SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Dozer

#1 SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Kako sistem zdravstvene zastite kod nas funkcionise, manje-vise znamo svi - jedva. Ali, da li iko obraca paznju ne to koliko nas sve taj sistem bukvalno pljacka? I na koje sve nacine...?

Evo 1 od primjera. Dakle, prije neki dan udjem u jednu privatnu ugovornu apoteku (dakle, koja je u sistemu) da pokupim i kupim neke lijekove.
Za neke sam imao zute recepte (koji bi trebalo da su besplatni, koliko je meni poznato), a za neke sam imao bijele recepte (na koje se sve placa).
I usao sam, trazio sve sta mi treba, dao knjizicu, teta sve donijela, provukla kroz kasu, i kaze - 40 KM.
Ja blen'o u nju, i pitam - 40KM za ove 3 stavke?! A ona ce - ne samo za to, nego se i za ove ostale placa participacija.
I, OK. Platim ja, pokupim racun, i odem. Dodjem kuci i uzmem taj racun da pregledam, i onda zakljucim da ovaj nas kompletan SZZ, a pogotovo ljude koji ga vode i kreiraju pravila, ekspresno treba srusiti, te ljude zapaliti na lomaci na M. Dvoru, i onda sve ponovo organizovati.

A evo i zasto:

Image

Kratka analiza gornjeg racuna se moze svesti u jednu recenicu - lijekovi koji nam se prepisuju na zute recepte su za skoro 50% skuplji od onih koji su na bijelim receptima i koje moramo platiti.

Zaista bih volio da mi neki strucnjak (ne "strucnjak") pojasni ovaj racun i objasni kako participacija za bilo koji lijek, koji se prepisuje kao besplatan, moze biti 90% njegove pune cijene.
Last edited by Dozer on 15/09/2016 11:26, edited 4 times in total.
Dr.medicine

#2 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by Dr.medicine »

Apoteke imaju zakonsko pravo da za obradu svakog recepta uzmu 1,65 KM, bilo je prije marka, vidi sad sto su podigli cijene :lol: - Takav zakon jbg
Ovo što je Amoxicilin na jednom receptu koji se ne placa a na drugom koji se placa razlicit, pitaj premijera, on se u sve razumije
Zašto su sad neki lijekovi na listi a drugi nisu, pitaj isto dotičnog

Šta ti misliš kako se SDA finansira? Eto to spaljivanje na lomaci iskoristi u oktobru kad budeš glasao. Ali sve dok je neškolovanih, primitivnih ljudi, sa pravom glasa za Zelene, nema nama nafake i napretka :run:
Dozer

#3 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by Dozer »

Vala, za SDA nisam glasao nikad, niti cu. I znam ja vrlo dobro ko je sve kriv za ove budalastine. A znam i koliko bi svi oni meni potrajali da imam samo 24-48h pune vlasti. Ni jedan jedini ne bi docekao 49 sat.

Ono sto mene zanima ovdje jeste:
1. Kako participacija za lijek koji treba da je besplatan, ako je na "zuti" recept, moze biti 90% njegove pune cijene?, i
2. Zasto se obrada recepta ne primjenjuje i na "bijele" recepte?

Po ovome gore, i to crno na bijelom, vise je nego jasno kako se prazni budzet zdravstvenog osiguranja - ociglednom kradjom i prevarom.

P.S. Koliko ljude ovo zanima, sasvim je jasno iz kolicine komentara... :roll:

P.P.S. E, narode, SRBI uveli BOSNJACIMA placanje participacije i obrade recepata za besplatne lijekove, a HRVATI uzimaju tal!
wewa

#4 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by wewa »

kakva bolan obrada recepta?!
prvi put cujem...

po cemu su onda to ugovorne apoteke?! imaju ugovor kojim im je halal pljacka?!

a ovo za semu s receptima - zali mi se nedavno dr opste prakse da imaju 6!!!! razlicitih tipova recepata.
jebo lud zbunjenog. a onda svi dzematile posten svijet.
Dozer

#5 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Eto takva obrada, kako i stoji na racunu.
I to -obrada samo za zute recepte na koje bi se lijekovi trebali dobiti besplatno.

