Šta je pisac htjeo reći?stakasa wrote:Cvancika u padje, taman za piljare. Mani se dupljaka kao long and strong- hocu sad i hocu sve. Hladovina kao preduslov grandioznih planova...Joe McCarthy wrote:U Capajebu, bio sam poslije rata u Svenskalandu dok stari nije obrno $ sa kojim smo otvorili mali poslić u Bosni.Avetinho wrote:@Joe, da li ti zivis u Svedskoj?
Go Joe go
#Sweden yes
- Joe McCarthy
#126 Re: #Sweden yes
- Joe McCarthy
#127 Re: #Sweden yes
Ta ideja bi funkcionisla da trećina imigranata ne živi na socijali i ne želi se asimilirati.Kinesko prkno wrote:Koliko god zvucalo nerealno,Svedska treba imigrante.
Nisu Svede glupi,znaju da ce djeca imigranata podleci konzumerizmu ,bolje se integrisati od roditelja,placati poreze i puniti penzione fondove,sto je puno bitno jer Svedi dugo zive i korisnici su penzija 20-30 godina tako da se pretpostavlja da ce do 2050 biti oko 40% penzionera.
Ribarskim zargonom,socijala dodje kao zivi mamac da bi uhvatio krupnu ribu.
- Joe McCarthy
#128 Re: #Sweden yes
Neupitno je da će se desiti druže moj. Ljudi mogu "multikultivirat" samo dok ima dovoljno dobar standard života, a kad se taj uslov izgubi dobiješ Balkan u 90im. Smiješno je koliko liberali i naš narod koji je preživio sranje tokom 90ih misli da su se ljudi izdgili iznad svojih životinjskih i tribalističkih nagona koji spavaju u nama, na kraju dana bilo kom kad daš izbor da li će njegovo ili tuđe dijete umrijet svi znamo odgovor koji će 99,999% ljudi dati.Avetinho wrote:Poenta teme je, Joe pita da li se ovo obistinila prognoza njegovog oca od prije 20 godina, pa je Bosna procvjetala a Svedska propala.L u c i f e r wrote:Ne shvatam poentu teme, šta nedostaje Švedskoj ovakvoj kakva jeste?
Osim možda to što imaju premalo nacionalizma, rasizma i ksenofobije.
Ako im zatreba, toga ovde mogu naći povoljno u neograničenim količinama.
- desni
#129 Re: #Sweden yes
Smijete li izvjesiti zastavu s ljiljanimaOmmadawn wrote:Pretresaju nam stanove. Vojska nas stalno legitimiše. Radne kolege Šveđani neće s nama da pričaju. Od slijedeće sedmice važe potvrde o kretanju na ovom području koji kontrolišu Šveđani.
- Kinesko prkno
#130 Re: #Sweden yes
Ta ideja funkcionise,vecina tih imigranata imaju po 4-5 djece koje idu u skolu ,treniraju i druze sa svedama.Joe McCarthy wrote:Ta ideja bi funkcionisla da trećina imigranata ne živi na socijali i ne želi se asimilirati.Kinesko prkno wrote:Koliko god zvucalo nerealno,Svedska treba imigrante.
Nisu Svede glupi,znaju da ce djeca imigranata podleci konzumerizmu ,bolje se integrisati od roditelja,placati poreze i puniti penzione fondove,sto je puno bitno jer Svedi dugo zive i korisnici su penzija 20-30 godina tako da se pretpostavlja da ce do 2050 biti oko 40% penzionera.
Svedjani su kupoholicari ,djeca imigranata ih gledaju,rastu im apetiti i kroz potrebu za solidnim poslom prinudjeni su na asimilaciju.
Imigranti su problem u vecim gradovima zbog stvaranje svoje subkulture,ali u manjim gradovima su poprilicno dobro .
Nadam se da si temu otvorio pod uticajem LSD-a ili nekog drugog halucinogena
- Joe McCarthy
#131 Re: #Sweden yes
Aha... Spaljen Štokholm i hiljade silovanih djevojaka u zadnjih desetak godina su isto utjecaj LSD-a? Getoi i bande među kojima sam živio su najvjerovatnije fatine morgane ili šta već.Kinesko prkno wrote:Ta ideja funkcionise,vecina tih imigranata imaju po 4-5 djece koje idu u skolu ,treniraju i druze sa svedama.Joe McCarthy wrote:Ta ideja bi funkcionisla da trećina imigranata ne živi na socijali i ne želi se asimilirati.Kinesko prkno wrote:Koliko god zvucalo nerealno,Svedska treba imigrante.
