Sve recenonokia6170 wrote:A zasto bi se Hrvatska i Bosna i Hercegovina, odnosno njeni gradjani, trebali izvinjavati Tadicu, odnosno Srbiji, tj. gradjanima Srbije?
U potpunosti razumijem zasto se Tadic izvinjava Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odnosno njenjim gradjanima, jer je Srbija kao pravni nasljednik Savezne Republike Jugoslavije dokazano (pravno) ucestvovala sa svojom vojskom na teritoriji Hrvatske i Bosne i Hercegovine i cinila ratne zlocine. Nasuprot tome, gradjani Bosne i Hercegovine i Hrvatske nisu napadali Srbiju niti su vojno dejstvovali na njenoj teritoriji i ubijali njene gradjane.
Mozda bi trebali pitati Tadica zasto on ocekuje da se Hrvatska i Bosna i Hercegovina izvinu njemu, odnosno Srbiji i gradjanima Srbije?
Tadić se ispričao Hrvatskoj
- Maraschino
- SiSaJuMe
Naravno da se Hrvatska i BIH nemaju sta izvinjavat Srbiji. To je jasno ko dan i noc.nokia6170 wrote:za sisajume:
ja u potpunosti podrazavam kao pozitivno to sto se on izvinjava ispred Srbije, ali pitam zasto ocekuje da se iko (Hrvatska i BiH) izvine njemu, odnosno Srbiji i njenim gradjanima?
Ako posmatras smisamo tog izvinjenja kao pruzimo jedni drugima ruku, da pruzimo mogucnost boljih odnosa, da obastrano ucestvujemo u suradnji za bolju buducnost potrebno je da ruka pomirenja dodje i sa strane Hrvatske i BIH. Moramo se jednom nauciti da zivimo zajedno.
- nokia6170
za sisaju me:
"Ako posmatras smisamo tog izvinjenja kao pruzimo jedni drugima ruku, da pruzimo mogucnost boljih odnosa, da obastrano ucestvujemo u suradnji za bolju buducnost potrebno je da ruka pomirenja dodje i sa strane Hrvatske i BIH. Moramo se jednom nauciti da zivimo zajedno."
pa nema mi logike da se Tadic izvinjava i trazi izvinjenje i od ostalih (Hrvatske i BiH)...odnosno ima mi logike da se on izvinjava u ime Srbije i trazi oprost od Hrvatske i BiH...a ne izvinjenje.
iskreno izvinjenje od Srbije i oprost od Hrvatske i BiH moze jedino stvoriti bolju buducnost i pomirenje...ali traziti da se izvinimo za nesto sto nismo uradili je licemjerno i moze doprinijeti samo laznom pomirenju.
"Ako posmatras smisamo tog izvinjenja kao pruzimo jedni drugima ruku, da pruzimo mogucnost boljih odnosa, da obastrano ucestvujemo u suradnji za bolju buducnost potrebno je da ruka pomirenja dodje i sa strane Hrvatske i BIH. Moramo se jednom nauciti da zivimo zajedno."
pa nema mi logike da se Tadic izvinjava i trazi izvinjenje i od ostalih (Hrvatske i BiH)...odnosno ima mi logike da se on izvinjava u ime Srbije i trazi oprost od Hrvatske i BiH...a ne izvinjenje.
iskreno izvinjenje od Srbije i oprost od Hrvatske i BiH moze jedino stvoriti bolju buducnost i pomirenje...ali traziti da se izvinimo za nesto sto nismo uradili je licemjerno i moze doprinijeti samo laznom pomirenju.
- SiSaJuMe
Da ruka oprosta.nokia6170 wrote:za sisaju me:
-
Heli Kopter
paljani su pucali po sarajevu a ne novosadjani. dakle rat je bio izmedju naroda, ne drzava.basta sljezove boje wrote:mozda u Ruandi, ali u Sarajevu su ratovale Sarajlije svih nacija protiv ljudi sa brda koji su sebe svali cetnicima. Niko nije zoljama gadjao Pale niti snajperom pucao po PaljanimaHeli Kopter wrote: mislio je na narode ne na drzave. rat je bio izmedju naroda, ne drzava.
bilo je nesto dobrovoljaca iz valjeva, saudijske arabije i sl. ali u svakom ratu imas dragovoljce i placenike sa strane.
-
rashid
Ija se to pitam ... on se eto izvinuo ... ali seru i dalje po njemu!!! Ja dam sam bio umjesto Tadica i da citam ovaj forum, ja bi jim i dalje jebo mater i slicne stvari. A posto je on zasad jedini normalan politicar u Srbiji, zasad ... svaka mu cast.SiSaJuMe wrote:Vama nevalja ni kad se covjek izvine. Zasto nevidite izvinjenje kao pozitivu, da se krene naprijed. Da se jednom zavrsi Balkansko sranje.
