Taj divni SVEMIR!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Dr.Cuddy

#1 Taj divni SVEMIR!

Post by Dr.Cuddy »

Ne zna čovjek gdje bi stavio temu! Elem, postavljajte slike prirodnog i natprirodnog, sa objašnjenjima (slika, izvor etc.). Evo ja donosim slike sa teleskopa Hubble!

After correcting an initial problem with the lens, when the Hubble Space Telescope was first launched in 1990, the floating astro-observatory began to relay back to Earth, incredible snapshots of the 'final frontier' it was perusing.

Recently, astronauts voted on the top photographs taken by Hubble in its 16-year journey so far. Remarking in the article from the Daily Mail, reporter Michael Hanlon says the photos 'illustrate that our universe is not only deeply strange, but also almost impossibly beautiful.'

Hubble telescope's top ten greatest space photographs

Image
The" Sombrero" Galaxy - 28 million light years from Earth - was voted best picture taken by the Hubble telescope. The dimensions of the galaxy, officially called M104, are as spectacular as its appearance. It has 800 billion suns and is 50,000 light years across.

Image
The Ant Nebula, a cloud of dust and gas whose technical name is Mz3, resembles an ant when observed using ground-based telescopes. The nebula lies within our galaxy between 3,000 and 6,000 light years from Earth.

Image
In third place is Nebula NGC 2392, called Eskimo because it looks like a face surrounded by a furry hood. The hood is, in fact, a ring of comet-shaped objects flying away from a dying star. Eskimo is 5,000 light years from Earth.

Image
At four is the Cat's Eye Nebula which looks like the eye of disembodied sorcerer Sauron from Lord of the Rings.

Image
The Hourglass Nebula, 8,000 light years away, has a pinched-in-the-middle look because the winds that shape it are weaker at the centre.

Image
In sixth place is the Cone Nebula. The part pictured here is 2.5 light years in length which is the equivalent of 23 million
return trips to the Moon.

Image
The Perfect Storm, a small region in the Swan Nebula, 5,500 light years away, described as 'a bubbly ocean of hydrogen and small amounts of oxygen, sulphur and other elements'.

Image
Starry Night, so named because it reminded astronomers of the Van Gogh painting. It is a halo of light around a star in the Milky Way.

Image
The glowering eyes from 114 million light years away are the swirling cores of two merging galaxies called NGC 2207 and IC 2163 in the distant Canis Major constellation.

Image
The Trifid Nebula. A 'stellar nursery', 9,000 light years from here, it is where new stars are being born.
Drvosjeca iz Dejcica

#2 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Gledao sam neki dan ove slike i covjek ne moze ostati ravnodusan pred ovako velicanstvenim prizorima. Kada pogledam ove slike koje je napravio Hable teleskop zaista tek shvatim koliko smo mali, koliko mnogo brinemo o tako mali nevaznim stvarima u nasim zivotima koji u prosjeku jedna da traju 70-80 godina i koliko opcenito malo znamo kao ljudska vrsta. :!:
walkabout

#3 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by walkabout »

Sigurno je ljepota pogledati...zahvaljujuci ponajprije onima sto su finansirali, te dizajnirali,napravili, testirali, poslali u orbitu, pronasli da ne radi, popravili i osposobili Hubble telescope...

ali samo za pogledati...jer iako "fino izgleda", to je pravi pakao za ljudski organizam...

trebamo ljubiti svaku stopu Majcice Zemlje po kojoj hodamo...

i slazem se da nas ove slike stave u perspektivu...i pokazu koliko smo mali i nistavni, i prostorno i vremenski...jedino sto nas "vadi" je nasa mogucnost spoznaje...nadam se da je brzina spoznaje dovoljno velika da osigura besmrtnost ljudske rase...
ali kao i sam zivot - there are no guarantees... :zoka:
Kurt_Kombajn

#4 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Kurt_Kombajn »

treba, medjutim, imati na umu da se vecina snimaka svemira tek naknadno retusira, farba i uljepsava, e da bi izgledali super grandiozni.
ljudske mogucnosti jos su uvijek VRLO ogranicene, tako da i teleskopi sa najvecim rezolucijama, kao i najbolji radio-teleskopi daju uglavnom crno-bijele mrlje, sumove, tj. vrlo dosadne i monotone slike, koje astronomi poslije dugo studiraju, na njima racunaju, itd.

ove magline i te fazone, ovo je sve nacrtano. ne vide se.

Image
shipak

#5 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by shipak »

Predivne su slike. Da se čovjek baš zapita šta se mi tu furamo. Ali i naša Zemljica je divna, gledano sa Zemlje ili iz svemira.

Image
Image

Ne treba tražiti sreću daleko, ona je u nama samo je treba pronaći. :D
Dr.Cuddy

#6 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Dr.Cuddy »

Image

Image

Image
Skyfox

#7 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Skyfox »

Image
Skyfox

#8 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Skyfox »

Image

Image
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by PipiDugaDevetka »

Image
Ovaj Zalazak sunca na Marsu
ću uokviriti i pokloniti ljepšoj i boljoj polovini za 45+ rodjendan.
Dr.Cuddy

#10 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Dr.Cuddy »

@Pipi

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Rambo-Amadeus

#11 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Rambo-Amadeus »

Meni su ove slike shuplja, sto rece neko ašćare retuširane...imaš ih u svakom naučnofantastičnom stripu :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12 Re: Taj divni SVEMIR!

