Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
karanana

#1 Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by karanana »

Ne znam dze bi drugo pisali o ovome pa sam otvorio temu.

to otprilike izgleda ovako:
Image

Moje pitanje je: otkud djecaci u ovako dubokoj pecini 4 kilometra od ulaza? sta su koji kurac radili tamo posebno ako je sezona kisa i monsuna i plavljenja pecine? zar nije to bilo poznato i mozda oznaceno da se ne ulazi?
drugo pitanje bi bilo: zar nema dovoljno jakih pumpi da se ovi kanali isprazne na brzinu? ustvari mozda slika vara, mozda ovi kanali i nisu tako mali jer eno tamo gdje su djecaci pise da ona neka plaza je udaljena 400 metara od djecaka a izgleda tako blizu, ali meni jedino ono sto je oznaceno narrow flooded passage izgleda zajebano, mada gledajuci neki omjer daljine, taj narrow passage izgleda kao mozda kilometar ronjenja.
trece bi bilo: zar se ne bi mogla rupa odozgor iskopat malo lijevo od djecaka, to izgleda kao neki kilometar kopanja. moglo bi se to iskopati za nekoliko dana ja mislim.
moonca

#2 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by moonca »

Kao i sva djeca. Krenuli u istrazivanja i kisa ih zatekla i blokirala.Preko 50 zemalja ucestvije u spasavanju.

Spustili su nivo vode za pola metra. Troje djece je jako lose, ne mogu hodati. :sad:
luckylaka

#3 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by luckylaka »

Mozda ovo bolje prikazuje situaciju i podsjeca me na one rudare sto su ih izvbukli buseci stijene sa vrha planine .I ove ce vjerovatno tako pokusati.Nema drugog rjesenja
Image
Itsoktobealone

#4 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Itsoktobealone »

moonca wrote:Kao i sva djeca. Krenuli u istrazivanja i kisa ih zatekla i blokirala.Preko 50 zemalja ucestvije u spasavanju.

Spustili su nivo vode za pola metra. Troje djece je jako lose, ne mogu hodati. :sad:
Loše od čega? Ne mogu hodati od ozljeda ili? Zadnje što sam pročitao jeste da su ih našli i da su im dopremili hrane za 4 mjeseca koliko može trajati evakuacija.
moonca

#5 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by moonca »

Trener koji je svoju hranu djeci davao kao i jos dvoje su u losoj kondiciji.
U narednih 12 sati moraju nesto pokusati, dolazi kisa u nedelju.
Pokusavaju vodu ispumpati da bi mogli hodajuci izaci, inace ronjenje ne dolazi u obzir. Usko je.
Last edited by moonca on 06/07/2018 03:03, edited 1 time in total.
moonca

#6 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by moonca »

Ne mogu busiti stijene -duboko je.
Itsoktobealone

#7 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Itsoktobealone »

Eo čitam trenutno. Djeca čula kokoške i ptice pa traže tu moguću prirodnu pukotinu da ih izvuku jer ne mogu roniti oni. To im je kao posljedna opcija al' pogledao sam par komentara američkih SEAl-ovca koji kažu da će sigurno biti mrtvih ako to pokušaju.

Jadna djeca, odeš na izlet, završiš kilomentar ispod zemlje zarobljen :sad:
luckylaka

#8 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by luckylaka »

Negdje procita da su britanski ronioci najsposobniji na svijetu,prosli su ovu rutu i donijeli zakljucak da djeca nemaju nikakve sanse da prerone ovaj dio do sigurne zone.Danas je neka ekipa pokusala ispumpati vodu ali su to uradili na pogresan nacin i djeci jos vise digli nivo vode ali za sad nije kriticno(ustvari kriticno je od onog trenutka kada su usli)

Zapovjednik operacije spašavanja Narongsak Osatankorn priopćio je kako su nadobudni volonteri na svoju ruku počeli pumpati vodu u zemlju, zbog čega je ona opet završila u poplavljenoj spilji Tham Luang Nang Non na sjeveru Tajlanda, prenosi USA Today.
Last edited by luckylaka on 06/07/2018 03:39, edited 1 time in total.
karanana

#9 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by karanana »

onda jebaji ga. nek ostanu do oktobra unutra i onda ispumpati vodu. e jedino da od velikih kisa ne poplavi i ovaj dio gdje su sada.
luckylaka

#10 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by luckylaka »

karanana wrote:onda jebaji ga. nek ostanu do oktobra unutra i onda ispumpati vodu. e jedino da od velikih kisa ne poplavi i ovaj dio gdje su sada.
Pa ne nogu ostati do oktobra jer ako naidju monsunske kise potopice ih skroz,a i vlaga je prevelika da bi prezivjeli tako dugo.Jebo te nisu oni sisli u besament nego u rupu.Nesto mi na um pade Hamus ,kako on prokopa rupu is Sa.
moonca

#11 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by moonca »