- nokia6170
za helikoptera:
Mijesas (namjerno ili nenamjerno) pojmove...Tadic je u pravu sto se izvinjava, ali nije u pravu kada trazi izvinjenje od drugih. Tadic je predsjednik drzave Srbije, a ne srpskog naroda. Ne znam zasto bi Tadic trazio izvinjenje od BiH i Hrvatske, kada gradjani ove dvije drzave niti su "unistavali njegovu zemlju, niti ubijali, silovali i mucili narod njegove drzave. Doduse, jedino ako trazi da mu se Hrvatska ili BiH izvini sto su braneci svoju teritorijalnu cjelovitost ubili gradjane njegove drzave koji su ratovali na prostorima ove dvije drzave.
a evo ti razlog zasto Tadic treba da se izvini Hrvatskoj, a posebno Bosni i Hercegovini. Presuda Medjunarodnog suda pravde:
"It is true that there is much evidence of direct or indirect participation by the official army of the FRY, along with the Bosnian Serb armed forces, in military operations in Bosnia and Herzegovina in the years prior to the events at Srebrenica. That participation was repeatedly condemned by the political organs of the United Nations, which demanded that the FRY put an end to it (see, for example, Security Council resolutions 752 (1992), 757 (1992), 762 (1992), 819 (1993), 838 (1993))."
Zbog ovoga Tadic treba da trazio oprost, a ne izvinjenje od Bosne i Hercegovine.
p.s. ako treba prevod ovog gornjeg texta nije problem. I da opet naglasim: Tadic je predsjednik drzave i naroda koji zivi u Srbiji, a ne cjelokupnog srpskog naroda.
Mijesas (namjerno ili nenamjerno) pojmove...Tadic je u pravu sto se izvinjava, ali nije u pravu kada trazi izvinjenje od drugih. Tadic je predsjednik drzave Srbije, a ne srpskog naroda. Ne znam zasto bi Tadic trazio izvinjenje od BiH i Hrvatske, kada gradjani ove dvije drzave niti su "unistavali njegovu zemlju, niti ubijali, silovali i mucili narod njegove drzave. Doduse, jedino ako trazi da mu se Hrvatska ili BiH izvini sto su braneci svoju teritorijalnu cjelovitost ubili gradjane njegove drzave koji su ratovali na prostorima ove dvije drzave.
a evo ti razlog zasto Tadic treba da se izvini Hrvatskoj, a posebno Bosni i Hercegovini. Presuda Medjunarodnog suda pravde:
"It is true that there is much evidence of direct or indirect participation by the official army of the FRY, along with the Bosnian Serb armed forces, in military operations in Bosnia and Herzegovina in the years prior to the events at Srebrenica. That participation was repeatedly condemned by the political organs of the United Nations, which demanded that the FRY put an end to it (see, for example, Security Council resolutions 752 (1992), 757 (1992), 762 (1992), 819 (1993), 838 (1993))."
Zbog ovoga Tadic treba da trazio oprost, a ne izvinjenje od Bosne i Hercegovine.
p.s. ako treba prevod ovog gornjeg texta nije problem. I da opet naglasim: Tadic je predsjednik drzave i naroda koji zivi u Srbiji, a ne cjelokupnog srpskog naroda.
-
Heli Kopter
hvala, prevod ne treba jer sam istjeran u drzavu gdje se taj jezik prica. od tvojih istomisljenika. ko ce se meni izvinuti za to?nokia6170 wrote:za helikoptera:
- nokia6170
Bilo bi dobro da adresiras tacno ko te istjero i odakle si protjeran, pa cemo vrlo lako saznati ko treba da ti se izvini. Od mene ne treba da trazis izvinjenje, niti ja imam potrebu da trazim oprost od tebe.
Zao mi je sto si istjeran, protjeran...ali da citas malo moje postove, primjetio bi da moji istomisljenici niti bi ni ratovali, ni ubijali niti protjerivali.
Zao mi je sto si istjeran, protjeran...ali da citas malo moje postove, primjetio bi da moji istomisljenici niti bi ni ratovali, ni ubijali niti protjerivali.
-
jugoistocnjak
Ja eto samo su Paljani i bosanski Srbi pucali po Sarajevu u ucestvovali u ratu u Bosni, ali su iz neutvrdjenih razloga u slucaju njihove pogibije vrlo cesto lijepili njihove smrtovnice po ulicama Novog Sada, Beograda i drugih gradova u Srbiji. Znam pouzdano, iz prve ruke da su pripravnici na posao u Srbiji vrlo cesto ucjenjivani sa zaposlenjem u slucaju da nisu htjeli "dobrovoljno" ici i napadati bosanske gradove.Heli Kopter wrote:paljani su pucali po sarajevu a ne novosadjani. dakle rat je bio izmedju naroda, ne drzava.basta sljezove boje wrote:mozda u Ruandi, ali u Sarajevu su ratovale Sarajlije svih nacija protiv ljudi sa brda koji su sebe svali cetnicima. Niko nije zoljama gadjao Pale niti snajperom pucao po PaljanimaHeli Kopter wrote: mislio je na narode ne na drzave. rat je bio izmedju naroda, ne drzava.
bilo je nesto dobrovoljaca iz valjeva, saudijske arabije i sl. ali u svakom ratu imas dragovoljce i placenike sa strane.