Rambo-Amadeus wrote:Meni su ove slike shuplja, sto rece neko ašćare retuširane...imaš ih u svakom naučnofantastičnom stripu :D
@Rambo,
Jesi li ikada putovao, pa letio iznad oblaka i gledao,....Šta si vidio? O čemu si razmišljao? Kakve osjećaje si imao? (Pitanja su za slučaj da jesi letio iznad oblaka)

Nikada nisam gledao svemir uz pomoć teleskopa, ali izgleda, ima neka web. stranica, pa se nakačiš i posmatraš. Blago novim generacijama koje ja zovem laptop-generacije, moći će maštati više nego ja. Opštepoznato je da mašta može svašta.

Onaj bezobraznik Antić je fino rekao:
Ne vjeruješ da u radiju žive mali ljudi? Marš iz mog sokaka!
Dr.Cuddy

#13 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Dr.Cuddy »

PipiDugaDevetka wrote:
Rambo-Amadeus wrote:Meni su ove slike shuplja, sto rece neko ašćare retuširane...imaš ih u svakom naučnofantastičnom stripu :D
@Rambo,
Jesi li ikada putovao, pa letio iznad oblaka i gledao,....Šta si vidio? O čemu si razmišljao? Kakve osjećaje si imao? (Pitanja su za slučaj da jesi letio iznad oblaka)

Nikada nisam gledao svemir uz pomoć teleskopa, ali izgleda, ima neka web. stranica, pa se nakačiš i posmatraš. Blago novim generacijama koje ja zovem laptop-generacije, moći će maštati više nego ja. Opštepoznato je da mašta može svašta.

Onaj bezobraznik Antić je fino rekao:
Ne vjeruješ da u radiju žive mali ljudi? Marš iz mog sokaka!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka

#14 Re: Taj divni SVEMIR!

M. Antić wrote:Jesi l' cuo da ce sutra padati dinari s neba?
- Nisam.
A je l' verujes da ima tica sto donosi kolace?
- Ne verujem.
Jesi l' cuo da ima negde gde je stalno leto?
- Nisam
A jel' verujes da u radiju zive mali ljudi?
- Ne verujem.
Pa mars onda iz naseg sokaka kad ne umes da sanjas.
Da te pokrljam na pola, kao lebac!
Eto!
Rambo-Amadeus

#15 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Rambo-Amadeus »

:D

pa o tome govorimo, snovi su jedno (i treba ih imati) ali ove slike nevaju veze sa stvarnoscu...

p.s. nisam letio, ali ovdje govorimo o svemiru, a ne o ne o zemaljskom nebu i suncu...
vratnik

#16 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by vratnik »

Celestia.
(toplo preporucujem, dobro pravo)
Lord Give Me A Sign

#17 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by Lord Give Me A Sign »

Svemir je najljepsi, jer je Bozje djelo.
kustah

#18 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by kustah »

Lord Give Me A Sign wrote:Svemir je najljepsi, jer je Bozje djelo.
Je li? Ne kvari ugodjaj!

Idi na podforum Religja. Ovo je Astrofizika!
zgembo_sa

#19 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by zgembo_sa »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080806032

Super je ovaj galaxy zoo! Registrujete se i onda klasifikujete galaksije. Bas je zanimljivo. Mozete jako puno nauciti. Ima i forum gdje su ljudi objasnili sve moguce parametre iz analiza, biraju najljepse galaksije, kvazare itd. Helem, toplo preporucujem http://www.galaxyzoo.org
morti

#20 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by morti »

Rambo-Amadeus wrote::D

pa o tome govorimo, snovi su jedno (i treba ih imati) ali ove slike nevaju veze sa stvarnoscu...

p.s. nisam letio, ali ovdje govorimo o svemiru, a ne o ne o zemaljskom nebu i suncu...
sa velikom vjerovatnočću možemo zaključiti da su retuširane, ali da nemaju veze sa stvarnošću...ne bih rekao...
e sad...koliko su retuširane?
treba naći tačne podatke o ovome...kako slike izgledaju pri fotografiranju, itd...
morti

#21 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by morti »

morti wrote:
Rambo-Amadeus wrote::D

sa velikom vjerovatnošću možemo zaključiti da su retuširane, ali da nemaju veze sa stvarnošću...ne bih rekao...
e sad...koliko su retuširane?
treba naći tačne podatke o ovome...kako slike izgledaju pri fotografiranju, itd...
valter.ba

#22 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by valter.ba »

Ako neko zna adresu ove stranice na kojoj se moze u realnom vremenu pratiti slika sa nekog strasnog teleskopa molio bih vas da to podjelite s nama.Hvala! Ne mogu sada googlati do ujutro da bih nabasao na to :D .
svemir.ba

#23 Re: Taj divni SVEMIR!

Post by svemir.ba »

Vidim da ova tema već odavno nije aktuelna ali nadam se da neko ponekad navrati.
Naime, vodeći se entuzijazmom svog sina koji je prvi razred osnovne škole, napravio sam stranicu koja bi mogla biti potencijalno okupljalište za ljubitelje ove oblasti. Stranica je zamišljena da bude online enciklopedija o svemiru ali i da daje najsvježije informacije o svemu što je vezano za svemir. Još uvijek je u toku popunjavanje enciklopedijskog dijela (što će svakako biti beskonačan proces) ali se trudimo da uvijek imamo svježe vijesti i zanimljivosti. Stranica je tek u početku ali nadamo se da će biti sve bolja i da će privući ljubitelje i pomoći mnogima koje ovo interesuje.
Svaka pomoć ili savjet su dobrodošli.

http://www.svemir.ba
Post Reply