SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#76 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by pici »

O'zone wrote:
pici wrote:
dr.gog wrote:Molite Boga ili zlu sudbinu da se ne razbolite. :D
moj gogec ev ja polomijo petu... jebote šta sam doživio na ortopediji u državnoj od jednog doktora... jebote tretira te ko kriminalca, nevjerovatno, sreča bio sam sa burazom i sinom pa su mu jebali sve ja ga ganjo štakom po ordinaciji... katastrofa
Jeste ga barem uhvatili....

Brz i bezbolan oporavak @pici :thumbup:
e hvala jarane... ma dodje primarijus Bašić i sve sredi u sekundi... kaje meni onaj papak što nisi otišao u dom zdravlja :shock: ... a u meni 120 kila reko sreča tvoja pa te nemerem ufatit skakučući na jednoj nozi :mrgreen:
Sanjarko

#77 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by Sanjarko »

Dozer wrote:
Vizionar 1985 wrote: Pa kapitalizam Dozeru.
I u Merici isto pljackaju, isto i putem zdrastva.
Cak i vise mozda nego ovdje.
Nema ovo veze s kapitalizmom...
Ovo je najbezocnija pljacka naroda koja se moze vidjeti. Amerika je kapitalizam, ali tamo SZZ nije ni priblizan nasem, i tamo ako nisi osiguran slobodno mozes krepati u cekaonici bilo koje zdravstvene ustanove, a da se niko ni ne pocese. Nemas da platis, ili nisi platio kroz osiguranje - krepaj.
Cijene lijekova tamo su vec skroz druga prica, i uveliko nadmasuju nase, ali i sve u bilo kojoj drugoj zemlji.

Medjutim, ovdje je problem sljedece prirode i pokusacu to razloziti na proste faktore, sve na datom primjeru.

Dakle, na racunu se lijepo vidi Amoxicilin, i to 2x, odnosno 1 prepisan na zuti recept, i 1 na bijeli recept.
Ako je puna cijena ovog lijeka 2,65 KM, sto ce nam biti referentna vrijednost posto je to cijena placena za lijek koji se nalazio na bijelom receptu, onda imamo situaciju u kojoj je bolje uzimati lijekove na bijeli recept, jer ce nas kostati manje nego oni "besplatni" na zuti recept.

Evo i racunica, da se bolje vidi i shvati.

Amoxicilin ............ Zuti recept ............... Bijeli recept
Cijena: .................. 2,22 KM ................... 2,65 KM
Obrada recepta: ........1,65 KM .................... 0,00 KM
Porez (17%) ............. 0,66 KM .................... 0,45 KM
------------------------------------------------------------------------------------
Ukupno: ................. 4,53 KM .................... 3,10 KM

Treba li ista dalje da se pise na ovo...?
Znaci da je lijek koji se izdaje na navodni besplatni recept za skoro 50% skuplji od lijeka koji se izdaje na recept za placanje... :twisted:

Sto dalje znaci da svima nama koji smo osigurani, pored toga sto nam mjesecno uzmu cifre koje se mjere u stotinama KM na ime ZO, dodatno uzimaju jos i vise kroz ovakve nebuloze tipa "participacije"...
Ma znam Ja to sve Dozeru sa Matriksa.
Da vidis kak tek gule na Grijanju.
Ja juce nasao jos jednu stavku na kojoj gule Raju.
Nepass

#78 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Nepass »

VjecitiStudent wrote:
O'zone wrote:
Koliko sam skontao naknada za obradu recepta postoji (smješno ali eto šta ćeš) i nekad je bila 1,90 Km a sad je 1,65 KM (ispravite me ako griješim)

Što se tiče cijene lijekova vjerujem da su lijekovi skuplji na esencijalnoj listi nego u slobodnoj prodaji jer je lakše uzimati iz ZZO nego od kupaca u slobodnoj prodaji. Tu ima talova tona
Do sada, lijekovi koji su bili na esencijalnoj listi su bili potpuno besplatni, sve te naknade je apotekama izmirivao ZZO.
Promjena prakse na štetu pacijenata bi bila krupan zaokret.
Bila 1,8 sad eto 1,65. Talova ima, firme plate da njihovi lijekovi budu na listi. E sad ih je neko dobro zajebo sa domacim lijekovima. Ovi iz takede pizde jer nema vise controloca gratis. Onda ima talova i sa apotekama, krka placa godisnje 300KM farmaceutima ako dobro prodaju njihove lijekove. To znam pouzdano.
Eh sad ja mislim da apoteke od lijekova na esencijalnoj nemaju nikakvu zaradu vec je tu zarada od realizacije recepta. Zavod sa farma kucom dogovori cijenu. Apoteka sluzi samo kao izdavac lijeka i to naplati sa ovih 1,65. Mozda i grijesim ali tako sam nacuo. Ove obrade recepta nema kad ljekar na bijeli recept napise lijek koji se kupuje. Tu se vec apoteke ugradjuju sa cijenom.
Dozer