Iz istog razloga su i UN usvajale rezolucije o ekonomskom embargu Beogradu. Zbog neucestvovanja u ratu u Bosni.
Sto se tice Tadicevog izvinjenja treba to pozdraviti na isti nacin kako je on napravio izvinjenje. Dakle protokolarno.
A koliko se sjecam Vili Brandt se izvinio za zlocine pocinjene u ime njemackog naroda, a nije sugerisao da bi i drugi trebali da se izvinu njemackom narodu, iako je recimo Drezden divljacki i neselektvno unistavan od strane saveznika i uz ogromne civilne zrtve na strani Njemacke.
-
Heli Kopter
pa znamo svi koja je vlast bila u sarajevu za vrijeme 1992.ge kada su pokusali da me mobilisu, salju u rat, da ubijam protiv svoje volje i sluzim kao topovsko meso mimo svih civilizacijskih normi, pa sam morao da pobjegnem kako bih izbjegao ili to ili prisilno kopanje rovova. ni kriv ni duzan.nokia6170 wrote:Bilo bi dobro da adresiras tacno ko te istjero i odakle si protjeran, pa cemo vrlo lako saznati ko treba da ti se izvini. Od mene ne treba da trazis izvinjenje, niti ja imam potrebu da trazim oprost od tebe.
jedan on njih je opet na vlasti a politicki ciljevi mu se podudaraju sa tvojim postovima.
- nokia6170
Pa cini mi se da su u ratu mobilisali i Srbe i Hrvate i Bosnjake u Sarajevu. Ti mislis da su svi Bosnjaci bili sretni sto su isli ratovati?
Po tvojoj prici ti si sam pobjegao, da te niko nije protjerao.
p.s. ja nemam politickih ciljeva, ja sam legalista i zasnivam svoje misljenje na cinejnicama, dokazima i pravnim normama, a ne ideologijama i generaliziranju.
usput, vidim da si postao previse subjektivan, neracionalan, neobjektivan kada je ova tema u pitanju, i da svoje postove zasnivas na prici koju slusamo ovdje u Bosni vec zadnjih 17 godina. Prelijevanje iz supljeg u prazno sa naglaskom: Svi su krivi.
Tema je Tadic i njegovo nedefinisano izvinjenje, a ne tvoja malenkost.
p.s. ja nemam politickih ciljeva, ja sam legalista i zasnivam svoje misljenje na cinejnicama, dokazima i pravnim normama, a ne ideologijama i generaliziranju.
usput, vidim da si postao previse subjektivan, neracionalan, neobjektivan kada je ova tema u pitanju, i da svoje postove zasnivas na prici koju slusamo ovdje u Bosni vec zadnjih 17 godina. Prelijevanje iz supljeg u prazno sa naglaskom: Svi su krivi.
- Maraschino
Ake,Ake,Heli Kopter wrote:pa znamo svi koja je vlast bila u sarajevu za vrijeme 1992.ge kada su pokusali da me mobilisu, salju u rat, da ubijam protiv svoje volje i sluzim kao topovsko meso mimo svih civilizacijskih normi, pa sam morao da pobjegnem kako bih izbjegao ili to ili prisilno kopanje rovova. ni kriv ni duzan.nokia6170 wrote:Bilo bi dobro da adresiras tacno ko te istjero i odakle si protjeran, pa cemo vrlo lako saznati ko treba da ti se izvini. Od mene ne treba da trazis izvinjenje, niti ja imam potrebu da trazim oprost od tebe.
jedan on njih je opet na vlasti a politicki ciljevi mu se podudaraju sa tvojim postovima.
kako si naporan. U jednom postu si rekao i ko si i sta si i kakav ti je odnos prema otadzbini BiH.Mozda je i bolje da si zavrsio tamo i nisi lud da se vracas u zemlju koju ne volis.
