Tadic u Banjoj Luci

Post Reply
Zelenas

#1 Tadic u Banjoj Luci

Post by Zelenas »

...Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali će podržati sve promjene političkog karaktera u BiH o kojima se dogovore predstavnici njena tri naroda i dva entiteta.

Ovo je danas u Banjoj Luci izjavio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, koji je zajedno sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem te predsjednikom i premijerom Republike Srpske (RS) Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom učestvovao u radu treće sjednice vijeća za saradnju RS-a i Srbije.

On je naglasio da Srbija podržava sve oblike regionalne saradnje, te da je, osim sa RS, zainteresirana za mnogo bolju privrednu saradnju s Federacijom BiH...

Naredna sjednica održat će se u Beogradu...
Evo ga!
Prva recenica sve govori.

Pored one dosadne price o tome da je "Srbija garant" Dejtona, sad ide i ovo.
Mirise mi na dobru predizbornu jer ce Dodik sad reci da Tadic (indirektno) podrzava referendum.
Onda ce skociti (a ko drugi) Haris Silajdzic sa prijedlogom da referendum bude u cijeloj BiH.

I eto ponovo nabacivanja penala jedni drugima, kao 2006.
Dokad!? :x
wickerman

#2 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by wickerman »

Dok ne ostvare dobre rezultate na izborima :-D :-D :-D
Sporders

#3 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by Sporders »

Pa dokle vise ovaj bezobrazluk, ccccc, izgleda za stanje u BiH ne vazi ono "svemu dodje kraj" ..cccc
Banja Luka

#4 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by Banja Luka »

U cemu je problem? Koliko sam shvatio, ako se dogovore tri naroda i dva entiteta da bude referendum, sto bi Tadic bio protiv? Ne znam cemu ova tema...
sylar

#5 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by sylar »

standardno copy paste od izbora do izbora. Svake 2 tj 4 godine u zavisnosti koji su izbori u pitanju, stranke na vlasti krecu sa ovakvom kampanjom. Pa se tako 6 mjeseci pred izbore pocinje graditi fantomski krst iznad Sarajeva, rusiti i graditi crkve i dzamije tamo gdje im nije mjesto te od kojih se niti jedna srusi niti napravi, krene prica o referendumu, odcjepljenju, ratu, nacionalnoj ugrozenosti, trecem entitenu, Hrvatskom kanalu, direktorma Javnih preduzeca itd itd. i sta bude poslije izbora??? Bude šuplja priča. Ali ta šuplja očito prolazi pa je zato i koriste. Valjda su ove godine ljudi otvorili oči i vidjeli sta nam rade od zemlje!
Hemel

#6 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by Hemel »

Zelenas wrote:
...Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali će podržati sve promjene političkog karaktera u BiH o kojima se dogovore predstavnici njena tri naroda i dva entiteta.

Ovo je danas u Banjoj Luci izjavio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, koji je zajedno sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem te predsjednikom i premijerom Republike Srpske (RS) Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom učestvovao u radu treće sjednice vijeća za saradnju RS-a i Srbije.

On je naglasio da Srbija podržava sve oblike regionalne saradnje, te da je, osim sa RS, zainteresirana za mnogo bolju privrednu saradnju s Federacijom BiH...

Evo ga!

Mirise mi na dobru predizbornu jer ce Dodik sad reci da Tadic (indirektno) podrzava referendum.
Onda ce skociti (a ko drugi) Haris Silajdzic sa prijedlogom da referendum bude u cijeloj BiH.

Izvini @Zelenas ali ovo sto si ti prokomentarisao ja nigdje ne vidim u ovom saopstenju.

Ovdje ne vidim nista novo izuzev ovoga zutog sto moze biti signal da ce se ipak desiti neke ustavne promjene.
U principu ja im nista ne vjerujem osim konkretnih stvari.
Zelenas

#7 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by Zelenas »

Pa mozda ne vidis jer se neke stvari, kao i obicno, govore (i citaju) izmedju redova.

Rekao sam vec, procitaj prvi red ponovo, sve ce biti jasno.

Da smo neka normalna evropska drzava, neka prica ko sta hoce.
Medjutim, ovdje lesinari svaku recenicu tumace onako kako njima u tom trenutku (za odredjene ciljeve) odgovara.
U tome je problem i zato sam napisao ono sto mislim.

