SWIFT cijene slanja???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
valajbeg

#1 SWIFT cijene slanja???

Post by valajbeg »

Dali neko zna cijenje slanja novca swiftom???

gledam po stranicama ovih banaka...niko to nije istakao :(
burekodsira

Post by burekodsira »

unutar eu su placanja besplatna a iz bih se naplacuje procentualno i individualno od banke do banke...
swift se koristi za internacionalna placanja znaci ne za slanje u zemlji...
valajbeg

Post by valajbeg »

hvala za tu informaciju,

:( znas li gdje mogu doci do cijena

inace.. uplatu moram izvrsiti u Juznoafricku republiku...
otprilike 300-400 dolara..
Eshek

Post by Eshek »

valajbeg wrote:hvala za tu informaciju,

Mislim da je trošak oko 20 USD..
valajbeg

Post by valajbeg »

eh.. kad bi bilo tako bilo bi fenomenalno :)
sebilj

Post by sebilj »

Eshek wrote:
valajbeg wrote:hvala za tu informaciju,

Mislim da je trošak oko 20 USD..
maximalno 30 km
sebilj

#7 Re: SWIFT cijene slanja???

Post by sebilj »

valajbeg wrote:Dali neko zna cijenje slanja novca swiftom???

saljes putem neta ili?
Ako saljes putem neta treba da provjeris da li tvoja banka ima bilateralni sporazum sa bankom klijenta u zemlji u kojoj uplacujes novac
sebilj

Post by sebilj »

burekodsira wrote:unutar eu su placanja besplatna a iz bih se naplacuje procentualno i individualno od banke do banke...
unutar bilo koje zemlje u EU se placa svaki transfer novca i nemoguce je da bude besplatno, nema logike da banka neka u EU da nesto besplatno :-)
valajbeg

#9 Re: SWIFT cijene slanja???

Post by valajbeg »

sebilj wrote:

saljes putem neta ili?
Ako saljes putem neta treba da provjeris da li tvoja banka ima bilateralni sporazum sa bankom klijenta u zemlji u kojoj uplacujes novac
ma jok
hocu da odem u neku banku i da posaljem,

jeli za swift trebam prethodno imati negdje racun otvoren pa da to bude slanje sa racuna na racun???

koja je banka naj bogodnija za to???
Eshek

#10 Re: SWIFT cijene slanja???

Post by Eshek »

valajbeg wrote:
sebilj wrote:

saljes putem neta ili?
ma jok
hocu da odem u neku banku i da posaljem,

jeli za swift trebam prethodno imati negdje racun otvoren pa da to bude slanje sa racuna na racun???

koja je banka naj bogodnija za to???
Nisam siguran je li račun nužan...kako god, odeš u banku i obaviš uplatu kao i svaku drugu (samo ti treba SWIFT code njihove poslovne banke, a ni IBAN nije na odmet). Transfer je obični, traje 2-3 radna dana.
valajbeg

Post by valajbeg »

Ok, hvala u svakom slucaju :)
Choban-Budala

#12 Re: SWIFT cijene slanja???

Post by Choban-Budala »

Stari, ba, posalji Western Unionom, najbolje je. Platis im kol'ko kosta i miran si. Ja sam iz EU slao u Bosnu nesto para preko SWIFT-a i IBAN-a i trebalo bi mi pet dana da ti opisem pakao i kako novci nekad stignu a nekad ne. Osim toga, i JAR je zemlja Treceg svijeta... Western Union.
valajbeg

Post by valajbeg »

hmm

eh da je BiH upola kao JAR : )

poslao bih ja westernom da necu platiti sigurno 40-tak eura za to slanje
valajbeg

Post by valajbeg »

jednom sam westernom slao i daj Boze da vise nikad nebudem morao!!
Eshek

Post by Eshek »

valajbeg wrote:jednom sam westernom slao i daj Boze da vise nikad nebudem morao!!
Western je dobar kada želiš da neko primi pare za 10 minuta. Ako nije frka, potpuno je nepotreban i skup. Osim toga, Moneygram je jeftiniji, a pruža istu uslugu.