-
Heli Kopter
ja mislim da se taj rat ticao onih koji su izvolili glasati na referendumu za nekakvu bosnu, odnosno onih koji su se izvolili boriti za nekakvu republiku srpsku. mene se nijedna od ovih stvari savrseno nije ticala ali mi je ponudjena opcija ili - da poginem za one ludake koji su se borili za nekakvu tamo bosnu ili da bjezim.nokia6170 wrote:Pa cini mi se da su u ratu mobilisali i Srbe i Hrvate i Bosnjake u Sarajevu. Ti mislis da su svi Bosnjaci bili sretni sto su isli ratovati?
to je istjerivanje jer ja nista od toga nisam trazio. a oni koji su htjeli nekakvu tamo bosnu ili nekakvu tamo republiku srpsku, oni su imali za sta da ginu.
tadic je mislio na izvinjavanje naroda narodima, jer je u pitanju bio gradjanski rat. to sto si legalista ne znaci i da imas minimum onoga sto se zove common sense. predpostavljam da ti prevod ne treba.
-
ObiVan
Sta nasa djeca znaju o zavicaju, hmm pardon, politici? U ovom komentaru su djeca naravno ovi nasi "politicari" , djeca smo mi koji imamo priliku da nesto skontamo i dobijemo cistu peticu ili eto da i dalje baljezgamo o kojekakvim glupostima, zasto cemo kad tad i biti nagradjeni Nobelovom nagradom...
Tadic je jedan jako ostrouman politicar. Svaki potez mu je odmjeren i usmjeren, on je kao Bane iz Balaseviceve pjesme...Preporucujem za preslusati...Usput, pjesma se zove NIKAD KAO BANE...Ovo nikad bi se reklo za mnogo koga iz BIH...Izvinjenjem Hrvatskoj Tadic se na diplomatski, politicki, cak preko licnog nacina izvinjava za sva zlodjela...iskazuje s jedne strane izvinjenje, sto maksimalno cijenim i smatram s ljudske strane ispravnim i korektnim...Ali potez je sasvim logican...Ne zeli Tadic vise da ima Hrvatsku kao neprijatelja, sto mnogi u Srbiji svojim potezima provociraju...Svjestan je da je to suvisan neprijatelj , Hrvatsku vidi vise kao strateskog partnera...Za razliku od svojih prethodnika, Tadic kao Bane sve radi odmjereno i usmjereno...Onako intenzivno izvinjenje mi necemo sigurno tek tako docekati u BiH...Zasto? Ima milion razloga, jedan od njih je zato sto je Tadic Bane, sto to radi usmjereno i odmjereno i kako Balash kaze provjereno...Politikom i strategijom prethodnika su Srbi protjerani iz Hrvatske, te su ostali bez ikakvog ozbiljnog statusa...Vecina ih zivi na margini po Srbiji...Tadicevo izvinjenje, da je on direktno ukljucen u taktiziranje bi trebalo biti upuceno i njima, a i oni sami bi mogli sebi da se izvine, sto su bili takvi kakvi su, slijedili naucno-fantasticne teorije mladog nadobudnog doktora, koji im je crtao virtualne mape karlobaga, virovitice, a tom politikom ih sveo na nivo crtice na karti...Nadam se da su ti ljudi sada svjesni da sami trebaju da se traze u tom izvinjenju, te da to i nije "tako velika gesta" , nego logican i sasvim produktivan, da ne kazem ljudski potez...U slucaju da nisu svjesni, preporucujem im dozivotno slusanje Oprosti od Gibonni-ja...Ali da se vratim na Tadica i BiH...Ne bih da poredim intenzitet razaranja, ubijanja, protjerivanja i masakriranja BiH i Hrvatske u prethodnom ratu od vec poznatih sila, medjutim tu lezi sustina da li je Bane( Tadic) "samo" usmjeren, odmjeren i provjeren ili je jos pored toga i velik, perspektivan, dobar, prije svega revolucionaran...Jer iako ce neki tvrditi da je to vec proslo, da se vec izvinuo, da ne treba 500 puta, ja cu objasniti sta mislim...To izvinjenje kada bude u Banja Luci, Bijeljini, Srebrenici, Foci, svim gradovima danasnje RS interpretirano i podrzano, tada cemo mi svi da se radujemo napredku...Ne trebaju se odredjene grupe ljudi, da ne kazem cijeli narodi izvinuti radi drugih, nego ponajvise radi sebe, radi crne proslosti, radi ovakve sadasnjosti, radi ljudskosti...Ljudski je stati i okarakterisati na pravi nacin nesto sto je lose, sto ne treba da se ponovi, u srzi i korijenu to totalno osuditi...Takav stav, takav efekat bi od Tadica napravio velikog politicara, revolucionara prije svega svog naroda...Ne jer mi ovdje hocemo da se vi tamo izvinete...Ne...Nego jer bi sasvim logicno bilo da svi budemo odredjeni stvari svjesni...Put kojim se islo, tim putem nismo ama bas nigdje stigli...Za nadati se da Tadic bude bolji od Baneta...
