Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Sfinks

#1 Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by Sfinks »

Ja imam FAT32 eksterni hard disk na kojem već imam puno dokumenata i sad hoću da formatiram eksterni hard disk tačno na NTFS da mogu staviti tu back up sa notebooka i imam sljedeće pitanje je li iko od vas ovo već uspješno uradio da se ne izbrišu dokumenti na eksternom hard disku i ako jeste onda kako i može li to ovdje objasniti/napisati kako se to radi?
_mufljuz_

#4 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by _mufljuz_ »

nadam se da si za to pitao, obzirom da ti je pomalo nejasna definicija problema s kojim se suocavas : )
maximilijana

#7 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by maximilijana »

sve je ovo lijepo...kako li je u praksi :)

PS:
probala :) radi :D
_mufljuz_

#8 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by _mufljuz_ »

maximilijana wrote:sve je ovo lijepo...kako li je u praksi :)

PS:
probala :) radi :D

8-) :mrgreen: :kiss:
maximilijana

#9 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by maximilijana »

valjda ce ovaj sto je trazio pomoc isto da uradi hahaha

btw prvo sam morala ipak uraditi chkdsk da popravi greske (sto moze biti za*eb - moguce brisanje nekih podataka)

:sax:
Sfinks

#11 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by Sfinks »

_mufljuz_ wrote:

On je koristio Windows Vista a ja imam Windows 7, treba li se isto tako formatirati i na Windows 7?
I on je formatirao interni hard disk a ja imam eksterni hard disk na kojem bih to htio uraditi, je li se treba formatirati i eksterni hard disk tako?
Sfinks

#12 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by Sfinks »

Da ovako nešto tražim je li vama sa ovim uspjelo formatirati eksterni hard disk bez brisanja podataka na njemu?
Sfinks

#13 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by Sfinks »

nece da brise podatke i hoce da uradi konverziju na NTFS. Tačno.
Sa kojim je najbolje da počnem(formatiranje na NTFS) od linkova koje ste postavili?
Sfinks

#14 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by Sfinks »

maximilijana wrote:valjda ce ovaj sto je trazio pomoc isto da uradi hahaha

btw prvo sam morala ipak uraditi chkdsk da popravi greske (sto moze biti za*eb - moguce brisanje nekih podataka)

:sax:
prvo sam morala ipak uraditi chkdsk da popravi greske (sto moze biti za*eb - moguce brisanje nekih podataka)
Može li se brisanje nekih podataka preskočiti da se tačno formatira i na šta trebam da pazim da se to meni ne desi?
Sfinks

#15 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by Sfinks »

_mufljuz_ wrote:nadam se da si za to pitao, obzirom da ti je pomalo nejasna definicija problema s kojim se suocavas : )
Moj problem je da hoću da stavim jedan back up http://bs.wikipedia.org/wiki/Backup sa mog sadašnjeg notebooka i na moj eksterni hard disk i to nije bilo moguće jer je pisalo nije moguće staviti tu back up jer nije formatiran na NTFS i to bih htio uraditi ali već imam na eksternom hard disku puno podataka koje ne bih htio izgubiti ako se formatira na NTFS i pitam kako se to tačno radi da ne napravim nešto za šta bih se kasnije pokajao.
_mufljuz_

#16 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by _mufljuz_ »

Sfinks wrote:
_mufljuz_ wrote:nadam se da si za to pitao, obzirom da ti je pomalo nejasna definicija problema s kojim se suocavas : )
Moj problem je da hoću da stavim jedan back up http://bs.wikipedia.org/wiki/Backup sa mog sadašnjeg notebooka i na moj eksterni hard disk i to nije bilo moguće jer je pisalo nije moguće staviti tu back up jer nije formatiran na NTFS i to bih htio uraditi ali već imam na eksternom hard disku puno podataka koje ne bih htio izgubiti ako se formatira na NTFS i pitam kako se to tačno radi da ne napravim nešto za šta bih se kasnije pokajao.

a da ipak pregledas sve linkove koje sam ti postavio pa da pokusas - ocito metode postoje i ispitaj ih na flash disku - ono sto ti prodje na flashdisku proci ce i na ex disku 100%
maximilijana

#17 Re: Tačno formatiranje eksternog hard diska na NTFS?

Post by maximilijana »

ja sam probala sa usb-om. imala sam neki folder koji nisam ni mogla izbrisati jer je prijavljivao gresku. i kada sam uradila chkdsk mogla sam birati da li zelim da se to "popravi" isla sam na yes (znala sam da ce ga izbrisati)
kada pokrenes cmd i convert onda citaj sta pise i mozes uvijek izabrati NO kao opicju ao te bude uopce pitao da popravi greske (mozda ih ni nemas na disku)

ja sam prema ovim linkovima:
http://www.howtogeek.com/58953/how-to-c ... fs-format/
i
http://www.tweakandtrick.com/2012/02/co ... ystem.html

run-cmd-chkdsk pa ponda dalje po uputama (Convert H: /FS:NTFS" etc..)
i win xp je kod mene
Post Reply