drastic wrote:Vitezanin wrote:drastic wrote:a kome su ti marokanci I bugari uzeli poslove?
Nikome, još jedan mit.
Imigranti (niskokvalificirani) popuše kad je ekonomska kriza, a s njima i domicilni niskokvalificirani pa onda ovi drugi imaju dojam da im prvi oduzimaju poslove, a i jedni i drugi su lutke na koncu.
To naravno nekad radikalno desne stranke uspiju iskoristiti i odigraju klasičnu populističku igricu.
domicilni ga puse van krize jer mu dodje lola iz picke materine I uzme njegov posao za duplo manju satnicu.
I otkad su elekrticari vodoinstalateri etc. niskokvalifikovani?
Zato je država kroz zakone zaštitila i radnike i poslodavce. Postoje razni vidovi podrške preko švedskog biroa za zapošljavanje, što za poslodavce u vidu raznih olakšica, što za radnike u vidu pokrivanja dijela plate. I to naravno važi samo za švedske građane. Zašto bi se poslodavac cimao i primio nekog litvanca ili poljaka,kad na šveda dobije podršku države, oslobođen bude recimo poreza na njega neko vrijeme, a biti oslobođen poreza u Švedskoj je ogromna stvar jer su porezi visoki, ima mu radnik zdravstveno, ne mora mu ni to plaćati i td. Nije da nema ljudi koji su došli iz EU i rade, ali nisu oni u velikoj mjeri uzeli posao ovdašnjim.
Naveo sam svoj primjer kad sam dobio švedska dokumenta. Firma koja me primila je dobila tzv. Nystartsjobb stöd 63%. To je u biti ovako, primjer meni je plata 20.000 sek poslije poreza. Na tu cifru je porez oko 6300sek ili 31,42%. Znači bez podrške bih ja poslodavca koštao 26300sek. Međutim, ona stopa od 31,42% se duplira i dobije se tih 63%. Ta dupla cifra koliko je porez se svakog mjeseca vrati mom poslodavcu u vidu te podrške. Znači nekih 12600sek i umjesto 26300, koliko bih ga koštao, koštam ga 13700. Ja mojih 20.000 svakako dobijem. Nema šanse da bilo ko iz EU može spustiti toliko nisko. Jer ako ja sve ukupno koštam poslodavca 13700, onda bi on mogao nekom poljaku da plati toliko i to bruto bez poreza. Pa kad bi na to došao porez morao bi poljak znači raditi puno radno vrijeme za 9000sek, manje više.
Tu nastaje dodatni problem jer bi se tu debelo izlazilo iz okvira o zagarantovanoj satnici koje su dogovorili Sindikati (Facketförbundet) sa poslodavcima kroz razne ugovore (kollektivavtal), a za određene branše. Svaka branša ima svoju satnicu gore dole malo, i ne može doći neko i reći, eh ja ću sad raditi za duplo manje.
U biti, mnogi se na kraju vrate u matične zemlje, neki ostanu i rade na crno, ali to je užasan rizik ili jednostavno odu negdje drugo.
To je btw. ovaj program, a ima ih još raznih, što za poslodavce, što za radnike. Može se odmah tu na sajtu računati na određenu neto platu koliko će biti podrška.
http://www.arbetsformedlingen.se/For-ar ... 00&alder=2