Nadam se da grijesim. Ako ne grijesim, ponovo cemo imati predizbornu kampanju na "ivici rata" u kojoj ce ponovo demagozi i populisti da profitiraju.
Suti i trpi

#8 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by Suti i trpi »

Zelenas wrote:

Evo ga!

Dok se glupi narod ne opameti i kazni perfidnu politiku. Pa nek onda u zatvorima nastave sa prepucavanjima...
Hemel

#9 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by Hemel »

.Srbija snažno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali će podržati sve promjene političkog karaktera u BiH o kojima se dogovore predstavnici njena tri naroda i dva entiteta.

Ovdje nema nista novo sto vec nismo culi ili ne znamo.
Jedino ono zuto boldirano do sada se nije spominjalo nego se uvijek govorilo '' ...izvorni Dejton...''. I po tom famoznom Dejtonu trebalo je drzavi omoguciti nesmetano funkcionisanje kroz anekse sporazuma ali predstavnici manjeg entiteta posle Dejtona odmah stavljaju tacku i tu je problem. Dejton je zadovoljio sve i nikoga. BiH je opstala u svojim granicama podijeljena da dva entiteta...ali nigdje ne stoji da je manji entitet ekskluzivitet samo jednog naroda. Da ne duljim.
Mi mozemo misliti sta hocemo o Silajdzicu (niti ga kao osobu nesto narocito simpatisem niti njegovu stranku i one lezihljebovice u stranci) ali taj isti Silajdzic je najveca kocnica i prepreka velikosrpskoj ideologiji. Oni bi sve dali da ga se mogu rijesiti. Ne mozemo ga posmatrati kroz neke njegove izjave tipa ''100% BiH'' koje je Dodik i komp. zloupotrebljavali u predizbornoj kampanji ali njegovo tumacenje BiH po svijetu ima i te kakvog odijeka. Koji to politicar ima ''veca muda'' od njega da kaze sta se sve desavalo u BiH tokom agresije i rata, koji su trenutni problemi nefunkcionisanja drzave i kako vidi BiH u buducnosti (cast Komsicu ali on je za lokalnu upotrebu)...

Sta mi smeta u ovoj zajednickoj izjavi iz B. Luke (a znaju to i ucesnici) to je da Srbija zeli vecu saradnju sa Federacijom. Zasto sa Federacijom ako vec imaju saradnju sa RS-om a zele tu saradnju prosiriti i na Mostar, Tuzlu, Brcko...onda se kaze da se ta saradnja treba uspostaviti sa drzavom BiH a time i sa svima. Dugo su se zalili da Silajdzic nece u Beograd i taman kada je to krenulo kako treba, sastaju se Dodik i Tadic i razbijaju taj odlazak time sto mijenjaju protokol. Odlaskom Silajdzica u Beograd uspostavljaju se bolji medjudrzavni odnosi sto je to velikosrbima iz B.Luke zasmetalo pa su to razbili. Sada evo podmecu i aferu sa ambasadorom BiH u Beogradu.

Velikosrbi jos nisu porazeni.
red label

#10 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by red label »

Zelenas wrote:

Evo ga!

To je samo izjava kojom se podržava integritet BiH i njeno aktuelno ustavno uređenje koje se bazira na entitetima i višenacionalnom karakteru bih društva.
Zelenas

#11 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by Zelenas »