#79 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Innovation wrote:
O'zone wrote: Znam da se naplaćuje od ZZO ali da se citiram od maloprije
O'zone wrote:Ma ja, nije dosta marže na lijekovima nego i naknada za obradu recepta. S druge strane nema tetanusa u ambulantama moraš sam kupovati, na kliničkom nedostaju reagensi i malo malo neki aparat ispusti dušu. Za teško oboljeli djecu skupljaju se pare po ulici za liječenje u inostranstvu, itd, itd...
Onda je to za ovu temu,

Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

http://forum.klix.ba/posting.php?mode=r ... pr12870078

Ova Dozerova, se odnosila na konkretan problem i ja se nadam da sam mu uspjela razjasniti.
Nije mi bio cilj da branim bilo koga.
Sustinski, nisi mi ni imala sta razjasniti. Taj naslov sam inicijalno postavio s ciljem ukazivanja na nebuloze, i onda vidim da niko ne reaguje ni na sta.

Ali, gle cuda, kada promijenih naslov i u njega ubacih "SDA" i "pljacka", odmah se desi i reagovanje...
O'zone wrote:
Innovation wrote: Meni je cirkus da neko naplaćuje obradu recepta pa i 0,05 kpf
Ne naplacuje se od pacijenta. To placa ZZO.
Ovdje se ne mozemo sloziti, jer kao sto vidis na racunu - nije to platio ZZO, nego ja, licno i personalno. Sve po principu - izvadim novcanik, pogledam na display i vidim cifru, izvadim pare iz novcanika i pruzim seki ispred sebe. Gdje u ovom procesu vidis ZZO...?
Nepass wrote:Boja recepta ti nista ne znaci. Napisali ti brufen na zuti crveni ili bijeli isto ces ga platiti
Ok, moguce... Ali, mozes li odgovori na sljedeca pitanja:
1. Zasto isti lijek ima razlicite cijene za jedan i za drugi recept?
2. Zasto se obrada recepta primjenjuje samo za jednu vrsti recepta i lijek na njoj, a ne za isti lijek na drugom vrsti recepta?
U sustini, vec si zadnjim postom dao odgovor na oba pitanja, ali tu i dalje ostaju goleme rupe.
Po tvojim pojasnjenjima, i gledajuci racun, taj Amoxicilin bi trebalo da je po nabavnoj cijeni 1,90 KM, bez PDV-a, a onda dodjemo na 2,22 KM sa PDV-om na zuti recept, i 2,65 KM sa PDV-om na bijeli recept...

Sve izgleda OK, zar ne? Ali, onda dolazimo do "obrade recepta"...
A to onda izgleda nekako ovako...

................................ Zuti recept ................... Bijeli recept
Nabavna cijena ............... 1,90 KM ....................... 1,90 KM - pod uslovom da ovo jeste nabavna cijena prema ZZO i apotekama...
Marza .......................... 0,00 KM ....................... 0,37 KM
Sa PDV ......................... 2,22 KM ....................... 2,65 KM
Obrada recepta ............... 1,65 KM ....................... 0,00 KM
----------------------------------------------------------------------------------
Ukupno ......................... 3,87 KM ....................... 2,65 KM
Zarada apoteke ............... 1,65 KM ....................... 0,37 KM

Da li je logicno da apoteka zaradjuje 4,5x vise, i to cisto, bez PDV-a, na lijekovima koje je izdala po osnovu recepta, a sto ce joj refundirati ZZO, ili na lijekovima koje prodaje za svoj racun?
Ovo dalje mozemo sada razlagati i na ono koliko ide drzavi, pa da se i tu vidi jos jedna dodatna katastrofa... Ali, mislim da je i ovo sasvim dovoljno svakome ko konta ...
Innovation

#80 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

Dozer wrote: Ali, gle cuda, kada promijenih naslov i u njega ubacih "SDA" i "pljacka", odmah se desi i reagovanje...
Sto bi znacilo,
Postby TheMule » 15/09/2016 16:01
Ovo izgleda vise politicka tema nego prakticna....ljudi nisu ni zainteresovani za rjesenje, samo kukanje
Dozer

#81 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Ne znaci to. Bar ne sto se mene tice.
Ja ovdje uopste ne kukam, nego pokusavam ukazati na sve nacine na koje sve nas pljackaju. A ko nas pljacka? Logicno - onaj/oni koji donosi zakone.

Nazalost, ali ni jedna jedina pora BH drustva nije oslobodjena politickog uticaja. Kao ni politicarske pljacke.