Tadic je jedan jako ostrouman politicar. Svaki potez mu je odmjeren i usmjeren, on je kao Bane iz Balaseviceve pjesme...Preporucujem za preslusati...Usput, pjesma se zove NIKAD KAO BANE...Ovo nikad bi se reklo za mnogo koga iz BIH...Izvinjenjem Hrvatskoj Tadic se na diplomatski, politicki, cak preko licnog nacina izvinjava za sva zlodjela...iskazuje s jedne strane izvinjenje, sto maksimalno cijenim i smatram s ljudske strane ispravnim i korektnim...Ali potez je sasvim logican...Ne zeli Tadic vise da ima Hrvatsku kao neprijatelja, sto mnogi u Srbiji svojim potezima provociraju...Svjestan je da je to suvisan neprijatelj , Hrvatsku vidi vise kao strateskog partnera...Za razliku od svojih prethodnika, Tadic kao Bane sve radi odmjereno i usmjereno...Onako intenzivno izvinjenje mi necemo sigurno tek tako docekati u BiH...Zasto? Ima milion razloga, jedan od njih je zato sto je Tadic Bane, sto to radi usmjereno i odmjereno i kako Balash kaze provjereno...Politikom i strategijom prethodnika su Srbi protjerani iz Hrvatske, te su ostali bez ikakvog ozbiljnog statusa...Vecina ih zivi na margini po Srbiji...Tadicevo izvinjenje, da je on direktno ukljucen u taktiziranje bi trebalo biti upuceno i njima, a i oni sami bi mogli sebi da se izvine, sto su bili takvi kakvi su, slijedili naucno-fantasticne teorije mladog nadobudnog doktora, koji im je crtao virtualne mape karlobaga, virovitice, a tom politikom ih sveo na nivo crtice na karti...Nadam se da su ti ljudi sada svjesni da sami trebaju da se traze u tom izvinjenju, te da to i nije "tako velika gesta" , nego logican i sasvim produktivan, da ne kazem ljudski potez...U slucaju da nisu svjesni, preporucujem im dozivotno slusanje Oprosti od Gibonni-ja...Ali da se vratim na Tadica i BiH...Ne bih da poredim intenzitet razaranja, ubijanja, protjerivanja i masakriranja BiH i Hrvatske u prethodnom ratu od vec poznatih sila, medjutim tu lezi sustina da li je Bane( Tadic) "samo" usmjeren, odmjeren i provjeren ili je jos pored toga i velik, perspektivan, dobar, prije svega revolucionaran...Jer iako ce neki tvrditi da je to vec proslo, da se vec izvinuo, da ne treba 500 puta, ja cu objasniti sta mislim...To izvinjenje kada bude u Banja Luci, Bijeljini, Srebrenici, Foci, svim gradovima danasnje RS interpretirano i podrzano, tada cemo mi svi da se radujemo napredku...Ne trebaju se odredjene grupe ljudi, da ne kazem cijeli narodi izvinuti radi drugih, nego ponajvise radi sebe, radi crne proslosti, radi ovakve sadasnjosti, radi ljudskosti...Ljudski je stati i okarakterisati na pravi nacin nesto sto je lose, sto ne treba da se ponovi, u srzi i korijenu to totalno osuditi...Takav stav, takav efekat bi od Tadica napravio velikog politicara, revolucionara prije svega svog naroda...Ne jer mi ovdje hocemo da se vi tamo izvinete...Ne...Nego jer bi sasvim logicno bilo da svi budemo odredjeni stvari svjesni...Put kojim se islo, tim putem nismo ama bas nigdje stigli...Za nadati se da Tadic bude bolji od Baneta...
- nokia6170
za helikoptera:
problem je sto si se ti nasao u situaciji da biras da se boris za medjunarodno priznatu drzavu bosnu i hercegovinu ili za paradrzavnu tvorevinu republiku srpsku koja je ratovala protiv medjunarodno priznate drzave. ti si izabrao opciju da pobjegnes, opciju koja nije svima bila dostupna..jer su mnogi htjeli to isto d aurade i sacuvaju svoj zivot, ili zivot svoje porodice. smatraj se sretnim sto si imao mogucnost da pobjegnes iz sarajeva u to vrijeme. tu privilegiju nisu imali mnogi.
Srbima je referendum ko biva zasmetao toliko 1992. godine, da nisu imali drugog nacina da obrane svoj narod nego puskama i stvaranjem republike srpske, a istovremeno im nije toliko smetao referendum u crnoj gori nedavno kada je omjer glasova bio skoro identican kao i na referendumu 1992. godine u bih. zasto srbi nisu potegli puske i nakon crnogorskog referenduma i trazili neku opet republiku srpsku i tamo ako ih je toliko referendum ugrozio u opstanku. jesu li srbi nestali nakon referenduma u crnoj gori? nisu, niti bi nestali i nakon referenduma 1992. godine.