Jos, neko se za njih uzme jos i participacija + opbrada, i taj besplatni lijek dodje 50% skuplje isti takav koji treba platiti...
TheMule

#6 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by TheMule »

TA je zena nesto pogrijesila, ne placa se participacija na lijekove sa A liste
Dozer

#7 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Pa, ocigleno je da nije, s obzirom da je sve izaslo iz fiskalne kase i vezano za kodove s recepata....
Sanjarko

#8 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by Sanjarko »

Dr.medicine wrote: Ali sve dok je neškolovanih, primitivnih ljudi, sa pravom glasa za Zelene, nema nama nafake i napretka :run:
De ba ne ponavljajte ovu neistinu vise.
Narod skoro uopste ni ne glasa.
Na snazi je Partokretija a zna se ko u njoj glasa i za koga.
Sanjarko

#9 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by Sanjarko »

Dozer wrote:Vala, za SDA nisam glasao nikad, niti cu. I znam ja vrlo dobro ko je sve kriv za ove budalastine. A znam i koliko bi svi oni meni potrajali da imam samo 24-48h pune vlasti. Ni jedan jedini ne bi docekao 49 sat.

1. Kako participacija za lijek koji treba da je besplatan, ako je na "zuti" recept, moze biti 90% njegove pune cijene?, i

Po ovome gore, i to crno na bijelom, vise je nego jasno kako se prazni budzet zdravstvenog osiguranja - ociglednom kradjom i prevarom.

P.P.S. E, narode, SRBI uveli BOSNJACIMA placanje participacije i obrade recepata za besplatne lijekove, a HRVATI uzimaju tal!
Pa kapitalizam Dozeru.
I u Merici isto pljackaju, isto i putem zdrastva.
Cak i vise mozda nego ovdje.
TheMule

#10 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by TheMule »

Dozer wrote:Pa, ocigleno je da nije, s obzirom da je sve izaslo iz fiskalne kase i vezano za kodove s recepata....
a je li kod za amoksicilin isti na bijelom i na zutom receptu? meni izgleda kao da ti je samo naplatila originalnu cijenu (bez poreza) i nista vise. vjerovatno se treba pritisnuti dugme za zuti recept, a ona zaboravila, ili nesto slicno tome. zakon je jasan, a kasa nije tvoj problem, idi nazad i pitaj da ti pokazu listu i koja stavka zakona trazi da ti naplate.
Sanjarko

#11 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by Sanjarko »

Sarajmen wrote:U meni se probudila znatiželja u vezi ove stavke ''obrada recepta'' koja je zakonski propisana i naplaćuje se sa 1,65 KM, šta se pod tim podrazumijeva ?
Ko u Banci obrada kredita.
Pljacka. :izet:
Al sta ces KAPITALIZAM.
KAPITALIZAM=PLJACKA
mario001

#12 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by mario001 »

Dr.medicine wrote:Apoteke imaju zakonsko pravo da za obradu svakog recepta uzmu 1,65 KM, bilo je prije marka, vidi sad sto su podigli cijene :lol: - Takav zakon jbg
Ovo što je Amoxicilin na jednom receptu koji se ne placa a na drugom koji se placa razlicit, pitaj premijera, on se u sve razumije
Zašto su sad neki lijekovi na listi a drugi nisu, pitaj isto dotičnog

Šta ti misliš kako se SDA finansira? Eto to spaljivanje na lomaci iskoristi u oktobru kad budeš glasao. Ali sve dok je neškolovanih, primitivnih ljudi, sa pravom glasa za Zelene, nema nama nafake i napretka :run:
Bilo je 1.90, od par mjeseci unazad je 1.65
To je doslovno najveca glupost koja postoji, ona postoji za lijekove sa esencijalne liste, plus apoteke imaju zakonom regulisanu marzu na te lijekove .
I jos jedna jako bitna stvar, ti ne placas ovu obradu recepta, to radi zavod...
Ako su tebi fakturisali prijavi ih inspekciji odmah.
Za B i C listu se placa participacija
Last edited by mario001 on 15/09/2016 08:42, edited 2 times in total.
KB9

#13 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by KB9 »

eh ovo nisam znao ako cemo bit iskreni, kakav uzas :shock:

moracu se malo bolje raspitat i informisat po ovom pitanju
VjecitiStudent

#14 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by VjecitiStudent »

Ukratko, da bi se Seka pokazala kao uspješna menađerica i poslovala bez gubitaka, potrebno je što više oglobiti pacijente ...

Očito je odlučeno da se teret obrade recepta prebaci sa ZZO-a na pacijente, kao i da se uvede participacija za svaki besplatni recept.
Dozer

#15 Re: Naš SZZ - lijekovi, recepti, participacije..... I sve ostalo...

Post by Dozer »

Vizionar 1985 wrote:
Dozer wrote:Vala, za SDA nisam glasao nikad, niti cu. I znam ja vrlo dobro ko je sve kriv za ove budalastine. A znam i koliko bi svi oni meni potrajali da imam samo 24-48h pune vlasti. Ni jedan jedini ne bi docekao 49 sat.