Valajbeg, pare i podatke o računu u džep i pravac banka...ne možeš se zajebati :D :D
valajbeg

Post by valajbeg »

;)
Eshek

Post by Eshek »

valajbeg wrote:;)

ju gat PM :razz:
burekodsira

Post by burekodsira »

sebilj wrote:
burekodsira wrote:unutar eu su placanja besplatna a iz bih se naplacuje procentualno i individualno od banke do banke...
unutar bilo koje zemlje u EU se placa svaki transfer novca i nemoguce je da bude besplatno, nema logike da banka neka u EU da nesto besplatno :-)
mjesecno vise puta to vrsim pa znam...

a valajbeze cuvaj se oko tih uplata prema engleskoj i bananadrzavama ako ne znas osobu licno kojoj uplacujes jer ako si naletio na nesta dobro a jeftino preko neta i trebas tamo prebaciti novac da bi ti poslali to onda je to sigurno navlakusa i izgubices pare. nebi bio prvi kojeg znam da je pao na to! zato oprez
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

burekodsira wrote:
sebilj wrote:
mjesecno vise puta to vrsim pa znam...

a valajbeze cuvaj se oko tih uplata prema engleskoj i bananadrzavama ako ne znas osobu licno kojoj uplacujes jer ako si naletio na nesta dobro a jeftino preko neta i trebas tamo prebaciti novac da bi ti poslali to onda je to sigurno navlakusa i izgubices pare. nebi bio prvi kojeg znam da je pao na to! zato oprez
svaki transfer novca se placa sto najbolje mozes vidjeti ako odes do najblize banke i uplatis na salteru neku svotu novca. Fol je da sve banke imaju razne vrste racuna, pa kad odaberes odredjeni model imas i odredjeni broj uplata besplatno. To funkcionira tako i u Sarajevu kod Zabe
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Slao sam ja u GER nedavno par hiljada EUR preko SWIFT-a, morao sam imati racun u banci (vec sam bio klijent te banke), trazili su mi 20EUR za transakciju i da mi na racunu ostane min. 20EUR za ostale event. troskove.

Slao sam i sa West. Unio. u USA, cini mi se 350USD prije 2-3god., gledao sam cijene neki dan, na 100USD ti uzmu 10 pa racunaj. Ugl. novac isporucen u roku od 1h bez problema a preko SWIFT-a kazu da bi trajalo 10ak dana.

Ugl. nikad nisam imao problema i SWIFT ti se isplati na velike sume dok je Western bolji i brzi na male... :)

pozdrav!
burekodsira

Post by burekodsira »

slanje novca s racuna na racun uz koristenje swift-a tj bic-a unutar eu kosta onoliko koliko i placanje unutar zemlje, (sto je u eu bankama u vecini slucajeva besplatno)

evo jedan link sto mi je google ispljuno nabrzaka

a u bih se sve naplacuje pa o tome ne treba ni raspravljati... mada ja preferiram rajfajzen prilikom transakcija
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

burekodsira wrote:slanje novca s racuna na racun uz koristenje swift-a tj bic-a unutar eu kosta onoliko koliko i placanje unutar zemlje, (sto je u eu bankama u vecini slucajeva besplatno)

evo jedan link sto mi je google ispljuno nabrzaka

a u bih se sve naplacuje pa o tome ne treba ni raspravljati... mada ja preferiram rajfajzen prilikom transakcija
sto si uporan s tim da je besplatno. Ako si student ili mladji od 27 onda mozes imati besplatan racun. Ostali placaju mjesecno zavisno od banke oko 5 € odredjeni model i imaju odredjeni broj transakcija novca na druge racune besplatno. Postoje i tzv. racuni za nultu tarifu, medjutim uvjet je da svakog mjeseca imas redovan priliv novca od minimalno 100 €. Lijepo se moze izracunati sto se vise isplati.
jazzer

Post by jazzer »

Treba napraviti razliku, SWIFT je bankarski software za komunikaciju između banaka a ne način slanja para. Jedna SWIFT poruka, bez obzira iz koje u koju zemlju poslana, košta banku max. 0,20 KM. To je obican list papira sa platnim instrukcijama. Cijena SWIFT-a je uracunata u proviziju koju banka uzima od klijenta i nema posebne cijene za SWIFT. Ovo je provjereno jer sam koristio SWIFT u poslu koji radim. Ako treba jos nesto, tu sam.
valajbeg

Post by valajbeg »

nije navlakusa
znam kome saljem...
a naletio sam u banku danas pa mi rekose da bi ilo oko 18 eura
Post Reply