Zar ne vidis koliko je lazi na ovim prostorima i obmana sa ciljem stvaranja vjestackog straha od nestanke cijelog jednog naroda.
ti imas helikopter pogresne polazne postavke na kojima zasnivas cijelu svoju svijest. npr. usput kazes da je u bosni i hercegovini bio gradjanski rat. hoces li mi definisati pojam gradjanskog rata i sta rat ne cini gradjanskim, odnosno kada on dobija i elemente medjunarodnog? hvala unaprijed.
znaci nastavljamo o tvojoj malenkosti, a ne o konkretnoj temi:) usput sto bi se narodi izvinjavali narodima, kada je tadic predsjednik drzave Srbije i odakle njemu pravo da se deklarise kao predstavnik cijelog srpskog naroda?
p.s. hajd javi mi se privatno ako zelis, da ne kvarimo temu bespotrebno razvodnjavajuci konkretan cin predsjednika Srbije.
Nastavljam komentarisati tvoje navode javno ali samo one koje se ticu konkretne teme. za sve ostalo imas privatno, ako zelis.
problem je sto si se ti nasao u situaciji da biras da se boris za medjunarodno priznatu drzavu bosnu i hercegovinu ili za paradrzavnu tvorevinu republiku srpsku koja je ratovala protiv medjunarodno priznate drzave. ti si izabrao opciju da pobjegnes, opciju koja nije svima bila dostupna..jer su mnogi htjeli to isto d aurade i sacuvaju svoj zivot, ili zivot svoje porodice. smatraj se sretnim sto si imao mogucnost da pobjegnes iz sarajeva u to vrijeme. tu privilegiju nisu imali mnogi.
Srbima je referendum ko biva zasmetao toliko 1992. godine, da nisu imali drugog nacina da obrane svoj narod nego puskama i stvaranjem republike srpske, a istovremeno im nije toliko smetao referendum u crnoj gori nedavno kada je omjer glasova bio skoro identican kao i na referendumu 1992. godine u bih. zasto srbi nisu potegli puske i nakon crnogorskog referenduma i trazili neku opet republiku srpsku i tamo ako ih je toliko referendum ugrozio u opstanku. jesu li srbi nestali nakon referenduma u crnoj gori? nisu, niti bi nestali i nakon referenduma 1992. godine.
Zar ne vidis koliko je lazi na ovim prostorima i obmana sa ciljem stvaranja vjestackog straha od nestanke cijelog jednog naroda.
ti imas helikopter pogresne polazne postavke na kojima zasnivas cijelu svoju svijest. npr. usput kazes da je u bosni i hercegovini bio gradjanski rat. hoces li mi definisati pojam gradjanskog rata i sta rat ne cini gradjanskim, odnosno kada on dobija i elemente medjunarodnog? hvala unaprijed.
znaci nastavljamo o tvojoj malenkosti, a ne o konkretnoj temi:) usput sto bi se narodi izvinjavali narodima, kada je tadic predsjednik drzave Srbije i odakle njemu pravo da se deklarise kao predstavnik cijelog srpskog naroda?
p.s. hajd javi mi se privatno ako zelis, da ne kvarimo temu bespotrebno razvodnjavajuci konkretan cin predsjednika Srbije.
Nastavljam komentarisati tvoje navode javno ali samo one koje se ticu konkretne teme. za sve ostalo imas privatno, ako zelis.
-
Heli Kopter
moras da ukljucis mozak. sve sto se tice srba, odlucuje se u beogradu. sve sto se tice hrvata, odlucuje se u zagrebu. postoji nesto sto se zove maticna drzava, a odanost maticnoj drzavi nije agresija na sto ti aludiras svojim kvazi-legalizmom. predsjednik srbije brine se za sve srbe bas kao sto i predsjednik madjarske brine za sve madjare, pa i one u vojvodini a hrvati za hrvate pa im daju putovnice.nokia6170 wrote:za helikoptera:
problem je sto si se ti nasao u situaciji da biras da se boris za medjunarodno priznatu drzavu bosnu i hercegovinu ili za paradrzavnu tvorevinu republiku srpsku koja je ratovala protiv medjunarodno rpiznate drzave.