Svedjani su kupoholicari ,djeca imigranata ih gledaju,rastu im apetiti i kroz potrebu za solidnim poslom prinudjeni su na asimilaciju.
Imigranti su problem u vecim gradovima zbog stvaranje svoje subkulture,ali u manjim gradovima su poprilicno dobro .
Nadam se da si temu otvorio pod uticajem LSD-a ili nekog drugog halucinogena
#SwedenYes
- JThomas
#132 Re: #Sweden yes
obrnuti slučaj od ovih što iz skandinavije nama pojašnjavaju kakva je policija i gradski prevoz u sarajevu.
- stakasa
#133 Re: #Sweden yes
Tacno takoJThomas wrote:obrnuti slučaj od ovih što iz skandinavije nama pojašnjavaju kakva je policija i gradski prevoz u sarajevu.
- Kinesko prkno
#134 Re: #Sweden yes
Ma ima toga,ali preuvelicavas,kakav spaljen Stokholm kakvi bakraci,svedjanke se toliko ubiju alkoholom da ljude za chundaru po kafanama fataju,tako da me broj silovanja ne zacudjuje.
Potcjenjujes skandinavsku pragmaticnost,kad devijacije imigranata pocnu izlaziti izvan okvira normalnog,svedo ce to lako u suru utjerati.
Potcjenjujes skandinavsku pragmaticnost,kad devijacije imigranata pocnu izlaziti izvan okvira normalnog,svedo ce to lako u suru utjerati.
- stakasa
#135 Re: #Sweden yes
Jesi li ti u Svedskoj, vidim da perfektno determinises?Kinesko prkno wrote:Ma ima toga,ali preuvelicavas,kakav spaljen Stokholm kakvi bakraci,svedjanke se toliko ubiju alkoholom da ljude za chundaru po kafanama fataju,tako da me broj silovanja ne zacudjuje.
P.S
U Stockholmu nije sibica zapaljena. Gorilo je okolo. Vrlo ograniceno. Ne znam zasto su im dopustili
- stakasa
#136 Re: #Sweden yes
Debela manjina ali paraju usi. A mediokriteti dobili internet pa se to prosiri... U biti zna svako kako je doso, sta dobija a sta gubi. To se najbolje vidi kroz broj onih sto napustaju zemlju, to je nepogresiv pokazatelj.Maverick78 wrote:Nema na čemuMaverick78 wrote:@stakasa, Po ovome što sam našao, oko 40 do 60 milijardi kruna godišnje. Znači od 4.5 do 6.5 milijardi eura. Taj podatak se ponavlja na više mjesta, a sverigesradio mi je ovako najrelevantniji.
Što se tiče SIDA projekata, baš kod njih na sajtu stoji statistika koliko novca ide za pomoć ugroženim kroz razne projekte. Recimo u 2013. je ta pomoć iznosila 35 milijardi kruna, nešto oko 4 milijarde eura.– Där finns i dag ett underskott när det gäller invandring och den årliga kostnaden ligger på 1,5-2 procent av bruttonationalprodukten, säger Ekberg. Summan landar på 40-60 miljarder per år.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=5878397
http://www.openaid.se/sv/aid/2013/![]()
Tako dođe nekako, milijarda gore dole... i tako manje više svake godine... a mogli bi da kažu hebite se svi, evo nešto malo i vozdra. Ali takvi su, znaš i sam. Zato nikako ne mogu da razumijem one koji, nakon što su došli tu i nakon sve pomoći koju su dobili, ne cijene ovu zemlju. Srećom, u manjini su.