Evo ovo o cemu sam pricao:
Savjet za saradnju Republike Srpske /RS/ i Srbije iskazao je danas punu privrženost Dejtonskom sporazumu i njegovim odredbama da je BiH složena država i međunarodni subjekt sa RS kao visoko decentralizovanim državotvornim entitetom i da je Srbija garant opstanka statusa RS i BiH. "Privrženost Dejtonu znači i to da nema drugog puta osim puta ka Evropskoj uniji i aktivnoj regionalnoj saradnji i pozdravljamo takvu politiku Srbije i njenog predsjednika Borisa Tadića", izjavio je predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Savjeta.
"Razmotrili smo brojna ekonomska pitanja, ali smo dali akcenat energetici, infrastrukturnim projektima, obrazovanju, kulturi i zdravstvu", rekao je Kuzmanović.
Predsjednik RS je najavio da će Savjet i ubuduće raditi za dobrobit i jednih i drugih i da bi naredna sjednica trebalo da bude održana u Beogradu.
Sjednici Savjeta prisustvovali su srpski ministri finansija, rudarstva i energetike, prosvjete i zdravlja Diana Dragutinović, Petar Škundrić, Žarko Obradović i Tomica Milosavljević, kao i nekoliko ministara Republike Srpske. Savjet za saradnju konstituisan je na osnovu Sporazuma o specijalnim, paralelenim odnosima RS i Srbije i čine ga predsjednici i premijeri RS i Srbije.
(SRNA)
Prakticno ispada da, iako je RS dio BiH, ima pravo raditi sta hoce.
Ovdje se nije pricalo o fabrici sladoleda u Teslicu ili djecijem obdanistu na Sokocu.
Pogledajte malo koja su ministarstva ukljucena.

Hemel je pitao kako i zasto...
E moj Hemel, valjda si kroz zivot naucio da je za problem potrebno dvoje (u ovom slucaju troje).
Nije ovdje stvar velike Srbije moj Hemel, nego velike love.

Eto sve Haris ne prcka oko energetike.
Nemoj zaboraviti ko je ministar energetike u Vladi Federacije i zasto odjednom Srbija hoce da udje i na trziste FBiH.

Ovo sto si rekao oko specijalnih veza - procitaj ustav BiH, tamo se jasno kaze da ENTITETI imaju pravo na specijalne veze.
exliberal

#12 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by exliberal »

Zelenas jedno pitanje

Kako komentarises skoro identicnu izjavu hrvatskog predsjednika Josipovica koji je to isto izjavio?
"Podrzavam sta god da se sva tri naroda dogovore"
liliac

#13 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by liliac »

exliberal wrote:Zelenas jedno pitanje

Kako komentarises skoro identicnu izjavu hrvatskog predsjednika Josipovica koji je to isto izjavio?
"Podrzavam sta god da se sva tri naroda dogovore"

je li josipović rekao ovo: BANJA LUKA - Savjet za saradnju Republike Srpske /RS/ i Srbije iskazao je danas punu privrženost Dejtonskom sporazumu i njegovim odredbama da je BiH složena država i međunarodni subjekt sa RS kao visoko decentralizovanim državotvornim entitetom i da je Srbija garant opstanka statusa RS i BiH. " uzgred, ako je poenta tvog pitanja da je josipovićeva posjeta glupost i da ovoj zemlji nije učinio nikakvu uslugu složiću se s tobom. ali to nam je najmanji problem nakon što su se jučer u BL nacrtali besim svileni mehmedić, reis i dodik. i dodik rekao da je sastanak oko ferhadije u duhu izgradnje dobrosusjedskih odnosa. ne znam kako ti ali ja kontam da se oni mogu dogovoriti jedino oko podjele ove zemlje. i da budem krajnje pošten mislim da se pod plaštom onog što se zove regionalna saradnja i te stvari zapravo stvara jedna velika koalicija za podjelu zemlje (mislim da je radončić inn takođe i da će to avaz punim podržati, ali da on javno neće da bi sačuvao imidž novopečenog opozicionara).
domy

#14 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by domy »

liliac wrote:i da budem krajnje pošten mislim da se pod plaštom onog što se zove regionalna saradnja i te stvari zapravo stvara jedna velika koalicija za podjelu zemlje (mislim da je radončić inn takođe i da će to avaz punim podržati, ali da on javno neće da bi sačuvao imidž novopečenog opozicionara).
Pitanje: Zar nije BiH već sada podijeljena na dva entiteta? :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#15 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by PipiDugaDevetka »

domy wrote:
liliac wrote:i da budem krajnje pošten mislim da se pod plaštom onog što se zove regionalna saradnja i te stvari zapravo stvara jedna velika koalicija za podjelu zemlje (mislim da je radončić inn takođe i da će to avaz punim podržati, ali da on javno neće da bi sačuvao imidž novopečenog opozicionara).
Nije definitivno podijeljena. Još ćemo se mi ''ćerati'',...