Srbima je referendum ko biva zasmeta toliko 1992. godine, da nisu imali drugog nacina da obrane svoj narod nego puskama i stvaranje republike srpske, a istovremeno im nije toliko smetao referendum u crnoj gori nedavno kada je omjer glasova bio skoro identican kao i na referendumu 1992. godine u bih.
p.s. znaci nastavljamo o tvojoj malenkosti, a ne o konkretnoj temi:) usput sto bi se narodi izvinjavali narodima, kada je tadic predsjednik drzave Srbije i odakle njemu pravo da se deklarise kao predstavnik cijelog srpskog naroda?
samo zato sto bosnjaci nemaju rezervnu drzavu ne znaci da na bosnu i hercegovinu imaju ekskluzivno pravo ili da drugi moraju da se odreknu svojih maticnih drzava. zao mi je ali tako je, i to bi morao da skontas ako nisi glup.
dzaba sto je neka drzava priznata kad je neodrziva iz razloga sto legalisti kao ti ignorisu common sense i 99.99999 postotnu volju jednog naroda. to vodi u corsokak i novi rat.
cin priznavanja je samo znak interesa odredjenih faktora da priznaju ili ne priznaju neku zemlju a ne morlna potvrda ispravnosti postojanja ili nepostojanja neke drzave.
i kurdi imaju pravo na drzavu pa je nemaju a svi znamo cijim interesom izrael postoji i opstaje kao medjunarodno priznata drzava. i hitlerova drzava je bila medjunarodno priznata.
- nokia6170
sto srbi u crnoj gori onda nisu zaratili nakon crnogorskog referenduma? tamo ih procentualno ima vise nego u bosni i hercegovini. i tamo su preglasani...sto nisu trazili pripajanje matici srbiji? i tamo je volja svih, al ama bas svih srba u crnoj gori bila da crna gora ne postane samostalna nezavisna drzava.
ja ti kazem decko, ti imas pogresne osnovne pretpostavke i postulate svoje svijesti, a dovoljno si intelektualno nezreo da prihvatis drugacije misljenje, nego sto ga vec imas izgradjenog.
sto se tice desavanja na ovim prostorima, vidim da nemas blage veze, vec da informacije skupljas i dnevno politickih izdanja jednostranih medija.
sam si rekao da si protjeran, a onda ispade da si pobjegao. tvoje recenice kontriraju jedno drugoj. a meni drzis predavanje o legalizmu, istini i ostalim stvarima.
ja ti kazem decko, ti imas pogresne osnovne pretpostavke i postulate svoje svijesti, a dovoljno si intelektualno nezreo da prihvatis drugacije misljenje, nego sto ga vec imas izgradjenog.
sto se tice desavanja na ovim prostorima, vidim da nemas blage veze, vec da informacije skupljas i dnevno politickih izdanja jednostranih medija.
sam si rekao da si protjeran, a onda ispade da si pobjegao. tvoje recenice kontriraju jedno drugoj. a meni drzis predavanje o legalizmu, istini i ostalim stvarima.
-
djape
#44 Re: Tadić se ispričao Hrvatskoj
mozda je trebao da se javno samospali?basta sljezove boje wrote:ne znam sta mu imas vjerovati ili ne vjerovatioslobad wrote: i nama je..
al' ja cafiru jopet nevjerujem.
"Moje isprike svim pripadnicima hrvatskoga naroda koje je netko učinio nesretnim u ime moga naroda - ja ih upućujem i preuzimam na sebe odgovornost"
cista suplja prica
sa sve zenom i detetom
-
djape
#45 Re: Tadić se ispričao Hrvatskoj
znaci po tebi predsednik srbije nema nikavu politcku tezinu snagu, a ardikali iako nisu u Vladi su oni kojis e jedini pitajubasta sljezove boje wrote:zaista je suplja prica. Pazi on kaze: "preuzima na sebe odgovornost". Meni je u ratu potpuno unistena kuca, cak su i mine postavili. Ako Tadic preuzima odgovornost poslati cu mu izvjestaje sudskih vjestaka koji su pregledali objekt pa da mi nadoknadi stetufrom_dust wrote:A ne znam.Evo baš sam pogledao na HRT-u 1 intervju Stanković-Tadić..........Hm,stari mu je "podržao" Miloševića 89,pa je 96 rekao da Srbija ne bi smjela da se odrekne Krajine i ostalih slavonskih zemalja(pretenzija),da bi to trebalo da bude u ustavu Srbije.Eh sad,ja se vodim logikom da jabuka ne pada daleko od drveta.Ako je tako,ne vjerujem mu ni ja,onako iskreno.basta sljezove boje wrote: ne znam sta mu imas vjerovati ili ne vjerovati
"Moje isprike svim pripadnicima hrvatskoga naroda koje je netko učinio nesretnim u ime moga naroda - ja ih upućujem i preuzimam na sebe odgovornost"
cista suplja prica
Izgleda normalno,nema neke ratne retorike s druge strane.Mislim da je u svakom slučaju bolja alternativa(manje zlo) od Koštunice i onog radikala Vučića,mensečini............al,ko će ga znati,čudni prostori,janje postane vuk u tren oka,pa te pojede.............
budimo realni - sto znaci njegova odgovornost? Nista. Jesu li platili ratnu odstetu? Nisu. Nismo jos dobili ni svoj dio iz SFRJ koji je kod njih ...
pretpostavljam da ce parlamentarna vecina (citaj radikali) reci kako je to Tadiceva osobna izjava i kako nije obvezujuca za Srbiju, dakle iz niceg nista
mislim da je ovaj gest pozitivan i ne vidim razlog bacati ga u blato
srbija jeste jos daleko od pravog i punog suocavanja sa prosloscu ali to ne znaci da je sve loshe u sitoj.
takodje i dosta ne srba u regionu treba da se suoci sa prosloscu tj istinom.
