, da kažeš: "Ništa ne znam". Međutim, niko pri zdravoj pameti neće reći da je to slučaj ovdje.
Sta ima "profesore"?! :roll:

Ne, uopce nije "cherry picking", zena je obradila ovu temu, u kojoj sustinski dozvoljava dvostruku negaciju, a povod joj je bio upravo spor medju novinarima (u ex Yu!) o dozvoljenosti iste (jedni su bili za, drugi protiv). Uostalom, procitaj i sam:

https://www.google.ba/url?sa=t&source=w ... 9ZRRKp7sr6

Image

Cak je ova dvostruka negacija daleko konfuznija od ove koja je tebi, bespotrebno, zaparala oci.
Dope_Man

#36 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Dope_Man »

ZyzzSar wrote:kako su ovi ronici, doktor, medicinska sestra uspjeli da udju i izadju, te im donesu hranu, reflektore itd, a od ovih se niko ne moze vratiti nazad, ajde razumijem ove sto ne znaju da plivaju
Usli su ronioci sa dosta iskustva i eto jedan je poginuo. Ronjenje je jako zahebana stvar, pogotovo u ovakvim pecinama. Nije to isto kao zaroniti meta u plicaku na otvorenom moru. Prolazi su poplavljeni, potpuno mracni a ima i odrona koji ih zatrpavaju. Dakle nimalo jednostavna situacija.
Dope_Man

#37 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Dope_Man »

karanana wrote:Ne znam dze bi drugo pisali o ovome pa sam otvorio temu.

Moje pitanje je: otkud djecaci u ovako dubokoj pecini 4 kilometra od ulaza? sta su koji kurac radili tamo posebno ako je sezona kisa i monsuna i plavljenja pecine?
Usli, pocela kisa, prolazi iza njih poceli poplavljati, oni bjezali dublje u pecinu trazeci mjesto gdje nece biti po vodom.
kakavdanakneiskustvu

#38 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by kakavdanakneiskustvu »

vjerovatno je smijesno pitati ali mogu li kakvim malim camcima ih probati izvuci?
sadie_forever

#39 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by sadie_forever »

kakavdanakneiskustvu wrote:vjerovatno je smijesno pitati ali mogu li kakvim malim camcima ih probati izvuci?
Pa jeste smijesno ljudi moraju da rone
512MB

#40 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by 512MB »

I to oko 5km ronjenja sa opremom u totalnom mraku sa raznim podvodnim strujama, i pored toga na nekoliko mjesta je toliko usko da se oprema mora skidat pa navlacit.

Jako zahebana stvar za profi ronioce, a kamoli za djecurliju koja nezna plivat kako treba.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#41 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by liaar »

Ma i ronjenje će biti puno mrtvih, ako ih budu tako izvlačili, profesionalni ronilac kraljevske garde poginuo, a da djeca koja ne znaju roniti će sigurno napraviti grešku
bingov buraz

#42 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by bingov buraz »

kakavdanakneiskustvu wrote:vjerovatno je smijesno pitati ali mogu li kakvim malim camcima ih probati izvuci?
Pogledaj mapu sa uvodnog posta i samo će ti se reći.
luckylaka

#43 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by luckylaka »

Evo pronasli su rupu iznad pecine koja je vjerovatno spas za djecu
cyprus

#44 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by cyprus »

Joj, samo da ih uspiju izvuć...
luckylaka

#45 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by luckylaka »

Neko se pitao zasto vec ne pokusaju djecu izvuci da prerone.Jutros je jedan iskusni ronioc na zalost poginuo pokusavajuci pomoci djeci sto znaci da ni jedno dijete ne bi uspjelo izaci da pokusa roniti
kakavdanakneiskustvu

#46 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by kakavdanakneiskustvu »

bingov buraz wrote:
Pogledaj mapu sa uvodnog posta i samo će ti se reći.
:thumbup:
StipuGaNime

#47 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by StipuGaNime »

Mozemo mi ovde naprdjivati ali sigurno je situacija mnogo slozenija nego sto izgleda kada se gleda ova mapa.

meni je nekako na prvu palo ,jel moguce stavljati jedno po jedno dijete u neki fazon kao neke vakumske komore,vrece ,zajedno sa bocom,da imaju dovoljno kiseonika da prodju ove zarone etapno.Ako vec ne mogu koristiti ronilacku opremu,strpaj ih u nesto i dva tri ronioca da ih pokusaju izvlaciti.

Isto kontam lakse je bilo angazovati masinu da probija rupu precnika jedan metar vertikalno i pokusati ih izvlaciti.

Ne znam,ne mogu biti pametan
Tomahawk11
Globalni moderator

#48 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Tomahawk11 »

Pa eto jedva se ronioci probijaju i moraju skidati opremu na nekim mjestima, dakle očito je onemogućen svaki normalan transport.
A mašina....to bi trajalo danima i pitanje je da li bi imalo učinka, neadekvatno osiguravanje terena, sve se obruši i zatrpa ih na kraju.
Dope_Man

#49 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Dope_Man »

StipuGaNime wrote:Mozemo mi ovde naprdjivati ali sigurno je situacija mnogo slozenija nego sto izgleda kada se gleda ova mapa.

meni je nekako na prvu palo ,jel moguce stavljati jedno po jedno dijete u neki fazon kao neke vakumske komore,vrece ,zajedno sa bocom,da imaju dovoljno kiseonika da prodju ove zarone etapno.Ako vec ne mogu koristiti ronilacku opremu,strpaj ih u nesto i dva tri ronioca da ih pokusaju izvlaciti.

Isto kontam lakse je bilo angazovati masinu da probija rupu precnika jedan metar vertikalno i pokusati ih izvlaciti.

Ne znam,ne mogu biti pametan
Opet su problem dionice na kojima su prolazi toliko uski da ronioc sa opremom ne moze proci kako treba, sto ne ostavlja nikakvu mogucnost da se djeca ''upakuju'' u bilo sta i provuku. Opcije su da se pokusa smanjiti maksimalno nivo vode prije narednih kisa (koje najavljuju za nedjelju) i da ih onda izvuku uz sko manje potrebe za ronjenje/plivanjem, ili da nadju neki drugi izlaz.
triconja

#50 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by triconja »

Joj raje, sjetih se onomad kad su oni rudari naki zapeli pod zemljom kae mi jaran to masoni nesta izvode i naki broj njiha je bio nesta sta ja znam, neki brojevi ko kad smrcak izvodi :D .

A ova djeca su skakljiva tema, more bit bidne a i ne mora.
Post Reply