imas ppgeronimove mudrolije wrote:ma mene tu konkretno zanima mogucnost "izljecenja" odnosno regulisanja razine prolaktina, i da li taj poremecaj moze uzrokovati probleme prilikom začeća i tokom trudnoće. da li je neko imao iskustva s ovim poremećajem?lost&found wrote:geronimove mudrolije wrote:mozete li mi zene reci nesto vise o poremecaju zvanom hiperprolaktinoza, njegovoj vezanosti za oralne kontraceptive, uticaju na eventualnu trudnocu i sve sto znate o tome. da li je neko imao taj problem i kako ste ga tretirali?
Prolaktin-hormon koji je zaduzen za proizodinju mlijeka i povecanje dojki za vrijeme dojenja,daklen nakon rodjena bebare (laicki receno),ako ipak dodje do lucenja mlijeka iz dojke(galaktoreja),iako zena nije trudna(vec u prvom mjesecu trudnoce moguce je da se pojavi bijeli iscijedak iz bradavica)/nije dojilja mora se ispitati,jer je to jedan od simptoma hiperprolaktinoma, tumora hipofize
hiperprolaktinoza-je jednostavno povecana razina prolaktinoma u krvi,al to vjerovatno vec znas
![]()
simptomi hiperprolaktinoma pored navedene galaktoreje su i izostanak /neredovna menstruacija,anovulacija,sterilitet,depresija,kasnije i osteoporoza
terapija :dopaminagonisten
p.s ako postoji konkretan slucaj,najbolje je da se odmah ode doktoru,da se uradi hormonski status i rijese sve nedoumice
tablete za kontracepciju
Moderator: anex
-
mamica papucarka
-
nausnica
#127 Re: tablete za kontracepciju
To za dlake je suplja, to je mozda bilo istina s onim prvim pilulama iz proslog stoljeća kad hormonalne analize nisu bile na nivou kao sada. Godinama sam bila na njima i nikad nisam imala niti jednu nuspojavu.Wednesday wrote:kakva su vasa iskustva?
imam neredovnu menstruaciju od kad znam za sebe, pa bi mi i sa tog aspekta bile korisne.ali se bojim nus pojava. neki kazu da su uz kontraceptivne tablete menstruacije jako bolne, i da se nekim curama desavalo da im pocnu dlake rast po licu, i jace svuda po tijelu. uzas!
dali ste probale (probali), koje predlazete. sta savjetujete?
Korisne su iz vise razloga, cak i rjesavanju problema s endomitriozom. Takodje, dok sam bila na njima, nisam imala ni jednu jedinu bubuljicu.
Moje iskustvo s istim je bilo ok, nadam se da i ti neces imati problema.
AKo ti treba kakav savjet nasamo, slobodno me PP
- waterfall
#128 Re: tablete za kontracepciju
Ne mogu sve odgovore stici pregledati. Misljenja su podijeljena oko kontracepcijskih pilula u mnogim slucajevima su pozitivna (smanjuje rizik raka u dojkama (jos nije potpuno dokazano), moze pozitivno uticati na kozu, odloziti menstruaciju u drugim negativna - stvaranje celulita, debljanje, i u najgorem slucaju tromb.Jedno je sigurno nijedna djevojka ne reaguje isto na pilule.
Ovako Yasmin sam koristila dok nisu otkrili da je u vise navrata kod mladih cura uzrokovao tromb, dvije djevojke su podlegle :-(((. Ja licno nisam imala problema ali sam zbog svoje savijesti presla na Yasminelle koje su blaze i evo i dan danas ih koristim. U biti cak i ne pravim pauze izmedju, ako npr kao sad trebam na odmor i doktorica je rekla da je to ok.
Zaprepastila sam se procitavsi jedan od vasih komentara da se pilule mogu dobiti bez recepta, jer je ovdje (DK)stroga kontrola, kao i pregled kod doktorice svako pola godine nekad i cesce, mjerenje pritiska itd. Nemojte se igrati, nisu to andoli (pa ni sa andolima)
Ovako Yasmin sam koristila dok nisu otkrili da je u vise navrata kod mladih cura uzrokovao tromb, dvije djevojke su podlegle :-(((. Ja licno nisam imala problema ali sam zbog svoje savijesti presla na Yasminelle koje su blaze i evo i dan danas ih koristim. U biti cak i ne pravim pauze izmedju, ako npr kao sad trebam na odmor i doktorica je rekla da je to ok.
Zaprepastila sam se procitavsi jedan od vasih komentara da se pilule mogu dobiti bez recepta, jer je ovdje (DK)stroga kontrola, kao i pregled kod doktorice svako pola godine nekad i cesce, mjerenje pritiska itd. Nemojte se igrati, nisu to andoli (pa ni sa andolima)
-
mojgrad
#129 Re: tablete za kontracepciju
Najbolje su, bar ja koristim vec godinama Microginon.