Tako je i SZZ/ZZO pod direktnom paskom istih ljudi koji odlucuju o svemu ostalom ovdje, a oni su, kako je svima i te kako dobro poznato, u talu za svaku marku koja se na bilo koji nacin otme gradjanima. Jer, ovo o cemu sada konkretno pricamo nije nista drugo nego klasicna otimacina.

Ili ne...?
Innovation

#82 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

Dozer wrote:Ovdje se ne mozemo sloziti, jer kao sto vidis na racunu - nije to platio ZZO, nego ja, licno i personalno. Sve po principu - izvadim novcanik, pogledam na display i vidim cifru, izvadim pare iz novcanika i pruzim seki ispred sebe. Gdje u ovom procesu vidis ZZO...?
Naravno da si ti platio racun, ali nisi platio stavku obrada recepta.
VjecitiStudent

#83 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Innovation wrote:
Dozer wrote:Ovdje se ne mozemo sloziti, jer kao sto vidis na racunu - nije to platio ZZO, nego ja, licno i personalno. Sve po principu - izvadim novcanik, pogledam na display i vidim cifru, izvadim pare iz novcanika i pruzim seki ispred sebe. Gdje u ovom procesu vidis ZZO...?
Sve i jednu stavku izlistanu na receptu jeste platio.
Dozer

#84 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Innovation wrote:
Zajebavas se...? Digitron i saberi...
VjecitiStudent

#85 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Dozer wrote:
Innovation wrote:
Zajebavas se...? Digitron i saberi...
To ti je taj novi softver kod apoteka.
Odmah prepozna one sa članskom SDA, pa im ne naplaćuje.
Dozer

#86 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Mah...SDA u naslovu je samo radi toga sto su oni najodgovorniji. Ali, i njihove clanove sisaju kao i one koji nisu clanovi. Kajmak ubiru samo oni na vrhu.
Naravno, reci ce - "pa, i ja to placam". Ali, nece reci da to i stostruko vrati na X nacina kroz "sistem".

Usput, da li je iko u onom Sluzbenom listu nasao info o ovim "obradama"...? Valjda je logicno da i to pise, ako je po zakonu...
Innovation

#87 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Innovation »

VjecitiStudent wrote: To ti je taj novi softver kod apoteka.
Odmah prepozna one sa članskom SDA, pa im ne naplaćuje.
:( :thumbup: :kiss:
Dozer

#88 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Znaci da je software mene prepoznao kao neuclanjenog, i uredno mi naplatio 3x1,65.

Samo me zanima zasto je fulio obradu recepta i za preostale dvije stavke na zutom receptu...
privremeni

#89 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by privremeni »

Dozer wrote:Znaci da je software mene prepoznao kao neuclanjenog, i uredno mi naplatio 3x1,65.

Samo me zanima zasto je fulio obradu recepta i za preostale dvije stavke na zutom receptu...
Dozer, sad iz Apoteke Sarajevo, za razliku od proslog puta, zaracunato i naplaceno mi samo ono gdje ima mog ucesca/participacije, nikakvih drugih stavki. Kaze djevojka da ne zna sta rade po privatnim apotekama, mozda i naplacuju obradu recepata, jer u mom slucaju recepti nisu elektronski, pa zahtjevaju odradjivanje posla kojeg nema kod elektronskih recepata. U svakom slucaju, toga nema u Apotekama Sarajevo. Za iste lijekove, racun manji nepunih 10 KM. :D
Dozer

#90 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Hvala na info. Sljedeci put i ja idem tamo.
VjecitiStudent

#91 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

privremeni wrote:
Dozer wrote:Znaci da je software mene prepoznao kao neuclanjenog, i uredno mi naplatio 3x1,65.

Dozer, sad iz Apoteke Sarajevo, za razliku od proslog puta, zaracunato i naplaceno mi samo ono gdje ima mog ucesca/participacije, nikakvih drugih stavki. Kaze djevojka da ne zna sta rade po privatnim apotekama, mozda i naplacuju obradu recepata, jer u mom slucaju recepti nisu elektronski, pa zahtjevaju odradjivanje posla kojeg nema kod elektronskih recepata. U svakom slucaju, toga nema u Apotekama Sarajevo. Za iste lijekove, racun manji nepunih 10 KM. :D

Da i ja potvrdim, u Apotekama Sarajevo obrada recepta se ne naplaćuje.
Dozer

#92 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Dakle, ove bih trebao prijaviti? OK.
Da li je neko upuceniji o zakonskim stavkama koje se ticu te obrade recepta?
Nepass

#93 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Nepass »