Živjela RBiH!
liliac

#16 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by liliac »

domy wrote:
nije dovoljno registrovati se da bi učestvovao u raspravi. prvo moraš savladati latinicu. i shvatiti da imas posla sa pismenim ljudima. kod kojih floskule ne pale. jos jednom, stvara se koalicija za podjelu zemlje i toliko vrijedjaju inteligenciju ovog naroda da to vise i ne kriju nego se jucer u BL i slikaju skupa. a da sam imao pravo vidi se iz danasnjeg avaza u kojem mozes naci dirljivi - iako polupismeni - anterfile pod naslovom "dodik pod emocijom". dakle, reis-silajdzic-dodik-radoncic i kao dezurna prikolica dragan covic. i onda cemo na sesnaestu godisnjicu srebrenice sa putovnicom.
MirkoM

#17 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by MirkoM »

Ovakve izjave je dao Tadic bar deset puta u proslosti, identicne... pokretac teme ocito ne prati vesti.

Jedini smisao te izjave je da Srbija nacelno ne zeli da se mesa u BIH, i da se prepusta dogovor konstitutivnim narodima i entitetima.

Samo zlonameran covek moze iz ovoga izvlaciti da je to podrska referendumu.

I Tadic i Josipovic su dobili jasne instrukcije iz EU i Amerike - ako hocete da nam se prikljucite morate uticati na normalizaciju odnosa u BIH. U tom smislu su i nedavne inicijative, poseta Josipovica, Sastanak Silajdzica i Tadica u Turskoj, regionalni skup pod patronatom EU u Sarajevu, sledi ponovna poseta Tadica Srebrenici.

Neki se ocigledno ne snalaze u novonastaloj situaciju, vec furaju izlizanu pricu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: Tadic u Banjoj Luci

Izlizana je Tadićeva velikosrpska priča,...kao ''sve će biti kako se dogovre tri naroda i dva entiteta'', a ovamo, ''Tour d' Serbia'' se održava na Palama, Ratko Mladić, zločinac u Beogradu još uživa zaštitu Vlade Srbije, upada u pravosudni sistem BiH,....
domy

#19 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by domy »

nije dovoljno registrovati se da bi učestvovao u raspravi. prvo moraš savladati latinicu. i shvatiti da imas posla sa pismenim ljudima. kod kojih floskule ne pale. jos jednom, stvara se koalicija za podjelu zemlje i toliko vrijedjaju inteligenciju ovog naroda da to vise i ne kriju nego se jucer u BL i slikaju skupa. a da sam imao pravo vidi se iz danasnjeg avaza u kojem mozes naci dirljivi - iako polupismeni - anterfile pod naslovom "dodik pod emocijom". dakle, reis-silajdzic-dodik-radoncic i kao dezurna prikolica dragan covic. i onda cemo na sesnaestu godisnjicu srebrenice sa putovnicom.
Ovo je pretpostavljam išlo meni? :?

Pa koliko znam od samog početka .ranja u BiH, međunarodna zajednica je išla za time da podijeli BiH. Cutillierov plan, Vance-Owenov, Owen-Stoltenbergov i na kraju Dayton.

Zašto je to floskula?
Šta misliš pod time da ne znam latinicu? :?
PipiDugaDevetka

#20 Re: Tadic u Banjoj Luci

domy wrote: Ovo je pretpostavljam išlo meni? :?

Pa koliko znam od samog početka .ranja u BiH, međunarodna zajednica je išla za time da podijeli BiH. Cutillierov plan, Vance-Owenov, Owen-Stoltenbergov i na kraju Dayton.

Zašto je to floskula?
Šta misliš pod time da ne znam latinicu? :?
I ja sam čitao jednu medicinsku knjigu na latinici, pa nisam ništa razumio.
Valjda, hoće da kaže, da si polupismen i ''slijep kod očiju''.
zavrzlama

#21 Re: Tadic u Banjoj Luci

Post by zavrzlama »

Ova tadiceva izjava se ovako moze desifrovati...