Ne mogu prezivjeti do oktobra.To je mala povrsina, strma-kako ce spavati, i ostale potrebe obavljati.
ZyzzSar

#12 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by ZyzzSar »

kako su ovi ronici, doktor, medicinska sestra uspjeli da udju i izadju, te im donesu hranu, reflektore itd, a od ovih se niko ne moze vratiti nazad, ajde razumijem ove sto ne znaju da plivaju
luckylaka

#13 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by luckylaka »

ZyzzSar wrote:kako su ovi ronici, doktor, medicinska sestra uspjeli da udju i izadju, te im donesu hranu, reflektore itd, a od ovih se niko ne moze vratiti nazad, ajde razumijem ove sto ne znaju da plivaju
Pa ronioci su uspjeli doci do njih ali djeca ili su neplivaci,panicari,neisusni sa ronilockom opremom i sl.Pokusavaju da djecu nauce kako se koristi ronilacka oprema ali ja mislim da ce pumpe izvuci vodu do nedelje kada najavljuje kise
uglavnomja

#14 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by uglavnomja »

nadam se da ce brzo izaci, svi na broju zivi i zdravi
Sanjarko

#15 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Sanjarko »

Mogu li pokusati nekako prokopati do njih da ne rone ili nesto tako. A po meni kriv trener. Upm kud ce ih u ovu spiljetinju vodit. Jos oznaceno bilo kako sam cuo da je opasno.
ExNihilo

#16 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by ExNihilo »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/roni ... /180706004

Paragfraf za teme nepismeni novinari:
Ukoliko do toga ne dođe, dječake će učiti kako da rone ili će se čekati nekoliko mjeseci da kišna sezona okonča. Ipak, dio u kojem se nalaze dječaci neće dugo ostati nepoplavljen.
Image
Ramzess Veliki

#17 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Ramzess Veliki »

Trebali bi pojest' trenera kad ih je tako fino zavalio.
salik79

#18 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by salik79 »

ExNihilo wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/roni ... /180706004

Ukoliko do toga ne dođe, dječake će učiti kako da rone ili će se čekati nekoliko mjeseci da kišna sezona okonča. Ipak, dio u kojem se nalaze dječaci neće dugo ostati nepoplavljen.
Image
Ne kontam?! Sve uredno. Nepoplavljen je pridjev i pise se zajedno. A posto se ocekuju obilne padavine....
ExNihilo

#19 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by ExNihilo »

salik79 wrote:
ExNihilo wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/roni ... /180706004

Image
Ne kontam?! Sve uredno. Nepoplavljen je pridjev i pise se zajedno. A posto se ocekuju obilne padavine....
Zar stvarno moram objašnjavati? :roll:
ST11

#20 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by ST11 »

Usli su unutra zbog neke iniciacije.

http://www.thisisinsider.com/thai-cave- ... ays-2018-7
salik79

#21 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by salik79 »

Pa, eventualno su mogli ubaciti i "jos" u recenicu, ali sto se tice pismenosti i informisanja sve ok.

Obrazlozi!?
Thorgerson

#22 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by Thorgerson »

karanana wrote:Ne znam dze bi drugo pisali o ovome pa sam otvorio temu.

Moje pitanje je: otkud djecaci u ovako dubokoj pecini 4 kilometra od ulaza? sta su koji kurac radili tamo posebno ako je sezona kisa i monsuna i plavljenja pecine?
Meni jedino pada na pamet da su usli kontali malo da istrazuju, i onda je mozda iznenada poplavio ovaj jedan dio, mozda su u panici otisli jos dalje u dubinu i jbg onda se nisu mogli vratiti napolje.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#23 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by liaar »

ja negdje pročitah da je običaj valjda u tom mjestu da se potpisuju na taj zid neki u pećini
ExNihilo

#24 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by ExNihilo »

salik79 wrote:Pa, eventualno su mogli ubaciti i "jos" u recenicu, ali sto se tice pismenosti i informisanja sve ok.

Obrazlozi!?
Postoji nivo pismenosti koji je iznad pukog pravopisa. To je nivo koji, između ostalog, sugerira da duplu negaciju uglavnom treba izbjegavati jer je konfuzna i stilistički izlišna. Dakle, umjesto "neće ostati nepoplavljen" daleko pismeniji izbor je "ostat će poplavljen".
salik79

#25 Re: Tajlandski djecaci zaglavljeni u pecini

Post by salik79 »

ExNihilo wrote:
salik79 wrote:Pa, eventualno su mogli ubaciti i "jos" u recenicu, ali sto se tice pismenosti i informisanja sve ok.

Obrazlozi!?
Postoji nivo pismenosti koji je iznad pukog pravopisa. To je nivo koji, između ostalog, sugerira da duplu negaciju uglavnom treba izbjegavati jer je konfuzna i stilistički izlišna. Dakle, umjesto "neće ostati nepoplavljen" daleko pismeniji izbor je "ostat će poplavljen".
Kako ce "ostati poplavljen", kada trenutno nije poplavljen?
Post Reply