Dozer wrote:
Nepass wrote:Boja recepta ti nista ne znaci. Napisali ti brufen na zuti crveni ili bijeli isto ces ga platiti
Ok, moguce... Ali, mozes li odgovori na sljedeca pitanja:
1. Zasto isti lijek ima razlicite cijene za jedan i za drugi recept?
2. Zasto se obrada recepta primjenjuje samo za jednu vrsti recepta i lijek na njoj, a ne za isti lijek na drugom vrsti recepta?
U sustini, vec si zadnjim postom dao odgovor na oba pitanja, ali tu i dalje ostaju goleme rupe.
Po tvojim pojasnjenjima, i gledajuci racun, taj Amoxicilin bi trebalo da je po nabavnoj cijeni 1,90 KM, bez PDV-a, a onda dodjemo na 2,22 KM sa PDV-om na zuti recept, i 2,65 KM sa PDV-om na bijeli recept...

Sve izgleda OK, zar ne? Ali, onda dolazimo do "obrade recepta"...
A to onda izgleda nekako ovako...

................................ Zuti recept ................... Bijeli recept
Nabavna cijena ............... 1,90 KM ....................... 1,90 KM - pod uslovom da ovo jeste nabavna cijena prema ZZO i apotekama...
Marza .......................... 0,00 KM ....................... 0,37 KM
Sa PDV ......................... 2,22 KM ....................... 2,65 KM
Obrada recepta ............... 1,65 KM ....................... 0,00 KM
----------------------------------------------------------------------------------
Ukupno ......................... 3,87 KM ....................... 2,65 KM
Zarada apoteke ............... 1,65 KM ....................... 0,37 KM

Da li je logicno da apoteka zaradjuje 4,5x vise, i to cisto, bez PDV-a, na lijekovima koje je izdala po osnovu recepta, a sto ce joj refundirati ZZO, ili na lijekovima koje prodaje za svoj racun?
Ovo dalje mozemo sada razlagati i na ono koliko ide drzavi, pa da se i tu vidi jos jedna dodatna katastrofa... Ali, mislim da je i ovo sasvim dovoljno svakome ko konta ...
apoteka vise zaradi na obradi recepta nego na lijeku u sl prodaji. bar kod ovih jeftinih lijekova. zato kad odes da kupis lijek oni uvijek forsiraju da kazu da lijek ide na recept da ne kupujes.
ogromni problemi su bili a i sad su sa plavixom. on ide na teret zavoda ako je pac imao operaciju na srcu, ako nije a preporucen je od strane spec onda se kupuje.
u apoteci ce uvijek ali uvijek reci pa ovo vam ide na recept zasto kupujete?
i ne znam koliko je poziva obavljeno sa apotekama da to ne rade, ali oni i dalje to forsiraju.
malo sam i ja ispao iz stosa jer sam zadnjih mjeseci radio samo na papirima, a mjenjala se lista tako da sam trenutno manje upucen. tokom naredne dvije sedmice ce pohvatati konce, pa ti mozda i jasnije objasnim.
Nepass

#94 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Nepass »

VjecitiStudent wrote:
privremeni wrote:

ja mislim da naplacuje (zavod plati), provjericu i to naredne sedmice. vjerovatno ne prikazuju na racunu.
Nepass

#95 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Nepass »

Dozer wrote:Dakle, ove bih trebao prijaviti? OK.
ja nisam racunao stavke sa racuna i konacnu cijenu. tebi ne smiju naplatiti obradu recepta, to zavodu naplacuju.
tako da sumnjam da se treba prijaviti
VjecitiStudent

#96 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Nepass wrote:
VjecitiStudent wrote:
ja mislim da naplacuje (zavod plati), provjericu i to naredne sedmice. vjerovatno ne prikazuju na racunu.

To ne moraš ni provjeravati - 1,9 KM apoteke uredno naplate ZZO-u za obradu svakog recepta.
mario001

#97 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by mario001 »

Dozer wrote:Dakle, ove bih trebao prijaviti? OK.
Obrada se ne naplacuje sa ugovorenim apotekama, manje vise sve koje imaju ugovor sa zavodom imaju istaknut natpis, mozda si nabasao na neku koja nema.
Gradjani ne placaju obradu recepta sa ugovorenim apotekama
mario001

#98 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by mario001 »

VjecitiStudent wrote:
Nepass wrote:
VjecitiStudent wrote:

To ne moraš ni provjeravati - 1,9 KM apoteke uredno naplate ZZO-u za obradu svakog recepta.
1,65
VjecitiStudent

#99 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

mario001 wrote:
VjecitiStudent wrote:
1,65
Kad je pojeftinilo?
mario001

#100 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by mario001 »

VjecitiStudent wrote:
mario001 wrote:
VjecitiStudent wrote:
1,65
Kad je pojeftinilo?
Mislim sa objavom nove liste, par mjeseci unazad
Post Reply