Evo kako je meni bilo kad sam tek dobio dokumenta. Malo je teže bilo odmah naći posao. Međutim, njihov biro za zapošljavanje (Arbetsförmedlingen), mi je odobrio bidrag, podršku, na godinu dana ako nađem posao. I tako sam našao firmu da me primi, ali i njima se to isplatilo, jer je AF pokrivao 63% troškova na godinu dana. Taj program se zove nystartsjobb i vidim da ga i danas imaju. U roku od dva mjeseca, nakon što mi je bila gotova lična i ostala papirologija, sam počeo raditi i to ugovor na godinu dana. Hoću da kažem, bilo bi teže i sigurno bih nešto duže tražio posao da nije tu država bila da malo pogura. Danas normalno radim, ali u tom početku mi je ta njihova podrška puno puno pomogla. Eh Sverige
Svedski desnicari su hronicni luzeri koji ne mogu odgovoriti izazovima modernog drustva - obrazovati se, naci posao nakon sto je kombinat iz njihovog sreza preselio u Poljsku, prihvatiti da su zenama neinteresantni itd. Njihova mrznja prema zenama, prema Stockholmu a poglavito Södermalmu je patoloska, to su prije svega mladi ljudi koji nisu uspjeli i koji nemaju snage da idu dalje u zivotu. I jos nesto, mahom su na socijali iako se kunu u desne ideje.
Jednostavno ih boli kada Maverick za dvije godine napravi ono sto oni nisu za 22, to je sustina. Da bi oni postali faktor potrebna je neka mega ekonomska kriza. A krize nema
-
broj dva
#137 Re: #Sweden yes
Imaju zaista velik priliv izbjeglica (prosle godine oko 100 000, ove godine ocekuju slican broj) i imigranata iz siromasnioji djelova EU.I normalno da imaju izazove po tom pitanju. Ali ipak se radi o demoktratskoj drzavi sa jakim i funkcionalnim institucijama, obrazovanim, miroljubivim i produktivnim ljudima tako da ne kontam ove apokalipticare na forumu... Da su nama njihovi problemi...
- Kinesko prkno
#138 Re: #Sweden yes
Vratio sam se u BiH pretprosle godine,ali imam dvije firmice u Svedskoj tako da sam mjesecno 1-2 puta gore.stakasa wrote:Jesi li ti u Svedskoj, vidim da perfektno determinises?Kinesko prkno wrote:Ma ima toga,ali preuvelicavas,kakav spaljen Stokholm kakvi bakraci,svedjanke se toliko ubiju alkoholom da ljude za chundaru po kafanama fataju,tako da me broj silovanja ne zacudjuje.
P.S
U Stockholmu nije sibica zapaljena. Gorilo je okolo. Vrlo ograniceno. Ne znam zasto su im dopustili
Za ovo sto su im dopustili,mislim da svedska policija cesto prekoraci upotrebu sile prema imigrantima u strahu za svoju sigurnost pa to stvara losu sliku.Vjerovatno bi bilo zrtava da su ih krenuli lupati.
- stakasa
#139 Re: #Sweden yes
Sretno momcino, hoces li gostovat na seminaru 23/5?Kinesko prkno wrote:Vratio sam se u BiH pretprosle godine,ali imam dvije firmice u Svedskoj tako da sam mjesecno 1-2 puta gore.stakasa wrote:Jesi li ti u Svedskoj, vidim da perfektno determinises?Kinesko prkno wrote:Ma ima toga,ali preuvelicavas,kakav spaljen Stokholm kakvi bakraci,svedjanke se toliko ubiju alkoholom da ljude za chundaru po kafanama fataju,tako da me broj silovanja ne zacudjuje.
P.S
Za ovo sto su im dopustili,mislim da svedska policija cesto prekoraci upotrebu sile prema imigrantima u strahu za svoju sigurnost pa to stvara losu sliku.Vjerovatno bi bilo zrtava da su ih krenuli lupati.
- Kinesko prkno
#140 Re: #Sweden yes
Sretno momcino, hoces li gostovat na seminaru 23/5?[/quote]stakasa wrote:
Ne znam o kakvom je seminaru rijec,tako da sigurno necu.
Sretno i tebi.
- Maverick78
#141 Re: #Sweden yes
Luzeri koji ne znaju kako iskoristiti toliko mogućnosti koje pruža ova zemlja. Ali sreća pa su i oni u manjini, a što kažeš krize ni na vidiku, pa jedino mogu da kmeče i ništa drugo.stakasa wrote: Debela manjina ali paraju usi. A mediokriteti dobili internet pa se to prosiri... U biti zna svako kako je doso, sta dobija a sta gubi. To se najbolje vidi kroz broj onih sto napustaju zemlju, to je nepogresiv pokazatelj.
Svedski desnicari su hronicni luzeri koji ne mogu odgovoriti izazovima modernog drustva - obrazovati se, naci posao nakon sto je kombinat iz njihovog sreza preselio u Poljsku, prihvatiti da su zenama neinteresantni itd. Njihova mrznja prema zenama, prema Stockholmu a poglavito Södermalmu je patoloska, to su prije svega mladi ljudi koji nisu uspjeli i koji nemaju snage da idu dalje u zivotu. I jos nesto, mahom su na socijali iako se kunu u desne ideje.