Pa kapitalizam Dozeru.
I u Merici isto pljackaju, isto i putem zdrastva.
Cak i vise mozda nego ovdje.
Nema ovo veze s kapitalizmom...
Ovo je najbezocnija pljacka naroda koja se moze vidjeti. Amerika je kapitalizam, ali tamo SZZ nije ni priblizan nasem, i tamo ako nisi osiguran slobodno mozes krepati u cekaonici bilo koje zdravstvene ustanove, a da se niko ni ne pocese. Nemas da platis, ili nisi platio kroz osiguranje - krepaj.
Cijene lijekova tamo su vec skroz druga prica, i uveliko nadmasuju nase, ali i sve u bilo kojoj drugoj zemlji.

Medjutim, ovdje je problem sljedece prirode i pokusacu to razloziti na proste faktore, sve na datom primjeru.

Dakle, na racunu se lijepo vidi Amoxicilin, i to 2x, odnosno 1 prepisan na zuti recept, i 1 na bijeli recept.
Ako je puna cijena ovog lijeka 2,65 KM, sto ce nam biti referentna vrijednost posto je to cijena placena za lijek koji se nalazio na bijelom receptu, onda imamo situaciju u kojoj je bolje uzimati lijekove na bijeli recept, jer ce nas kostati manje nego oni "besplatni" na zuti recept.

Evo i racunica, da se bolje vidi i shvati.

Amoxicilin ............ Zuti recept ............... Bijeli recept
Cijena: .................. 2,22 KM ................... 2,65 KM
Obrada recepta: ........1,65 KM .................... 0,00 KM
Porez (17%) ............. 0,66 KM .................... 0,45 KM
------------------------------------------------------------------------------------
Ukupno: ................. 4,53 KM .................... 3,10 KM

Treba li ista dalje da se pise na ovo...?
Znaci da je lijek koji se izdaje na navodni besplatni recept za skoro 50% skuplji od lijeka koji se izdaje na recept za placanje... :twisted:

Sto dalje znaci da svima nama koji smo osigurani, pored toga sto nam mjesecno uzmu cifre koje se mjere u stotinama KM na ime ZO, dodatno uzimaju jos i vise kroz ovakve nebuloze tipa "participacije"...
Last edited by Dozer on 15/09/2016 11:28, edited 1 time in total.
Dozer

#16 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Sarajmen wrote:U meni se probudila znatiželja u vezi ove stavke ''obrada recepta'' koja je zakonski propisana i naplaćuje se sa 1,65 KM, šta se pod tim podrazumijeva ?
Podrazumijeva rucno prinosenje zutog recepta citacu bar koda...
Identicno kao i za bijeli recept...
dječak sa šibicama

#17 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by dječak sa šibicama »

Obrada recepta, sta, sto primaknu recept i skeniraju bar code, to je 1,65?

Sad mi je jasnije odakle ovoliko privatnih apoteka... ili sto je kod "humanitarke" Dine sve pet puta skuplje nego u okolnim drzavama, ali muzic je kirurg pa se povuku veze.

Crkli dabogda svi redom.
Dozer

#18 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Ah...Dina je posebna prica... U toj apoteci se sve moze kupiti bez ikakvog recepta, i u kolicini koja se trazi.
Razlog - Dina je velika Sekina haverka :-)
leffe

#19 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by leffe »

Dozer wrote:Kako sistem zdravstvene zastite kod nas funkcionise, manje-vise znamo svi - jedva. Ali, da li iko obraca paznju ne to koliko nas sve taj sistem bukvalno pljacka? I na koje sve nacine...?

Evo 1 od primjera. Dakle, prije neki dan udjem u jednu privatnu ugovornu apoteku (dakle, koja je u sistemu) da pokupim i kupim neke lijekove.
Za neke sam imao zute recepte (koji bi trebalo da su besplatni, koliko je meni poznato), a za neke sam imao bijele recepte (na koje se sve placa).
I usao sam, trazio sve sta mi treba, dao knjizicu, teta sve donijela, provukla kroz kasu, i kaze - 40 KM.
Ja blen'o u nju, i pitam - 40KM za ove 3 stavke?! A ona ce - ne samo za to, nego se i za ove ostale placa participacija.
I, OK. Platim ja, pokupim racun, i odem. Dodjem kuci i uzmem taj racun da pregledam, i onda zakljucim da ovaj nas kompletan SZZ, a pogotovo ljude koji ga vode i kreiraju pravila, ekspresno treba srusiti, te ljude zapaliti na lomaci na M. Dvoru, i onda sve ponovo organizovati.

A evo i zasto:

Image

Kratka analiza gornjeg racuna se moze svesti u jednu recenicu - lijekovi koji nam se prepisuju na zute recepte su za skoro 50% skuplji od onih koji su na bijelim receptima i koje moramo platiti.