Srbija podrzava teritorijalni integritet BIH jer ugrozavanjem teritorijalnog integriteta BIH(a nema ga ko ugroziti jer su velikosrbima polomljeni krezavi zubi) se automatski ugrozava postojanje malog ausvica zvani rs,jer domaci srbi ljudstvom,moralom i oruzjem nisu sposobni da sami izvedu secesiju od BIH,MZ ne zeli podjelu BIH a srbiji je Vatikan rekao gdje su joj granice prema BIH(preko Drine)..sve ove izjave su sa ciljem da se zadrzi postojece stanje, jer svaka promjena je u korist BIH, a slabi drzavu u drzavi mali ausvic(izazivanjem sukoba velikosrbi gube rs,a daljnjim jacanjem BIH rs opet postaje prazna ljustura),pa kad kaze tadic,mi smo za dogovor tri naroda time,automatski daje legalitet srbima u BIH da stvaljaju veto na sve sto pravi BIH normalnom drzavom,a rs zadrzaje kao srpski eskluzivitet...srbija nije niti ce ikad odustati od podjele BIH,jer srbiju od gradjanskog rata i daljnjeg raspada iste odrzava podilazenje domacim cetnicima i velikosrbima u srbiji ,time sto im se obecava da srbija nije odustala od pretenzija na BIH...sutra da Tadic javno izjavi da je BIH nedjeljiva a rs treba potpuno integrisati u BIH,otisla bi mu glava brze nego djindjicu...

srbija podrzava BIH jer time osigurava opstanak malog ausvica i daje mu legitimitet da opstruise napredak BIH ,do nekog tektonskoog poremecaja na svjetskoj sceni,gdje bi se srbija najebala matere svima koji su joj onenmogucili po treci put da stvori veliku srbiju...rahat patnja i izcekivanje novog cetvrtog puta stvaranja velike srbije,a na kraju Kosovo ce zamijeniti Vojvodina,hladnjace poklanih albanaca ce zamijeniti bosnjaci sa sandzaku,a dodik ce vladati vladom u egzilu sa lokacijom na Dedinju...
PipiDugaDevetka

#22 Re: Tadic u Banjoj Luci

zavrzlama wrote:
Ova tadiceva izjava se ovako moze desifrovati...

Srbija podrzava teritorijalni integritet BIH jer ugrozavanjem teritorijalnog integriteta BIH(a nema ga ko ugroziti jer su velikosrbima polomljeni krezavi zubi) se automatski ugrozava postojanje malog ausvica zvani rs,jer domaci srbi ljudstvom,moralom i oruzjem nisu sposobni da sami izvedu secesiju od BIH,MZ ne zeli podjelu BIH a srbiji je Vatikan rekao gdje su joj granice prema BIH(preko Drine)..sve ove izjave su sa ciljem da se zadrzi postojece stanje, jer svaka promjena je u korist BIH, a slabi drzavu u drzavi mali ausvic(izazivanjem sukoba velikosrbi gube rs,a daljnjim jacanjem BIH rs opet postaje prazna ljustura),pa kad kaze tadic,mi smo za dogovor tri naroda time,automatski daje legalitet srbima u BIH da stvaljaju veto na sve sto pravi BIH normalnom drzavom,a rs zadrzaje kao srpski eskluzivitet...srbija nije niti ce ikad odustati od podjele BIH,jer srbiju od gradjanskog rata i daljnjeg raspada iste odrzava podilazenje domacim cetnicima i velikosrbima u srbiji ,time sto im se obecava da srbija nije odustala od pretenzija na BIH...sutra da Tadic javno izjavi da je BIH nedjeljiva a rs treba potpuno integrisati u BIH,otisla bi mu glava brze nego djindjicu...

srbija podrzava BIH jer time osigurava opstanak malog ausvica i daje mu legitimitet da opstruise napredak BIH ,do nekog tektonskoog poremecaja na svjetskoj sceni,gdje bi se srbija najebala matere svima koji su joj onenmogucili po treci put da stvori veliku srbiju...rahat patnja i izcekivanje novog cetvrtog puta stvaranja velike srbije,a na kraju Kosovo ce zamijeniti Vojvodina,hladnjace poklanih albanaca ce zamijeniti bosnjaci sa sandzaku,a dodik ce vladati vladom u egzilu sa lokacijom na Dedinju...
Svaka čast na dekriptiranju tadićeve poruke u vezi sa ''tri naroda i dva entiteta koji se dogovaraju''!
Post Reply