Jednostavno ih boli kada Maverick za dvije godine napravi ono sto oni nisu za 22, to je sustina. Da bi oni postali faktor potrebna je neka mega ekonomska kriza. A krize nema
A to da mnogi od nas puno više stvore za dvije godine nego oni za 22, pa jedan od razloga je zato što nas je situacija u državama iz kojih smo došli naučila da budemo skromni i više cijenimo sve ono što ova zemlja pruža, od posla, kvaliteta života, mogućnosti za djecu i td. Drug, ja prvu platu ovdje kad sam primio je bila skoro 10 puta veća od one koju sam dole mogao da zaradim. A obzirom da smo i ja i porodica navikli na skromnost, onda nam i nije bio problem vremenom stvoriti kvalitetan život.
Veliki pozdrav za tebe
- Šveđanin
#142 Re: #Sweden yes
Oduvijek me zanimalo ko su ljudi koji kao autor ove teme izvrcu cinjenice, izvrcu realnost, dive se Åkessonu i sa nekim cudnim, nenormalnim ponosom vicu kako ne moze dalje ovako, bice rata, bice dijeljenja, zemlja propada.. Od kruga etnickih Svedjana koje u dusu znam, niko nije takav. Od ljudi koje svakodnevno srecem, nisam mogao uociti znake fasizma i ksenofobije.
Iz BH perspektive ovo je dosta komplikovano za shvatiti, nepojmljivo je da neko tek tako u prici izleti sa nekim rasistickim, ksenofobicnim komentarom, cak i oni Svede koji podrzavaju ovo su izuzetno dresirani i nece tako lako s tobom krenuti u pricu. Treba dosta vremena da im pridjes, zadobijes povjerenje pa da oni zaista otvoreno krenu s tobom raspredati o politici. U Bosni je to dosta jednostavnije, narod nema tu blokadu, nakon 2 minute poznanstva moze krenuti prica o politici, ratu i sl.
Ono sto sam citao na flashbacku i drugim slicnim sajtovima gdje anonimni ljudi mogu pisati sta hoce mi se jednostavno nije poklapalo sa realnim svijetom. Da tako nesto neko izbljuje u realnosti, znam sigurno da bi se krug ljudi u kojem sam ja potpuno distancirao i odmakao od te osobe. I tako sam ja jednom ima godina od toga vidio obavjestenje za skup otvorenog tipa nazvan ocuvanje zemlje, ocuvanje vrijednosti i tekovina svedskog drustva.. naravno, sve dobro zamaskirano, pravi naziv skupa mozete pretpostaviti.. meni brat kaze da ne idem, skontace me, sta znas kakve su budale jos su i vecina da me neko tamo nalupa ili sta god.. ali ja odem.. fizicki mogu proci kao svedo 1/1, nije bilo nikakve legitimacije, uredno sjedoh medju fasiste, prvo tribina, izmjenjivali se na govornici, bilo dosta mladih fino sam se uklopio, nakon toga slobodan razgovor izmedju pristnih ljudi.. i tako jedan skup, drugi skup, treci skup, ide to, lijepo oni sebi organizovali skupove, predavanja, rekao bi neki patriote da vidis temu skupa, a cim zagrebes fasizam na sve strane.
Prolaze dani, ja jedva cekam onaj dio kad mi pridjemo jedni drugima i pricamo, i tako ja njih testiram, zapocinjem pricu, pa oni smire, znaju da sam nov, prebace na drugu temu, pa ja opet.. i malo po malo jedno po jedno pocinju se oni odavati, pocinju pricati svoje ideje, sta to oni misle, sta bi radili sa imigrantima, kako, na koji nacin, sto ih mrze.. Kako rekoh, Svedjani su jako "dresiran" narod, treba ti dosta vremena da im pridjes i da ti se otvore, ali sa ovima sam uspio.