Zaista bih volio da mi neki strucnjak (ne "strucnjak") pojasni ovaj racun i objasni kako participacija za bilo koji lijek, koji se prepisuje kao besplatan, moze biti 90% njegove pune cijene.
Ovo nije u redu. Ili ti iz nekog samo tebi poznatog razloga obmanjujes ljude ili apoteka na radi kako treba. Mrsko mi objasnjavati...
funeral blues

#20 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by funeral blues »

Ima li neko objasnjenje za ovih 2.22 KM na žutom receptu?
Dozer

#21 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

leffe wrote: Ovo nije u redu. Ili ti iz nekog samo tebi poznatog razloga obmanjujes ljude ili apoteka na radi kako treba. Mrsko mi objasnjavati...
Pa naravno da nije u redu, ali ne u smislu da ne valja nesto s kasom u apoteci, nego u smislu da nas hebu u zdrav mozak gdje stignu, a ruka im je stalno u nasim novcanicima!

Kako moze nesto ne biti u redu ako apotekarka, koja tu samo radi, uredno uzme tvoju knjizicu i recept, pa prvo ocita knjizicu da bi te sistem prepoznao kao osiguranika, pa onda nakon toga ucita recept, sto sistem veze za tvoj JMB koji je na bar kodu u knjizici...?
Nakon toga ucita i lijek, i onda kasa na osnovu svih tih podataka izbaci cijene, sto je sasvim ocito iz racuna.

Sistem ocitao knjizicu i potvrdio da je sve OK i da ona pripada osiguraniku koji ima izmirene obaveze prema ZZO, zatim sistem ocitao zuti recept (prepoznatljiv sistemu upravo po bar kodu), a nakon toga i lijek - i na osnovu toga izbacio cijenu od 2,22 KM, pa onda na to, posto se radi o zutom receptu, dodao i jos 1,65 KM zato sto je obradio sve te podatke.

Onda se sve isto ponovilo i za bijeli recept (takodjer prepoznatljiv sistemu po svom bar kodu), ali ovaj put je cijena izasla u iznosu od 2,65 KM, i sistem nije na to dodao famoznih 1,65 KM na ime "obrade recepta", iako je sistem morao odraditi sve identicno kao i u slucaju zutog recepta.

Ali, vjerovatno ja obmanjujem ljude... :roll:
funeral blues wrote:Ima li neko objasnjenje za ovih 2.22 KM na žutom receptu?
Ima - PARTICIPACIJA. Jer, ocigledno ono sto uzmu svakog mjeseca, a sto je, kako vec rekoh, u iznosu od nekoliko stotina KM, nije dovoljno da pokrije te neke lijekove koje treba da dobijes besplatno upravo jer si osiguran i jer su ti vec toliko oteli u te svrhe.
Logicno, ne ocekuj od apotekarke da ti objasni zasto je participacija na lijek koji bi trebao dobiti besplatno, u visini od oko 90% pune cijene lijeka... Kao ni zasto se "obrada recepta" obracunava samo na taj "besplatni" lijek, a ne i na onaj koji moras platiti.

A, ako se sve malo dublje analizira, doci cemo do toga da se i famozna "pariticipacija" placa vecinom na lijekove koji se najcesce prepisuju.

P.S. Sad ce meni KB reci da ja vidim urote/zavjere na svakom koraku. Nema veze sto pred nosom ima i dokaz :D
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#22 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by stetoskop »

Jesi li siguran da ti je knjižica ovjerena? :D
Dozer

#23 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by Dozer »

Jok, ti si :D
mario001

#24 Re: Naš SZZ - SDA pljačka na recept

Post by mario001 »

VjecitiStudent wrote:Ukratko, da bi se Seka pokazala kao uspješna menađerica i poslovala bez gubitaka, potrebno je što više oglobiti pacijente ...

Očito je odlučeno da se teret obrade recepta prebaci sa ZZO-a na pacijente, kao i da se uvede participacija za svaki besplatni recept.
Nema sanse, kazem vam da je do unazad par mjeseci ta "obrada" bila 1.90, ista ta obrada u Tuzli je 1 marka plus PDV.
Nema to veze sa Sekom, ali ima sa apotekom koju treba prijaviti
sema911s

#25 Re: SZZ/ZZO - SDA pljačka na recept

Post by sema911s »

Nisam do sada glasao ali ove godine maksuzije dolazim u Bosnu glasati za sda, Šta dopuštate da vam rade.....

Odabiju vam od plate 5-10-15% i opet sve plaćate, 20 godina vas habaju i sutite...

Jel bake na listi ove godine da ga zaokuruzim
Post Reply