-
jugoistocnjak
A to kad si bio u sarajevu jeli ti smetalo sto si bio na meti srpskih snajperista i tenkista ili ti je smetala samo mobilizacija? Jesi li mozda pobjegao i od srpske artiljerije i snajpera? Ne rece sta si radio kad si izisao van Sarajeva?! Jesi li pucao na Sarajevo? Nije valjda da si rekao samo da ne zelis za pusku i cetnici te pustili da ides u inostranstvo!?Heli Kopter wrote:pa znamo svi koja je vlast bila u sarajevu za vrijeme 1992.ge kada su pokusali da me mobilisu, salju u rat, da ubijam protiv svoje volje i sluzim kao topovsko meso mimo svih civilizacijskih normi, pa sam morao da pobjegnem kako bih izbjegao ili to ili prisilno kopanje rovova. ni kriv ni duzan.nokia6170 wrote:Bilo bi dobro da adresiras tacno ko te istjero i odakle si protjeran, pa cemo vrlo lako saznati ko treba da ti se izvini. Od mene ne treba da trazis izvinjenje, niti ja imam potrebu da trazim oprost od tebe.
-
djape
pa sada nije da nemajuSiSaJuMe wrote:Naravno da se Hrvatska i BIH nemaju sta izvinjavat Srbiji. To je jasno ko dan i noc.nokia6170 wrote:za sisajume:
ja u potpunosti podrazavam kao pozitivno to sto se on izvinjava ispred Srbije, ali pitam zasto ocekuje da se iko (Hrvatska i BiH) izvine njemu, odnosno Srbiji i njenim gradjanima?
Ako posmatras smisamo tog izvinjenja kao pruzimo jedni drugima ruku, da pruzimo mogucnost boljih odnosa, da obastrano ucestvujemo u suradnji za bolju buducnost potrebno je da ruka pomirenja dodje i sa strane Hrvatske i BIH. Moramo se jednom nauciti da zivimo zajedno.
makar za onaj trodnevni megamaraton
knin-beograd
nazvao to genocidom, etnickim ciscenjem nema veze
u svakom slucaju radi se o zlocinu
i o tome da svako bude svestan dela ali i nedela koja su cinjena
-
Heli Kopter
pa taj se referndum desio 15ak godina poslije, pod drugim okolnostima i u crnoj gori i u okruzenju. zar je moguce da ni to ne mozes da skontas?nokia6170 wrote:sto srbi u crnoj gori onda nisu zaratili nakon crnogorskog referenduma? tamo ih procentualno ima vise nego u bosni i hercegovini. i tamo su preglasani...sto nisu trazili pripajanje matici srbiji? i tamo je volja svih, al ama bas svih srba u crnoj gori bila da crna gora ne postane samostalna nezavisna drzava.
crnogorci su znali da im referendum 1992. ne treba. bili su pametni i izbjegli rat. zasto se na taj referendum nije cekalo 15ak godina i u bih, moze da objasni samo glupst tvojih istomisljenika ili njihov ekstremisticki fanatizam.
- seln
Referendum u CG se desio u vrijeme kad Srbija nije vise bila dovoljno jaka..a i NATO je pred vratima.Heli Kopter wrote:pa taj se referndum desio 15ak godina poslije, pod drugim okolnostima i u crnoj gori i u okruzenju. zar je moguce da ni to ne mozes da skontas?nokia6170 wrote:sto srbi u crnoj gori onda nisu zaratili nakon crnogorskog referenduma? tamo ih procentualno ima vise nego u bosni i hercegovini. i tamo su preglasani...sto nisu trazili pripajanje matici srbiji? i tamo je volja svih, al ama bas svih srba u crnoj gori bila da crna gora ne postane samostalna nezavisna drzava.
sam si rekao da si protjeran, a onda ispade da si pobjegao. tvoje recenice kontriraju jedno drugoj. a meni drzis predavanje o legalizmu, istini i ostalim stvarima.![]()
![]()
crnogorci su znali da im referendum 1992. ne treba. bili su pametni i izbjegli rat. zasto se na taj referendum nije cekalo 15ak godina i u bih, moze da objasni samo glupst tvojih istomisljenika ili njihov ekstremisticki fanatizam.
ZATO i samo zato je proslo bez rata.