Jedna interesantna stvar. Sto je o radikalnijem zagovorniku rijec, po pravilu je obavezno jednako tome manje stvari postigao u svom zivotu. I to je bukvalno nepisano pravilo. Sto manje doprinosi drustvu on sam, to radikalnije ideje ima. Ovi sto mi ravne duse rekose od srca uz neko zadovoljstvo na licu kako bi imigrante bacali u more, su svi odreda su zivotni luzeri. Bez posla, bez zene, bez necega sto bi ih izdvajalo na trzistu rada ljudi koji svoje zivotne neuspjehe svaljuju na imigrante i u njima vide izvor svih problema. Kako stakasa rece, ljudi koji se nisu mogli izboriti sa zivotnim usponima i padovima, iskusenjima i cime vec.
Ime mi "moze proci" pa nisam bio sumnjiv, i zadnji put u njihovom drustvu ja kazem kroz pricu svoje prezime, a to je vec malo kriticnija stvar haha, a oni staaaaaaa
Pa odakle to prezime vuce korijene.. odakle si ti.. ko si ti.. pa kakvo je to prezime.... pitanje se samo redaju.. njih 4-5 me gleda nekim sablasnim pogledom.. ja se predstavim ko sam i sta sam, oni gotovi.. kad mi se jedno po jedno pocese izvinjavati da ih ne prijavljujem nikome, da ne pominjem nikome sta smo pricali jer nisu oni takvi, ne mrze oni nikoga samo ih ponekad ponese sva situacija u drzavi.. kaze on meni nekim polusjebanim pogledom, samo sto nece zaplakati, ne mrzi on nikoga, nego kad procita novine, onda malo pocne da mrzi..
A skroz regular ljudi, kontam totalno neprimjetni na ulici..
Jadnici.. luzeri.. marginalci.. nebitni, frustrirani ljudi... ta sorta.. interesantno da tu nema ljudi koji zavrsise neku skolu, neki krus, neki zanat, zasnovali porodicu i doprinose sebi i svom drustvu, takvih tamo nema!
Moramo biti iskreni i realni, imigranti i njihovo prilagodjavanje mahom od 1960 pa do danas su jedan vrlo uspjesan projekat koji je za drzavu, njen ekonomski uspon i odrzavanje na visokom nivou imao veliki uticaj.. Najbitnije je forsirati guranje imigranta sa ostalim radnim svijetom jer je prethodni recept gdje su mislili da ce se problem rijesiti tako sto vise problema zguras negdje na kraj grada na jednu hrpu u neki ghetto, to je pogresno, jer ce to kad tad eksplodirati. Moglo se to sve fino ispraviti a rekao bi da je Moderaterna imala posljednju priliku, kad su se pocetkom 90tih dokopali vlasti, ali propusteno. I dalje je dolazak imigranta u Svedsku nakon WW2 te njihovo prilagodjavanje, i doprinost drzavi vrlo, vrlo uspjesan projekat. Nebrojeno je vise svijetlih primjera dobrog prilagodjavanja nego onih losih. Ali mediji vole da se uhvate tog loseg i onda da drobe i upravo tako stvaras generacije novih SD glasaca... ali najbitnije da je to manjina i ostace manjina.
Ovu pricu o obaveznom oruzju, ratu.. ipak ne bih komentarisao.

Iz BH perspektive ovo je dosta komplikovano za shvatiti, nepojmljivo je da neko tek tako u prici izleti sa nekim rasistickim, ksenofobicnim komentarom, cak i oni Svede koji podrzavaju ovo su izuzetno dresirani i nece tako lako s tobom krenuti u pricu. Treba dosta vremena da im pridjes, zadobijes povjerenje pa da oni zaista otvoreno krenu s tobom raspredati o politici. U Bosni je to dosta jednostavnije, narod nema tu blokadu, nakon 2 minute poznanstva moze krenuti prica o politici, ratu i sl.
Ono sto sam citao na flashbacku i drugim slicnim sajtovima gdje anonimni ljudi mogu pisati sta hoce mi se jednostavno nije poklapalo sa realnim svijetom. Da tako nesto neko izbljuje u realnosti, znam sigurno da bi se krug ljudi u kojem sam ja potpuno distancirao i odmakao od te osobe. I tako sam ja jednom ima godina od toga vidio obavjestenje za skup otvorenog tipa nazvan ocuvanje zemlje, ocuvanje vrijednosti i tekovina svedskog drustva.. naravno, sve dobro zamaskirano, pravi naziv skupa mozete pretpostaviti.. meni brat kaze da ne idem, skontace me, sta znas kakve su budale jos su i vecina da me neko tamo nalupa ili sta god.. ali ja odem.. fizicki mogu proci kao svedo 1/1, nije bilo nikakve legitimacije, uredno sjedoh medju fasiste, prvo tribina, izmjenjivali se na govornici, bilo dosta mladih fino sam se uklopio, nakon toga slobodan razgovor izmedju pristnih ljudi.. i tako jedan skup, drugi skup, treci skup, ide to, lijepo oni sebi organizovali skupove, predavanja, rekao bi neki patriote da vidis temu skupa, a cim zagrebes fasizam na sve strane.
Prolaze dani, ja jedva cekam onaj dio kad mi pridjemo jedni drugima i pricamo, i tako ja njih testiram, zapocinjem pricu, pa oni smire, znaju da sam nov, prebace na drugu temu, pa ja opet.. i malo po malo jedno po jedno pocinju se oni odavati, pocinju pricati svoje ideje, sta to oni misle, sta bi radili sa imigrantima, kako, na koji nacin, sto ih mrze.. Kako rekoh, Svedjani su jako "dresiran" narod, treba ti dosta vremena da im pridjes i da ti se otvore, ali sa ovima sam uspio.
Jedna interesantna stvar. Sto je o radikalnijem zagovorniku rijec, po pravilu je obavezno jednako tome manje stvari postigao u svom zivotu. I to je bukvalno nepisano pravilo. Sto manje doprinosi drustvu on sam, to radikalnije ideje ima. Ovi sto mi ravne duse rekose od srca uz neko zadovoljstvo na licu kako bi imigrante bacali u more, su svi odreda su zivotni luzeri. Bez posla, bez zene, bez necega sto bi ih izdvajalo na trzistu rada ljudi koji svoje zivotne neuspjehe svaljuju na imigrante i u njima vide izvor svih problema. Kako stakasa rece, ljudi koji se nisu mogli izboriti sa zivotnim usponima i padovima, iskusenjima i cime vec.
Ime mi "moze proci" pa nisam bio sumnjiv, i zadnji put u njihovom drustvu ja kazem kroz pricu svoje prezime, a to je vec malo kriticnija stvar haha, a oni staaaaaaa
Jadnici.. luzeri.. marginalci.. nebitni, frustrirani ljudi... ta sorta.. interesantno da tu nema ljudi koji zavrsise neku skolu, neki krus, neki zanat, zasnovali porodicu i doprinose sebi i svom drustvu, takvih tamo nema!
Moramo biti iskreni i realni, imigranti i njihovo prilagodjavanje mahom od 1960 pa do danas su jedan vrlo uspjesan projekat koji je za drzavu, njen ekonomski uspon i odrzavanje na visokom nivou imao veliki uticaj.. Najbitnije je forsirati guranje imigranta sa ostalim radnim svijetom jer je prethodni recept gdje su mislili da ce se problem rijesiti tako sto vise problema zguras negdje na kraj grada na jednu hrpu u neki ghetto, to je pogresno, jer ce to kad tad eksplodirati. Moglo se to sve fino ispraviti a rekao bi da je Moderaterna imala posljednju priliku, kad su se pocetkom 90tih dokopali vlasti, ali propusteno. I dalje je dolazak imigranta u Svedsku nakon WW2 te njihovo prilagodjavanje, i doprinost drzavi vrlo, vrlo uspjesan projekat. Nebrojeno je vise svijetlih primjera dobrog prilagodjavanja nego onih losih. Ali mediji vole da se uhvate tog loseg i onda da drobe i upravo tako stvaras generacije novih SD glasaca... ali najbitnije da je to manjina i ostace manjina.
Ovu pricu o obaveznom oruzju, ratu.. ipak ne bih komentarisao.

- Tvrtko II Kotromanić
#143 Re: #Sweden yes
ma ljudi cim vidite da je ovakvu temu otvorio lik sa onakvim nickom sve nek vam bude jasno 
- stakasa
#144 Re: #Sweden yes
Ali nigdje ih kada dode do argumentovane rasprave, oprobaju sa bombasticnim tvrdnjama, ako prode dobro i jest, ako im odgovoris samo se naprave mahniti
- stakasa
#145 Re: #Sweden yes
Evo posta koji moze biti osnova za kvalitetnu raspravu, ne moras biti reciklaza da se ocitujes o ovim stvarima, problem je sto je sljam najglasniji.Šveđanin wrote:Oduvijek me zanimalo ko su ljudi koji kao autor ove teme izvrcu cinjenice, izvrcu realnost, dive se Åkessonu i sa nekim cudnim, nenormalnim ponosom vicu kako ne moze dalje ovako, bice rata, bice dijeljenja, zemlja propada.. Od kruga etnickih Svedjana koje u dusu znam, niko nije takav. Od ljudi koje svakodnevno srecem, nisam mogao uociti znake fasizma i ksenofobije.
Iz BH perspektive ovo je dosta komplikovano za shvatiti, nepojmljivo je da neko tek tako u prici izleti sa nekim rasistickim, ksenofobicnim komentarom, cak i oni Svede koji podrzavaju ovo su izuzetno dresirani i nece tako lako s tobom krenuti u pricu. Treba dosta vremena da im pridjes, zadobijes povjerenje pa da oni zaista otvoreno krenu s tobom raspredati o politici. U Bosni je to dosta jednostavnije, narod nema tu blokadu, nakon 2 minute poznanstva moze krenuti prica o politici, ratu i sl.![]()
Ime mi "moze proci" pa nisam bio sumnjiv, i zadnji put u njihovom drustvu ja kazem kroz pricu svoje prezime, a to je vec malo kriticnija stvar haha, a oni staaaaaaa![]()
Pa odakle to prezime vuce korijene.. odakle si ti.. ko si ti.. pa kakvo je to prezime.... pitanje se samo redaju.. njih 4-5 me gleda nekim sablasnim pogledom.. ja se predstavim ko sam i sta sam, oni gotovi.. kad mi se jedno po jedno pocese izvinjavati da ih ne prijavljujem nikome, da ne pominjem nikome sta smo pricali jer nisu oni takvi, ne mrze oni nikoga samo ih ponekad ponese sva situacija u drzavi.. kaze on meni nekim polusjebanim pogledom, samo sto nece zaplakati, ne mrzi on nikoga, nego kad procita novine, onda malo pocne da mrzi..
Moramo biti iskreni i realni, imigranti i njihovo prilagodjavanje mahom od 1960 pa do danas su jedan vrlo uspjesan projekat koji je za drzavu, njen ekonomski uspon i odrzavanje na visokom nivou imao veliki uticaj.. Najbitnije je forsirati guranje imigranta sa ostalim radnim svijetom jer je prethodni recept gdje su mislili da ce se problem rijesiti tako sto vise problema zguras negdje na kraj grada na jednu hrpu u neki ghetto, to je pogresno, jer ce to kad tad eksplodirati. Moglo se to sve fino ispraviti a rekao bi da je Moderaterna imala posljednju priliku, kad su se pocetkom 90tih dokopali vlasti, ali propusteno. I dalje je dolazak imigranta u Svedsku nakon WW2 te njihovo prilagodjavanje, i doprinost drzavi vrlo, vrlo uspjesan projekat. Nebrojeno je vise svijetlih primjera dobrog prilagodjavanja nego onih losih. Ali mediji vole da se uhvate tog loseg i onda da drobe i upravo tako stvaras generacije novih SD glasaca... ali najbitnije da je to manjina
Bravo Svedaninu!
- stakasa
#146 Re: #Sweden yes
Najgore je ignorisat ih, zbog ignorisanja su ovoliko i narasliTvrtko II Kotromanić wrote:ma ljudi cim vidite da je ovakvu temu otvorio lik sa onakvim nickom sve nek vam bude jasno
- Ommadawn
#147 Re: #Sweden yes
Imamo slicno iskustvoŠveđanin wrote:Oduvijek me zanimalo ko su ljudi koji kao autor ove teme izvrcu cinjenice, izvrcu realnost, dive se Åkessonu i sa nekim cudnim, nenormalnim ponosom vicu kako ne moze dalje ovako, bice rata, bice dijeljenja, zemlja propada.. Od kruga etnickih Svedjana koje u dusu znam, niko nije takav. Od ljudi koje svakodnevno srecem, nisam mogao uociti znake fasizma i ksenofobije.
Iz BH perspektive ovo je dosta komplikovano za shvatiti, nepojmljivo je da neko tek tako u prici izleti sa nekim rasistickim, ksenofobicnim komentarom, cak i oni Svede koji podrzavaju ovo su izuzetno dresirani i nece tako lako s tobom krenuti u pricu. Treba dosta vremena da im pridjes, zadobijes povjerenje pa da oni zaista otvoreno krenu s tobom raspredati o politici. U Bosni je to dosta jednostavnije, narod nema tu blokadu, nakon 2 minute poznanstva moze krenuti prica o politici, ratu i sl.![]()
Ime mi "moze proci" pa nisam bio sumnjiv, i zadnji put u njihovom drustvu ja kazem kroz pricu svoje prezime, a to je vec malo kriticnija stvar haha, a oni staaaaaaa![]()
Na mom poslu imam mladi bracni par koji isto tako zagovara ideje Sverigedemokraterna. U biti nisu losi ljudi ali nedovoljno nacitani, neupuceni, od cega je jedan sa teskim djetinjstvom (ocuh Arapin koji ga umalo nije ugusio u kadi vode, dok majka uopste na to nije reagovala). Ne samo da nisu upuceni nego i ne zele da znaju za drugo. Okej, u redu, njihova stvar i ljudsko pravo da misle i glasaju za koga hoce a ja gledam na sve nacine da im malo ocistim naocale jer postoje stvari koje ne vide. Da on bolje i lakse radi sa imigrantom Rumunom nego sa svojim Svedjanom koji gleda da uhvati krivinu i ovom uvali najteze. Da ona u biti i ne misli tako ali njeno drustvo se sastoji od takvih ljudi koji su mahom svi luzeri i koji nju i njega iskoristavaju kad im treba prikolica, auto, a vjerujem i novac ali zato im iza ledja govore sve najgore (nekako je to sve doslo do mojih usiju, alkohol je cudo nekada). Da to sto su im u kucu provalili useljenici, mogao je provaliti bilo ko jer im je kuca imala ogromne prozore a oni htjeli da se pohvale najnovijom elektronikom pa ostavili pakete ispred kuce da stoje mjesecima. I da kad svaki put jebu mater Turcima, ja ih podsjetim da su iste one cufte koje jedu a koje tako prisvajaju kao svoje nacionalno jelo (swedish meatballs) doslo fakticki od Turaka jer je jedan njihov kralj to donio iz Turske. I da kuhanje hrane ne uzima toliko mnogo vremena a usput je pravo zabavno i ukusnije nego podgrijavanje gotovih smrznutih jela kupljenih u lokalnoj prodavnici.
- stakasa
#148 Re: #Sweden yes
Zamolio bih white trash sa pocetnih stranica da se ukljuce u raspravu, ovo je jedinstvena prilika da razmjenimo misljenja 
- Maverick78
#149 Re: #Sweden yes
Godmorgon ekipa, jedan post na brzinu uz kafu prije posla
Super postovi i dobra iskustva @Šveđanin i @Ommadawn
. Meni se nije desilo ništa slično, ali sam svakako slična ili ista iskustva čuo od drugih. U biti ti desničari su ljudi iz nekih shebanih porodica ili prosto su sami sebi sjebali živote, pa prvo krive imigrante za sve to loše što im se dešava. Ipak su oni debela manjina. Mislim čak i da ne zaslužuju da se toliko piše o njima, jer hem im se daje publicitet koji ne zaslužuju, hem ko ne poznaje dovoljno Švedsku može i pomisliti da su ti luzeri mainstream. Švedska je ipak puno puno više jedno normalno i izuzetno tolerantno društvo.
Super postovi i dobra iskustva @Šveđanin i @Ommadawn
- stakasa
#150 Re: #Sweden yes
Ne znam o kakvom je seminaru rijec,tako da sigurno necu.Kinesko prkno wrote:Sretno momcino, hoces li gostovat na seminaru 23/5?stakasa wrote:
Sretno i tebi.
http://hejevent.se/event/15801867355647 ... utveckling
Diasporan – nyckeln till Bosnien och Hercegovinas ekonomiska utveckling.
Ökat engagemang av diasporan i Bosnien och Hercegovinas ekonomiska utveckling – utmaningar och möjligheter.
Lördagen den 23 maj 2015 kl 13-17 arrangerar APU Network i samarbete med Sida, Sveriges ambassad i Sarajevo, Bosnien och Hercegovina, SEEBA, Göteborgs Universitet och Stockholms Handelskammare ett halvdagsseminarium om entreprenörskap i Bosnien-Hercegovina. Fokus ligger på möjligheterna för bosnier i Sverige att etablera verksamhet i Bosnien och därmed också bidra till Bosnien och ...